Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα...

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα...


Κινδυνεύει να τιμωρηθεί η ΑΕΚ με αφαιρέσεις βαθμών από την Επιτροπή Δεοντολογίας; Κινδυνεύουν με ισόβιους αποκλεισμούς ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδη, ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος και ο κ. Αγγελος Δανιήλ που μόλις εκλέχτηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ;  Θα πρέπει για ό,τι λέμε να είμαστε προσεχτικοί: έχω βαρεθεί να ακούω για τιμωρίες μεγάλων ομάδων, ποινές μεγαλοπαραγόντων και σκληρούς δικαστές. Κάθε φορά θυμίζω πως κανείς δεν είναι ένοχος αν δεν καταδικαστεί τελεσίδικα.

Ο κ. Ανδρέας Αθανασίου, που επιμελήθηκε της έρευνας της υπόθεσης, είναι σοβαρός άνθρωπος και κατά πως μαθαίνω και οπαδός της ΑΕΚ – όσο οπαδός μπορεί να είναι ένας δικαστής. Παραπέμπει με βάση ενδείξεις και μαρτυρίες. Αν η υπόθεση φτάσει να εκδικαστεί θα δούμε πόσο σοβαρές είναι. Για την ώρα απλά υπάρχουν κάποια ερωτηματικά: αν η ΑΕΚ τα απαντήσει η υπόθεση τελειώνει. Αν όχι θα φτάσει στο ακροατήριο. Και δεν αποκλείεται κάποιοι να ταλαιπωρηθούν μπλέκοντας και με την ποινική δικαιοσύνη.  

Διαφορετική μεθοδολογία

Εχει δύναμη η Επιτροπή Δεοντολογίας; Νομίζω ναι, αλλά το θέμα δεν είναι η Επιτροπή είναι η υπόθεση: το δεδομένο είναι ότι δεν γνωρίζουμε καλά τα δεδομένα της, αφού το πόρισμα της κλήσης δεν έχει γίνει γνωστό. Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στις υποθέσεις του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ που κατέληξαν στην Επιτροπή. Στην υπόθεση του Ολυμπιακού η τότε εισηγήτρια του Ερευνητικού τμήματος κ. Παναγιώτα Σπανού είχε απλά διαβάσει τα ανακριτικά πορίσματα και την απόφαση των Εφετών να παραπέμψουν σε δίκη τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους άλλους 27. Οποιος είχε γνώση των κατηγορητηρίων μπορούσε να έχει και άποψη για το αν υπήρχε σοβαρός κίνδυνος τιμωρίας της ομάδας: για μένα που τα είχα παρακολουθήσει από κοντά γιατί είχα κληθεί και από τον ανακριτή για κατάθεση δεν υπήρχε καμία πιθανότητα τιμωρίας κάποιου και το είχα γράψει από την πρώτη στιγμή: όλα ήταν αστήρικτα μυθεύματα και για όλα υπήρχαν απαντήσεις. Στο τέλος έκανε κολοτούμπες μέχρι κι ο Τάκης φύσσας.

https://neaselida.gr/nsmedia/uploads/2018/03/19237615.jpg

Στην περίπτωση της ΑΕΚ η μεθοδολογία είναι εντελώς διαφορετική. Οι εκλογές στην ΕΠΣ Καρδίτσας έγιναν τον Φεβρουάριο του 2019. Οι καταγγελίες άρχισαν να εξετάζονται αργότερα. Το πόρισμα λογικά προέκυψε μετά από συλλογή δημοσιευμάτων, μαρτυριών και καταθέσεων: το κατηγορητήριο λένε ότι είναι 65 σελίδες. Αν, όμως, δεν το διαβάσεις δεν μπορείς να ξέρεις τι κίνδυνους αντιμετωπίζει η ΑΕΚ. Προσωπικά μου μοιάζει απίθανο να τιμωρηθεί με αφαιρέσεις βαθμών διότι όλες οι κατηγορίες αφορούν παρεμβάσεις σε Εκλογές ΕΠΣ και δεν έχουν να κάνουνε με αγωνιστικά. Αλλά σε ότι αφορά τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τα πρόσωπα θα θελα να δω τα στοιχεία: ποιος τους κατηγορεί και τι λέει.

