Play ωχ και play άουτς

Play ωχ και play άουτς


Αυτό που γίνεται στα play out όπου όλοι όσοι έχουν σωθεί χάνουν κάθε Κυριακή κι όπου όλοι όσοι κινδυνεύουν κάνουν πορείες που θα ζήλευε η Μπαρτσελόνα του Μέσι έχει μια μοναδική γελοιότητα για την οποία σας είχα προειδοποιήσει. Δεν μπορεί να υπάρξει ποδοσφαιρικός θεσμός σαν τα play out στον οποίο να παίρνουν μέρος μελλοθάνατοι και παντελώς αδιάφοροι: απλά δεν γίνεται. Αλλά κάτι καλύτερο πρέπει να γίνει και με τα play off που τόνωσαν το ενδιαφέρον για το πρωτάθλημα αλλά χρειάζονται βελτιώσεις.  Εγώ ήμουν πάντα υπέρ των play off και ήθελα πάντα, αν υπήρχαν, σε αυτά να κρίνεται και το πρωτάθλημα. Ο Πατρίκ Κομνηνός που ως εκτελεστικός διευθυντής της Λίγκας τα πρωτοεισηγήθηκε λέει πως εγώ κι αυτός είμασταν στην Ελλάδα οι μόνοι άνθρωποι που τα θέλαμε. Και το λέω εγκαίρως πως κάπως όλο το σύστημα πρέπει οι υπεύθυνοι να το ξαναδούν.    

Ισως γιατί δεν μπορούν

Στην προηγούμενη αγωνιστική των play off, την περασμένη Κυριακή, η ΑΕΚ κέρδισε τον Αρη πιο εύκολα από όσο δείχνει το τελικό 2-0: είχε πετύχει δυο γκολ στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο και μετά απλά κοντρόλαρε το παιγνίδι καθώς από τον Αρη δεν είχε να φοβηθεί το παραμικρό. Λίγο πριν το ματς της ΑΕΚ με τον Αρη, ο ΠΑΟ απέναντι στην Λαμία κέρδισε κάνοντας μια ακόμα ανατροπή: βρέθηκε να χάνει με 0-1 πολύ νωρίς, όταν ο Σλίφκα εκμεταλλεύτηκε ένα λάθος του σοβαρού Γιάννη Κότσιρα, αλλά γύρισε το ματς και κέρδισε με 3-1 με πρωταγωνιστή τον Μπερνάρ. Και οι δυο ομάδες εκμεταλλεύτηκαν την αναβολή του ΠΑΟΚ- Ολυμπιακός και προσπέρασαν τον ΠΑΟΚ αφήνοντας πίσω τον Ολυμπιακό. Το σημερινό ματς του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκης είναι το πιο μεγάλο των play off: όποιος χάσει μένει πίσω και η ισοπαλία δεν βολεύει κανένα. Κι αμφιβάλω πολύ αν το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός που αναβλήθηκε (όποτε κι αν γίνει) θα είναι ένα είδος δεύτερης ευκαιρίας. Σήμερα  ο ΠΑΟ μπορεί  να ξανακερδίσει την Λαμία και η ΑΕΚ λογικά θα περάσει από το Βικελίδης κι ας έχει φέτος εκεί στα δυο ματς που έδωσε (ένα για το κύπελλο κι ένα για το πρωτάθλημα) ισοπαλίες. Δεν μου προκύπτει ότι ο Αρης και η Λαμία θέλουν να στεναχωρήσουν κάποιον. Ισως και γιατί δεν μπορούν.Με το μυαλό είναι αλλού.

https://www.matrix24.gr/wp-content/uploads/2024/04/%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF-%CE%BF%CE%B8%CF%8C%CE%BD%CE%B7%CF%82-2024-04-20-220743.jpg

Δυο μήνες προετοιμασία

Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ο Αρης δυσκόλεψε την ΑΕΚ στην Opap Arena: έχασε με 1-0 έχοντας και μια – δυο καλές ευκαιρίες. Η Λαμία στην κανονική διάρκειας του πρωταθλήματος απέναντι στον ΠΑΟ τα πήγε ακόμα καλύτερα: απέσπασε μια ισοπαλία στην Λεωφόρο που επί της ουσίας της έδωσε την δυνατότητα να μπει στα play off. Αλλά στα play off οι δυο αυτές ομάδες δεν μοιάζουν να παίζουν ούτε για την χαρά της συμμετοχής. Η Λαμία έχει δεχτεί 18 γκολ σε πέντε ματς. Στον Αρη ο Ακης Μάντζιος κάνει δοκιμές για ένα τελικό κυπέλλου που δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει. Σήμερα είναι προγραμματισμένος για τις 18 Μάϊου αλλά μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού μάλλον θα πάει πιο πίσω: κακώς βέβαια κι ο Αρης ειδικά θα πρεπε να επιμείνει στην τήρηση της ημερομηνίας. Αν γίνει, όπως ήδη ακούγεται στις 25 Μαϊου (στην Ελλάδα βρισκόμαστε και κανένας προγραμματισμός δεν τηρείται…) ο Μάντζιος θα γίνει ο πρώτος προπονητής που θα κάνει δυο μήνες προετοιμασία σε μια ομάδα για να αγωνιστεί σε ένα και μόνο ματς που θα είναι και το τελευταίο της χρονιάς. Αλλά τι προετοιμασία κάνει; Με την ΑΕΚ άφησε έξω τους μισούς βασικούς του! Τι ήθελε να δει; Αν θα είναι οι αναπληρωματικοί του έτοιμοι να βοηθήσουν σε ένα μήνα που μπορεί να γίνει ο τελικός; Όχι ότι αν κατέβαζε τους βασικούς του θα είχε καμία τύχη: και με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη και με τον ΠΑΟ στην Λεωφόρο στο τελευταίο του ματς στην κανονική περίοδο με τους βασικούς του αγωνίστηκε και η εικόνα του ήταν κακή. Γιατί; Διότι δεν κυνηγάει απολύτως τίποτα στην βαθμολογία. Όπως άλλωστε και η Λαμία. Που είναι τόσο ευχαριστημένη για τη συμμετοχή που αμφιβάλω να θα κάνει ένα βαθμό. 

