Τρίτη και φαρμακερή

Τρίτη και φαρμακερή


Ένα γκολ του Ελ Καμπί στο 81΄έδωσε τη νίκη στον Ολυμπιακό απέναντι στην Φερεντσβάρος στο πρώτο του ματς στο UEFA Conference League. Η πρεμιέρα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ήταν η καλύτερη δυνατή: η νίκη ζέστανε τον κόσμο του Ολυμπιακού που σχεδόν γέμισε το Καραϊσκάκη δείχνοντας πόσο του είχε λείψει η ομάδα. Ο Ολυμπιακός για να προκριθεί θα πρέπει να παίξει πολύ καλύτερα στην Βουδαπέστη σε μια εβδομάδα. Αλλά θα έχει κάτι να υπερασπιστεί: το ό,τι κράτησε το μηδέν θα ανεβάσει και την πίστη του. Αρκεί να μην αντιμετωπισθεί η νίκη αυτή ως ένδειξη πως έλυσε τα προβλήματα του, πως συνήρθε, πως άλλαξε κτλ. Χθες κέρδισε γιατί πατούσε με τα πόδια στη γη: δεν του συμβαίνει πάντα.

Με κάποιες εκπλήξεις

Η πρώτη ενδεκάδα του Ολυμπιακού που παράταξε ο Μεντιλίμπαρ δεν ήταν τελικά και τόσο προβλέψιμη. Ο Βάσκος προπονητής χρησιμοποίησε ως βασικό τον Καρβάλιο, μαζί με τους Αλεξανδρόπουλο και Εσε, στη μεσαία γραμμή για να στείλει τον Φορτούνη στη γραμμή της επίθεσης σε ένα ρόλο αρκετά ελεύθερο πάντως. Πολλοί ξαφνιάστηκαν από την επιλογή του Καρβάλιο. Θυμίζω ότι ο Πορτογάλος ήταν βασικότατος στην καλοκαιρινή προετοιμασία του Ντιέγκο Μαρτίνες και βρέθηκε συχνά και στις εντεκάδες του Ολυμπιακού στα πρώτα παιχνίδια που η ομάδα έδωσε με προπονητή τον Κάρλος Καρβαλιάλ. Η όλοι οι προπονητές που έχουν περάσει φέτος από τον Ολυμπιακό είναι τρελοί ή ο Καρβάλιο στην προπόνηση κάνει πολλά με τα οποία κερδίζει την εμπιστοσύνη τους. Χθες πάντως ο Μεντιλίμπαρ τον χρησιμοποίησε για να βοηθήσει στην κυκλοφορία της μπάλας: η Φερεντσβάρος χάρη στην παρουσία του Αμπού Φανί, αλλά και του Μάϊγκα, που σχεδόν κόλλησε πάνω στον Φορτούνη έμοιαζε να υπερτερεί σε αθλητικότητα. Και γιατί αυτό το παράξενο 3-4-2-1 του Ντέγιαν Στάνκοβιτς επέτρεπε στους Ούγγρους να δημιουργούν πολυκοσμία στον άξονα από τη μια και από την άλλη να βγάζουν παίκτες στο πλάι που είχαν την δυνατότητα να παίξουν ένας προς ένα με τους ακραίους μπακ του Ολυμπιακού: φάνηκε γρήγορα πως αν ο Ολυμπιακός δεν κάνει κατοχή μπάλας θα έχει προβλήματα. Αυτή η λεπτομέρεια μέτρησε καθοριστικά στο δεύτερο ημίχρονο.     

