Ο μεγάλος κατήφορος

Ο μεγάλος κατήφορος


Τα μπαράζ χάρη στα οποία ολοκληρώθηκε ο πίνακας όσων θα πάρουν μέρος στα τελικά του Euro υπήρξαν σκληρά και δύστροπα παιγνίδια: τρία είχαν γκολ στα τελευταία λεπτά. Τα τέσσερα τελευταία εισιτήρια τα πήραν οι Σκοτσέζοι, που κέρδισαν στα πέναλτι τους Σέρβους, οι Σκοπιανοί που νίκησαν την Γεωργία, οι Σλοβάκοι που τα κατάφεραν με τους Ιρλανδούς και οι Ούγγροι που κέρδισαν την Ισλανδία. Και που θα έπρεπε να στείλουν λουλούδια στην ΕΠΟ που τους χάρισε το εισιτήριο το 2018.  

Μόνο για τις γκάφες

Παρόλο που η πρώτη διοργάνωση του πρώτου UEFA Nations League έχει ολοκληρωθεί και κοντεύει να τελειώσει και η δεύτερη, παραμένει πάντα δύσκολο να εξηγήσεις σε κάποιον που δεν παρακολουθεί τις διοργανώσεις με επαγγελματική διαστροφή, τι ακριβώς είναι αυτό. Τώρα που τα μπαράζ  ολοκληρώθηκαν καταλαβαίνει κανείς ότι η UEFA χάρη στην φόρμουλα διεξαγωγής του που έχει επιλέξει, δίνει τη δυνατότητα να φτάσουν σε τελικά μεγάλων διοργανώσεων Εθνικές ομάδες χωρών, που μέσω των προκριματικών, δεν θα μπορούσαν να τα καταφέρουν ποτέ να προκριθούν. Χάρη στην διοργάνωση αυτή, για παράδειγμα, θα αγωνιστούν στα τελικά του Euro το επόμενο καλοκαίρι οι Σκοπιανοί, που δεν θα είχαν καμία πιθανότητα να τα καταφέρουν διαφορετικά. Για μας ωστόσο η διοργάνωση θα έχει άλλη χρησιμότητα. Θα τη θυμόμαστε γιατί σε αυτή είχαμε μερικές από τις μεγαλύτερες γκάφες που έχει κάνει η ΕΠΟ πιθανότατα στην ιστορία της. Θα σας τις υπενθυμίσω.

Μόνοι μας τα λέγαμε και τα ακούγαμε

Στις 15 Οκτωβρίου του 2018 η Εθνική μας είχε χάσει από την Φινλανδία με 2-0 στο Τάμπερε κάνοντας μια μέτρια εμφάνιση – είχε δεχτεί το δεύτερο γκολ από τον Καμαρά στο 89΄κι αυτό το γκολ της στοίχιζε την πρώτη θέση στον όμιλο του UEFA Nations League στον οποίο βρισκόταν. Πριν καλά καλά επιστρέψει η ομάδα στην Αθήνα αποφασίστηκε η επίσπευση της απόλυσης του Μίκαελ Σκίμπε: η ΕΠΟ του Βαγγέλη Γραμμένου είχε συμφωνήσει με τον Αγγελο Αναστασιάδη ήδη από το καλοκαίρι και δεν άφησε τον Γερμανό να ολοκληρώσει την διοργάνωση, όπως είχε συμφωνήσει μαζί του και μολονότι στα προκριματικά του μουντιάλ του 2018 η Εθνική μας με τον Σκίμπε είναι φτάσει στα μπαράζ.

https://www.sportime.gr/wp-content/uploads/2018/11/ethniki.jpg

Το UEFA Nations League δεν είχε τελειώσει καθώς υπήρχαν δυο ακόμα ματς: ένα με την πρώτη κι αδιάφορη πλέον Φινλανδία και ένα με την ουραγό στον όμιλο Εσθονία. Ματαίως γράφαμε τότε, όσοι παρακολουθούσαμε την διοργάνωση, πως αν οι Φινλανδοί εξασφάλιζαν εισιτήριο πρόκρισης για τα τελικά του Euro διαμέσου του ομίλου των προκριματικών, η δεύτερη θέση στον όμιλο του UEFA Nations League θα μπορούσε να δώσει στην Εθνική μας μια δεύτερη ευκαιρία. Τα λέγαμε, επισημαίνοντας ότι με τους Φινλανδούς ήμασταν και στον ίδιο όμιλο στα προκριματικά του Euro: τα λέγαμε και τα ακούγαμε μόνοι μας.

Νόμιζε ότι ήταν φιλικά

Λίγοι θυμούνται τι είχε γίνει σε εκείνα τα ματς. Ο Αναστασιάδης, που πιθανότατα δεν είχε ιδέα τι είναι το UEFA Nations League, παράταξε στα δυο πρώτα του ματς στην Εθνική δυο διαφορετικές ενδεκάδες σαν να ήταν φιλικά. Κι έτσι έγινε το πραγματικά απίθανο: η Εθνική μας κέρδισε την αδιάφορη Φινλανδία στο ντεμπούτο του και τρεις μέρες αργότερα κατάφερε να χάσει από την Εσθονία στο ΟΑΚΑ, δίνοντας στους Ούγγρους την δεύτερη θέση – μας αρκούσε και η ισοπαλία! Στο ματς με τους Εσθονούς ο Αναστασιάδης είχε την τρομερή ιδέα να αλλάξει εννιά παίκτες σε σχέση με το νικηφόρο παιγνίδι με την Φινλανδία: μιλάμε για απίστευτα πράγματα! Την Κυριακή, πριν το ματς είχε επιβάλει υποχρεωτικά εκκλησιασμό και μετά το ματς είχε δηλώσει ευχαριστημένος από την εμφάνιση, αλλά στεναχωρημένος από το αποτέλεσμα γιατί «χάθηκε η δεύτερη θέση και κάποιες ελπίδες». Μετά είχαν αναλάβει οι γνωστοί αβανταδόροι για να μας πουν ότι τελικά το αποτέλεσμα δεν σήμαινε και τίποτα. Απολύτως τίποτα. Μόνο, όπως αποδείχτηκε, ένα εισιτήριο για τα τελικά του Euro.    

