Είναι τρελός ο Λουτσέσκου;

Είναι τρελός ο Λουτσέσκου;


Είναι αλήθεια πως οι δηλώσεις του Ρασβάν Λουτσέσκου μετά το τέλος του ματς ΠΑΟ – ΠΑΟΚ (2-2) ήταν πιο θεαματικές κι από το ίδιο το συναρπαστικό παιγνίδι που προηγήθηκε. Ο τρόπος που συχνά μιλάει ο Ρουμάνος για την διαιτησία, ειδικά μάλιστα μετά από ματς όπως αυτό της Κυριακής στο οποίο σοβαρά λάθη δεν υπήρξαν, δημιουργεί την εντύπωση πως είναι τρελός. Δεν είναι.

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουμε όταν προσπαθούμε να εξηγήσουμε τις συμπεριφορές των ανθρώπων είναι ότι πιστεύουμε πως όσα λένε ή κάνουν τα λένε και τα κάνουν για τον ίδιο πάντα λόγο: δεν είναι έτσι. Πολλές φορές μπερδεύουμε τον τρόπο των αντιδράσεων (που είναι συχνά ίδιος) με την αιτία τους, (που είναι συχνά διαφορετική). Ενας φωνακλάς πχ πάντα θα φωνάζει λόγω της φύσης του χαρακτήρα του. Αλλά δεν φωνάζει πάντα για τον ίδιο λόγο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον Λουτσέσκου: κατηγορεί τόσο συχνά (συνήθως γενικά και αόριστα) τις ομάδες της Αθήνας που γίνεται δύσκολο κάποιος να τον πάρει στα σοβαρά. Οπότε για να προκαλέσει την προσοχή υπερβάλει όλο και περισσότερο. Και κάπως έτσι συχνά ή χάνει το όποιο δίκιο του ή δεν προκαλεί τη συζήτηση που πρέπει. 

https://www.in.gr/wp-content/uploads/2023/10/5985897.jpg

Αν έλεγε

Θα φέρω ένα παράδειγμα για να το κάνω πιο κατανοητό. Αν την Κυριακή το βράδυ έλεγε πως η ομάδα του πληρώνει ακριβά κάθε της λάθος, ενώ στο πρωτάθλημα υπάρχουν ομάδες που έχουν τους ίδιους στόχους με τον ΠΑΟΚ, αλλά δεν πληρώνουν τα δικά τους λάθη γιατί οι διαιτητές τις προστατεύουν, θα είχε πει κάτι το οποίο όλοι θα έπαιρναν στα σοβαρά. Αν χρησιμοποιούσε και συγκεκριμένα παραδείγματα παιγνιδιών του ΠΑΟ ή της ΑΕΚ ή του Ολυμπιακού ή όποιου άλλου έχει στο μυαλό του, μπορεί να ξεσήκωνε τους οπαδούς των ομάδων αυτών (πράγμα που καθόλου δεν τον νοιάζει…), αλλά θα παρουσίαζε με ένα παραστατικό κι ολοκληρωμένο τρόπο το κατά τη γνώμη του πρόβλημα της ελληνικής διαιτησίας. Αν πρόσθετε πως κατά την γνώμη του οι τέσσερις που διεκδικούν το πρωτάθλημα είναι τόσο κοντά, ώστε η διαφορετική αντιμετώπιση ακόμα και ως προς το ελάχιστο μπορεί να είναι μεγάλο πρόβλημα, εγώ τουλάχιστον θα του έδινα δίκιο. Κι αν υπογράμμιζε πως συγκεκριμένη Ελληνες διαιτητές κάνουν εξαιρετικά προβλέψιμες διαιτησίες (δηλαδή κάνουν λάθη που περιμένεις…)  θα έλεγα «να αγιάσει το στόμα σου Ραζβάν». Αλλά ο Λουτσέσκου έκανε επίθεση κατά πάντων με απερίγραπτες και υβριστικές γενικότητες. Κι έδωσε το δικαίωμα στον μεν Ιβάν Γιοβάνοβιτς να ισχυριστεί πως έχει μένος εναντίον του ΠΑΟ από τότε που έχασε από αυτόν προ διετίας το κύπελλο Ελλάδος, στους δε άσπονδους φίλους του να θεωρήσουν την συμπεριφορά του ένα ακόμα θεατρικό σόου ο σκοπός του οποίου ήταν να μην γίνει συζήτηση για τα προβλήματα της ομάδας του και την μέτρια εικόνα της στη Λεωφόρο.