https://www.ilamia.gr/wp-content/uploads/2024/02/6116764-1024x682-1.jpg

Διάθεση και ισορροπία  

Ο Μεντιλίμπαρ δεν μπορεί προφανώς να κριθεί από όσα είδαμε στο πρώτο του ματς, ωστόσο πρέπει να πω ότι σε σχέση με ότι μας ανακοίνωσε στην συνέντευξη τύπου της Τετάρτης ήταν συνεπής. Κι έδειξε βέβαια αμέσως και την τεράστια διαχειριστική πείρα του.  Στο ξεκίνημα του ματς ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε με διάθεση να αναλάβει την πρωτοβουλία και εγκαταστάθηκε αμέσως στα πέριξ της μεγάλης περιοχής της Φερεντσβάρος. Βρήκε μια πρώτη ευκαιρία μάλιστα πολύ νωρίς με τον Ελ Καμπί, τον οποίο πρόλαβαν οι αμυντικοί του Στάνκοβιτς στο 12΄. Και η Φερεντσβάρος όμως έδειξε νωρίς ότι δεν ήρθε στην Ελλάδα για χειμερινό τουρισμό: μόλις στο δεύτερο λεπτό ο πιο ποιοτικός ποδοσφαιριστής της, ο Βάργκα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά μετά από εκτέλεση φάουλ - τον Ολυμπιακό τον έσωσε το VAR συλλαμβάνοντας σε θέση οφσάιντ τον σκόρερ. Οι Ούγγροι είχαν δυο ακόμα επικίνδυνες επισκέψεις στην περιοχή του Πασχαλάκη: στο 23΄ο Ζακαρία απέφυγε όποιον βρήκε μπροστά του και τον σταμάτησε ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού και στο 28’ ο Βάργκα σούταρε άουτ μετά από ενέργεια του Μαρκίνιος που ταλαιπώρησε τον Ροντινέι που ήταν ο βασικός στόχος των Ούγγρων. Όμως η καλύτερη ευκαιρία του ημιχρόνου ήταν μια κεφαλιά του Κάρμο που έβγαλε ο τερματοφύλακας Ντιμπούζ στο μισάωρο, που ανησύχησε και μετά από ένα σουτ φάουλ του Φορτούνη στο 41’.    

Ορτα, Ποντένσε και κατοχή μπάλας

Ο Στάνκοβιτς αναθάρρησε βλέποντας πως η άμυνα τους ομάδας του στερούσε την δυνατότητα τροφοδοσίας του ΕλΚαμπί και παρά κάποια λάθη στις μεταβιβάσεις δεν άφηνε τους Μασούρα – Φορτούνη να πατήσουν περιοχή. Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου άλλαξε τον σχηματισμό παίζοντας 4-3-3 κι ο Ολυμπιακός έμοιαζε να έχει λιγότερους παίκτες στο γήπεδο – ειδικά στο πλάι. Ο Μεντιλίμπαρ βλέποντας τις δύσκολες στιγμές του Ολυμπιακού αποφάσισε ότι η μόνη λύση είναι να βοηθήσει την ομάδα να κάνει κατοχή της μπάλας: πέρασε τον Ορτα  αντί του Αλεξανδρόπουλου και τον Ποντένσε αντί του Μασούρα. Ο Πορτογάλος μπήκε με κέφια και ο Ολυμπιακός κέρδισε αμέσως μέτρα και γιατί ο Κάρμο είχε εξαφανίσει τον Βάργκα: το παιγνίδι των Ούγγρων στο πλάι δεν δημιουργούσε κινδύνους, γιατί ο φορ τους δεν μπορούσε να πάρει τη μπάλα. Το μάτς άνοιξε πάρα πολύ, αλλά ο Ολυμπιακός έγινε πιο επικίνδυνος γιατί ο Ορτα έγινε στήριγμα για τον Καρβάλιο και βοήθησε και τον Εσε που έτρεχε για όλους. Η κατοχή μπάλας βοήθησε τον Ολυμπιακό να ανεβεί και να αρχίσει να γίνεται πιο επικίνδυνος. Ο Ορτα δοκίμασε τα αντανακλαστικά του Ντιμπούς με ένα σουτ από πολύ μακριά, ο Ποντένσε είχε μια - δυο διεισδύσεις κυρίως από τα δεξιά, αλλά το σπουδαιότερο ήταν πως, παρόλο που η Φερεντσβάρος είχε πολλούς χώρους στην διάθεσή της, δεν μπορούσε να βρει μια αντεπίθεση γιατί δεν είχε την μπάλα. Ο Ολυμπιακός πρώτα της πήρε την μπάλα, μετά την «έπνιξε» και στο τέλος την κέρδισε.

