Ενας Σλοβένος μερακλής...

Ενας Σλοβένος μερακλής...


Στα play off, που ξεκινάνε το Σαββατοκύριακο, τα ματς θα τα διευθύνουν Ελληνες διαιτητές. Προχθές ο αρχιδιαιτητής Περέιρα έκανε τηλεδιάσκεψη με δαύτους και τους είπε ότι πάντα τους πίστευε. «Να είστε δυνατοί, να πιστεύετε στους εαυτούς σας και να τηρήσετε τον κανονισμό. Μη διστάσετε να πάρετε μη δημοφιλείς αποφάσεις. Είστε οι καλύτεροι και γι' αυτό βρίσκετε στη Σουπερλίγκα. Αποδείξτε ότι αξίζετε να βρίσκεστε εδώ», φέρεται να τόνισε στους διαιτητές ο αρχιδιαιτητής. Εγώ πάλι περίμενα ότι όλοι, αρχιδιαιτητής και διαιτητές, θα είχαν το κουράγιο να συζητήσουν για την ιστορία του Σλοβένου διαιτητή Σλάβκο Βίντσιτς, που πρόσφατα έγινε γνωστή.

Κωδική ονομασία Crystal

Η ιστορία μας ήρθε από την ωραία Λουμπλιάνα πριν μερικές μέρες. Μετά από μια μεγάλη επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Crystal», ξεσκεπάστηκε όπως μάθαμε ένα κύκλωμα πορνείας, διακίνησης ναρκωτικών αλλά και εμπορίας όπλων. Την επιχείρηση οργάνωσε με προσοχή η αστυνομία της Σλοβενίας που χρειάστηκε για την περίπτωση να συνεργαστεί με τις αντίστοιχες αρχές της Σερβίας, της Βοσνίας και της Κροατίας. «Εγκέφαλος» του κυκλώματος, θεωρείται η Σέρβα καλλονή και πορνοστάρ Τιγιάνα Μαξίμοβιτς, πιο γνωστή «ως Τιγιάνα Ι phone»: όχι δεν είχε χορηγό την Apple, απλά χρησιμοποιούσε τα ωραία της τηλέφωνα στα οποία έχει αδυναμία. Η κυρία Μαξίμοβιτς, μαθαίνοντας ότι επίκειται η σύλληψή της, προσπάθησε να διαφύγει αλλά δεν τα κατάφερε: οι αρχές την εντόπισαν και την μάζεψαν, ενώ επιχειρούσε να περάσει τα σύνορα της Κροατίας με μία βάρκα, μαζί με άλλες τρεις γυναίκες. Η ιστορία δεν θα είχε και τόσο ενδιαφέρον (μιλάμε για πράγματα που στα Βαλκάνια συμβαίνουν συχνά) αν δεν προέκυπτε στις αντζέντες της Μαξίμοβιτς το όνομα του διαιτητή Σλάβκο Βίντσιτς.  Ο εν λόγω διαιτητής είχε παρουσίες σε αγώνες του Γιουρόπα λιγκ και του Τσάμπιονς λιγκ, ενώ ήταν ένας από τους ξένους διαιτητές που ήρθε για να διευθύνει ντέρμπι του δικού μας πρωταθλήματος φέτος. Πιο συγκεκριμένα, ο Βίντσιτς είχε βρεθεί στον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα, το Νοέμβριο του 2019 – το ματς τελείωσε με 2-2 και οι αποφάσεις του είχαν προκαλέσει τον εκνευρισμό του Γιώργου Δώνη, που είχε μιλήσει με πολύ σκληρά λόγια στη συνέντευξη Τύπου.

Ενας καλός πελάτης

Το ποια ήταν η σχέση του Βίντσιτς με την Μαξίμοβιτς αποτελεί αντικείμενο έρευνας. Σύμφωνα με σλοβενικά ρεπορτάζ η αστυνομία τον συνέλαβε στη βίλα της Τιγιάνα, η οποία εκτός των άλλων δραστηριοτήτων της ήταν και εξαιρετική διοργανώτρια σπουδαίων πάρτι. Μολονότι η είδηση είναι αληθοφανής, δεν επιβεβαιώνεται – το πιθανότερο είναι ότι ο διαιτητής ήταν πελάτης της κυρίας και τον συνέλαβαν στο σπίτι του και όχι στη βίλα. Αλλά αυτά ποσώς μας ενδιαφέρουν – το θέμα είναι πως αυτός προέκυψε στο ελληνικό πρωτάθλημα.  

Ο Περέιρα θα πρεπε να έχει το κουράγιο να μιλήσει στους Ελληνες διαιτητές για αυτή την ιστορία και να τους πει ότι στη θέση τους έφερνε κάτι τέτοιους απίθανους τύπους, μόνο και μόνο γιατί οι ίδιοι δεν είχαν την ικανότητα να διευθύνουν ντέρμπι χωρίς να προκαλούν τον κόσμο με τις αποφάσεις τους. Η περίπτωση του Βίντσιτς θα ήταν χρήσιμη για να προβληματιστούν για την δική τους κατάντια: αποδεικνύεται ότι δεν διεύθυναν ντέρμπι, όχι γιατί έρχονται στη θέση τους μεγάλοι και σοβαροί διαιτητές, αλλά για να επισκέπτονται την Ελλάδα για ένα ωραίο καλοπληρωμένο τριήμερο όσοι γουστάρουν πάρτι που διοργανώνουν πορνοστάρ.

