Η δεύτερη δύσκολη καριέρα

 Η δεύτερη δύσκολη καριέρα


Ο Ολυμπιακός πέρασε από το Αγρίνιο κερδίζοντας τον Παναιτωλικό πολύ πιο εύκολα από όσα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για αυτό θα τα πούμε αύριο: για τα ματς της αγωνιστικής γράφω κάθε Δευτέρα, εκτός αν υπάρχει κάποιο ντέρμπι Σάββατο κι αυτό μου ‘χει δώσει κάτι για το οποίο υπάρχει ανάγκη ειδικής αναφοράς. Σήμερα αποφάσισα να σας πω κάποια πράγματα για την περίπτωση του Κώστα Φορτούνη, που χθες ξαναπάτησε γήπεδο μετά από μήνες. Μπας και βοηθήσω μερικούς να καταλάβουν τι έγινε με τον Ελληνα παίκτη φέτος το καλοκαίρι και τι συμβαίνει τώρα. Ισως έπρεπε να το κάνω καιρό πριν, αλλά με διασκεδάζει κι εμένα να διαβάζω και να ακούω διάφορα απίθανα. Και στην περίπτωση του Φορτούνη τα εξωφρενικά που γράφτηκαν κι ακούστηκαν είναι χωρίς προηγούμενο.

Οι λάθος εκτιμήσεις

Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά. Στην αρχή του καλοκαιριού όταν όλοι έγραφαν πως ο Ολυμπιακός έθεσε τον Φορτούνη εκτός ομάδας και πως δεν θα τον ξαναδούμε ποτέ με τη φανέλα της ομάδας κτλ κτλ, εγώ σας είχα γράψει πως ο Φορτούνης δεν πρόκειται να πάει πουθενά και πως είναι στο χέρι του να αποδείξει πως μπορεί να επιστρέψει: ως συνήθως αυτοί που ξέρουν είπαν ότι δεν είναι έτσι, ότι ο Φορτούνης τελείωσε γιατί δεν τον θέλει ο Πέδρο Μαρτίνς κτλ.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: ο Μαρτίνς όντως δεν είχε την καλύτερη σχέση με τον Ελληνα ποδοσφαιριστή, αλλά αν το ποιος παίκτης θα κάνει προετοιμασία είχε να κάνει αποκλειστικά με τις σχέσεις που είχε με τον προπονητή, μπορεί να μην έπαιρναν μέρος σε αυτοί οι μισοί βασικοί, που λέει ο λόγος. Μετά από τέσσερα χρόνια δουλειάς στην  ομάδα ανάμεσα στον προπονητή και κάποιους από τους παίκτες υπήρχαν και εντάσεις και καυγάδες: είναι απολύτως λογικό. Αλλά αν ο Φορτούνης ήταν σε θέση να προσφέρει κάτι, θα ήταν στην προετοιμασία κανονικά. Κυρίως γιατί μόνο έτσι υπήρχε περίπτωση να βρεθεί μια ομάδα να τον αποκτήσει, αν δεχτούμε πως ο Μαρτίνς δεν τον άντεχε, τόσο ώστε να τον ξεφορτωθεί.

https://sports365.gr/wp-content/uploads/2022/06/2029223.jpg

Τυπικά και μόνο

Ακούω από χθες που ο παίκτης μπήκε στην αποστολή της ομάδας ότι «επέστρεψε έπειτα από πέντε μήνες». Τυπικά είναι έτσι. Στην πραγματικότητα το πράγμα είναι κάπως διαφορετικό: ο Φορτούνης είναι έξω πάνω από ενάμισι χρόνο! Στα περσινά play off έπαιξε 12 και 45 λεπτά στα δυο ματς του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ και 32 λεπτά στη Λεωφόρο με τον ΠΑΟ. Το 45λεπτο με την  ΑΕΚ ήταν η χειρότερή του εμφάνιση στην καριέρα του: βγήκε από το γήπεδο κι ο παντελώς αδιάφορος Ολυμπιακός έβαλε εκείνο το βράδυ δυο γκολ και κέρδισε.