https://i1.prth.gr/images/w880/files/2024-02-15/6116509_2.jpg

Ο Μεντιλίμπαρ όταν είδε τον Βάργκα να αποχωρεί και τον Αμπου Φανί να ξεμένει από δυνάμεις έριξε στο ματς και τον Γιόβετις. Κι όταν η περιοχή της Φερεντσβάρος γέμισε παίκτες ο ΕλΚαμπί έκανε αυτό που ξέρει: στο γύρισμα του Ροντινέι στο 81΄ο Γιόβετις δεν πρόλαβε να βγει στη μπάλα, αυτός όμως ήταν εκεί που έπρεπε. Ηταν η τρίτη φορά που βρήκε την μπάλα εντός περιοχής: την πρώτη τον νίκησε η άμυνα των Ούγγρων, την δεύτερη ο τερματοφύλακας Ντιμπούς, η τρίτη ήταν και φαρμακερή.

Ολοι έδωσαν πολλά

Ο Ολυμπιακός δεν προκρίθηκε ακόμα. Αλλά πήρε μια μεγάλη ανάσα σε μια στιγμή που το είχε ανάγκη. Μετά από καιρό έκανε ένα ματς όπου όλοι έδωσαν πολλά. Ο Πασχαλάκης ήταν σε ετοιμότητα όποτε χρειάστηκε. Ο Ροντινέι έκανε ένα ηρωϊκό ματς, υποφέροντας στην άμυνα και βοηθώντας επιθετικά: έφαγε και πολύ «ξύλο». Ο Ορτέγκα δεν εκτέθηκε και δεν φοβήθηκε να πάρει πρωτοβουλίες. Ο Κάρμο κι ο Ντόι, μετά την αρχική τους δυσκολία, εξαφάνισαν τα φορ που ο Στάνκοβιτς χρησιμοποίησε. Ο Εσε έκανε ένα από τα καλύτερα παιγνίδια του στον Ολυμπιακό. Ο Καρβάλιο ήταν τακτικά χρήσιμος – ειδικά στο καλό φινάλε. Ο Φορτούνης έκανε ό,τι μπορούσε, ο Μασούρας δεν έφτασε σε θέση βολής, αλλά πάλεψε, όπως και ο Αλεξανδρόπουλος. Ο ΕλΚαμπί βρήκε το γκολ. Οι τρεις αλλαγές, ο Ορτα, ο Ποντένσε και ο Γιόβετιτς πιστώνονται το καλό τελευταίο μισάωρο. Σαφώς και οι επιθετικοί ειδικά μπορούσαν να δώσουν κάτι παραπάνω, αλλά ο Ολυμπιακός δεν είχε υστερήσαντες. Πράγμα που δείχνει πως οι παίκτες ανέλαβαν την ευθύνη της δύσκολης κατάστασης με πράξεις, πλην όμως μαρτυρά και την δυσκολία της ρεβάνς: με όλους σχεδόν να βοηθούν, ο Ολυμπιακός κέρδισε την έμπειρη αντίπαλό του μόνο με 1-0.

Στην Βουδαπέστη θα γίνει μάχη. Και η μεγάλη απορία βέβαια είναι τι θα κάνει ο Μεντιλίμπαρ στην Τούμπα. Αν θέλει να κάνει εκεί αποτέλεσμα μεγάλο περιθώριο για rotation δεν υπάρχει. Αν δεν το κάνει όμως το ματς της Βουδαπέστης θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο. Προφανώς και το ματς με την Φερεντσβάρος είναι πιο σημαντικό. Αλλά για τον Ολυμπιακό μιλάμε και για το πως ιεραρχεί τα πράγματα δεν παίρνω όρκο…