Ο θρίαμβος της απλότητας

Ο θρίαμβος της απλότητας


Η ένατη αγωνιστική ολοκληρώθηκε χθες με τα δυο σημαντικότερα παιγνίδια της. Η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός κέρδισαν τον ΠΑΟΚ και τον ΟΦΗ αντίστοιχα με το ίδιο σκορ (2-0) και την ίδια ευκολία. Όλα αυτά δημιούργησαν μια νέα βαθμολογία: Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ είναι μαζί - πάντα με τον αστερίσκο που έχει να κάνει με την δικαστική έκβαση της υπόθεσης του ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟ που διακόπηκε. Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ είναι η κερδισμένη αυτής της πρωτόδικης απόφασης αφού έπιασαν τον Ολυμπιακό. Που μοιάζει να έχει βρει πάντως μετά την απόφαση αυτή ένα νέο επιπλέον κίνητρο: να διεκδικήσει το πρωτάθλημα σε παρά την ύπαρξη αποφάσεων που θεωρεί περισσότερο και από άδικες.

Ακολουθούν μερικές παρατηρήσεις για τα χθεσινά ματς.    

Ο Αλμέιδα και οι επιλογές του  

Η εικόνα του ντέρμπι ΑΕΚ- ΠΑΟΚ, αν όχι και η έκβαση του, έμοιαζε αρκετά πιθανό ότι θα καθοριστεί από τις επιλογές των προπονητών των δυο ομάδων – επιλογές ενδεκάδας κυρίως, αλλά και σχήματος. Ο Αλμέιδα διάλεξε μια ενδεκάδα που να εγγυάται ότι θα υπάρξει και λίγη προσοχή στην άμυνα. Πρώτα από όλα έκανε τρεις επιλογές δύσκολες αφήνοντας εκτός ενδεκάδας τους Τζούμπερ, Ρότα και Αμραμπατ σε ένα ντέρμπι που ήθελε να κερδίσει. Η ενδεκάδα του είχε ισορροπία και όγική εξυπηρέτησης των αναγκών του συγκεκριμένου παιγνιδιού. Ξεκίνησε ο Σιντιμπέ στα δεξιά (δίπλα στους Βίντα, Μουκουντί, Μοχαμαντί), έμεινε στην ενδεκάδα το δίδυμο Γιόνσον - Σιμάνσκι, προστέθηκε στη μεσαία γραμμή ο Μάνταλος που δίνει μεγαλύτερη σιγουριά στην κατοχή της μπάλας, και το πολυεργαλείο Πινέδα χρησιμοποιήθηκε αυτή τη φορά στο πλάι αριστερά για να σηκώσει το βάρος της επίθεσης με τον  Ελίασον και ο Πόνσε. Στην πραγματικότητα ο Αλμέιδα έστειλε την ΑΕΚ στο γήπεδο με ένα σχήμα που έμοιαζε αυτή τη φορά με 4-2-3-1 ώστε να βρεθούν 7-8 ποδοσφαιριστές να παίξουν ένας προς ένα με τους παίκτες του ΠΑΟΚ που πάντα έχει αυτή την διάταξη. Ο Λουτσέσκου από τη μεριά του επιβεβαίωσε τις πληροφορίες όσων έλεγαν ότι θα παρατάξει έναν ΠΑΟΚ αρκετά διαφορετικό από αυτόν που κέρδισε στο Αμπερντίν. Ο Ρουμάνος διάλεξε μια ομάδα επιθετικότατη: πίσω από τον Σαμάτα ξεκίνησαν οι Ζίφκοβιτς, Κωνσταντέλιας, Ντεσπότοφ, για όλους αυτούς έπρεπε να τρέξουν οι Μεϊτέ και Οζντόεφ και στην άμυνα βρέθηκαν ο Βιερίνια και ο Μπάμπα, μπακ επιθετικά με αποστολή να δημιουργήσουν στους ακραίους της ΑΕΚ προβλήματα. Αλλά αυτά στη θεωρεία. Στην πραγματικότητα ο Μεϊτέ και ο Οζντόεφ δεν έτρεξαν για κανένα (γιατί δεν τρέχουν…), ο Μπάμπα και κυρίως ο Βιερίνια βρήκαν παίζοντας ακάλυπτοι τον μπελά τους από τον Ελίασον και τον Πινέδα και η επιθετικότητα του ΠΑΟΚ εξαντλήθηκε σε κάτι ντρίπλες του Κωνσταντέλια.   

https://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/article_main_image/public/2023-10/pineda_2_0.jpg?itok=FugdnuMu

