Η πίκρα του αφεντικού

Η πίκρα του αφεντικού


Την περασμένη Παρασκευή μάθαμε ότι ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης είναι τόσο πικραμένος από κάποιες αντιδράσεις των οπαδών της ΑΕΚ, ώστε σκέφτεται να σηκωθεί και να φύγει από την ΠΑΕ. Κανονικά θα πρεπε να γίνει χαμός και να υπάρξουν είτε εκδηλώσεις λατρείας προς το πρόσωπό του, είτε ανακοινώσεις οργανωμένων, που να του ζητάνε συγνώμη γιατί τον πρόσβαλαν. Δεν υπήρξε τίποτα από αυτά, παρά μόνο κάποιες ανακοινώσεις οπαδών με τυπικές εξηγήσεις. Γιατί; Γιατί κανείς δεν πιστεύει ότι ο Μελισσανίδης θα μπορούσε να φύγει από την ΑΕΚ την δεδομένη στιγμή.    

Δεν το πιστεύει κανείς   

Είναι δεδομένο ότι υπήρχε από τη μεριά του Μελισσανίδη δυσφορία για το πανό των οργανωμένων στο εργοτάξιο της «Αγιάς Σοφιάς»: το αφεντικό της ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να χαρεί για το ότι ένα από τα πρώτα πανό που αναρτήθηκαν στο νέο γήπεδο ήταν ένα πανό σκληρής κριτικής. Αλλά όση κι αν είναι αυτή η πίκρα θα περάσει γρήγορα. Δεν το πιστεύω μόνο εγώ: το πιστεύουν όλοι. Είναι μια από τις λίγες φορές που κυκλοφορεί μια είδηση τέτοιου μεγέθους, με θέμα αποχώρηση μεγαλοπαράγοντα και η απάντηση όλων όσων την μαθαίνουν είναι ίδια: «δεν υπάρχει πιθανότητα να φύγει». Ενας λόγος είναι και ο τρόπος που διάλεξε να κάνει γνωστή την σκέψη του. Αν έστω το πράγμα τον απασχολούσε σοβαρά, θα έβγαινε ο ίδιος και θα το ανακοίνωνε. Είδηση αποχώρησης μέσω κύκλων δεν υπάρχει. Υπάρχει απλά «έκφραση δυσφορίας», «στεναχώρια για την κριτική», «πίκρα για όσα λέγονται» κτλ κτλ. Κατανοητά όλα. Σίγουρα δεν του άρεσε και ο τρόπος που σχολιάστηκε από μερίδα οπαδών και η αποκάλυψη της SportDay για συζητήσεις με την οικογένεια Καλτσίδη. Όχι γιατί αυτές δεν υπάρχουν, αλλά γιατί προβλήθηκαν ως ένα είδος λύσης ενός προβλήματος: κανένα αφεντικό ομάδας δεν δέχεται μια τέτοιου είδους συζήτηση.

https://www.sportime.gr/wp-content/uploads/2019/12/Melissanidis-Ivan.jpg

Συντηρούν μια συζήτηση

Κατά καιρούς οι δημοφιλείς παράγοντες χρησιμοποιούν αυτού του είδους τις διαρροές για να δουν πραγματικά τι πιστεύουν οι οπαδοί. Ωστόσο για να μπορείς να έχεις μια ιδέα για το πως ακριβώς οι οπαδοί σε βλέπουν χρειάζεται κάτι βασικό: να είναι ανοιχτά τα γήπεδα στον κόσμο. Τα πληκτρολόγια δεν δίνουν απαντήσεις σε τέτοιους προβληματισμούς. Αν το ΟΑΚΑ π.χ ήταν ανοιχτό στον κόσμο θα έλεγα ότι για τον Μελίσσανίδη θα ήταν εύκολο μέσω μιας διαρροής να τεστάρει την εξέδρα και να δει αντιδράσεις. Αλλά κόσμος δεν υπάρχει. Κι έτσι οι μέσω κύκλων ανακοινώσεις καταλήγουν να μην έχουν ιδιαίτερο νόημα. Ισα ίσα που αντί να προκαλέσουν κύμα συμπαράστασης, ερμηνεύονται ως τρόπος για να αποφύγει ο Μελισσανίδης να βάλει χρήματα, να κάνει μεταγραφές τον Ιανουάριο κτλ. Συντηρούν δηλαδή μια συζήτηση που η ΑΕΚ θα ήθελε να σταματήσει.

Εν οίκω κι όχι εν δήμω

Είναι άδικη η κριτική στο Μελισσανίδη (και μάλιστα με τοποθέτηση πανό στην Αγία Σοφιά); Ναι είναι. Αλλά όχι για τους λόγους που ακούστηκαν: κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, αρκεί αυτή να είναι τεκμηριωμένη.

Βρήκα έξυπνη και εύστοχη την ιδέα των οπαδών της ΑΕΚ: τοποθετώντας το πανό στην Αγία Σοφιά δείχνουν ότι διαλέγουν για την έκφραση της διαμαρτυρίας τους το σπίτι τους, έστω κι αν ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Είναι μια στοχευμένη διαμαρτυρία εν οίκω κι όχι εν δήμω – πολύ ωραία και αεκτζίδικη. Αλλά λάθος ως προς το περιεχόμενο. Όχι γιατί είναι ένδειξη αχαριστίας, (η κριτική δεν είναι ποτέ συνώνυμο της αχαριστίας), αλλά γιατί είναι άδικη ως προς τον ίδιο τον Μελισσανίδη: ο άνθρωπος είναι απολύτως συνεπής με τα όσα έχει εξαγγείλει.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που ο κόσμος ξεχνά. Η ΑΕΚ επί της ουσίας δεν έχει μεγαλομέτοχο, αλλά αφεντικό. Ο Μελισσανίδης την διοικεί χωρίς να είναι κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών. Πολλοί γκρινιάζουν ότι δεν βάζει λεφτά κτλ. Ξεχνούν ή δεν γνωρίζουν την μετοχική σύνθεση της ΑΕΚ. Όταν ο Μελισσανίδης επέστρεψε οργάνωσε έτσι την ΑΕΚ ώστε να μην είναι εύκολο να χρεοκοπήσει ξανά: η χρεοκοπία της την έστειλε στη Γ΄ Εθνική κάποτε.

