Το ενδιαφέρον μυστήριο Πετρούσεφ

Το ενδιαφέρον μυστήριο Πετρούσεφ


Ενώ ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο Μονακό για να αγωνιστεί με την ομάδα του Πριγκιπάτου που έχει υπάρξει παρτενέρ του σε διάφορες ωραίες ιστορίες που τον είχαν πρωταγωνιστή τα τελευταία χρόνια πολύς κόσμος συζητά για την προσθήκη του Φιλίπ Πετρούσεφ που ακολούθησε αυτή του Ναζ Μήτρου Λονγκ. Πολλοί φίλοι, μου ζητήσανε μια γνώμη – μερικοί μου καταλόγισαν και ύποπτη σιωπή διότι ενώ έγραψα ένα κομμάτι για τον ελληνικαναδό (που σε όλη του την καριέρα είναι ένας ρολίστας), δεν έγραψα κάτι για τον Σέρβο που είναι ένας παίκτης που έρχεται από το ΝΒΑ, δηλαδή ένας υποψήφιος πρωταγωνιστής. Θα σας πω τι πιστεύω. Αλλά αν νομίζετε πως θα διαβάσετε ένα ύμνο για τα προσόντα του Πετρούσεφ και μια ραψωδία για τα κατορθώματα του μην χάνετε το χρόνο σας και διαβάστε κάτι άλλο. Αλώστε εντυπωσιακές προβλέψεις για τα φοβερά και τα τρομερά που θα κάνει κάθε παίκτης που έρχεται στην Ελλάδα μπορείτε να διαβάσετε παντού: όρεξη να έχετε.

Πολλά λεπτά όλοι

Αν ο Μήτρου Λονγκ αποκτήθηκε για το ελληνικό του διαβατήριο η περίπτωση του Πετρούσεφ είναι για μένα κομμάτι μυστήριο: ομολογώ ότι δεν περίμενα ότι ο Ολυμπιακός θα τον αποκτούσε. Αν αποδειχτεί ότι ο Σέρβος μπορεί να παίξει «τεσσάρι», πράγμα που προσωπικά δεν θυμάμαι να έχει κάνει ποτέ, ο Πετρούσεφ θα βοηθήσει πολύ διότι μπάσκετ ξέρει – και καλό μάλιστα. Αν παίζει μόνο στο «πέντε» ό,τι έγινε είναι κομμάτι παράξενο. Ο Ολυμπιακός με Νίκολα Μιλουτίνοφ και τον Μουσταφά Φαλ είναι καλυμμένος. Η κάλυψη δεν έχει να κάνει μόνο με το ό,τι τα δυο αυτά θηρία είναι δυο παίκτες χαρισματικοί, αλλά και διότι οι δυο είναι και συνηθισμένοι να αγωνίζονται πολλά λεπτά κι όχι μόνο όταν αυτό επιβάλλεται εξαιτίας απουσιών. Θέλω να θυμίσω ότι ο Φαλ πέρυσι στο Final 4 (στο όποιο Μιλουτίνοφ στον Ολυμπιακό δεν υπήρχε) αγωνίστηκε 28 λεπτά κόντρα στη Μονακό και 27 κόντρα στην Ρεάλ. Ως σέντερ ο Πετρούσεφ δεν ξέρω πόσο χρόνο μπορεί να βρει στον εφετινό Ολυμπιακό. Φυσικά ο ερχομός του Σέρβου αποκλείει κάθε πιθανότητα να πάρει λεπτά συμμετοχής ο Τανούλης. Αλλά αυτός δεν έπαιζε ούτε και κόντρα στο Μαρούσι όταν ο Ολυμπιακός ήταν 20 πόντους μπροστά.

https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2023/11/petrousev-scaled.jpg

Οι δυο εξηγήσεις

Οι επικρατέστερες εξηγήσεις για την απόκτηση του Πετρούσεφ είναι δυο. Η πρώτη είναι ότι ο Πετρούσεφ  αποκτήθηκε ώστε να υπάρχει κάποιο διαθέσιμο «πεντάρι», αν ένας από τους δυο «δεινόσαυρους» απουσιάζει λόγω τραυματισμού. Οποιος αυτό το υποστηρίζει επισημαίνει πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας πρέπει να τρόμαξε μετά τον τραυματισμό του Μιλουτίνοφ και ίσως και να μην είναι και πολύ ευχαριστημένος από την απόδοση του Σίκμα στο «πέντε»: ο Αμερικάνος ήταν ο παίκτης που αρχικά, με βάση το καλοκαιρινό πλάνο, θα ήταν το τρίτο «πεντάρι» της ομάδας. Η δεύτερη εξήγηση που ακούω είναι ότι ο Πετρούσεφ χρειάζεται για ματς στα οποία υπάρχει στην αντίπαλη πεντάδα ένα «πεντάρι ψεύτικο», ένας δηλαδή γρήγορος ψηλός ικανός να σουτάρει και από μακριά – όπως έκανε ο Μήτογλου στο ματς που πλήγωσε τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ πρόσφατα. Είναι δυο σωστές επισημάνσεις. Αλλά το συμβόλαιο του Σέρβου είναι πολύ μεγάλο για να αποκτήθηκε με σκοπό να αναλάβει τέτοιους επικουρικούς ρόλους. Είναι πολύ μεγάλη πολυτέλεια για μια ομάδα που προσέχει το μπάτζετ της να αποκτήσει ένα παίκτη για τόσο ειδικές καταστάσεις. Σε τελική ανάλυση μπορεί ο Φαλ με τον Μιλουτίνοφ να μην τραυματιστούν ποτέ. Και μπορεί με τόσους ξένους που έχει ο Ολυμπιακός στα ματς με τον ΠΑΟ ο Πετρούσεφ να μην χωράει. Κι ομάδες που μπορεί να κάνουν το τρικ που έκανε ο Αταμάν με τον Μήτογλου δεν βλέπω πολλές.