Του έχει πάρει τον αέρα

Πολύ σύντομα φάνηκε ότι οι αρχικές επιλογές των προπονητών θα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο. Ο ΠΑΟΚ μπήκε υποχρεωτικά επιθετικά, δηλαδή βρέθηκε κάπως ψωηλά στο γήπεδο, αλλά η ΑΕΚ κάθε φορά που πλησίαζε κλέβοντας τη μπάλα στη μεσαία γραμμή έκανε φάσεις αφού έβρισκε και χώρους για να τρέξουν οι επιθετικοί της και χρόνο άφθονο για να πασάρουν. Με τον Μάνταλο στην αρχική ενδεκάδα και ένα παίκτη όπως ο Πινέδα έτοιμο να πατήσει περιοχή ο επιθετικός μηχανισμός της ΑΕΚ ήταν αυτή τη φορά απλούστατος και ο Πόνσε απέκτησε ρόλο ως παίκτης περιοχής. Η απλότητα του παιγνιδιού της ΑΕΚ έκανε τη διαφορά. Η Ενωση σημάδεψε εξ αρχής την δεξιά πλευρά του ΠΑΟΚ εκεί όπου βρισκόταν ο  Βιερίνια που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί.  Στο 12΄ ο Πόνσε σημάδεψε το δοκάρι σε σέντρα του Ελίασον που βρέθηκε από την πλευρά του Βιερίνια– και οι δυο ήταν μόνοι και σχεδόν αμαρκάριστοι. Και στο 17΄ο Πινέδα βρήκε τη μπάλα εντελώς ανενόχλητος με κεφαλιά κι άνοιξε το σκορ από πάσα του Μάνταλου που βρέθηκε με τη μπάλα στα πόδια μετά από ένα λάθος άνοιγμα του Κοτάρσκι σε μια βιαστική επαναφορά της μπάλας. Ο Πινέδα αφήνει πίσω τον Βιερίνια γύρω στα 25 μέτρα σε ένα σπριντ 50 μέτρων. Κι ο Λουτσέσκου άφησε τον Βιερίνια στα αποδυτήρια στο ημίχρονο για να ρίξει στο ματς τον Σάστρε. Χωρίς πάντως να αλλάξει το παραμικρό. Η ΑΕΚ με το αβαντάζ του 1-0 και μια σιγουριά στα μετόπισθεν μεγαλύτερη από κάθε φορά φέτος, έχοντας δει τα προβλήματα του ΠΑΟΚ στο πλάι συνέχισε με τον ίδιο τρόπο και στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 56΄ Ο Σιμάνσκι έκλεψε την μπάλα και αφού συνδυάστηκε με τον Πόνσε έκανε το συρτό γύρισμα από τα αριστερά στα δεξιά, ο Ελίασον είχε όλο το χρόνο να κάνει κοντρόλ και να γράψει το τελικό 2-0. Ο ΠΑΟΚ έκανε ανατροπή με την Αμπερτίν, αλλά με την ΑΕΚ δεν έκανε καλά καλά τελική προσπάθεια: η μια και μοναδική του καταγράφεται στο 96΄και ήταν ένα σουτ του Σάστρε το οποίο κόντραρε ο Σιντιμπέ! Θα είναι πολύ καλύτερος με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη γιατί ο Λουτσέσκου ξέρει πως μια ανάλογα κακή εμφάνιση εκεί δεν θα συγχωρεθεί και θα προκαλέσει μουρμούρες: χθες ο ΠΑΟΚ εξακολούθησε να είναι άνευρος και άχρωμος και μετά την είσοδο του Τάισον, του Μπράντον Τόμας και του Σβαπ.  Αντίθετα μετά τις αλλαγές του τέλους η ΑΕΚ είχε με Τζούμπερ και Γαλανόπουλο ευκαιρίες για το 3-0. Ο Αλμέιδα έχει πάρει τον αέρα του ΠΑΟΚ κι αυτό φαίνεται.

 https://www.bnsports.gr/media/k2/items/cache/943ba80080753e8d94ed5ab4685819b3_XL.jpg  

