Το έδωσε κι αυτό ο Άρης...

Το έδωσε κι αυτό ο Άρης...


Η τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Σουπερλίγκ, μόνο διαδικαστική δεν ήταν όπως συμβαίνει συνήθως με τις τελευταίες αγωνιστικές: ο ΠΑΟΚ προσπέρασε την ΑΕΚ και πέρασε πρώτος κι ο Ολυμπιακός προσπέρασε τον ΠΑΟ και τον έστειλε τέταρτο. Αλλά δεν είναι μόνη βαθμολογία αυτό που άλλαξε. Πριν τα play off μοιάζει να έχουν αλλάξει πολλά.

Ακολουθούν μερικές παρατηρήσεις.     

Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε πρώτος  

Δεν αναμενόταν να είναι πολύ απλή η αποστολή του πρωτοπόρου πλέον ΠΑΟΚ στην Λαμία και δεν ήταν. Ο Ρασβάν Λουτσέσκου είχε πίσω τους Κοτάρσκι, Κουλιεράκη, Μεϊτέ, Ζίφκοβιτς που έλειψαν στο ματς με τον Πανσερραϊκό και όλους τους ξεκίνησε βασικούς ωστόσο η επιστροφή τους δεν τον μεταμόρφωσε και ριζικά. Ο ΠΑΟΚ τελείωσε το πρώτο ημίχρονο χωρίς να σκοράρει μένοντας στο 0-0, είχε κάποιες από τις δυσκολίες που είδαμε και με τον Παναιτωλικό και με τον Πανσερραϊκό απέναντι σε μια πολύ κλειστή άμυνα, ωστόσο η ισοπαλία οφειλόταν αλλά αυτό οφειλόταν κυρίως σε μια μοναδική ευκαιρία που έχασε ο Σαμάτα, που πόνεσε κιόλας κι έγινε αλλάγή. Ο Λουτσέσκου δεν πείραξε τίποτα ελπίζοντας πως, όπως και στα προηγούμενα ματς στρατηγική του θα αποδώσει: η συμπεριφορά του ΠΑΟΚ θύμισε πιο πολύ τα όσα μας είχε δείξει στο Περιστέρι – κατοχή μπάλας και πίεση. Τη λύση την έδωσε ο Τάισον στο 72΄γράφοντας το 0-1. Το δεύτερο γκολ το πέτυχε ο Μπάμπα στις καθυστερήσεις, «πιβοτάροντας» σαν φορ περιοχής, όμως η νίκη και η πρωτιά ήρθαν γιατί ο ΠΑΟΚ δεν κινδύνεψε και γιατί το  μυαλό του το είχε στην Λαμία κι όχι στην Δυναμό Ζάγκρεπ.    

https://www.theopinion.gr/wp-content/uploads/2024/03/6137647-scaled.jpg

Τα δικά της λάθη

Η ΑΕΚ πλήρωσε στο Βικελίδης τα δικά της λάθη στην άμυνα, αλλά και μια λάθος προσέγγιση στο ματς. Ο Αλμέιδα άλλαξε σχήμα για να χωρέσει τον Λιούμπισιτς παίζοντας για πρώτη φορά κάτι σαν 4-3-3 – με Γιόνσον, Λιούμπισιτς, Μάνταλο στη μεσαία γραμμή. Η όρεξη του Αμραμπατ κι ένα κάπως αυστηρό πέναλτι που του έδωσε ο Σιδηρόπουλος σε ένα μαρκάρισμα του από τον Μοντόγια έφεραν το γρήγορο 0-1, αλλά η ΑΕΚ, όπως στο ματς με τον ΠΑΣ, όταν προηγήθηκε έπαψε να είναι πιεστική. Ο Αρης ήταν μεν πειραματικός, με το μυαλό στον Παναιτωλικό, αλλά η ενδεκάδα που κατέβασε ο Μάντζιος ήταν ορθολογική, παρά την απουσία επτά βασικών. Υπήρχαν ο Φατόρε (ως δεξί μπακ, μόλις στην τρίτη του συμμετοχή) κι ο νεαρός Παναγίδης, αλλά υπήρχαν ο Φαμπιάνο κι ο Μπράμπετς, ο Μοντόγια και ο Σαβέριο, ο Ανσαριφάρντ και κυρίως ο Φετφατζίδης που στο 43΄ισοφάρισε κι αφού ένα λεπτό πριν είχε πετύχει κι άλλο γκολ που ακυρώθηκε από το VAR.