Θα πίστευε κανείς ότι εκείνο το πάθημα έγινε μάθημα, ότι δηλαδή κάποιος στο τιμ της Εθνικής θα ασχολούταν σοβαρά με την ομάδα και τις βαθμολογικές υποχρεώσεις της. Δυο χρόνια αργότερα συμβαίνει το εξής καταπληκτικό: πάλι μια γιγάντια απροσεξία στο UEFA Nations League μειώνει τρομερά τις πιθανότητες της Εθνικής μας να προκριθεί στο μουντιάλ του 2022.

Από το τρίτο στο τέταρτο

Η κατρακύλα στη βαθμολογία της UEFA έφτασε την Εθνική μας να παλεύει για να κρατηθεί στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας των Εθνικών ομάδων, έτσι ώστε στην κλήρωση των προκριματικών του μουντιάλ να έχει μόνο δυο (θεωρητικά τουλάχιστον) δυνατούς αντιπάλους στον όμιλό της και όχι τρεις που θα έχει αν πέσει στο τέταρτο γκρουπ. Φτάσαμε πάλι να διεκδικούμε τη θέση αυτή στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας με τους Φινλανδούς, έχοντας όμως ένα σημαντικό αβαντάζ από δαύτους. Για να κρατηθούμε μπροστά τους θα έπρεπε τον Οκτώβριο και τον Νοεμβρίου να πάρουμε κάνουμε κάποια λογικά αποτελέσματα – όχι τίποτα εντυπωσιακό. Είχαμε τα δυο ματς για το UEFA Nations League (με Μολδαβία και Κόσοβο) και δυο φιλικά (ένα με την Αυστρία κι ένα με την Κύπρο).  Οι βαθμοί στα φιλικά δεν είναι ίδιοι: όσο δυνατότερος είναι ο αντίπαλος, τόσο πιο πολλούς παίρνεις. Ακόμα και το τι θα κάνεις στα φιλικά (με ποιον και πως θα παίξεις) απαιτεί ένα σχέδιο. Ο,τι δηλαδή δεν υπάρχει στην περίπτωση της Εθνικής μας.    

https://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/scale_n_crop_812x457/public/article/2020-10/mpaka_penalti.jpg?itok=eKcsFYRk

Χωρίς σχέδιο καταφέραμε πάλι να μπλέξουμε. Καταφέραμε να χάσουμε το φιλικό με την Αυστρία, μολονότι προηγηθήκαμε με τον Φορτούνη. Καταφέραμε να μην κερδίσουμε το Κόσσοβο στο ΟΑΚΑ, όταν θα αρκούσε πιθανότατα αυτή η νίκη για να κρατηθούμε στο τρίτο γκρουπ. Και κουτοπόνηρα για να κάνουμε μια νίκη και να βρούμε βαθμούς παίξαμε ένα φιλικό με την Κύπρο. Μόνο που οι Φινλανδοί που δεν φοβούνται, προτίμησαν αντί να παίξουν ένα φιλικό με μια ομάδα μικρότερης δυναμικότητας, να πάνε στο Παρίσι να αντιμετωπίσουν τη Γαλλία. Και την κέρδισαν κιόλας παίρνοντας 7.9 βαθμούς, ενώ εμείς από τη νίκη με την Κύπρο πήραμε 3,2. Και έτσι μας έχουν στο χέρι. Πριν την κλήρωση των προκριματικών του παγκοσμίου κυπέλλου εμείς έχουμε να παίξουμε με την Μολδαβία και τη Σλοβενία, αυτοί με τη Βουλγαρία και την Ουαλία. Αν κάνουμε τα ίδια αποτελέσματα με αυτούς, αυτοί θα είναι στο τρίτο γκρουπ κι εμείς στο τέταρτο. Γιατί όλες οι νίκες δεν μετράνε το ίδιο και κάποια στραβοπατήματα πληρώνονται ακριβά. Αν είχαμε κερδίσει το Κόσσοβο π.χ δεν θα είχαμε πρόβλημα. Όπως αν είχαμε κερδίσει την Εσθονία το 2018, στα μπαράζ για ένα εισιτήριο για τα τελικά του Euro θα παίζαμε εμείς. Όχι οι Ούγγροι.  

Πώς να το πιστέψεις

Μιλάμε για τους προπονητές και τους παίκτες της Εθνικής σαν να είναι αυτοί πάντα το μόνο πρόβλημα. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι η απόλυτη ανοργανωσιά:  αυτή έφερε το μεγάλο κατήφορο. Δείτε τι έγινε τώρα: μια εβδομάδα ψάχνουν να βρουν γήπεδο για το ματς με την Σλοβενία. Ο Φαν ‘τ Σιπ είχε φτιάξει ένα πρόγραμμα προπόνησης με βάση την πιθανότητα να αγωνιστεί η ομάδα στην Τούμπα και το άλλαξε: τυχαία ματαίωσε τη χθεσινή απογευματινή προπόνηση; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Εθνική δεν θα κερδίσει τη Μολδαβία και τη Σλοβενία. Αλλά όταν μια ομάδα πετάει εισιτήρια για τελικά διοργανώσεων, πώς να την εμπιστευτείς;