Ο νέος Ποντένσε

Στο Ηράκλειο ο καλύτερος του Ολυμπιακού αποδείχτηκε ο προπονητής του. Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ είναι καλύτερος παρασκευαστής αγώνων από αυτό που και εντός του Ολυμπιακού πιστεύουν. Επρεπε να αντικαταστήσει σε ένα εκτός έδρας ματς και τον Φορτούνη και τον Ροντινέι, δηλαδή και τους δυο πόλους δημιουργίας του εφετινού Ολυμπιακού. Το έκανε παίρνοντας όπως αποδείχτηκε τις σωστές αποφάσεις. Ο προπονητής του Ολυμπιακού χρησιμοποίησε στη θέση του Φορτούνη τον Σολμπάκεν, αλλά απόντος του αρχηγού άλλαξε και φορ γιατί ο έμπειρος Γιόβετις είναι καλύτερος δημιουργός από τον σκόρερ Ελ Καμπί και ο Ολυμπιακός χρειαζόταν παραγωγή και δημιουργία. Ο Μαρτίνεθ άφησε επίσης στην άκρη το 4-3-3 που του έδωσε τη νίκη με την Γουεστ Χαμ για να επαναφέρει τον Μασούρα και να παίξει 4-2-4. Ο Μασούρας και ο Γιόβετις είχαν τις πάσες στον Ποντένσε που πέτυχε τα πιο εύκολα γκολ του στο πρωτάθλημα από τότε που έχει έρθει στην Ελλάδα. Είναι κομμάτι διαφορετικός στην επιστροφή του ο Πορτογάλος. Τρέχει λιγότερο, πράγμα που κάνει κατανοητό γιατί δεν έμεινε στην Αγγλία, αλλά ξέροντας καλά το πώς παίζεται το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι αποτελεσματικότατος γιατί το παιγνίδι του δεν έχει πια τίποτα το περιττό. Όταν κι εφόσον ξαναβρεί έκρηξη θα είναι ένας πληρέστατος επιθετικός. Για την ώρα είναι ένας πολύ χρήσιμος σκόρερ.    

Το γρήγορο γκολ

Ο Ολυμπιακός βραχυκύκλωσε τον ΟΦΗ σκοράροντας νωρίς. Ο Νταμπράουσκας έστειλε στο γήπεδο την ενδεκάδα του ΟΦΗ που κέρδισε την ΑΕΚ (Μπάουμαν τερματοφύλακας, Βούρος, Πασαλίδης, Καρο, Λάρσον, Θοράρινσον οι πέντε αμυντικοί,  Μεγιάδο, Γκλέιζερ, Γκαγιέγκος, Μπάκιτς οι τέσσερις χαφ) - μόνη αλλαγή ο γρήγορος Ντίκο στη θέση του Φελίπε. Η πρόθεση να χτυπήσει τον Ολυμπιακό στην κόντρα ήταν εμφανής. Αλλά αυτό ήταν ένα λάθος που ο ΟΦΗ πλήρωσε γρήγορα. Η ιδέα να αφήσει την μπάλα στον Ολυμπιακό κόστισε: στο 10΄ ο Καμαρά βρήκε τον Κίνι, αυτός τον Μασούρα κι αυτός είδε τον Ποντένσε ανενόχλητο. Ακόμα κι αν μια ομάδα έχει πέντε αμυντικούς αν όλοι περιμένουν δεν υπάρχει σωτηρία: ο Ποντένσε έκανε το 0-1 μόνος από την μικρή περιοχή ενώ στη μεγάλη περιοχή υπήρχαν οκτώ παίκτες. Κι ο Ολυμπιακός δεν βρήκε απλά το γκολ του αβαντάζ αλλά και χώρους να τρέχει στις αντεπιθέσεις. Είχε με τον Γιόβιτιτς δυο ευκαιρίες να τελειώσει το ματς στο πρώτο ημίχρονο: δεν το έκανε αλλά δεν απογοητεύτηκε κιόλας. Ο Νταμπράουσκας έριξε νωρίς στο ματς τον Φελιπε, που μπήκε αντί του τραυματία Μπάκιτς, κι έκανε το 5-4-1, κάτι σαν 5-3-2 και στο ημίχρονο έβγαλε τον Καρό, έβαλε τον Αβάντα και έπαιξε κάτι σαν 4-4-2. Δεν άλλαξε κάτι. Ο Ολυμπιακός βρήκε το δεύτερο γκολ  πολύ νωρίς όταν ο Ποντένσε έστειλε τη μπάλα στα άδειο τέρμα μετά την ασίστ του Γιόβετιτς και μετέτρεψε σε περίπατο ένα ματς που πριν αρχίσει έμοιαζε πολύπλοκο. Το σημαντικότερο είναι πως μετά την διακοπή κερδίζει παίκτες. Ο Πορόσο και χθες δεν ήταν κακός στην άμυνα, ο Γιόβετιτς είναι μια πολυτέλεια. Και η σιγουριά ότι μπορεί να υπάρχει δημιουργία και παραγωγή φάσεων και χωρίς τον Φορτούνη και τον Ροντινέι μπορεί να είναι και μελλοντικά χρήσιμη.