Οταν λούζεσαι με αυτά που κοροϊδεύεις...

Οταν λούζεσαι με αυτά που κοροϊδεύεις...


Αν υπάρχει άνθρωπος που εντυπωσιάστηκε γιατί ο ΠΑΟΚ έδιωξε τον Σέρβο προπονητή Αλεξάντερ Στανόγεβιτς, πριν ολοκληρωθούν δυο μήνες από την ημέρα που τον παρουσίασε, δεν ζει στην Ελλάδα, δεν ξέρει τον ΠΑΟΚ και αγνοεί τα βασικά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τις προάλλες έγραφα ότι στον ΠΑΟΚ έχει ξεκινήσει μια ολόκληρη κουβέντα για την επάρκεια του προπονητή: όταν μια τέτοια συζήτηση αρχίζει, ο κόουτς δεν την γλυτώνει. Γιατί αρχίζει μια τέτοια συζήτηση, όταν μάλιστα διανύουμε τους καλοκαιρινούς μήνες και δεν υπάρχουν ούτε καν επίσημα ματς; Μολονότι αυτή η ερώτηση είναι πιο ενδιαφέρουσα από το γιατί έφυγε ο Σέρβος, η απάντηση είναι απλή: η συζήτηση αρχίζει γιατί η εκάστοτε ΠΑΕ την επιτρέπει. Και την επιτρέπει, όταν οι άνθρωποι που την διοικούν, θέλουν να καθαρίσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τον προπονητή: οι λόγοι είναι σε κάθε τέτοια ιστορία διαφορετικοί – η μεθοδολογία ίδια.

Οι υπερβολές έχουν πλάκα

Δεν υπάρχει τίποτα το πρωτότυπο στην ιστορία αυτή: δεν διαφέρει σε πολλά η απόλυση του Σέρβου από τον ΠΑΟΚ, από την περσινή απόλυση του Βίκτορ από τον Ολυμπιακό ή την απόλυση του Κετσπάγια από την ΑΕΚ ή από τις παλιότερες απολύσεις του Σάντος ή του Μπάκε από τον ΠΑΟ. Απλώς όλα αυτά γίνονται περισσότερο αστεία, όσο τα χρόνια περνάνε, γιατί είναι τεράστιες οι υπερβολές, που πλέον γράφονται για κάθε προπονητή, που εδώ έρχεται. Ο Στανόγεβιτς, πριν από μόλις δυο μήνες, ήταν ο «μάγκας Παρτιζάνι», o «αναμορφωτής που πήρε τίτλο με την Παρτιζάν», ο «σημαντικότερος νέος Σέρβος προπονητής», ο «λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου που ακόμα στην Παρτιζάν νοσταλγούν», ο «φιλόδοξος δουλευταράς που ξέρει από πρωταθλητισμό» κτλ. Όλα αυτά, κι άλλα ακόμα χειρότερα, γράφονται από ανθρώπους, που νομίζουν πως υπερβάλλοντας παρέχουν υπηρεσίες σε διοικήσεις, γιατί κρατάνε ζεστούς τους οπαδούς, τους σερβίρουν παραμύθια για να χαίρονται κτλ. Στην πραγματικότητα είναι ζήτημα αν, όποιος έγραψε για τον Στανόγεβιτς ύμνους πριν αυτός αναλάβει, είχε δει ένα ματς ομάδας του Σέρβου.

Δεν είναι φυσικά μόνο πρόβλημα του ΠΑΟΚ αυτό: παντού γίνεται. Οσο πιο άγνωστος είναι ένας προπονητής που έρχεται σε μια ελληνική ομάδα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι υπερβολές που γράφονται και τόσο μεγαλύτερο γέλιο (ή νευρικότητα…) προκαλεί η, σε χρόνο ρεκόρ, απόλυσή του. Αν ήμουν διευθυντής εφημερίδας θα απαγόρευα να γράφονται καλά λόγια για προπονητή πριν αυτός δουλέψει: καλά λόγια πρέπει να λέγονται μόνο για όποιον φεύγοντας έχει συνδυάσει την παραμονή του με καλή δουλειά και επιτυχίες.