Για να μπουν χρήματα σε μια ποδοσφαιρική εταιρία από κάποιο που έχει τις τύχες της υπάρχουν τρεις τρόποι. Ο πρώτος είναι αυτός να έχει την πλειοψηφία των μετοχών της και να κάνει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ο δεύτερος να αγοράζει χρέη που η εταιρία δημιουργεί (για μεταγραφές π.χ) και στη συνέχεια να τα μετατρέπει σε μετοχές. Ο τρίτος, αν και κομμάτι πιο δύσκολος εξαιτίας των ελέγχων της UEFA και του FFP, είναι να τις κάνει ενέσεις ρευστότητας με χρήματα που προέρχονται από άλλες εταιρίες του που αναλαμβάνουν το ρόλο χορηγού κτλ.

https://www.fosonline.gr/media/news/2020/01/27/81768/photos/full/melissanidis3.jpg

Στην ΑΕΚ τα μερίδια των μετοχών είναι μοιρασμένα και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου δεν γίνονται χρόνια τώρα. Δεν υπάρχουν επίσης χρέη, ούτε κατά συνέπεια αγορές χρεών που μπορεί να μεταβάλουν την μετοχική της σύνθεση: η ΠΑΕ ξοδεύει όσα βγάζει και πρέπει για να ξοδεύει πιο πολλά να βγάζει και πιο πολλά. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να ξαναγίνουν οι σπατάλες που στάθηκαν κάποτε αιτία για να διαλυθεί η ΑΕΚ και να καταλήξει στην Γ Εθνική. Φυσικά η συνέπεια αυτού του είδους της οργάνωσης είναι ότι δεν μπορεί να γίνουν και υπερβάσεις. Αλλά αυτά είναι γνωστά από χρόνια.

Γιατί ακριβώς διαμαρτύρονται;  

Ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω γιατί ακριβώς οι οπαδοί διαμαρτύρονται: ο Μελισανίδης δεν κάνει σήμερα κάτι διαφορετικό από αυτό που έκανε πάντα. Επιπλέον φτιάχνει και το γήπεδο – και μάλιστα χωρίς δάνεια που θα υποθηκεύσουν το οικονομικό μέλλον του συλλόγου. Όσα του καταμαρτυρούν είναι απαιτήσεις οπαδών που δεν νομίζω ότι ο Μελισσανίδης δέχεται ως υποχρεώσεις του. Ο Μελισσανίδης πάντα π.χ άλλαζε προπονητές και τεχνικούς διευθυντές: αυτές οι αλλαγές δεν είναι σημάδι ότι η ΑΕΚ μικραίνει, όπως οι οπαδοί ισχυρίζονται. Θα λεγα ότι είναι ο τρόπος που διοικεί. Όχι ένδειξη κακής διοίκησης, όπως οι οπαδοί νομίζουν.

Αδικο για την ΑΕΚ  

Μια μερίδα των οργανωμένων της ΑΕΚ έχει μια σταθερή σχέση κριτικής απέναντι στο αφεντικό της ομάδας. Είναι η τρίτη φορά που οι οπαδοί της ΑΕΚ βγάζουν πανό εναντίον των επιλογών της διοίκησης της ΑΕΚ εδώ και λίγους μήνες. Πριν την ανάρτηση στην Αγία Σοφιά είχε προηγηθεί ένα πανό κριτικής και στην Τρίπολη, στο ματς της ΑΕΚ με τον Αστέρα. Οι οπαδοί της ΑΕΚ, που διαμαρτύρονται, δείχνουν μια συνέπεια ως προς την διαμαρτυρία τους: τονίζουν στον Μελισσανίδη ότι τα λάθη που κάνει είναι κατά την γνώμη τους πάντα ίδια. Το κακό είναι ότι ασκούν αυτή την κριτική συνήθως μετά από χαμένα ματς με τον Ολυμπιακό: αυτό κάνει και το είδος της διαμαρτυρίας τους εν τέλει κομμάτι προβλέψιμη και ελάχιστα ουσιαστική. Αν του διαμαρτύρονταν μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό π.χ ίσως τον προβλημάτιζαν. Όταν του βάζουν πανό μετά από ήττες με τον Ολυμπιακό αυτό που καταλαβαίνει ο Μελισσανίδης είναι ότι αν η ΑΕΚ κερδίζει τον Ολυμπιακό κι ο ίδιος δεν θα έχει κανένα πρόβλημα μουρμούρας. Κι αυτό είναι άδικο. Κυρίως για την ΑΕΚ: θα πρεπε οι στόχοι της να είναι πιο μεγάλοι από το να κάνει αποτελέσματα με τον Ολυμπιακό. Αυτή η προσέγγιση μικραίνει μια μεγάλη ομάδα: ελπίζω οι οπαδοί της τουλάχιστον αυτό να το καταλαβαίνουν.