Το γκολ θα έπρεπε να ξυπνήσει την ΑΕΚ, αλλά επειδή ήταν δώρο της άμυνας την γέμισε ανασφάλεια: ο Σαβέριο εκμεταλλεύτηκε ένα ακόμα συνολικό λάθος στο 50΄και έκανε το 2-1 κι ενώ ο Μάντζιος πέρασε τους Μορόν και Ρόουζ για να χτυπήσει το ματς. Ο Αλμέιδα πρώτα είδε τον Βύντα να ισοφαρίζει παίρνοντας ένα ριμπάουντ και μετά γύρισε την ΑΕΚ στις εργοστασιακές της ρυθμίσεις βάζοντας τον Πιζάρο αντί του εκνευρισμένου Αμραμπατ, τον Τζούμπερ αντί του Μάνταλου και τον Πινέδα αντί του Λιούμπισιτς – για να παίξει αυτό το αγαπημένο του 4-4-1-1, δηλαδή να δουλέψει η ομάδα για τον Πόνσε: το 2-3 ήρθε με μια κεφαλιά του φορ διαδικαστικά στο 67΄. Αλλά ό,τι ακολούθησε έχει ελάχιστη λογική. Ο Πόνσε βγήκε για να μπει ο ανέτοιμος Αραούχο κι ο Σιμνάνσκι κλήθηκε εσπευσμένα γιατί η κυκλοφορία της μπάλας ήταν προβληματική. Ο Μάντζιος έβαλε και τον Βέλεθ για να αποκτήσει μεγαλύτερη σιγουριά ο Αρης στα μετόπισθεν, αλλά όταν χρησιμοποίησε και τον Σουλεϊμάνοφ αντί του Παναγίδη όλοι κατάλαβαν ότι το ματς θα γίνει ροντέο. Η ΑΕΚ δεν θορυβήθηκε όταν ο Σιδηρόπουλος έδωσε και πήρε πίσω ένα πέναλτι σε βάρος του Πινέδα, αλλά στις καθυστερήσεις στο χέρι του Βύντα δεν ήταν δυνατόν να μην δώσει πέναλτι: η ΑΕΚ δέχτηκε το γκολ – πέναλτι του Μορόν στο 95΄ενώ για να κερδίσει χρειαζόταν να βγάλει μια απλή άμυνα, όπως στο ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Και ολοκλήρωσε δεύτερη στην κανονική σεζόν όπως πέρυσι. Κυρίως νομίζω πως πλήρωσε το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την ανακοίνωση του Αρη ότι θα παίξει με αναπληρωματικούς: πρώτος ο Αλμέιδα αντιμετώπισε το ματς σαν ευκαιρία για πειράματα ξεχνώντας πως άλλο είναι η σύνθεση μιας ομάδας κι άλλο η ανταγωνιστικότητα της. Ο Αρης προσπάθησε πολύ και για την τιμή του κόσμου του, που δεν γέμισε το Βικελίδης, πλην όμως τον βοήθησε μέχρι τέλους.             

https://assets.voria.gr/cdn/ff/qogXeCk58DFBTWC1kLPuIWB13UEtZFYZXZYj_l-JWNo/1709495490/public/2024-03/aris-aek_0.jpg

