Η προσδοκία του ηδονοβλεψία

Η προσδοκία του ηδονοβλεψία


Πριν το ματς Ρεάλ - Λίβερπουλ αρχίσει υπάρχει μόνο μια ερώτηση: ανατρέπεται μια ήττα με 2-5 στον πρώτο αγώνα; Είναι η πιο απίθανη ερώτηση που έχει γίνει ποτέ διότι η λογική και  η ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων λένε «όχι αποκλείεται, δεν γίνεται». Κι όμως η ερώτηση υπάρχει.

Δεν ξέρω τι μπορεί να έχει πει ο Γιούργκεν Κλοπ στους παίκτες του. Το σοκ πάντως εκείνης της βραδιάς μάλλον το έχουν ξεπεράσει: βοήθησε και το 7-0 με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αλλά αρκεί να ξεπεράσεις το σοκ για να κάνεις το θαύμα των θαυμάτων;  Δύσκολο.)

Αν ήμουν ο Κλοπ (ευτυχώς για την Λίβερπουλ δεν είμαι) θα διηγούμουν στους παίκτες μου μια και μόνη ιστορία: την απίθανη εκείνη νίκη της Γιουβέντους με 1-3 στο Μπερναμπέου μετά από ήττα της με 3-0 από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο πρώτο ματς στο Τορίνο. Η βασίλισσα στο γήπεδο της Κυρίας είχε κάνει πασαρέλα. Το 3-0 είχε διαμορφωθεί με ένα γκολ  με ψαλίδι του Κριστιάνο Ρονάλντο που κάποιοι οπαδοί της Γιούβε είχαν χειροκροτήσει κιόλας! Το δεύτερο ματς έπρεπε να είναι μια απλή διαδικασία. Αλλά η τότε πρωταθλήτρια Ιταλίας το μετέτρεψε σε ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά θρίλερ της ιστορίας.

https://www.thisisanfield.com/wp-content/uploads/P2023-02-21-Liverpool_Madrid-88-600x400.jpg

Ελειπε ο Ράμος

Στις 11 Απριλίου του 2018, μετά το 0-3 της Ρεάλ στο Τορίνο, κανείς δεν αναρωτιόταν ποιος θα περνούσε και θα βρισκόταν στους προημιτελικούς. Όμως οι γηπεδούχοι δεν είχαν τον τότε αρχηγό τους Σέρχιο Ράμος και έπαιξαν με ένα δίδυμο στα στόπερ που αποτελούσαν ο Βαράν κι ο Βαγιέχο. Οι Γιουβεντίνοι κατάλαβαν ότι η Βασίλισσα δεν θα ήταν ίδια με το πρώτο ματς και κατάθεσαν όλους τους το κουράγιο. Μετά από δύο ωραίες σέντρες από τα δεξιά και ήρθαν δυο γκολ του Μάντζουκιτς με κεφαλιές. Το πρώτο το πέτυχε ο Κροάτης στα 76' δεύτερα και παραμένει το πιο γρήγορο που έχει δεχτεί ποτέ η Ρεάλ ως γηπεδούχος. Το δεύτερο ο Μάτζουκιτς το πέτυχε στο 37' με τον ίδιο τρόπο. Αλλά δεν ήταν μόνο τα γκολ που τις είχαν δώσει δύναμη: ήταν η ταραχή της Ρεάλ στην άμυνα. Ο Κέιλορ Νάβας, τότε τερματοφύλακας της Ρεάλ είχε κάνει μια μεγάλη επέμβαση σε σουτ του Ιγουαΐν (στο 10') αλλά ήταν αδύνατο να νιώσει την απαραίτητη σιγουριά. Ένα τεράστιο δικό του λάθος στο 60΄κι αφού στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου ο Βαράν με κεφαλιά σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι αδυνατώντας να «σκοτώσει» τη Γιούβε, έδωσε στον  Ματουιντί τη δυνατότητα να  ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα σε κενή εστία. Ο Κλόπ πρέπει να δείξει στους παίκτες του το πώς η Γιούβε έφτασε στο 0-3 φλερτάροντας με την μεγαλύτερη ανατροπή όλων των εποχών και μετά να κλείσει το βίντεο. Διότι τελικά η Ρεάλ προκρίθηκε με ένα γκολ – πέναλτι του Ρονάλντο στις καθυστερήσεις, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Και δεν βολεύει το αφήγημα του Γερμανού.

