Αγγλικό μήνυμα, ολλανδικό ματ

 Αγγλικό μήνυμα, ολλανδικό ματ


Τα μάτια όλων ήταν χθες στην Αγγλία και στην Ολλανδία: και οι δυο τα κατάφεραν να κερδίσουν, αλλά με  διαφορετικό τρόπο. Οι Αγγλοι έκαναν επίδειξη δύναμης κερδίζοντας το Ιράν με 6-2. Οι Ολλανδοί αντιθέτως δυσκολεύτηκαν απίστευτα με την μαχητική Σενεγάλη: η νίκη τους με 2-0 ήρθε κόντρα στη ροή του αγώνα. Αλλά τίποτα δεν είναι παράξενο. Το Ιράν έμοιαζε ομάδα με το μυαλό αλλού. Η Σενεγάλη, παρά τις απουσίες είναι πρωταθλήτρια Αφρικής. Η δυσκολία που είχαν μπροστά τους Αγγλοι και Ολλανδοί ήταν διαφορετική.   

Με γκάζι και όρεξη

Η Αγγλία του Σάουθγκέιτ ήταν χάρμα ιδέσθαι στο ματς με το Ιράν και δεν θύμιζε καθόλου την Αγγλία που στο Euro2020 προσπαθούσε να κερδίσει όλα τα ματς με 1-0. Η Αγγλία τελείωσε το ματς στο πρώτο ημίχρονο κι έκανε μια εμφάνιση που θύμισε πολύ εκείνη στη Ρωσία το 2018 κόντρα στον Παναμά: τότε τα Λιοντάρια είχαν κερδίσει με  6-1 και στην συνέχεια έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά. Μια ομάδα που στο μουντιάλ βάζει έξι γκολ σε ένα αντίπαλο είναι απίθανο να μην διακριθεί: η Αγγλία έδειξε αμέσως αρκετά γεμάτη – αρκεί να δει κάποιος ποιοι ήρθαν από τον πάγκο της και με πόση όρεξη τελείωσαν το ματς. Ο Ράσφορντ και ο Γκρίλις σκόραραν κιόλας.   

Φυσικά βοήθησε και το Ιράν που καμία σχέση δεν έχει με την ομάδα που το 2018 δυσκόλεψε αφάνταστα την Ισπανία κι έπαιξε με την Πορτογαλία την πρόκριση στους 16 φέρνοντας μάλιστα ισοπαλία. Ισως ο κόουτς Κερόζ, που δεν μπορεί να τρελάθηκε, να έχει στοχεύσει στα ματς που ακολουθούν. Πάντως χθες οι Ιρανοί, πέρα από τα δυο γκολ του Ταρέμι που ήρθαν όταν όλα είχαν κριθεί, θα έχουν να θυμούνται μόνο τις συμβολικές διαμαρτυρίες των παικτών τους για το καθεστώς της Τεχεράνης – την άρνηση τους να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο, την έλλειψη πανηγυρισμών για τα γκολ, τις δηλώσεις πριν το ματς κτλ. Και αυτά είναι μέρος της ιστορίας ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

 https://s2.aek365.org/uploads/articles/images/4/4cda8114d2dc4abcd099cceb0c9d2e5f_894123.jpg

Ματς δεν υπήρξε πάντως. Οι Αγγλοι μπήκαν από την αρχή δυνατά, αλλά ένας τραυματισμός του τερματοφύλακα του Ιράν Αλιρεζά Μπεϊρανβάντ πολύ νωρίς κάπως τους έκοψε το ρυθμό. Ο τραυματισμός αυτός στάθηκε αιτία για να δούμε στο μουντιάλ εφαρμογή του νέου κανονισμού που επιτρέπει σε μια ομάδα έξι αλλαγές, αν αντικατασταθεί ο τερματοφύλακας. Και φυσικά έγινε και ρεκόρ καθυστερήσεων: ποτέ δεν είχαν δοθεί από διαιτητή πάνω από δέκα λεπτά καθυστερήσεις σε ένα ημίχρονο – αλλά αυτά τον Γκάρεθ Σαουθγκέιτ δεν χρειάζεται να τον απασχολούν.   

Μπέλινγκχαμ, Σάκα, Μαγκουαϊερ

Από τους πολλούς μεσοεπιθετικούς που έχει στη διάθεσή του ο Σαουθγκέιτ διάλεξε ως παρτενέρ του Χάρι Κέιν, το Σάκα και τον Στέρλινγκ. Είδε τον Μάουντ να κάνει είναι καλό παιχνίδι μετά από καιρό και κυρίως απόλαυσε τον Μπέλινγκχαμ – ένα από τους λίγους που εφτασε στην Εθνική Αγγλίας χωρίς ποτέ να έχει αγωνιστεί στην Πρέμιερ λιγκ. Ο πιτσιρίκας της Ντόρτμουντ έδειξε αμέσως ότι θα είναι βαρόμετρο της τωρινής εθνικής Αγγλία κι αυτός που θα την κάνει δημιουργικότερη και πιο παραγωγική: θυμίζω ότι στην θέση του στο Euro2020 αγωνιζόταν ο Φίλιπς και η διαφορά φάνηκε. Φάνηκε επίσης ότι ο Σάκα ωρίμασε και ότι φέρνει στην Εθνική Αγγλίας λίγη από τη ρέντα και την γλύκα της εφετινής Αρσεναλ. Τρίτος στα μάτια μου σημαντικός πρωταγωνιστής ο πολυσυζητημένος Χάρι Μαγκουάιρ,  που ήταν πολύ καλός και επιθετικά και κρίμα που τραυματίστηκε. Θα μπορούσε και να σκοράρει στο 32΄, όταν η κεφαλιά του μετά από εκτέλεση κόρνερ βρήκε το δοκάρι, ενώ έχω την εντύπωση ότι του έγινε και πέναλτι στη φάση του τραυματισμού του τερματοφύλακα του Ιράν νωρίς νωρίς. Μεγάλη η συμμετοχή του και στα δυο πρώτα γκολ που έκριναν το ματς. Στη φάση που η Αγγλία ανοίγει το σκορ είναι δική του η πρώτη κάθετη πάσα από την μεσαία γραμμή προς την επίθεση, για να χτιστεί μια συνεργασία συνέπεια της οποίας είναι η σέντρα του Σο που ολοκλήρωσε υπέροχα ο Μπέλινγκχαμ. Δικό του και το στρώσιμο στον Σάκα για το 2-0 στο 43 με κεφάλια μετά από κόρνερ. 