Ο Φορτούνης έχει να αγωνιστεί ένα ενενηντάλεπτο από πρόπερσι: μάλιστα έχει να ξεκινήσει βασικός από τα play off του 2021 και ένα ματς με τον ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη, τον Απρίλιο του 2021, όπου έγινε αλλαγή στο 70΄.

Ο Μαρτίνς τον άφησε έξω, όχι γιατί δεν τον συμπαθούσε, αλλά γιατί έκρινε ότι σε ένα καλοκαίρι με πολλά συνεχόμενα ευρωπαϊκά ματς ο παίκτης δεν είχε να του δώσει τίποτα. Είχε άδικο; Νομίζω όχι. Πρώτον γιατί οι μετρήσεις του παίκτη ήταν πολύ κακές. Δεύτερον γιατί ο Φορτούνης δεν χρησιμοποιήθηκε για μήνες και από τον Κορμπεράν και από τον Μίτσελ – ο Μίτσελ μάλιστα τον εκτιμά και σαν παίκτη κι αυτός κάποτε του έδωσε τη δυνατότητα να ξεκινήσει να παίζει βασικός στον Ολυμπιακό. Και τρίτον γιατί καμία ομάδα όλο το καλοκαίρι δεν εμφανίστηκε για να κάνει μια πρόταση, όχι για να τον αγοράσει, αλλά για να τον αποκτήσει έστω ως δανεικό. Ο παίκτης δεν ήταν έτοιμος.        

Το νέο του συμβόλαιο  

Πάμε παρακάτω. Κυκλοφορεί πάρα πολύ ότι ο Φορτούνης παραγκωνίστηκε με εντολή της διοίκησης γιατί είχε ένα τεράστιο συμβόλαιο κι έπρεπε για να επιστρέψει στην ομάδα να δεχτεί μια μείωση κτλ κτλ. Ούτε αυτό είναι απολύτως ακριβές. Όντως το συμβόλαιο του Φορτούνη ήταν μεγάλο. Κι όντως το πράγμα έγινε ακόμα περισσότερο προβληματικό, όταν κανείς δεν εμφανίστηκε να του κάνει μια πρόταση – ας μην κοροϊδευόμαστε ένας από τους λόγους ήταν κι αυτός. Αλλά δεν είναι αλήθεια πως ο παραγκωνισμός του έγινε με αποκλειστικό σκοπό τη μείωση των αποδοχών του, διότι αν γινόταν για αυτό, ο Φορτούνης μετά την υπογραφή του νέου του συμβολαίου θα έμπαινε τουλάχιστον στις αποστολές της ομάδας.

https://isthumbs.glomex.com/dC1icnltcWgyYzByMHgvMjAyMi8xMC8yMi8xOC8yNl8xNV82MzU0MzVjNzgxMTU1LmpwZw==/profile:player-960x540

Στον Ολυμπιακό έχουν γίνει φέτος διάφορες τρέλες αλλά δεν νομίζω ότι είναι τόσο τρελοί ώστε να άφηναν τον Φορτούνη εκτός ομάδας ενώ είναι σε θέση να αγωνιστεί, τη στιγμή μάλιστα που υπέγραψε ένα νέο συμβόλαιο και συμφώνησε με την την παράταση της παρουσία του στην ομάδα για ακόμα ένα χρόνο! Δεν έχει επίσης λογική να είναι έτοιμος ο Φορτούνης και να ξοδεύονται χρήματα για τον Πεπ Μπιέλ και τον Χάμες που παίζουν στη θέση του και να γίνεται κι ανανέωση του συμβολαίου του Βαλμπουενά που το ξέρουμε πως αγωνιστικά είναι δύσκολο με τον Φορτούνη να συνυπάρξει.

Η ανανέωση του συμβολαίου στον Φορτούνη υπήρξε ένας τρόπος υποστήριξης του παίκτη– τίποτα άλλο. Του είπαν συνέχισε να δουλεύεις και πιστεύουμε πως θα τα καταφέρεις. Κι αν είσαι καλά και βρεις ομάδα που να σου δίνει περισσότερα από τις τωρινές σου αποδοχές, κανείς δεν θα σου δημιουργήσει πρόβλημα να πας όπου θες: άλλωστε ήδη το καλοκαίρι του 2021 και πριν τον δεύτερο σοβαρό τραυματισμό του ο Φορτούνης συζητούσε την μεταγραφή του στη Μπεσίκτας και ήταν μάλιστα ένα βήμα από το να υπογράψει.        