Φωτιές

Είναι μάλλον εύκολο να πεις ότι για να κυνηγήσεις το θαύμα θαυμάτων η Λίβερπουλ πρέπει να προηγηθεί στο σκορ. Πρέπει επίσης αυτό να το κάνει σχετικά νωρίς για να βάλει στην Ρεάλ λίγη ανασφάλεια. Παρόλο που η Ρεάλ πέτυχε πέντε γκολ στο Άνφιλντ η επίθεση της φέτος δεν βγάζει φωτιές και αυτός είναι ο λόγος που το ισπανικό πρωτάθλημα έχει μείνει αρκετά πίσω Από την Μπαρτσελόνα. Ούτε στο Τσάμπιονς λιγκ φέτος έχει πετύχει πολλά γκολ σε άλλο ματς: ό,τι έγινε στο Άνφιλντ αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα. Όμως το ζήτημα δεν είναι τι μπορεί να κάνει Ρεάλ. Αλλά τι μπορεί να κάνει η Λίβερπουλ.

https://img.asmedia.epimg.net/resizer/zcPyplLxg16xu46KYNAc1HyzYvI=/1952x0/filters:focal(3159x2171:3169x2181)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/diarioas/SJ77O45CMCQV3NVFZXQ6SSZOOI.JPG

Οσοι τη Λίβερπουλ την παρακολουθούν πολύ λένε πως το 0-3  ή το 1-4 δεν μπορείς να τα περιμένεις. Η ομάδα του Κλοπ δεν είναι μια ομάδα αντεπιθέσεων. Για να σκοράρει πρέπει να κλέψει την μπάλα και να την κυκλοφορήσει σωστά. Έχει κυνηγούς που μπορούν στο καλό τους βράδυ να κάνουν πράγματα που να μείνουν αξέχαστα. Και όλοι τους χρωστάνε ένα μεγάλο παιχνίδι στο Τσάμπιονς λιγκ φέτος: όχι μόνο ο Σαλάχ αλλά και ο Νούνιες και ο Φιρμίνο. Και υπάρχει φυσικά κι ο Χαπκό που πρόσφατα κατέστρεψε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αλλά, όσοι την Λίβερπουλ την παρακολουθούν, σου λένε πως δεν φτάνει το να έχεις καλούς επιθετικούς για να πιάσεις κορόιδο την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Και πως είναι εύκολο να  πεις πως για την Λίβερπουλ θα είναι βασικό να προηγηθεί για να παίξει τα ρέστα της, αλλά στο πρώτο ματς προηγήθηκε (και μάλιστα με 2-0) και τελικά έχασε. Τα ίδια φυσικά θα σου πει κι ο οπαδός της Ρεάλ. Που με τα σενάρια περί ανατροπών, απλά γελάει.

Μόνο που όσοι την Λίβερπουλ δεν την παρακολουθούν τόσο πολύ και δεν είναι και οπαδοί της Ρεάλ, αντιτείνουν πως έχουν δει τα πάντα, γιατί παρακολουθούν πολλά. Ο ποδοσφαιρόφιλος που δεν είναι οπαδός, ούτε της Λίβερπουλ ούτε της Ρεάλ θα δει το αποψινό ματς με μια μεγάλη παράξενη προσδοκία: την προσδοκία του ηδονοβλεψία που δεν εμπλέκεται, αλλά περιμένει πράξεις. Δεν είναι δεδομένο ότι θα τις δει. Αλλά η βραδιά περιέργως τις υπόσχεται.     

Δεν γίνεται, αλλα γίνεται

Ανατροπή των δεδομένων και πρόκριση της Λίβερπουλ μοιάζει θαύμα θαυμάτων. Όμως δεν υπάρχει πια αυτό το κάτι παραπάνω που έδινε το εκτός έδρας γκολ: η Λίβερπουλ μπορεί να ισοφαρίσει την ήττα της στο πρώτο ματς κερδίζοντας με 3-0 στο Μπερναμπέου. Και ζούμε μια εποχή που οι ανατροπές, όχι μόνο δεν απαγορεύονται, αλλά είναι και συνηθισμένες. Σαν χθες είδαμε την Λίβερπουλ να αποκλείει την Μπαρτσελόνα μετά από μια ήττα της με 3-0 στο Καμπ Νου, αλλά είδαμε και την Μπάρτσα να αποκλείει την Παρί μολονότι είχε χάσει από αυτή με 6-1 στο Παρκ Ντε Πρένς. Το 2-5 της νίκης της Ρεάλ στο πρώτο γύρο δεν αφήνει περιθώρια. Αλλά έχουν δει τα μάτια σου πολλά. Οπότε λες δεν γίνεται, αλλά γίνεται…