Γιατί αποκτά ενδιαφέρον…

Δεν είναι αλήθεια ότι η διαδικασία έτρεξε λόγω των εκλογών της ΕΠΟ. Το πόρισμα συντάχθηκε πριν από αυτές. Οι τελευταίες καταθέσεις από τα λίγα που γνωρίζω μπήκαν στο φάκελο αρχές του περασμένου Ιουνίου. Οπως εγώ το βλέπω η ΑΕΚ έμπλεξε για ένα πολύ βασικό λόγο: στο διάστημα που προηγήθηκε των εκλογών της ΕΠΟ άφησε να κυκλοφορεί παντού, να γράφεται σε δικά της μέσα και να λέγεται από παράγοντες που δηλώνουν φίλοι του Παπαδόπουλου ότι ελέγχει Ενώσεις – ο ερευνητής μπορεί να επικαλεστεί τη δική της σιωπή ως αποδοχή και σίγουρα έχει λάβει υπόψιν του και δηλώσεις πολιτευτών όπως ο Νίκας π.χ (είναι κι άλλοι..) που έχουν πει δημοσίως πως θα τον ψηφίσουν οι Ενώσεις που ελέγχει η ΑΕΚ. Αυτό τον έλεγχο των Ενώσεων ερεύνησε.

Οταν εμφανίστηκε η είδηση ότι υπάρχει υπόθεση κι έρευνα η ΑΕΚ είπε ότι έχει γίνει απλά μια κατηγορία από ένα ανύπαρκτο σωματείο της Καρδίτσας. Χθες η ίδια η ΑΕΚ είπε ότι οι Ενώσεις που ερευνώνται και για τις οποίες έχουν κατατεθεί στοιχεία είναι πέντε. Αποκλείεται για όλες να έχει κάνει καταγγελία ένα ανύπαρκτο σωματείο: σίγουρα δεν υπάρχει σωματείο της Καρδίτσας, υπαρκτό ή ανύπαρκτο, που να καταγγέλλει ότι μπράβοι δέρνανε δικηγόρους στις εκλογές του ποδοσφαίρου Σάλας π.χ.

Ειλικρινά θα ήμουν υπόχρεος στην ΑΕΚ, αν απαντούσαν οι εμπλεκόμενοι σε κάποια απλά πράγματα. Πήγαν στην Καρδίτσα όταν έγιναν εκλογές; Και γιατί; Αν πήγαν, τι την νοιάζουν την ΑΕΚ οι εκλογές στην Καρδίτσα; Γιατί γίνονται αναφορές για τον Παπαδόπουλο; Δεν έχει άλαλ στελέχη η ΑΕΚ;  Και είναι αλήθεια ότι ένας από τους εμπλεκόμενους ψήφισε πέντε φορές (!) ως εκπρόσωπος σωματείων σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις; Κια πως γίνεται να υπάρχει παντού και ο Δανιήλ, αν δεν υπάρχει κάτι οργανωμένο; Για τον Δανιήλ πρέπει να απαντήσει και η ΕΠΟ: δεν είναι άσχετος με αυτή – την διοικεί. Με πειστικές απαντήσεις η ιστορία ξεφουσκώνει. Με δηλώσεις του τύπου «την ΑΕΚ και το Μελισσανίδη δεν μπορεί να τους ακουμπήσει κανένας» απλά αποκτά ενδιαφέρον. Κυρίως γιατί δεν παραπέμπονται μόνο η ΑΕΚ και ο Μελισσανίδης.

https://cdn1.img.sputniknews.gr/img/380/97/3809797_0:0:1682:951_1920x0_80_0_0_7c759670df81de8fb4c66eedd27056b2.jpg

