Μια τραγουδιάρα....

Μια τραγουδιάρα....


Νοιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Όγκνιεν Βράνιες, τον Ντούσκο Τόσιτς και κυρίως τη γυναίκα του, την Σέρβα τραγουδίστρια Γέλενα Καρλέουσα για το σόου που μας προσφέρουν τις τελευταίες μέρες. Δεν μιλάμε για ερωτικό τρίγωνο, μιλάμε για τρίγωνα κάλαντα μέσα στα σκεπάσματα. Από όσα έχω καταλάβει ο Βράνιες είναι αμυνόμενος: η οργή του Τσόσιτς, που τον κατηγορεί ότι θέλει να του καταστρέψει το σπίτι και η έκρηξη της Γέλενα, που ισχυρίζεται ότι αυτός μοίρασε την είδηση της σχέσης τους, οφείλονται κυρίως σε δημοσιεύματα. Αλλά κι ο Βράνιες παραδέχτηκε ότι κάτι έχει συμβεί με την κυρία – άλλωστε  υπάρχουν φωτογραφίες των δυο ακόμα και στην Αθήνα. Θα ήταν παράξενο να μην έχει κάνει το παραμικρό από τη στιγμή που η πέτρα του σκανδάλου είναι τραγουδίστρια. Από πείρα σας λέω ότι δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής που να μην ονειρεύεται σχέση με τραγουδίστρια. Αν η Γέλενα ήταν πολιτική μηχανικός ή είχε μπακάλικο στο Βελιγράδι θα έβλεπα τον Βόσνιο ως ένα αθώο που μια τρελή πιάνει στο στόμα της. Αλλά οι τραγουδίστριες είναι για τους ποδοσφαιριστές σαν το λότο: όλοι το θέλουν, λίγοι το πιάνουν.

Το ξέρουμε και στην Ελλάδα.   

Παραφράζοντας τη Βίβλο (αφού το ζήτημα είναι από αυτά που λένε «βόηθα Παναγιά»…) θα λεγα ότι «εν αρχή ην ο Μίμης Δομάζος και η Βίκυ Μοσχολιού». Η μεγάλη σχέση του τότε σουπερ σταρ του ΠΑΟ με τη μεγάλη λαϊκή ντίβα καθόρισε μια τάση. Οι έλληνες παίκτες έλκονται από τις τραγουδίστριες γιατί πιστεύουν ότι όταν τραγουδούν καψουροτράγουδα το κάνουν για αυτούς. Η Μοσχολιού τραγουδούσε τον «Αλήτη» και οι μισοί παίκτες της Α’  Eθνικής άκουγαν την ιστορία της ζωής τους. Έκτοτε ο μέσος Έλληνας ποδοσφαιριστής ψάχνει τη Μοσχολιού του, δηλαδή μια τραγουδίστρια πονόψυχη, ικανή να μιλήσει τη γλώσσα του, φίρμα αλλά και συγχρόνως προσιτή. Η Μαρινέλα π.χ με την τρομερή της φωνή και την αέρινη κίνησή της, βάζω στοίχημα ότι τους τρόμαζε γιατί ήταν μεγάλη σταρ για τα κυβικά τους – είχε καλύτερη σχέση με τους μπασκετμπολίστες που είναι πιο άνετοι.

Σχέση σαν μεταγραφή

Τα «κυβικά» – αυτό είναι το κλειδί όλων αυτών των ιστοριών. Η τραγουδίστρια τραβάει τον ποδοσφαιριστή γιατί (στο μυαλό του…) είναι μια γυναίκα δυναμική, αλλά την ίδια στιγμή του επιτρέπει να νοιώθει πως δεν τον ξεπερνά: έχει φανατικούς, όπως κι αυτός, αλλά οι δικοί του είναι φανατικότεροι. Εχει επίσης λεφτά, αλλά τον κάνει να νοιώθει ότι αυτός έχει περισσότερα. Ο παίκτης βλέπει τη σχέση σαν μεταγραφή στην ομάδα της καρδιάς του. Οποια καταφέρει να αποκτήσει (όχι πιά πετώντας τόνους από λουλούδια και κάνοντας δώρα κοσμήματα, αλλά στέλνοντας μηνύματα στο κινητό της -- κατά βάση ανορθόγραφα – αλλά με ελκυστικές προτάσεις) πρέπει να είναι της κλάσης του. Στη ζωή του καθενός ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας μόνο βασικός πρωταγωνιστικός ρόλος – αυτός που κρατά ο ίδιος. Δίπλα του πρέπει να παίζει κάποια δυνατή (ώστε να του δικαιολογεί την ματαιοδοξία της κατάκτησης), αλλά και συγχρόνως να τον κάνει να νοιώθει ένα σκαλάκι παραπάνω, ώστε να μην τον αγχώνει με το εντυπωσιακό της παρουσία της ή τη δημοτικότητα της. Ο Μπέκαμ ήταν μεγαλύτερη φίρμα από τη Βιτόρια κι ο Ντέμης από τη Βανδή, όσο έπαιζε. Η ωραιότερη απεικόνιση αυτής της πραγματικότητας είναι τα γλέντια στα μπουζούκια μετά από θριάμβους. Οι κυρίες που εμφανίζονται να συνοδεύουν τους παίκτες είναι του «κουτιού», αλλά πάντα ανήκουν στον κύριο και αφέντη τους, ακόμα και στις λεζάντες των εφημερίδων. Είναι η «κυρία Πρίγιοβιτς», η «κυρία Γκόγκιτς», η «κυρία του κυρίου». Αν κάποια αποκτήσει στη λεζάντα το ονοματεπώνυμο της, (π.χ «δίπλα στον άσο της Εθνικής Ελπίδων Δημήτρη Κατσαπλιά διακρίνεται η υπέροχη σύντροφός του Ελένη Μωράκη που ξεσηκώνει τον κόσμο στο «Ποσειδώνιο») έχουμε βρει ένα ακόμα ζευγάρι που θα χωρίσει. Όχι τυχαία κι ο Δομάζος με τη Βίκυ χώρισαν όταν ο Μίμαρος έκοψε τη μπάλα.

