Το στοίχημα της βελτίωσης

Το στοίχημα της βελτίωσης


Μετά τον τρίτο γύρο των προκριματικών του Γιουρόπα λιγκ και του Τσάμπιονς λιγκ χάσαμε ως χώρα μόνο τον Πανιώνιο. Δυστυχώς η απροθυμία των Ιρανών ν αγωνιστούν κόντρα στην Μακάμπι του Τελ Αβίβ στοίχησε και μάλιστα πολύ: ο Πανιώνιος μπορεί πολλά, αλλά όχι με αρνητικό τον Μασούτ. Μην βιαστείτε να τον επικρίνετε: το ό,τι δεν ήθελε ν αγωνιστεί κόντρα στους Ισραηλινούς είναι κάτι πολύ δικό του – δεν μας πέφτει λόγος, ακόμα κι αν θεωρούμε την συμπεριφορά του υπερβολική. Ο ΠΑΟ και ο ΠΑΟΚ, που τέτοια προβλήματα δεν είχαν, τα κατάφεραν καλά στις ρεβάνς: κόντρα στην Γκαμπάλα και στην Ολιμπίκ Ντόνετσκ την δουλειά τους έκαναν, αλλά αυτό στις μέρες μας είναι σπάνιο – κι όχι μόνο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Ελλάδα συνεχίζει με τέσσερις ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις καθώς ούτε η ΑΕΚ δεν αποκλείστηκε στην Ευρώπη: αφού αποχαιρέτησε τα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ, χάνοντας δυο φορές από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, θα χει μια δεύτερη ευκαιρία για να φτάσει στους ομίλους του Γιουρόπα λιγκ. Αυτό της είχε συμβεί και το καλοκαίρι του 2007. Την απέκλεισε στα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ η Σεβίλλη, αλλά μετά ανασυντάχθηκε και απέκλεισε την Σάλτσμπουργκ στα προκριματικά του Γιουρόπα λιγκ. Το γραφα και τις προάλλες: το καλοκαίρι του 2007 πρέπει να είναι ορόσημο – τότε είχαν προκριθεί όλοι στους ομίλους. Οι προκρίσεις φέρνουν χρήματα, βαθμούς και σου επιτρέπουν να δεις ψύχραιμα τις αδυναμίες σου και να τις διορθώσεις. Δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα στο ποδόσφαιρο από το να διορθώνεις αδυναμίες σε στιγμές που δεν σε πιέζουν αποτυχίες. Αυτό το στοίχημα πρέπει να κερδίσουν όλες οι ομάδες μας από δω και πέρα: το στοίχημα της βελτίωσης.

 

Βελτιωμένη, αλλά άδεια

Για τον Ολυμπιακό τα έγραφα χθες: το πρόβλημα του είναι κυρίως η νοοτροπία του – πιθανότατα και η έλλειψη χρόνου, αφού ο Χάσι έχει πολλούς καινούργιους παίκτες και την υποχρέωση να μοντάρει μια νέα ομάδα άμεσα. Οι άλλοι έχουν άλλου τύπου προβλήματα. Η ΑΕΚ φάνηκε στα δυο ματς με την ΤΣΣΚΑ ότι χρειάζεται ποδοσφαιριστές με προσωπικότητα: ένα σε κάθε γραμμή, ξεκινώντας από τον τερματοφύλακα. Ο Ανέστης από την εξέδρα της καλώς ή κακώς αντιμετωπίζεται ως αναγκαίο κακό και κάνει λίγα για να διορθώσει την κακή σχέση που έχει μαζί της: στη Μόσχα δεν ήταν κακός, αλλά στη φάση του γκολ (πάλι μετά από εκτέλεση κόρνερ…) ο Νάτχο περνά τη μπάλα κάτω από τα πόδια του, ενώ είναι στην γραμμή του τέρματος! Η ΑΕΚ στη Μόσχα έπαιξε καλύτερα με τους τρεις στόπερ στην άμυνα, ήταν πιο επικίνδυνη επιθετικά από ό,τι στο ΟΑΚΑ, αλλά μοιάζει light στην επίθεση, παρόλο που στα δυο ματς με τους Ρώσους ο Χιμένεθ χρησιμοποίησε σχεδόν όλους τους κυνηγούς που έχει στα χέρια του. Μαγικά δεν μπορεί να κάνει ένας προπονητής: με τον Σκόκο και τον Αραούχο, που η ΑΕΚ στην αρχή του καλοκαιριού κυνηγούσε, θα μιλούσαμε τώρα για μια άλλη ομάδα.

Μια λάθος συζήτηση

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να λύσει γρήγορα το θέμα Στανόγεβιτς: έχει ένα προπονητή, που δυσκολεύεται πάρα πολύ να πείσει τους πάντες ότι είναι καλύτερος από τον προηγούμενο – ίσως όχι μόνο τους παίκτες, αλλά τους πάντες! Η νίκη κόντρα στους Ουκρανούς, απλή και διαδικαστική, έδωσε πόντους στον προπονητή, που παρέταξε στην Τούμπα την ομάδα που έπαιξε στο Κίεβο με μια μόνο αλλαγή: αγωνίστηκε ο Μπίσεσβαρ αντί του Σακόφ. Ο κόουτς πιθανότατα θέλησε να δείξει με αυτό τον τρόπο ότι η κακή εμφάνιση στην Ουκρανία δεν ήταν θέμα ενδεκάδας, αλλά διάθεσης: αν αυτό έκανε, συμφωνώ μαζί του. Από την άλλη είναι αλήθεια πως ο ΠΑΟΚ κέρδισε τους Ουκρανούς βρίσκοντας πάλι γκολ που προέκυψαν μετά από ατομικές προσπάθειες: στην Ουκρανία το σόλο το έκανε ο Ενρίκε, στην Τούμπα ανοίγει το σκορ ο Μακ παίζοντας εναντίον όλων και κλειδώνει τη νίκη ο Τσίμιροτ με ένα σουτ από 25 μέτρα. Επειδή μιλάμε για ομάδα που ουσιαστικά είναι ίδια με πέρυσι προσωπικά περίμενα λίγες περισσότερες συνεργασίες – ωστόσο κατανοώ ότι είναι ακόμα νωρίς. Από την άλλη είναι υπερβολικές οι συζητήσεις για τον προπονητή και η διοίκηση του ΠΑΟΚ πρέπει να βρει τρόπο να σταματήσουν. Εστω κι αν είναι μάλλον προτιμότερο να μιλάει ο κόσμος για τον κόουτς, παρά για μεταγραφές που όλο αναγγέλλονται και δεν γίνονται.