Πάντα κάτι γίνεται

Ένα μεγάλο μέρος του κόσμου λέει σε αυτές τις περιπτώσεις ότι «δεν θα γίνει πάλι τίποτα κτλ». Εγώ συνιστώ υπομονή: δεν είναι ποτέ δεδομένο ότι όλοι την γλυτώνουν. Θυμηθείτε την υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Ο ΠΑΟΚ μετά κόπων και βασάνων (και χωρίς να εξηγήσει ποτέ τίποτα) τη γλύτωσε: η Ξάνθη όμως κατέληξε στη Σουπερλίγκ 2 και οι Καλπατζήδηδες και οι άλλοι προηγούμενοι πρωταγωνιστές εξαφανίστηκαν από εκεί. Εγώ λέω ότι δεν χρειάζονται μαξιμαλισμοί: μια χαρά εξέλιξη σε όλες αυτές τις ιστορίες είναι και κάποιοι να φοβούνται και να μαζεύονται. Κι επίσης να συνετίζονται και οι ομάδες: και τίποτα να μην γίνει, πάω στοίχημα ότι στις επόμενες εκλογές της ΕΠΣ Καρδίτσας εκδρομή εκεί δεν θα πάει κανείς από τους σήμερα εμπλεκόμενους.  

Φυσικά χρειάζεται και βούληση του Κράτους. Το Κράτος μας έχει το κακό να αφήνει όλες αυτές τις υποθέσεις μισές και ανεξερεύνητες: για τις εκλογές των Ενώσεων ακούγονται φοβερά πράγματα ήδη από τα τέλη του 2018, αλλά δεν γινόταν τίποτα. Και από την περασμένη Παρασκευή έχω διαβάσει τρεις δηλώσεις του κ. Λευτέρη Αυγενάκη που ορκίζεται πως δεν γνώριζε τίποτα για την έρευνα του Αθανασίου. Όμως δεν καταλαβαίνω γιατί αυτές οι δηλώσεις γίνονται: αν κάτι μεμπτό έχει υπάρξει, δεν πρέπει να ασχοληθεί η δικαιοσύνη; Τη δικαιοσύνη τη φοβάται όποιος έχει λερωμένη τη φωλιά του. Γιατί πρέπει από αυτή να παίρνει αποστάσεις ένας  Υφυπουργός;

Και ξαφνικά κάτι θυμήθηκε ο Βράνιες…

Όλα αυτά είναι αποτελέσματα ανάλογων φόβων που προκαλούν στο τέλος απονεύρωση κάθε διαδικασίας ελέγχου. Δείτε τι έγινε χθες με τον Ογκνιεν Βράνιες. Μιλώντας στην σερβική εφημερίδα Κουρίρ ο Βράνιες είπε ότι ένας Σέρβος μάνατζερ τον πλησίασε πριν το ματς ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, που έκρινε το πρωτάθλημα του 2018,  για να του ζητήσει να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ να κερδίσει. Ο Βόσνιος ισχυρίζεται ότι τότε αρνήθηκε, αλλά και ότι ενημέρωσε την ΑΕΚ για όλα. Πρόκειται για εκείνο το παιγνίδι στο οποίο μπούκαρε στο γήπεδο ο κ. Ιβάν Σαββίδης με τους μπράβους του. Και που μάλλον η ιστορία του θα γραφτεί μετά από χρόνια και θα ναι τουλάχιστον πεντάτομη. Αλλά πέρα από τα χωρατά είναι να απορεί κανείς η ευκολία με την οποία ο Βράνιες κάνει τις καταγγελίες ενώ προφανώς προκαλεί ερωτηματικά και το γεγονός ότι για τον ΠΑΟΚ γίνονται συνεχώς αποκαλύψεις. Είναι όλη στη γη συνενωμένοι να τον σπιλώσουν;  Η μήπως είναι αρκετοί αυτοί που γνώριζαν πως θα μπορούσαν να βγάλουν ένα ωραίο μεροκάματο πουλώντας υπηρεσίες; Σε κάθε περίπτωση ο Βράνιες μιλάει γιατί γνωρίζει πως ότι πει θα γίνει πιστευτό αλλά και γιατί δεν φοβάται ότι κάποια αρμόδια αρχή θα τον φωνάξει για εξηγήσεις. Εχοντας ζήσει εδώ μας έμαθε καλά. Κατάλαβε ότι εδώ προτιμάμε να μην ψάχνουμε τίποτα, από το φόβο μήπως κάτι βρούμε.

Κατά τα άλλα «είμαστε μια ωραία ατμόσφιαρα», όπως έλεγε και ο Ηλιόπουλος. Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ αγωνίζονται σήμερα στον ημιτελικό του κυπέλλου με στόχο να σώσουν τη σεζόν τους. Μια σεζόν που χρειάζεται μάλλον εξορκισμό…