Κριτήρια και συμπτώσεις  

Αυτή είναι η μια διάσταση της ιστορίας – γιατί υπάρχει κι άλλη. Η ιστορία του Βίντσιτς γεννά τεράστια ερωτηματικά και για τα κριτήρια της επιλογής των ξένων διαιτητών κι αν οι διαιτητές μας (που πριν κάτι μήνες απειλούσαν με απεργίες κτλ) είχαν προσωπικότητα θα τα έβαζαν στο τραπέζι και θα ζητούσαν, κόσμια και πολιτισμένα, από τον αρχιδιαιτητή τους εξηγήσεις. Οι διαιτητές είναι μια κάστα χωρίς μυστικά. Ολοι γνωρίζονται μεταξύ τους κι όλοι, αν θέλουν μπορεί να σου πουν τις χειρότερες ιστορίες για τον συνάδερφό τους. Όπως ο Εληνας διαιτητής ξέρει τα πάντα για τους Ελληνες διαιτητές έτσι κι ο διαιτητής του Τσάμπιονς λιγκ ξέρει τα πάντα για τους διαιτητές του Τσάμπιονς λιγκ – τουλάχιστον για αυτούς που είναι «σειρά» του, που λένε και στο στρατό. Φυσικά οφείλει να ξέρει τα πάντα για τους διαιτητές ο αρχιδιαιτητής που τους επιλέγει – είτε για ευρωπαϊκά ματς, είτε φυσικά για τα ματς ενός πρωταθλήματος. Αυτή είναι η δουλειά του: να γνωρίζει. Όχι να παίρνει μια λίστα και να διαλέγει όποιον νομίζει ότι έχει ωραίο όνομα. Είναι σατανική σύμπτωση που μας προέκυψε ένας Σλοβένος (!) μερακλής; Αυτό θα πρεπε να ρωτήσουν οι Ελληνες διαιτητές αν είχαν κότσια.  

Γούστα και κακές συνήθειες

Ισως κανείς διεθνής Ελληνας διαιτητής να μην είχε ακούσει τίποτα για τα ωραία γούστα του Βιντσιτς – δεν έχουμε και πολλούς. Ο αρχιδιαιτητής όμως; Δεν θα πρεπε ο Περέιρα να γνωρίζει τα πάντα για τον χαρακτήρα και τις (κακές) συνήθειες όποιων μας έφερνε εδώ; Είναι δυνατόν να φέρνει κάποιον που μπορεί να περάσει ένα Σαββατοκύριακο στη Σαλονίκη ψάχνοντας τις Ταγιάνες τις δικές μας; Και δεν θα πρεπε οι δικοί μας διαιτητές να έχουν το κουράγιο να του επισημάνουν πως αν τον έπιαναν με τα σώβρακα και τις Ταγιάνες σε κανένα κεντρικό ξενοδοχείο θα γίνονταν όλοι ρεζίλι;

Εξακολουθώ να πιστεύω πως οι ξένοι διαιτητές είναι καλύτεροι από τους δικούς μας κι ευτυχώς τέτοιους θα έχουμε και του χρόνου. Ακούγοντας ωστόσο αυτή την απίστευτη ιστορία δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή ο Πορτογάλος ήξερε με τι μερακλή είχε να κάνει, αλλά δεν τον ενοχλούσε και ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο άνθρωπος έχει γούστα περίεργα ή δεν γνώριζε γιατί δεν ασχολιόταν με τίποτα! Δεν θέλω να πιστεύω ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο. Το πρώτο δείχνει ότι ο Πορτογάλος είχε επικίνδυνα κριτήρια επιλογής – ίσως έκανε την πλάκα του με τα νεύρα του κόσμου. Το δεύτερο ότι ο αρχιδιαιτητής στοίχιζε 20 χιλιάδες ευρώ (και βάλε…) το μήνα και δεν πρόσεχε ούτε τα βασικά. Πάλι καλά που τον Βίντσιτς δεν τον μάζεψαν σε κανένα ελληνικό ξενοδοχείο, τυλιγμένο με κανένα σεντόνι σαν τον Λάμπρο Κωνσταντάρα στην βίλα των οργίων. Από όσα καταλαβαίνω δεν ήθελε και πολύ.

Τώρα που το λέω υπάρχει κι ένα τρίτο ενδεχόμενο. Να τον διάλεξε ο Περέιρα γιατί τον καταλαβαίνει, γιατί π.χ μοιράζονται το ίδιο πάθος για τα ξενοδοχεία. Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι…