Η συνταγή της επιτυχίας

Η συνταγή της επιτυχίας


Οι Ολλανδοί κέρδισαν την Αυστρία περπατώντας: αρκούσε ένα «πέναλτι – γκολ» που κέρδισε ο Ντάμφρις μετά το λάθος του Αλάμπα και εκτέλεσε ο Ντε Πάι κι ένα σπρώξιμο της μπάλας στο άδειο τέρμα από τον Ντάμφρις, μετά από μια επιτάχυνση του Μάλεν που μπήκε ξεκούραστος για να τρέξει το γήπεδο. Οι Βέλγοι κέρδισαν με ανατροπή την Δανία που ήταν εντυπωσιακή στο πρώτο ημίχρονο, προηγήθηκε με γκολ του Πόουλσεν από τα αποδυτήρια, αλλά δεν τελείωσε το ματς βρίσκοντας στο πρώτο ημίχρονο ένα δεύτερο γκολ. Ο κόουτς Μαρτίνεθ, που σε πολλούς δεν γεμίζει το μάτι έκανε το προφανές: έριξε στο δεύτερο ημίχρονο τον Κέβιν Ντε Μπρόιν κι ο Λουκάκου βρήκε την παρέα που έψαχνε. Μια ασίστ του Ντε Μπρόιν στον Αζάρ και γκολ του άσου της Σίτυ με σουτ σε κίνηση εκτός περιοχής έβαλαν τέλος στα όνειρα των Δανών που συγκίνησαν πάλι τον κόσμο δείχνοντας την αγάπη τους για τον Ερικσεν. Βέλγοι κι Ολλανδοί, στα δικά μου μάτια, είναι έτοιμοι για να πάνε μακριά. Κυρίως γιατί κερδίζουν χωρίς να εντυπωσιάζουν κι αυτό σε αυτά τα τουρνουά είναι η συνταγή της επιτυχίας.

https://www.sportrikala.gr/wp-content/uploads/2021/06/w18-00024olland.jpg

Δεν είναι ακριβώς

Ο κόσμος, επειδή αγαπά τις επιλεκτικές αναμνήσεις του πιο πολύ από την πραγματικότητα, νομίζει πως τα τουρνουά των Εθνικών ομάδων τα κερδίζουν οι ομάδες που παίζουν μπαλαρα, ενθουσιάζουν, έχουν παίκτες που μετατρέπουν τα ματς σε onε man show κτλ. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Από το 2000 κι έπειτα, όταν και έχουμε την διεύρυνση του Τσάμπιονς λιγκ και την αύξηση των ομάδων στα τελικά και στο μουντιάλ και στο Euro, τα τουρνουά αυτά τα παίρνουν όσοι κάνουν σωστή διαχείριση των δυνάμεών τους και πατάνε γκάζι τη στιγμή που πρέπει. Οσοι μπαίνουν δυνατά, παίζουν ωραία μπάλα, ενθουσιάζουν στην αρχή κτλ κτλ μένουν με τις εντυπώσεις. Οι Ολλανδοί, αλλά και οι Βέλγοι, το παιγνίδι των εντυπώσεων το έχουν κερδίσει πολλές φορές. Αλλά μόνο αυτό.   

Ας τα θυμηθούμε

Στο Euro του 2000 οι Ολλανδοί, ως γηπεδούχοι, κερδίζουν δύσκολα τους Τσέχους στην πρεμιέρα λόγω άγχους, αλλά διαλύουν τους Δανούς και λυγίζουν με διπλή ανατροπή (3-2) τους παγκόσμιους πρωταθλητές Γάλλους ενθουσιάζοντας. Στη συνέχεια ρίχνουν έξι γκολ στους Σέρβους και ο διεθνής Τύπος βγάζει το συμπέρασμα ότι κανείς δεν μπορεί να τους σταματήσει. Τελικά δεν παίζουν ούτε στον τελικό γιατί τους σταματά ο Τόλντο στον ημιτελικό και η παρέα του Κλάιβερτ του Ντάβιντς, του Κοκού και του Σταμ μένει χωρίς τρόπαιο. Στο Euro του 2008 οι Ολλανδοί κάνουν πάλι ξεκίνημα ονειρεμένο: στη Βέρνη συντρίβουν στη φάση των ομίλων τους Ιταλούς (με 3-0) και τους Γάλλους (4-1), αλλά στον προημιτελικό τους βρίσκει στη Βασιλεία ο Γκους Χίντινγκ που τους ξέρει και με τη Ρωσία του τους στέλνει σπίτι κερδίζοντας στην παράταση (1-3). Ο Βαν Μπάστεν που είναι προπονητής των Ολλανδών σοκάρεται – νομίζω δεν έχει ξαναδουλέψει από τότε. Το 2014 στο μουντιάλ της Βραζιλίας οι Ολλανδοί εντυπωσιάζουν στη φάση των ομίλων και βάζουν δέκα γκολ σε τρία ματς (με την Ισπανία (5-1), την Χιλή (2-0) και την Αυστραλία (3-2). Αλλά αδειάζουν και σιγά σιγά ξεμένουν από ενέργεια: ζορίζονται με το Μεξικό, αποκλείουν την Κόστα Ρίκα στα πέναλτι και δεν μπορούν να κάνουν ευκαιρία κόντρα στους Αργεντίνους στον ημιτελικό του Σάο Πάολο. Το όνειρο του Βαν Γκααλ τελειώνει κι ο Ρόμπεν, ο Φαν Πέρσι κι ο Σνάιντερ δηλώνουν ότι είναι ανεξήγητο πως η ομάδα τους δεν πέρυχε ένα γκολ σε δυο σερί ματς!     