Ετσι, όσο λογικές κι αν είναι αυτές οι εξηγήσεις, εγώ πιστεύω κάτι πιο απλό: ότι ο Μπαρτζώκας απέκτησε τον Πετρούσεφ για να τον μάθει να παίζει στη θέση «τέσσερα», όχι αποκλειστικά, αλλά κυρίως. Εκανε με αυτόν κάτι σαν αυτό που επιχείρησε με τον Σίκμα. Έφερε τον Αμερικάνο για να παίξει «τέσσερα» έχοντας στο μυαλό του την πιθανότητα να τον δει και στο «πέντε». Τώρα φέρνει τον Σέρβο, που ξέρει να παίζει «πεντάρι», για να τον μάθει να παίζει στο «τέσσερα». Μεταξύ των δύο υπάρχει μια διαφορά: ο Πετρούσεφ είναι πολύ μικρός. Και μολονότι ήδη έχει αγωνιστεί σε τέσσερις ομάδες, μπορεί να μάθει πολλά. Αρκεί φυσικά να το θέλει. Ο Μπαρτζώκας που χθες μιλώντας για αυτόν είπε ότι θα χρειαστεί χρόνο για να μπει στην ομάδα νομίζω φωτογράφισε αυτή την μετάλλαξη του παίκτη που θα χρειαστεί ώστε αυτός να προσφέρει.    

https://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/article_main_image/public/2023-04/petrusev1.jpg?itok=fsf0xEP8

Ο καλός παίκτης

Και υπάρχει και κάτι άλλο. Η περίπτωση του Πετρούσεφ είναι η περίπτωση του καλού παίκτη, που αν σου προκύψει πρέπει να τον αποκτήσεις, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι χώρος για αυτόν στο ρόστερ: χώρος με κάποιο τρόπο θα βρεθεί. Δείχνει επίσης η προσθήκη του μια δυναμική και είναι κακό ότι τον στερείς κι από τον ανταγωνισμό: στην Ευρωλίγκα δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες με τα χαρακτηριστικά του Σέρβου. Επίσης η προσθήκη ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων και υπενθυμίζει ότι ο Ολυμπιακός είναι διεκδικητής. Η κίνηση έχει κι αυτή την διάσταση: συνήθως μεσούσης της περιόδου οι ομάδες αποκτούν ρολίστες ή παίκτες για να καλύψουν μια ανάγκη που δημιουργήθηκε απρόοπτα. Ο Πετρούσεφ δεν είναι τέτοια περίπτωση: είναι παίκτης που τον αποκτάς το καλοκαίρι και γύρω του χτίζεις άμυνα κι επίθεση. Το γεγονός ότι υπέγραψε ένα συμβόλαιο για 2,5 χρόνια μαρτυρά ότι υπάρχει ένα σχέδιο αξιοποίησής του που δεν έχει να κάνει απλά και μόνο με την τρέχουσα χρονιά. Στην τρέχουσα χρονιά αυτό που βασικά χρειάζεται είναι ο Σέρβος να παίζει. Διότι καθώς λέγεται είναι και εγωιστάκος και το ρόλο της ρεζέρβας πολυτελείας δεν τον καταλαβαίνει.

Εν κατακλείδι ο Ολυμπιακός σταμάτησε με τις κινήσεις του τις διαβρωτικές συζητήσεις για την πληρότητα του. Εκανε με τον Σέρβο και τον Μήτρου Λονγκ δυο προσθήκες που γέμισαν το ρόστερ του. Θα δούμε τι θα του δώσουν: καμία από τις δυο περιπτώσεις δεν είναι απλή. Κατά την γνώμη μου αυτό που πιο πολύ του λείπει από την αρχή της σεζόν είναι κάποιος να παίξει πίσω από τον Κάναν έχοντας και τα χαρακτηριστικά του: το λέω γιατί βλέπω πως ο Λούντζης μπορεί να δίνει ανάσες στον Γουόκαπ και να παίζει και αντί του Γκος. Ελπίζω να κάνω λάθος. Κι ως γνωστόν ο Μπαρτζώκας ξέρει.