Να υπάρχει ενδιαφέρον

Τα ματς της Λαμίας και του Αρη στα εφετινά play off δεν έχουν το παραμικρό ενδιαφέρον: το ξέραμε πριν καν η διοργάνωση ξεκινήσει. Αυτό το πρόβλημα, ειδικά με την ομάδα που μπαίνει έκτη στα play off υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια όταν σε αυτά αγωνίστηκαν ομάδες όπως ο Βόλος, ο ΟΦΗ και ο ΠΑΣ. Στα πρώτα τους ματς ήταν επικίνδυνες: έκαναν και ζημιές. Ο Βόλος πήρε πέρσι μια ισοπαλία από τον ΠΑΟ, ο ΠΑΣ είχε πάρει ισοπαλία στην δική του συμμετοχή από τον μετέπειτα πρωταθλητή Ολυμπιακό. Η αλήθεια είναι ότι μολονότι όλες αυτές οι ομάδες στην πορεία προς το τέλος της διοργάνωσης κατέρρευσαν αρχικά κάτι έκαναν: είχαν πιθανότητες να πάρουν ευρωπαϊκό εισιτήριο υπο προϋποθέσεις- ο ΠΑΣ και ο ΟΦΗ πήραν, o Bόλος πέρυσι το έχασε στο ματς με τον Αρη. Αν υπάρχει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο μάχεσαι για αυτό. Φέτος ευρωπαϊκό εισιτήριο μπορεί να μην πάρει ούτε ο τέταρτος, αν ο Αρης κατακτήσει το κύπελλο. Οπότε η πέμπτη και η έκτη θέση δεν μετράνε καθόλου.

https://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/article_main_image/public/2024-04/panai.jpg?itok=GMIC6hvm

Αυτοί που ξέρουν    

Για τα play out τα έγραψα νωρίς: δεν ήταν λογικό να παίρνουν μέρος σε αυτή την διαδικασία ομάδες όπως ο Αστέρας Τρίπολης, ο Ατρόμητος, ο Πανσερραϊκός ακόμα και ο ΟΦΗ που αντιμετώπιζαν όλες μόνο θεωρητικούς κινδύνους. Η αδιαφορία τους μάλιστα, η οποία προέκυψε ως λογική συνέπεια, θα κρίνει τα πάντα.  Δεν γίνεται να υπάρχουν διοργανώσεις με ματς που γίνονται για να γίνουν και μόνο για να μεταδίδονται από την τηλεόραση. Υποτίθεται ότι με το σύστημα των play off και των play out τα συνδρομητικά κανάλια κάτι δείχνουν: αυτό που δείχνουν μάλλον κακό κάνει στο εθνικό μας ποδόσφαιρο παρά καλό.

Όταν είχε πέσει στο τραπέζι η πρόταση για δημιουργία play off η Λίγκα επεξεργαζόταν ένα σύστημα που βασιζόταν στην δημιουργία τριών γκρουπ: στο πρώτο θα βρίσκονταν οι ομάδες που διεκδικούν το πρωτάθλημα, στο δεύτερο κάποιες που θα έπαιζαν για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και στο τρίτο όσοι έπρεπε να παλέψουν για την παραμονή στην κατηγορία. Το σχέδιο εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Κατά την γνώμη μου κακώς. Καλό είναι η Λίγκα να προβληματιστεί και μάλιστα σοβαρά: το προϊόν της φθίνει, όταν το πρόγραμμα γεμίζει με ματς που δεν έχουν λόγο να γίνονται. Ας προβληματιστεί αυτή γιατί άλλος φορέας που πραγματικά να προβληματίζεται για την αξιοπιστία του πρωταθλήματος δεν υπάρχει.

Δεν έχουμε ανάγκη από πολλά ματς: έχουμε ανάγκη από ματς στα οποία κάτι να κρίνεται. Διοργανώσεις όπως η Ευρωλίγκα δημιουργούν ματς κατάταξης που τα βαφτίζουν play in για να μην υπάρχουν αδιάφοροι στην κανονική περίοδο. Εδώ καταφέραμε να έχουμε αδιάφορους και στα play off και στα play out. Ας μάθουμε από αυτούς που ξέρουν.