Το πολύπλοκο κουβάρι

Το πολύπλοκο κουβάρι


Η προσοχή του κόσμου του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ είναι στο μεταγραφικό παζάρι – οι παράγοντες, οι προπονητές και οι παίκτες των ομάδων ελπίζω να έχουν στο μυαλό τους κυρίως τις αποψινές αναμετρήσεις. Η Σλόβαν Μπρατισλάβας με την οποία θα παίξει ο Ολυμπιακός και η Ριέκα που θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ έχουν πολλές διαφορές, αλλά και ένα κοινό στοιχείο: είναι ομάδες που δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Επίσης, ανεξάρτητα με το τι τελικά θα συμβεί, μιλάμε για ομάδες που δεν φοβούνται τις δικές μας.

Η Σλόβαν, πριν δυο καλοκαίρια, απέκλεισε τον ΠΑΟΚ και μπήκε για πρώτη φορά σε ομίλους του Γιουρόπα λιγκ. Η Ριέκα το 2017 έπαιξε και με τον Ολυμπιακό και με την ΑΕΚ τέσσερα αξιοπρεπέστατα ματς. Και οι Σλοβάκοι και οι Κροάτες γνωρίζουν πως για να βρεθούν σε ομίλους πρέπει να αποκλείσουν σε αυτή τη φάση ομάδες στα χαρτιά δυνατότερες. Αλλά για να μην χάσουμε και τελείως το μέτρο μιλάμε για ομάδες ποιοτικά κατώτερες από τις δικές μας. Στον προηγούμενο γύρο η Ριέκα έκανε το χρέος της με την Χιμπέρνιανς και η Σλόβαν απέκλεισε μια ομάδα από το Γιβραλτάρ. Στη ρεβάνς κάνοντας τρέλες τελείωσε το ματς με εννέα παίκτες – η τρέλα είναι απαραίτητη σε μια ομάδα που τιμά τη φανέλα της ο Βάις! Ολα θα εξαρτηθούν από την απόδοση του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ. Και από τη διαχείριση των υπαρκτών προβλημάτων τους.

https://www.ethnos.gr/sites/default/files/styles/default/public/images/2021/03/semedo.jpg?itok=fLvFGLjT

Πέμπτο ματς με άλλη ενδεκάδα

Ο Ολυμπιακός μετά τη Λουντογκόρετς δεν σταμάτησε την προσπάθεια ενίσχυσής του, μολονότι ο αποκλεισμός από τα play off του Τσάμπιονς λιγκ σίγουρα έμπλεξε τα πράγματα. Ενας αποκλεισμός, στα χρόνια του Βαγγέλη Μαρινάκη, δεν μπορεί να περάσει χωρίς κάποιος να πληρώσει το μάρμαρο – το γνωρίζουν ο Λίνεν, ο Βίκτορ, ο Ντιόγο κι άλλοι κι άλλοι. Αυτή τη φορά στο ειδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε ο Σεμέδο που τέθηκε εκτός ευρωπαϊκής λίστα και δεν θα συνεχίσει στον Ολυμπιακό – έχω σκοπό να γράψω κάτι για αυτόν πιο αναλυτικά κι αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησής του. Αυτό που τώρα θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι η έλλειψή του (σε συνδυασμό με την απουσία του Μπα λόγω τιμωρίας) δυσκολεύει κατά τη γνώμη μου την αποψινή αποστολή του Ολυμπιακού, γιατί ο πρωταθλητής θα πρέπει να αγωνιστεί για πέμπτο συνεχόμενο ματς στη σεζόν με διαφορετική άμυνα. Το αποψινό δίδυμο στόπερ (Παπασταθόπουλος – Μάρκοβιτς) είναι καινούργιο και δεν μου μοιάζει ότι αποτελείται και από παίκτες πολύ συμπληρωματικούς – μακάρι να κάνω λάθος. Το προπέρσινο καλοκαίρι των τριών προκρίσεων η άμυνα του Ολυμπιακού (στα ματς με την Πλιζέν, την Μπασάκσεχίρ και την Κρασνοντάρ) δεν άλλαξε ποτέ: φέτος αλλάζει συνέχεια και οι αλλαγές δεν έχουν να κάνουν μόνο με τους παίκτες που την αποτελούν, αλλά και με το σχήμα της. Ωστόσο δεν αλλάζει μόνο η άμυνα: αλλάζει γενικά πολύ ο Ολυμπιακός κι αυτό για την εποχή δεν είναι το καλύτερο. Ο Πέδρο Μαρτίνς ήθελε να αντιμετωπίσει τα προκριματικά με την περσινή ομάδα γιατί πιστεύει στην ομοιογένεια, στην κοινή δουλειά και στην ομαδικότητα. Τα προβλήματα με τον Covid, τους τραυματισμούς και τις αποβολές δεν του επέτρεψαν να δει τον Ολυμπιακό που είχε στο μυαλό του – τουλάχιστον απόψε αναμένονται σε καλύτερη κατάσταση παίκτες που ταλαιπωρήθηκαν από έλλειψη προπονήσεων όπως ο Ελ Αραμπί κι ο Εμβιλά. Αλλά η μεγάλη ερώτηση απόψε αφορά την ετοιμότητα κυρίως κάποιων νεοφερμένων: από αυτά που καταλαβαίνω ο Αγκιμπού Καμαρά κι ο Ονιεκούρου μπορεί να ξεκινήσουν. Λογικό είναι ο κόουτς να αποφασίσει την τελευταία στιγμή και τι θα κάνει με τον Βαλμπουενά: ο Γάλλος έμεινε ως μια έξτρα ποιοτική λύση και στην αρχή της σεζόν μοιάζει απαραίτητος. Αλλά αλίμονο αν η επιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού εξαρτάται από τον ίδιο: ο Μαρτίνς αυτό το γνωρίζει και για αυτό έβαλε το Ρόνι Λόπεζ στην ευρωπαϊκή λίστα πριν καλά καλά αυτός υπογράψει.