Καταπληκτικό το τρίτο γκολ των Αγγλών, μετά από σλάλομ του Μπέλινγκχαμ, γύρισμα του Κέιν στο πρώτο δοκάρι και προβολή του Στέρλινγκ: η Αγγλία έκανε πάρτι. Την πρώτη αγωνιστική του Μουντιάλ οι Αγγλοι σκόραραν περισσότερα γκολ απ’ όσα είχαν πετύχει σε όλο τον όμιλο το UEFA Νation League στον οποίο πρόσφατα πήραν μέρος! Και το οποίο χρησιμοποίησαν για να προετοιμάσουν το μουντιάλ.   

https://sportday.gr/images/2022/11/21/mendy.jpg

Ο καθοριστικός Λουίς Φαν Γκααλ

Στο Ολλανδία – Σενεγάλη, από την άλλη, είδαμε ότι ο Λουίς Φαν Γκααλ ήταν αμέσως καθοριστικός. Οι Οράνιε έμπλεξαν πολύ με την Σενεγάλη, που ως πρωταθλήτρια Αφρικής, παρά την φανερή έλλειψη του Μανέ, δεν φοβήθηκε τίποτα. Η Ολλανδία με μια πεντάδα αμυντικών στην άμυνα και πολύ αργή ανάπτυξη, δεν έβρισκε χώρους κι έμοιαζε να μην έχει σέντερ φορ: ο Γιάνσεν φάνηκε βαρύς και χάθηκε.  Ο κόουτς των Ολλανδών έριξε στο ματς τον φανερά ανέτοιμο Ντε Πάι, που όμως έχει προσωπικότητα. Οι Σισέ και Κουλιμπαλί, που είχαν περάσει μέχρι τότε ένα μάλλον ήσυχο απόγευμα, βρήκαν κάποιον τον οποίο όφειλαν να προσέξουν πολύ και που δεν ήταν ο στατικός φορ περιοχής: ο Φαν Γκααλ είδε σωστά ότι εξαιτίας της κινητικότητα του θα έχαναν το σημείο αναφοράς ενώ έμοιαζε βέβαιος ότι το ματς θα κρίνονταν σε μια φάση που η ομάδα του θα μπορούσε να κατασκευάσει και για αυτό στο 79΄ πέρασε στο ματς και δυο κατασκευαστές φάσεων όπως είναι ο Κοπμάινερς και ο Κλάασεν – παίκτες που σίγουρα δεν θα στρατοπεδεύσουν την αντίπαλη περιοχή.

Ο σοφός Λουίς δικαιώθηκε. Στο 83΄μετά απο μια γλυκιά σέντρα του Ντε Γιόνγκ, οι κεντρικοί αμυντικοί της Σενεγάλης έχασαν τον Χάκπο που έκοψε διαγώνια, αυτός πετάχτηκε κι άνοιξε το σκορ με κεφαλιά χωρίς να βλέπει καλά καλά στην εστία. Στις καθυστερήσεις, μια ολλανδική αντεπίθεση βασισμένη στον Ντε Πάι έφερε το 2-0 – το σημείωσε η άλλη αλλαγή του Φαν Γκααλ, ο Κλάασεν. Τα δυο γκολ μοιάζουν δώρα του σπουδαίου τερματοφύλακα της Τσέλσι Μεντί αλλά δεν μιλάμε για απλές φάσεις: στο πρώτο η σέντρα του Ντε Γιόνγκ είναι καλοζυγισμένη, στο δεύτερο η μπάλα σκάει μετά το σουτ του Ντεπάι.

Η Σενεγάλη έχασε ένα ματς που έλεγχε και που με τον Μανέ ίσως και να κέρδιζε: η άμυνα των Ολλανδών ήταν αργή και δεν μου άρεσε – ο καλύτερός τους ήταν ο δίμετρος τερματοφύλακας Νόπερτ συνηθισμένος στην πολλή δουλειά και στη Χερενφέιν. Η νίκη των Ολλανδών ήταν αγχώδης αλλά για όποιον καταλαβαίνει δίνει πρωτιά στον εύκολο όμιλο. Κι εξασφαλίζει μια εύκολη αρχικά συνέχεια, οπότε μιλάμε για σημαντική και σπουδαία νίκη…    

 

 

Το podcast για το μουντιάλ

https://player.simplecast.com/597ab2b5-9a19-4a08-b011-c007288d8ff4?dark=false