Πιο άνετος από τον Ολυμπιακό

Πιο άνετος από τον Ολυμπιακό


Ο Μεντιλίμπαρ μαθαίνει τον Ολυμπιακό κι εμείς μαθαίνουμε τον Μεντιλίμπαρ παιγνίδι με παιγνίδι. Όμως αυτή η ωραία ενασχόληση με τον Βάσκο προπονητή δεν σημαίνει πως αυτός είναι σημαντικότερος από τον Ολυμπιακό. Θυμίζω ότι η ομάδα που έχει στα χέρια του δεν είναι καν δικό του δημιούργημα: όλους τους παικτες τους βρήκε. Και η ερώτηση που υπάρχει σταθερά στην επικαιρότητα αφορά μόνο ένα πράγμα: το αν ο Ολυμπιακός μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Υπο αυτό το πρίσμα το αυριανό ματς με τον Παναιτωλικό θα λύσει απορίες. Που δεν έχουν να κάνουν με τον προπονητή, αλλά με τον Ολυμπιακό και τις αντοχές του.

Όλα έχουν εξηγήσεις  

Το ματς του Ολυμπιακού με τον Αστέρα αποτελεί ένα καμπανάκι συναγερμού για τους Ερυθρόλευκους κι ας είναι αυτό στο οποίο οι παρεμβάσεις του προπονητή κατά την διάρκεια του ματς υπήρξαν οι πιο σημαντικές μέχρι τώρα. Ο Βάσκος με την άνεση που του δίνει ένα τετράμηνο συμβόλαιο και τέσσερις σερί νίκες είπε ότι χάρη στις αλλαγές διόρθωσε μια λάθος ενδεκάδα και όντως στην αρχική ενδεκάδα κόντρα στον Αστέρα υπήρχαν κάποιες ανορθογραφίες. Που όμως έχουν εξηγήσεις. 

https://www.sportstonoto.gr/wp-content/uploads/2024/02/olympiacos-asteras-tripolis.jpg

Πέρα από σχηματισμούς, στρατηγικές και τακτικές επιλογές υπάρχουν κάποια δεδομένα. Το πρώτο ότι ο Μεντιλίμπαρ θέλει να δει τους παίκτες του Ολυμπιακού εν δράση και είναι λογικό για να συμβεί αυτό να χρησιμοποιήσει τα ματς του πρωταθλήματος. Κάπως έτσι εξηγούνται κάποιες από τις επιλογές που έκανε την Κυριακή. Για παράδειγμα άφησε εκτός αποστολής τους Ρέτσο και Ντόι όχι για να τους ξεκουράσει, αλλά για να ξαναδεί τον Μπιανκόν και να δώσει μια ευκαιρία στον Βέζο. Εβαλε επίσης βασικούς τους Καμπράλ, και Ιμπόρα γιατί δεν τους είχε δει σχεδόν καθόλου– από τον Ιμπόρα πρέπει να είχε μείνει ευχαριστημένος από τις εμφανίσεις του για λίγα λεπτά στη Τούμπα και στην Βουδαπέστη. Και χρησιμοποίησε τον Ρίτσαρντς γιατί δεν ήταν καλά ο Ορτέγκα. Όλα αυτά μπορεί να αποδείχτηκαν έως και χρήσιμα για τον Μεντιλίμπαρ. Θα μπορούσαν όμως να στοιχίσουν στον Ολυμπιακό βαθμούς. Χωρίς για αυτό να φταίει σε κάτι ο προπονητής του που έκανε μάλλον υποχρεωτικές επιλογές.  

Βασικοί κι αναπληρωματικοί  

Στην εφετινή δύσκολη σεζόν του ο Ολυμπιακός δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο το πρόβλημα των αλλαγών των προπονητών, αλλά και άλλα πολλά. Παρά την παραδοχή του Βάσκου για λάθη του στην αρχική ενδεκάδα κτλ το πρόβλημα δεν είναι οι επιλογές του Μεντιλίμπαρ τόσο, όσο η μικρή δυνατότητα προσφοράς των αναπληρωματικών. Αυτό συμβαίνει για ένα απλό λόγο: γιατί όλοι όσοι έχουν το ρόλο του αναπληρωματικού έχουν παίξει λίγο. Ο Καμπράλ ξεκίνησε κόντρα στον Αστέρα βασικός για πρώτη φορά. Ο Ρίτσαρντς αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην θέση του. O Ιμπόρα έχει παίξει στο πρωτάθλημα βασικός σε ένα μόνο ματς: αυτό με τον Βόλο που ο Ολυμπιακός δεν κέρδισε. Ο Βέζο έκανε κι αυτός ντεμπούτο. Είναι δύσκολο για ένα προπονητή που στην Ελλάδα δεν βρίσκεται ούτε είκοσι μέρες να αξιοποιήσει τέσσερις πρωτάρηδες που δεν γνωρίζει. Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα του Μεντιλίμπαρ: είναι του Ολυμπιακού.