Τρικλοποδιά και από τον ΟΦΗ

Ο Παναθηναϊκός άφησε δυο βαθμούς και στο Ηράκλειο. Ο ΟΦΗ με προπονητή τον Τραϊανό Δέλλα έχει κλείσει την κάκιστη παρένθεση που έζησε με τον Πεπ Μέλ. Ο Τερίμ είχε πάλι προβλήματα, αφού για διάφορους λόγους έλειψαν πολλοί - κυρίως οι βασικοί αμυντικοί του: έτσι πόνταρε στην διατήρηση της ενδεκάδας που παράταξε με τον Αρη (Ντραγκόβσκι, Βαγιαννίδης, Ακαϊντίν, Ούγκο, Μλαντένοβιτς, Ζέκα, Τσέριν, Μπακασέτας, Παλάσιος, Μπερνάρ, Ιωαννίδης) – μόνη αλλαγή ο Βαγιαννίδης αντί του Κότσιρα. Η ελπίδα του Τούρκου ήταν να υπάρχει τουλάχιστον ομοιογένεια, αλλά ο ΠΑΟ είχε απλά τα γνωστά του προβλήματα στα μετόπισθεν κι όχι μόνο στο κακό του πρώτο μισάωρο. Ο ΟΦΗ ξεκίνησε καλύτερα: στο 21΄ο Χιμένεθ εξέθεσε την άμυνα του ΠΑΟ κι έκανε το 1-0. Το ματς έπρεπε να γίνει περισσότερο δύσκολο για τον ΠΑΟ, αλλά στο 35΄ ο Ιωαννίδης από ασίστ του Μπερνάρ κι ήταν αυτό το γκολ που τον ξύπνησε τον ΠΑΟ. Στα δέκα τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου και στο πρώτο εικοσάλεπτο του δεύτερου οι Πράσινοι φτιάχνουν πέντε τουλάχιστον φάσεις για γκολ κλείνοντας τον ΟΦΗ.

Στο 60΄ο Δέλλας αλλάζει σχεδόν ολόκληρη την επιθετική του γραμμή χρησιμοποιώντας τους Ριέρα και Φελίπε και ο Ριέρα μέσω VAR παίρνει το πέναλτι από τον Τσέριν με το οποίο ο Ισέκα κάνει το 2-1 στο 82’.Κι ο Τερίμ όμως, απαντώντας στον Δέλλα, είχε φορτώσει κι αυτός την επίθεση του ΠΑΟ με τους Μαντσίνι και Σπόραρ παίζοντας 4-4-2: ο Σλοβένος ισοφάρισε στο 83΄ πριν τα πανηγύρια των Κρητικών σταματήσουν. Ακολούθησε ένα χαμός! Ευκαιρίες στα τελευταία 15 λεπτά έχουν και οι δυο – ο ΠΑΟ, που ζητά δικαίως ένα πέναλτι στις καθυστερήσεις, είχε μεγαλύτερες. Αλλά γκολ δεν μπήκε κυρίως γιατί ο ΟΦΗ που έπαιξε για να κρατήσει το 2-2 ήταν ψυχωμένος. Κι ο ΠΑΟ είναι τέταρτος.       

https://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/24/03/03/4174848_231130.jpg?w=880&f=bicubic

Προσπέραση μέσω CAS

Στο Καραϊσκάκη νομίζω ότι ο Μεντιλίμπαρ είχε στο μυαλό του πιο πολύ το ματς στο UEFA Conference League με την Μακάμπι Τελ Αβίβ παρά στο Βόλο. Οι επιλογές που έκανε στα τρία τελευταία ματς (με τον Αστέρα, τον Παναιτωλικό και χθες με τον Βόλο) είχαν ως σκοπό να φτάσει ο Ολυμπιακός στο ματς της Πέμπτης με παίκτες που δεν έχουν επιβαρυνθεί τρομερά. Βέβαια επειδή κάποιοι αναπληρωματικοί που χρησιμοποιήθηκαν ως βασικοί σε αυτά τα ματς αποκτήθηκαν τον Ιανουάριο (Ναβάρο, Καμπράλ, Βέζο) ή γενικώς δυσκολεύονται να βοηθήσουν καθοριστικά (Ιμπόρα, Γιόβετιτς, Καρβάλιο κτλ) τα ματς με τον Αστέρα και τον Παναιτωλικό υπήρξαν δύσκολα: αυτό με τον Βόλο απλοποιήθηκε μετά την αποβολή του Μπαριέντος για σκληρό φάουλ στον Μασούρα στο 5΄. Ο Μεντιλίμπαρ ενόψει Μακάμπι ήθελε να δει μαζί ξανά τους Εσε, Τσικίνιο και Ορτα, αλλά και τους Μασούρα, Ελ Καμπί, Ποντένσε – που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που ο τιμωρημένος χθες Φορτούνης δεν είναι έτοιμος. Δυο γκολ του Ελ Καμπί (το πρώτο αλλάζοντας πορεία στην μπάλα σε ένα γέμισμα του Ορτα κι το δεύτερο μετά από πέναλτι που κέρδισε ο Ποντένσε) ολοκλήρωσαν την σεμνή τελετή στη λήξη του ημιχρόνου. Ο Μεντιλίμπαρ χρησιμοποίησε και την εναλλακτική γραμμή επίθεσης (Ελ Αραμπί, Γιόβετις – με τους Ποντένσε, Μασούρα παρόντες), και πρέπει να έμεινε ευχαριστημένος από όλα πλην των τρόπων με τους οποίους οι παίκτες του τελείωσαν τις φάσεις. Ο Γιόβετιτς έκανε το 3-0 στο τέλος, ακυρώθηκαν δυο γκολ από το VAR, αλλά χάθηκε σωρεία ευκαιριών κι αυτό είναι πρόβλημα. Το καλό είναι ότι και χάρη στο βαθμό που ο Ολυμπιακός πήρε στο CAS καταγράφεται η προσπέραση του ΠΑΟ στην βαθμολογία: οι νίκες του Μεντιλίμπαρ αποκτούν υπόσταση. Ο Ολυμπιακός που πήγε στην Τούμπα κινδυνεύοντας να μείνει με ήττα εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος, ολοκλήρωσε τρίτος. Με τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ μόνο τρεις βαθμούς μπροστά του.           