Θεαματικές εμφανίσεις

Ο Παναθηναϊκός απέκλεισε με δυο νίκες την Γκαμπάλα, απόδειξη ότι ο Μαρίνος Ουζουνίδης κάνει αναμφίβολα αρκετά καλή δουλειά. Οι νίκες ήταν λιγότερο θεαματικές από τις εμφανίσεις: όπως και στη Λεωφόρο, έτσι και χθες ο ΠΑΟ έχασε τα άχαστα στο πρώτο ημίχρονο κι όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ πολλοί θυμήθηκαν το γνωστό νόμο του ποδοσφαίρου που τιμωρεί τους υπερόπτες που δεν σκοράρουν. Όμως ο ΠΑΟ δεν είναι υπερόπτης – είναι πολύ εργατικός και η ανατροπή που πέτυχε με δυο γκολ σε τρία λεπτά δείχνει και χαρακτήρα. Ο Ουζουνίδης έκανε το δύσκολο: μόνταρε μια καλή ενδεκάδα εκ των ενόντων. Τώρα πρέπει να κάνει το πιο εύκολο, δηλαδή να φτιάξει και μια δεύτερη. Ο ΠΑΟ σιγά σιγά γεμίζει με παίκτες: πήρε τον Γιόχανσον, θέλει δανεικό τον Γκάμπριελ, διεκδικεί τον Πούκι για να καλύψει το κενό του Μπεργκ: χρόνος υπάρχει. Από το κατά πόσο θα καταφέρει ο προπονητής να φτιάξει μια αξιόπιστη ενδεκάδα αναπληρωματικών θα κριθούν πολλά, είναι ωστόσο σημαντικό ότι στα δυο ματς με την Γκαμπάλα είδαμε μια λειτουργική ενδεκάδα – η ομάδα μπορεί να γίνει μόνο καλύτερη. Σε επίπεδο ομοιογένειας ο ΠΑΟ είναι ένα βήμα πιο μπροστά από όλους και η διαφορά με πέρυσι είναι ότι φέτος έχει παίκτες που μοιάζουν χαρούμενοι γιατί βρίσκονται στην ομάδα: αυτό είναι ένα καλό σημάδι.

Καλά σημάδια

Γενικά είδαμε καλά σημάδια από τις ομάδες μας σε αυτό τον προκριματικό. Ο Ολυμπιακός κέρδισε εύκολα στο Βελιγράδι την πρωταθλήτρια Σερβίας που είχε να χάσει ευρωπαϊκό ματς τέσσερα χρόνια στο γήπεδό της! Ο ΠΑΟ στα δυο ματς με την Γκαμπάλα έτρεξε πάρα πολύ για την εποχή: πανικόβαλε την άμυνα της Γκαμπάλα, αντέδρασε όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ, «φώναξε» στους οπαδούς του ότι χρειάζεται στήριξη. Ο ΠΑΟΚ έχει πίσω τον αξιόπιστο Μακ, αλλά έχει κι ένα καλό τερματοφύλακα: στον Ρέι αρκούσε ένα ματς για να πείσει τους πάντες ότι δεν ξοδεύτηκαν τυχαία πολλά και σημαντικά χρήματα. Η ΑΕΚ κι ο Πανιώνιος προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν δύσκολες ομάδες με εντεκάδες χειρότερες από αυτές που είχαν πέρυσι: στην ΑΕΚ λείπει ο Αραούχο και ο Ντιντάκ στον Πανιώνιο δεν αντικαταστάθηκαν ο Σιώπης και ο Μπεν – η διαφορά είναι ότι ο Πανιώνιος έκανε αιματηρές οικονομίες για να πάρει την άδεια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ η ΑΕΚ νομίζω ότι απλά αξιολόγησε λάθος κάποια πράγματα στις μεταγραφές. Πάντως και η ΑΕΚ και ο Πανιώνιος είχαν δίπλα τους τον κόσμο τους: οι ήττες τους αντιμετωπίστηκαν πολύ ψύχραιμα κι αυτό είναι σημάδι ωριμότητας. Αλλά και οι δυο έχουν ανάγκη από ενισχύσεις.

Ολοι μπορούν

Και οι τέσσερις μπορεί να φτάσουν στους ομίλους, αν και εύκολη κλήρωση δεν θα έχει κανένας: δεν υπάρχουν εύκολες ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις – στα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ αποκλείστηκαν ο Αγιαξ και η Μπριζ, ενώ το Γιουρόπα λιγκ το αποχαιρέτησαν η PSV, η Γαλατά, η Φράιμπουργκ, η Μπορντό κτλ. Οι δικοί μας κέρδισαν χρόνο. Στο χέρι τους είναι από εδώ και πέρα να τον αξιοποιήσουν σωστά. Είμαστε ακόμα στη μέση του καλοκαιριού: πολύ νωρίς για όλα. Κυρίως και για να διορθώσεις λάθη…