Οι φωνές είναι χαρά

Ο Ρουμάνος μετέτρεψε μια συζήτηση που έπρεπε να αφορά την διαιτησία, σε μια συζήτηση που έχει θέμα τον ίδιο αποκλειστικά. Μάλιστα επειδή η τοποθέτησή του ακούστηκε εντελώς αλλοπρόσαλλη χρειάστηκε να κάνει διευκρινιστική δήλωση ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΟΚ Κυριάκος Κυριάκος για να προχωρήσει σε ερμηνεία της τοποθέτησης του προπονητή και να κάνει κι αυτός επίθεση στον Γιοβάνοβιτς, στην Αθήνα και στις μονταζιέρες της, σε όσους θεωρούν τον Λουτσέσκου τρελό κτλ κτλ! Και οι κερδισμένοι όλου αυτού του επικοινωνιακού μπαϊλάμ είναι μόνο όσοι δεν θέλουν στην διαιτησία να αλλάξει τίποτα. Αν νομίζετε ότι τους ενοχλούν όσοι φωνάζουν κάνετε λάθος: οι φωνές που οδηγούν σε καυγάδες είναι η χαρά τους. Όχι τώρα. Καμιά σαρανταριά χρόνια που στο ελληνικό ποδόσφαιρο γίνονται τα ίδια και τα ίδια.

https://www.thrylos24.gr/wp-content/uploads/2023/10/5985934-1024x668.jpg

Είναι πρόβλημα του Λουτσέσκου αυτό; Θα έπρεπε να αυτοπεριορίζεται γιατί φωνάζοντας προκαλεί συσπειρώσεις εναντίον του και γίνεται άθελά του ο άνθρωπος που αποπροσανατολίζει κάθε σοβαρή συζήτηση για την διαιτησία με την συμπεριφορά του; Δεν θα το έλεγα. Ο Λουτσέσκου είναι ένας απλό υπάλληλος. Αν πρόβλημα υπάρχει είναι πρόβλημα του ΠΑΟΚ που με ένα πλήθος από θολές τοποθετήσεις δεν κάνει άλλο από το να πετάει τη μπάλα στα μνήματα. Ο Παναθηναϊκός πχ που ο Κυριάκος κατηγόρησε γιατί έχει ένα προπονητή που μιλάει σαν να βρίσκεται σε μνημόσυνο, έχει μια ξεκάθαρη στάση στα διαιτητικά. Θέλει ένα ξένο αρχιδιαιτητή κύρους, θέλει να μας τον στείλει η UEFA, θέλει ξένους διαιτητές στα ντέρμπι – και δεν θα είχε και κανένα πρόβλημα να έχει ξένους διαιτητές σε όλα τα ματς. Θεωρεί επίσης ότι η τωρινή διοίκηση της ΕΠΟ είναι ίδια ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα που δεν γίνεται να ψάχνει λύσεις. Μπορεί να διαφωνείς ή να συμφωνείς, αλλά οι θέσεις είναι ξεκάθαρες. Οι θέσεις του ΠΑΟΚ ποιες είναι; Οι φωνές του Λουτσέσκου;

Αδικα φωνάζει δηλαδή;

Οι φωνές του Λουτσέσκου δίκαιες ή άδικες είναι εύκολες κι εύκολο είναι να συνεχιστούν. Οι θέσεις είναι δύσκολες και θέλουν και κουράγιο. Λέει πχ ο Κυριάκος ότι «το ελληνικό ποδόσφαιρο άλλαξε με μάχες για να μπορεί να διεκδικεί πρωτάθλημα -έστω και αν καταφέρνει να το χάσει- και ο Παναθηναϊκός» και ότι «η υπάρχουσα διοίκηση του ΠΑΟΚ έχει ρίξει την παράγκα των Σαρρήδων και των Γκιρτζίκηδων, που περνούσε πριονοκορδέλα -πέρα από τον ΠΑΟΚ- και τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ και όποιον τολμούσε να διεκδικήσει οτιδήποτε». Αρα τι πρόβλημα υπάρχει; Ας ενημερώσουν τον Λουτσέσκου πως για όσα βλέπει υπεύθυνη είναι η διοίκηση του ΠΑΟΚ: αυτή το έφτιαξε αυτό που ο Λουτσεσκου θεωρεί ντροπή. Ας του το εξηγήσουν για να μην φωνάζει και να μην εκνευρίζεται άδικα.