 

Διαγωνισμός πύρινων άρθρων

Το δεύτερο που σε αυτές τις ιστορίες έχει πλάκα είναι η αμηχανία όσων προσπαθούν να πείσουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας κακός Ολυμπιακός που διώχνει προπονητές και μια σειρά από καλές άλλες ομάδες, που κινούνται με ποδοσφαιρική λογική: κούνια που τους κούναγε. Κάθε φορά που ο Ολυμπιακός έχει απολύσει ένα προπονητή, πριν βγάλει δίμηνο, γίνεται διαγωνισμός για το ποιος θα γράψει τα περισσότερα πύρινα άρθρα! Το τι αρλούμπες έχουν γραφτεί για διάφορους γιατί αυτοί απλά απολύθηκαν από τον Ολυμπιακό, δεν λέγεται. Το αστείο είναι ότι όσοι αυτά τα γράφουν, ξεχνούν πως σύντομα ό,τι κάνει ο Ολυμπιακός θα το δουν και στις ομάδες τους – όλες τα ίδια κάνουν και η μόνη σοβαρή διαφορά είναι ότι ο Ολυμπιακός κερδίζει περισσότερο. Με τα χρόνια, διάφοροι προσπάθησαν να κατασκευάσουν λογιών λογιών διαφορετικότητες για να πείσουν τους κακόμοιρους οπαδούς στους οποίους απευθύνονται ότι οι ομάδες τους είναι σοβαρές, τιμούν το ποδόσφαιρο, έχουν παράγοντες με ποδοσφαιρική λογική κτλ, σε αντίθεση με τον κακό Ολυμπιακό στον οποίο υπάρχει ένας «αφέντης πρόεδρος», «ένας γραφικός Σάββας» κάποιοι «κακοί οργανωμένοι» κτλ. Γελάω και με αυτούς που αυτά τα γράφουν και με αυτούς που αυτά τα πιστεύουν: δεν υπάρχει καμία ελληνική ομάδα που να μην έχει διώξει προπονητή σε χρόνο ρεκόρ, και για λόγους συχνά ακατανόητος. Τώρα στη Θεσσαλονίκη την πέφτουν στο Σαββίδη, γιατί επί των ημερών του δεν στεριώνει κανείς προπονητής: ξεχνάνε ότι και τον καιρό του εκσυγχρονιστή και γνώστη Θοδωρή Ζαγοράκη ο ΠΑΟΚ έδιωξε τον Μπερέτα γιατί έχασε κάποια φιλικά ματς!

Λουζόμαστε όσα κοροϊδεύουμε: είναι το μόνο στο οποίο υπάρχει μια κάποια συνέπεια. Ιστορίες όπως αυτή του Στανόγεβιτς θα έπρεπε να κάνουν τον κόσμο να ωριμάσει: στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν κακοί και καλοί – υπάρχουν λίγοι που πληρώνουν κι έχουν απαιτήσεις και κάμποσοι που κοιτάζουν πως, κοροϊδεύοντας τον κόσμο με μπιχλιμπίδια, θα βγάλουν μια ακόμα χρονιά κάνοντας το κομμάτι τους.

Το τι συμβαίνει αλλού δεν μας αφορά

Τα τελευταία χρόνια, επειδή τα νέα παιδιά βλέπουν περισσότερο ξένο ποδόσφαιρο, διάφοροι καλοί συνάδερφοι καλλιεργούν την εντύπωση ότι στην Ελλάδα θα πρεπε να γίνεται ότι στην Αγγλία π.χ όπου η Αρσεναλ κρατά τον Βενγκέρ είκοσι χρόνια, ή ότι στην Γερμανία ή στην Γαλλία ή στην Ισπανία, όπου η πρόσληψη ενός προπονητή συνοδεύεται και από κάποιου τύπου πρότζεκτ: κι εμένα μου αρέσουν αυτά, αλλά στην Ελλάδα τίποτα από αυτό δεν μπορεί ποτέ να γίνει, γιατί εδώ οι πρόεδροι των ομάδων δεν διοικούν ποδοσφαιρικές εταιρίες με σκοπό το κέρδος ή την ευχαρίστηση των οπαδών. Εδώ, όποιος με το ποδόσφαιρο μπλέκει, το κάνει συνήθως για λόγους που με το ποδόσφαιρο δεν έχουν σχέση. Το τι συμβαίνει αλλού δεν μπορεί να μας αφορά: οι άλλοι παράγουν και πουλάνε ποδοσφαιριστές, θέλουν γεμάτα γήπεδα, σκοπεύουν πρώτα από όλα να αυξήσουν τα έσοδά τους, αντιμετωπίζουν τον οπαδό ως καταναλωτή, που θέλει να ξοδέψει χρήματα για να διασκεδάσει στο γήπεδο ή έστω παρακολουθώντας ματς στην τηλεόραση. Εδώ ο σκοπός είναι «να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα», να δαιμονοποιηθεί και να ευτελιστεί η όποια επιτυχία, να πείσουμε τον οπαδό ότι οι άλλοι είναι οι κακοί και εμείς οι καλοί, ακόμα κι αν κάνουμε ακριβώς τα ίδια πράγματα με τους κακούς! Επειδή δεν υπάρχει μπούσουλας για την δημιουργία κάτι πραγματικά σημαντικού, φέρνουμε και διώχνουμε προπονητές σε χρόνο ρεκόρ, αλλάζουμε τεχνικούς διευθυντές, φτιάχνουμε ένα θίασο από παρατρεχάμενους κλακαδόρους, που μας λένε να πάρουμε την ΕΠΟ, τους διαιτητές, το Θωμά, τον Μπέο κτλ. Με αυτούς ασχολούμαστε κι όχι με το ποδόσφαιρο.     

Ούτε κρύο, ούτε ζέστη    

Γιατί ήρθε ο Στανόγεβιτς; Γιατί έψησε ο Βούκιτς τον Σαββίδη ότι δεν έχει απαιτήσεις για μεταγραφές και μπορεί να αποδειχτεί καλύτερος του Βλάνταν Ιβιτς. Γιατί έφυγε ο Στανόγεβιτς; Γιατί ο Λούμπος Μίχελς, που δεν τον διάλεξε, τον παράτησε στο έλεος του Θεού, των παικτών και των δημοσιογράφων, ώστε να τον τελειώσει γρήγορα και να φέρει τον Λουτσέσκου – πράγμα που ήθελε να κάνει από τον Ιούνιο: δεν αποκλείω να του κάνει και κανα δυο μεταγραφές. Θα βγει χαμένος ο ΠΑΟΚ από όσα έγιναν; Όχι γιατί ούτε ο Στανόγεβιτς μπορούσε να κάνει καμιά σοβαρή δουλειά (αν υποθέσουμε ότι είχε τις ικανότητες…), ούτε ο έξυπνος Λουτσέσκου μπορεί να κάνει κάποια ζημιά. Ο ΠΑΟΚ για να πάρει το πρωτάθλημα πρέπει να είναι κακός ο Ολυμπιακός, να μην αντέξει στο κυνήγι που θα φάει και φέτος από την Κυβέρνηση και την ΕΠΟ, να χαθεί σε λάθος προτεραιότητες. Από τον Ολυμπιακό εξαρτάται τι θα συμβεί. Ούτε από τον Στανόγεβιτς, ούτε από τον Λουτσέσκου, που βρέθηκε στον ΠΑΟΚ και γιατί πριν δυο χρόνια του κάψανε κάτι κατάδικοί το αυτοκίνητο και τρέχει για την ιστορία αυτή μια εισαγγελική έρευνα, που κάπως πρέπει να κλείσει…