Ανάλογα παθήματα έχουν να παρουσιάσουν και οι πολλοί καλοί τελευταία Βέλγοι. Το 2016 στο Euro της Γαλλίας κάνουν πλάκα με τους Ιρλανδούς και τους Ούγγρους φορτώνοντας τους δυο τσουβάλια γκολ και αποκλείονται από την Ουαλία του Μπέιλ στους 8 χάνοντας μάλιστα με 3-1. Δυο χρόνια αργότερα στο μουντιάλ της Ρωσίας μοιάζουν έτοιμοι τουλάχιστον για τελικό. Κερδίζουν τους Αγγλους με τα δεύτερα, μετατρέπουν σε σόου τα ματς με τον Παναμά και την Τυνησία, αποκλείουν την Βραζιλία. Κι αφήνουν στους Γάλλους μια θέση στον τελικό (ίσως και το τρόπαιο) γιατί στο μεταξύ τους ματς στον ημιτελικό έχουν αδειάσει.

https://gettotext.com/wp-content/uploads/2021/06/Belgium-wins-in-pain-against-Denmark-in-a-meeting-marked.jpg

Αλλοι όμως πανηγύρισαν

Ποιο κερδίζουν τα τρόπαια σε αυτά τα τουρνουά που οι Ολλανδοί και οι Βέλγοι παίρνουν τα μπράβο και μένουν με αυτά; Στο Euro του 2000 κερδίζουν οι Γάλλοι γιατί είναι ψύχραιμοι κι ανατρέπουν στον τελικό το 1-0 με το οποίο χάνουν από τους Ιταλούς ισοφαρίζοντας στο 90΄ με τον Βιλτόρ: έχουν ιδρώσει να προκριθούν από τον όμιλο κι έχουν δεινοπαθήσει με τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους. Στο Euro του 2008 κερδίζουν οι Ισπανοί που έχουν αποκλείσει τους Ιταλούς στα πέναλτι στους «8» - η ίδια ομάδα κερδίζει την Ολλανδία και στον τελικό του μουντιάλ του 2010 με το γκολ του Ινιέστα στην παράταση. Το 2014 στο μουντιάλ της Βραζιλίας αποθεώνονται οι Γερμανοί που σοκάρουν τους Βραζιλιάνους και λυγίζουν τους Αργεντίνους στον τελικό: κανείς δεν θυμάται στο τέλος ότι έφεραν ισοπαλία με την Γκάνα και απέκλεισαν την Αλγερία στην παράταση. Και το 2016 πανηγυρίζει η Πορτογαλία του Σάντος, ομάδα με λιγότερο ταλέντο από τους Βέλγους: έχει φτάσει στα τελικά κάνοντας μόνο μια κανονική νίκη (με την Ουαλία στον ημιτελικό) αλλά όλοι θυμούνται το ριφιφί στο Παρίσι όταν άρπαξαν το τρόπαιο από τους Γάλους. Που με τη σειρά τους πήγαν στη Μόσχα και βγήκαν πρωταθλητές κόσμου ανεβάζοντας στροφές με την Αργεντινή και κάνοντας ένα ματς επίδειξης στον τελικό με τους Κροάτες: σε όλα τα άλλα έπαιξαν απλά για να κερδίσουν όπως χθες οι Ολλανδοί και οι Βέλγοι.        

Αγιο τσούκου τσούκου μπολ  

Στο εφετινό Euro παίρνουν μέρος πολλές κουρασμένες ομάδες. Οποια ομάδα μπορεί να κερδίζει στην αρχή χωρίς να πατάει γκάζι, παίρνει νίκες και κυρίως κρατά ενέργεια στο ρεζερβουάρ για τη συνέχεια. Το τουρνουά θα το κερδίσει όποιος πατήσει γκάζι την κατάλληλη στιγμή. Αυτό οι Γάλλοι ξέρουν να το κάνουν και το έδειξαν στο μουντιάλ του 2018. Επαιξαν άγιο τσούκου τσούκου μπολ στον πρώτο γύρο, πάτησαν γκάζι με τους Αργεντίνους και έβαλαν τέσσερα γκολ και κράτησαν το καλύτερο για το φινάλε. Σίγουρα αυτοί ξέρουν τι κάνουν: το είδαμε και με τους Γερμανούς τους οποίους κέρδισαν διαδικαστικά φτάνοντας δέκα πόντους (τόσο οφσάιντ ήταν ο Εμ Παπέ) από ένα 3-0 που θα τρόμαζε τους πάντες.

Η είδηση είναι ότι είδα χθες βράδυ ότι το κόλπο το έμαθαν και οι Ολλανδοί και οι Βέλγοι: κερδίζουν πλέον κι όταν δεν παίζουν καλά. Παραδόξως αυτή τη φορά το τι θα καταφέρουν δεν θα κριθεί στο χειροκρότημα…