Νωρίς και γρήγορα

Οι ποδοσφαιριστές έχουν τη φήμη τρελόπαιδων που στην πρώτη ευκαιρία ξενυχτάνε και κάνουν καταχρήσεις. Η φήμη δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα – αλλά υπάρχουν και πολλοί που θέλουν να νοικοκυρευτούν νωρίς και γρήγορα. Η γυναίκα προσεγγίζεται ως γκόμενα, αλλά γρήγορα πρέπει να αποδειχτεί και μάνα κι αδερφή κι αγάπη: ελάχιστες το αντέχουν. Οσες το αντέχουν αποκτούν συχνά τη διάσταση του θρύλου: για την ακρίβεια κάνουν ό,τι θέλουν τους άνδρες τους. Η Νόρμα Γκαμάρα, η γυναίκα του σκληρού αμυντικού Κάρλος Γκαμάρα, στην ΑΕΚ είχε γονατίσει κοτζάμ Μάκη Ψωμιάδη που  αποκαλούσε τον Κάρλος «Τόλη Βοσκόπουλο». «Μέχρι και στα συμβόλαια αυτή υπέγραφε» έλεγε ο Ψωμιάδης και πρόσθετε «στον παίκτη μπορείς να πεις λίγο να «πέσει» – με τη μαντάμ πώς να την κάνεις αυτή τη συζήτηση;». Άλλες πάλι κυρίες έδειξαν τα κυβικά τους στους πάντες κι όχι απλά στους άνδρες τους. Η Αριάνα Μαραγκού, σύζυγος του Σπύρου,  έμαθε τόσο καλά από τακτικές και συστήματα. που κάποτε έδινε προγνωστικά στοιχήματος σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης σε μια γλώσσα που θα κανε το Γιώργο το Γεωργίου να νοιώθει ότι μιλάει σαν τον Ζουράρι. «Λειρία; Τι είναι αυτό; Ασθένεια;». «Αλμπινολέφε στο 1.60; Ψάξτε αλλού για κορόιδα, θα βγω για ψώνια». Μιλάμε για θεά!

Το χουν στο μυαλό τους

Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής σπανίως φτάνει στο σημείο να ψωνιστεί τόσο ώστε να αισθάνεται σύμβολο του sex. H Ελλάδα είναι μια υποκριτικά πουριτανική κοινωνία κι αυτό οι παίκτες το χουν στο μυαλό τους: δε μπορώ να πω το ίδιο και για τη μέση ελληνίδα σύζυγο ή σύντροφο του έλληνα ποδοσφαιριστή. Αν ωστόσο αυτή είναι από το χώρο της showbiz, το όποιο σεξαπίλ της δεν ενοχλεί: ίσα ίσα που θεωρείται υποχρεωτικό για τη δουλειά. Εν τέλει νομίζω πως όσα παθαίνει ο Βράνιες από τη Γέλενα είναι η δίκαια τιμωρία του για το ότι ενώ πέρασε από την Ελλάδα, δηλαδή από μια χώρα στην οποία έχουμε κάθετη παραγωγή από τραγουδιάρες (κι όχι απο τραγουδίστριες...), δεν βρήκε για να απατήσει τη γυναίκα του ένα κορίτσι δικό μας «για σχέση και ό,τι προκύψει». Μπορεί να τον τρέλαινε, όπως η Φουρέιρα τον Μποτία, αλλά αποκλείεται σήμερα να του έδινε συμβουλές για το πώς θα αυτοκτονήσει ή να του έγραφε στο FB ότι είναι ένα «αρρωστημένο σκουλίκι», που «της έστελνε γυμνές φωτογραφίες με το μικρό του πουλί». Τα δικά μας τα κορίτσια δεν τα κάνουν αυτά: τα λεφτά που τρώνε μαζί τους οι παντρεμένοι τα σέβονται. Και το μόνο μέγεθος που μετράει, για τα σωστά κορίτσια, είναι αυτό του λογαριασμού στην τράπεζα: ο Βράνιες είναι προικισμένος…