https://www.thrylos24.gr/wp-content/uploads/2024/03/Stephen-Jovetich-1024x576.jpg

Δεν κερδίζει κανείς στην ουρά

Ενώ ο Πανσερραϊκός κέρδισε τον Αστέρα με 2-1 τα χτυποκάρδια στην ουρά συνεχίζονται. Η μάχη για την σωτηρία αφορά τέσσερις μόνο ομάδες και το γνωρίζουμε: τον Βόλο, τον ΠΑΣ, την Κηφισιά και τον Παναιτωλικό. Οι δυο τελευταίοι ήταν χθες αντίπαλο στο γήπεδο της Καισαριανής: ο Παναιτωλικός πήρε μια ισοπαλία με 2-2 κόντρα και στην διαιτησία! Η Κηφισιά είναι τυχερή που και ο ΠΑΣ που ήθελε οπωσδήποτε τους τρεις βαθμούς απέναντι στον αδιάφορο Ατρόμητο δεν τα κατάφερε μένοντας στο 1-1. Είναι ουραγός. Αλλά παραδοσιακά εφτάψυχος.  

Οι σημαντικές κληρώσεις

Σήμερα θα έχουμε την κλήρωση των play off και των play out. Συνηθίζουμε στις κληρώσεις να λέμε ότι αφού όλοι θα αγωνιστούν κόντρα σε όλους, το πότε αυτό θα συμβεί δεν παίζει ρόλο κτλ κτλ. Αυτή τη φορά δεν είναι ακριβώς έτσι. Με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ να έχουν ευρωπαϊκά ματς μπροστά τους το ποιοι θα είναι οι αντίπαλοί τους τις δυο πρώτες αγωνιστικές μετρά πολύ. Υπάρχουν επίσης και δυο ακόμα σημεία που έχουν ενδιαφέρον. Ο ΠΑΟΚ κουβαλά την τιμωρία μιας αγωνιστικής που του επέβαλε η ΔΕΑΒ: όποιος τον αντιμετωπίσει σε άδεια Τούμπα θα είναι μάλλον τυχερός. Επίσης είναι δεδομένο ότι από την στιγμή που η ΑΕΚ θα παραδώσει στην UEFA το γήπεδό της για τον τελικό του UEFA Conference League θα κλείσει τον κύκλο των play off με δυο ματς εκτός έδρας, πράγμα που σημαίνει πως θα έχει περισσότερα ματς ως γηπεδούχος στον πρώτο τους γύρο. Το ποια θα είναι αυτά μπορεί να καθορίσει και την έκβαση του πρωταθλήματος. Σήμερα θα μάθουμε και το πρόγραμμα των play out όπου τα ματς είναι μονά. Οποιος ανάμεσα στην Κηφισιά, τον Βόλο, τον Παναιτωλικό και τον ΠΑΣ έχει ματς με τον ΟΦΗ, τον Αστέρα τον Πανσερραϊκό και τον Ατρόμητο στις τελευταίες αγωνιστικές είναι τυχερός. Το γιατί το γνωρίζει.