Οι πονοκέφαλοι του Ρουμάνου  

Οι πονοκέφαλοι του Ρασβάν Λουτσέσκου είναι άλλου τύπου. Ο Ρουμάνος έχασε τον Ολιβέιρα και η απώλεια του Πορτογάλου είναι σημαντική: ο παίκτης προσαρμόστηκε γρήγορα, σκόραρε όχι μόνο στα φιλικά αλλά και στο πρώτο ματς με την Μποέμιανς, έδειξε ότι όταν έλεγε πως θέλει να αποδείξει πως κάποιο λάθος έκαναν μαζί του στην ΑΕΚ μιλούσε σοβαρά. Νομίζω πως τα ματς με τους Κροάτες είναι η ευκαιρία που ο Σβιντέρσκι περιμένει για να δείξει αυτό που πιστεύει, δηλαδή ότι η θέση του φορ πρέπει να είναι δική του. Ο Πολωνός είναι ένας καλός παίκτης, που όμως φαίνεται να υποφέρει τον ανταγωνισμό – έχει φάτσα μονίμως αδικημένου.

https://www.metrosport.gr/portal-img/default/162/tzol.jpg

Ο Λουτσέσκου δεν έχει και τον Ινγκασον, δηλαδή το καλύτερο στόπερ της ομάδας κι έχασε και τον Τζόλη που πωλήθηκε χωρίς ακόμα να αντικατασταθεί. Στη ρεβάνς με τη Μποέμιανς ο Λουτσέσκου πόνταρε στον Ελ Καντουρί, που κάλυψε τη θέση του αριστερού εξτρέμ με την πείρα του, και στον Μπίσεσβαρ, που γύρισε από το δανεισμό ξεκούραστος. Οσο ο Μπίσεσβαρ είχε δυνάμεις ο ΠΑΟΚ ήταν δημιουργικός και αποτελεσματικός. Όταν κουράστηκε, πράγμα λογικό για ένα παίκτη της ηλικίας του, ο ΠΑΟΚ σταμάτησε να δημιουργεί και στο τέλος θα μπορούσε να πληρώσει ακριβά την οπισθοχώρηση του: ακόμα και η Μποέμιανς μια μεγάλη ευκαιρία θα την είχε στο ματς και όντως την βρήκε στις καθυστερήσεις – τέτοια παιγνίδια με τη φωτιά απόψε δεν επιτρέπονται. Ο Λουτσέσκου σωστά είπε ότι δεν είναι ώρα για συζητήσεις που έχουν να κάνουν με τη μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας, αλλά στη Θεσσαλονίκη κυριαρχούν κυρίως αυτές. Η αλήθεια είναι πως κι ο ΠΑΟΚ έχει αργήσει να ενισχυθεί. Ομως για μια ομάδα που έψαχνε τρεις μήνες αγοραστή του Τζόλη και τον βρήκε πριν δέκα μέρες και που ακόμα δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το τηλεοπτικό της συμβόλαιο (δηλαδή τα εγγυημένα της έσοδα) το να βγει στο παζάρι και να ξοδεύει λεφτά δεν είναι απλό – όταν μάλιστα πέρυσι λίγο έλλειψε να τιμωρηθεί για παραβάσεις του Financial Fair Play.

Ολοι περιμένουν μεταγραφές

O κόσμος των δυο ομάδων που απόψε αγωνίζονται περιμένει μεταγραφές – ακούει άλλωστε και πολλά. Τα αποψινά ματς θα καθορίσουν και το τι θα κάνουν οι ομάδες στο μεταγραφικό παζάρι: αν οι δυο πάρουν σκορ πρόκρισης από σήμερα, τότε τις επόμενες μέρες μπορεί πραγματικά να ολοκληρωθούν αποκτήσεις παικτών που σχεδιάζονται καιρό: αν μείνουν όλα ανοιχτά για τις ρεβάνς, θα υπάρξει και νέα καθυστέρηση. Οι προκρίσεις (ειδικά αυτή του Ολυμπιακού) κρατά ψηλά και τις τιμές παικτών που μπορεί να πωληθούν – έχουμε μπροστά μας ένα πολύπλοκο κουβάρι εξελίξεων. Το καλό είναι ότι τα ματς των ελληνικών ομάδων μπορεί να απλοποιηθούν αν αυτές πετύχουν ένα γκολ νωρίς: τα αποψινά είναι ματς που για να τα κερδίσειςπρέπει να δείξεις στον αντίπαλο αμέσως ότι είσαι ανώτερος. Η Σλόβαν και η Ριέκα παίζουν για το γκολ και σκοράρουν και πολύ, αλλά είναι άλλο να σκοράρεις εύκολα κι άλλο να υποχρεωθείς να σκοράρεις. Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ αν προηγηθούν θα βρουν χώρους και φάσεις, αλλά για να το κάνουν πρέπει να παίξουν καλύτερα από τα προηγούμενα ματς. Μοιάζουν να μπορούν. Μένει να το δείξουν.