https://www.in.gr/wp-content/uploads/2023/11/6027372.jpg

Αναζητούνται λύσεις  

Πρόβλημα του Ολυμπιακού και όχι  του προπονητή του είναι και οι φτωχές επιλογές που υπάρχουν στην επίθεση, όπου αυτή την στιγμή σε καλή κατάσταση μοιάζουν μόνο ο Ποντένσε και ο ΕλΚαμπί. Εκτός από τον Καμπράλ που μόλις ξεκίνησε, υπάρχει ο τραυματίας Ζέλσον Μαρτίνς που δεν έχω καταλάβει πότε θα επιστρέψει. Υπάρχει ο Ναβάρο που έχει μεγάλη θέληση, αλλά είναι δανεικός και δεν μου προκύπτει ότι θα χτιστεί η επίθεση πάνω του και γιατί η προσφορά του (4 γκολ με δυο πέναλτι) είναι μικρή για φορ περιοχής. Ο Μεντιλίμπαρ με το καλημέρα έδειξε να υπολογίζει πολύ και στον Γιόβετιτς, αλλά κατά τα άλλα οι λύσεις στην επίθεση παραμένουν μετρημένες. Απομένει ο Μασούρας που θα πάρει την ευκαιρία του να ξεκινήσει βασικός: δεν αγωνίστηκε με τον Αστέρα γιατί ο Βάσκος για αυτόν φαίνεται να έχει σχηματίσει γνώμη. Και φυσικά υπάρχει ο Φορτούνης που ο Μεντιλίμπαρ τον στηρίζει παρά την εμφανέστατη κόπωσή του. Διότι όσο μέτριος κι αν είναι ο Φορτούνης είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς (πόσο μάλλον ένας προπονητής) ότι χωρίς αυτόν ο Ολυμπιακός μπορεί να είναι καλύτερος. Παραδόξως (διότι μιλάμε για τον Ολυμπιακό) μετά τις μεταγραφές του Ιανουαρίου ο Ολυμπιακός είναι πιο γεμάτος στα μετόπισθεν από όσο στην επίθεση. Ειδικά αν δεν βρεθεί τρόπος να γίνει χρήσιμος ο Ελ Αραμπί, που εκεί που υπήρξε καθοριστικός με την Κηφισιά και τον Πανσερραϊκό, χτύπησε και πήγε πίσω.     

https://betarades2-5c24.kxcdn.com/wp-content/uploads/2024/02/4153144-1.jpg

Aρκούν αυτοί;  

Τα γράφω όλα αυτά για δυο λόγους: ο πρώτος για την αποκωδικοποίηση του προπονητή του Ολυμπιακού που δεν είναι γνωστός. Ο δεύτερος για να γίνει κατανοητό ότι τυχόν μελλοντικά προβλήματα δεν έχουν σχέση με τον Βάσκο προπονητή αλλά με την ίδια την δομή της ομάδας. Ο Μεντιλίμπαρ μας έδειξε γρήγορα τι θέλει. Η πρόθεσή του ήταν από το πρώτο κιόλας ματς να βοηθήσει τον Ολυμπιακό να σκληρύνει στην μεσαία γραμμή: αυτό το έκανε είτε παίζοντας με τρεις all around μέσους στο 4-3-3 (στην Τούμπα και στην Βουδαπέστη με Εσε, Τσικίνιο, Ορτα και στο Καραϊσκάκη με την Φερενστβάρος με Καρβάλιο, Εσε, Αλεξανδρόπουλο), είτε παίζοντας με δυο κόφτες (Εσε, Ιμπόρα) όπως με τον Αστέρα. Μας έδειξε επίσης ότι δεν έχει πρόβλημα να παίξει και 4-4-2 αν χρειαστεί και δεν αποκλείω, μόλις ο Φορτούνης είναι καλύτερα, να δούμε και τον αγαπημένο του ρόμβο. Αλλά αυτά μπορεί να φτάνουν και μπορεί και να μην φτάνουν στον Ολυμπιακό.             

Το πρόγραμμα του Ολυμπιακού είναι τρομερά απαιτητικό και θα γίνει απαιτητικότερο. Με τόση λίγη βοήθεια από τους λεγόμενους αναπληρωματικούς είναι δύσκολο ο Ολυμπιακός να αντέξει, όταν μάλιστα δεν σκοράρει και πολύ εύκολα μετά τον Ιανουάριο. Το καλό είναι ότι τα ντέρμπι των play off κερδίζονται και με 1-0, η ερώτηση είναι πως θα φτάσει σε αυτά ο Ολυμπιακός - ο Μεντιλίμπαρ δεν μοιάζει να έχει το παραμικρό πρόβλημα: είναι μάλλον πιο άνετος από την ομάδα του. Μου αρέσει και να το ακούω διότι λέει πολλά κι ενδιαφέροντα. Μετά το ματς με τον Αστέρα πχ όλοι στάθηκαν στη δήλωση περί λάθους στην αρχική ενδεκάδα. Είπε όμως κάτι σημαντικότερο: πως του εξήγησαν πως το ματς με τον Αστέρα θα είναι το πιο εύκολο από αυτά που η ομάδα έχει μπροστά της και για αυτό κι έκανε αρκετές αλλαγές. Δεν ξέρω ποιος του το είπε αυτό. Αν ήμουν ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν θα τον άφηνα να πλησιάσει τον κόουτς ξανά σε απόσταση εκατό μέτρων…