Στην όλη αυτή ιστορία πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το σύνολο των πληροφοριών που δημοσιεύονται στον Τύπο προέρχονται από το περιβάλλον του Φορτούνη αποκλειστικά – αν όχι και απαραίτητα από τον ίδιο. Για αυτό γράφεται καιρό τώρα ότι είναι έτοιμος, για αυτό κυκλοφορεί ότι θα μπορούσε να βοηθήσει ήδη από το ξεκίνημα του καλοκαιριού, για αυτό γράφτηκαν ένα σωρό για τα συμβόλαια – κάποιοι νόμιζαν πως με όλα αυτά κάνουν καλό στον παίκτη διατηρώντας τον στην επικαιρότητα ως ένα αδικημένο σούπερ ήρωα που μπορεί να μπει και να κάνει τη διαφορά κτλ. Ενώ είναι αμφίβολο αν ακόμα μπορεί να βγάλει ενενηντάλεπτο.

https://nb.bbend.net/media/news/2022/10/09/1359799/main/5685106.jpg

Θα του έκανε μόνο κακό

Γιατί ο Ολυμπιακός δεν προσπάθησε να ξεκαθαρίσει την ιστορία; Γιατί αν το έκανε θα έκανε κακό στο Φορτούνη και τίποτα άλλο. Ηταν προτιμότερες οι αόριστες αναφορές για κακές σχέσεις με τον Μαρτίνς, παρά οι ειδικές αναφορές στα ζητήματα της αποθεραπείας του, διότι είναι ευκολότερο ένας παίκτης να βρει συμβόλαιο σε άλλη ομάδα, όταν λέγεται πως έχασε τη θέση του εξαιτίας του κακού προπονητή του, παρά όταν συζητιέται η δυσκολία του να βγάλει μια προπόνηση. Θα ήταν επίσης πολύ κακό για το Φορτούνη να κυκλοφορούν με ευθύνη της ΠΑΕ συζητήσεις για το ύψος των αμοιβών του, όταν δεν υπήρχε καμία απολύτως πρόταση απόκτησης των υπηρεσιών του: κάτι τέτοιο θα αποθάρρυνε οποιονδήποτε έστω θα το σκεφτόταν να τον αποκτήσει.

Ο Ολυμπιακός έμεινε σιωπηλός όλο το καλοκαίρι ελπίζοντας ότι μια ομάδα θα βρεθεί. Καθησύχασε τον παίκτη κάνοντας του μια προσφορά (που ο ίδιος αμέσως δέχτηκε) χωρίς να σταματήσει να περιμένει μια πρόταση παραχώρησής του, που δεν ήρθε ποτέ. Και από την άλλη πήρε παίκτες στη θέση του γιατί κανείς από τους προπονητές δεν μπορούσε να εγγυηθεί για τη δυνατότητα της προσφοράς του. Ακούω πχ ότι ο Κορμπεράν θα τον έβαζε τον Σεπτέμβρη: ας μου επιτραπεί να αμφιβάλω. Ο Κορμπεράν έστελνε στο γήπεδο παίκτες που μόλις κατέβαιναν από το αεροπλάνο – με μια προπόνηση. Είναι δυνατόν να μπορούσε ο Φορτούνης να προσφέρει και να μην τον έπαιρνε ούτε σε αποστολή μετά από ένα μήνα προπονήσεων μαζί του;

Δεν υπήρχε καμία συνομωσία για να αδικηθεί ο Φορτούνης: ήταν απλά ανέτοιμος. Είναι ωραίο να τον ξαναβλέπεις στο γήπεδο: είναι σαν να τον περιμένει μια δεύτερη πιο δύσκολη καριέρα. Είναι δεδομένο ότι πολύς κόσμος τον αγαπάει. Παραμένει σταθερά αμφίβολο ωστόσο το τι μπορεί να δώσει. Εννοώ από εδώ και πέρα. Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, παρά τις διαβεβαιώσεις των δικών του ανθρώπων, δεν μπορούσε να προσφέρει το παραμικρό.