Τέσσερα μεγάλα μυστήρια

Τέσσερα μεγάλα μυστήρια


Αν δεκαπέντε μέρες πριν οι ελληνικές ομάδες είχαν στην πρεμιέρα τους στους ομίλους αντιπάλους πολύ γνωστούς, απόψε είναι για όλες οι βραδιά των μυστηρίων. Όχι γιατί οι αντίπαλοί τους έχουν μυστήρια ονόματα: στον κόσμο του παγκοσμιοποιημένου ποδοσφαίρου δεν θα μπορούσε να συμβεί ποτέ, αλλά γιατί είναι όλες ομάδες που διανύουν παράξενες σεζόν.

Ο μπερδεμένος Αγιαξ

Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τον Αγιαξ σε μια από τις πιο αλλοπρόσαλλές στιγμές του. Οι Ολλανδοί είναι οι μεγαλύτεροι μεταπράτες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου: πουλάνε πάντα σε καταπληκτικές τιμές παίκτες που έχουν αναδείξει δουλεύοντας σωστά μαζί τους. Αλλά για να λειτουργεί ο σύλλογος χωρίς προβλήματα πρέπει να κάνει πρωταθλητισμό: αν αυτό δεν συμβαίνει όλοι τα έχουν με όλους. Ο Αγιαξ αποφάσισε να εμπιστευθεί την αντεπίθεσή του μετά την περσινή μέτρια χρονιά του στον προπονητή Μορίς Στέιν, που είχε κάνει ένα θαύμα φτάνοντας με την μικρομεσαία Σπάρτα του Ρότερνταμ στην έκτη θέση. Αλλά τα αποτελέσματα στο ξεκίνημα είναι τα χειρότερα που η ομάδα έχει από το 1957 όταν ο Γιόχαν Κρόιφ έγινε παίκτης της. Ο Στέιν έριξε την ευθύνη στις επιλογές παικτών που έκανε ο Γερμανός τεχνικός διευθυντής  Μίσλιντατ κι αυτός απολύθηκε λίγες ώρες μετά την οριστική διακοπή του ντέρμπι με την Φέγενορντ που ολοκληρώθηκε με 0-4 σε δύο δόσεις. Ο Μίσλιντατ χρεώθηκε τις κάκιστες καλοκαιρινές μεταγραφικές επιλογών μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και μία σκοτεινή ιστορία γύρω από την μεταγραφή του Μπόρνα Σόσα: αποδείχτηκε ότι ο ατζέντης του Κροάτη αριστερού μπακ ήταν συνιδιοκτήτης με τον Μίσλιντατ μιας εταιρίας στατιστικής ανάλυσης. Όλα αυτά δεν έχουν φρενάρει την πτώση του Αγιαξ από την κορυφή στα τάρταρα του ολλανδικού πρωταθλήματος. Στην Ευρώπη πάντως τα πάει καλύτερα αφού και την Λουντογκόρετς απέκλεισε για να μπει στους ομίλους του Γιουρόπα λιγκ και μια χορταστική ισοπαλία (3-3) έφερε με την Ολιμπίκ Μαρσέιγ στην πρεμιέρα.

Μια ομάδα έδρας

Δεν έχει τα ίδια προβλήματα, αλλά δεν είναι και στην καλύτερη στιγμή της η Μακάμπι Χάιφα που θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟ. Μετά την περσινή ιστορική της πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ η πρωταθλήτρια Ισραήλ ήθελε να πετύχει το ίδιο και φέτος. Ο δρόμος την έφερε στα προκριματικά αντιμέτωπη με την ελβετική Γιουνγκ Μπόις που όμως αποδείχτηκε σκληρό καρύδι και την απέκλεισε κερδίζοντας την στην Ελβετία με το βαρύ 3-0. Ο αποκλεισμός προκάλεσε ένα μικρό σοκ στην Μακάμπι κι αυτό φάνηκε στην έναρξη των αγωνιστικών της υποχρεώσεων στο πρωτάθλημα: της είναι αδύνατο να κρατήσει το μηδέν και κατάφερε να βελτιώσει κομμάτι την βαθμολογία της χάρη σε μια επεισοδιακή νίκη εκτός έδρας με 3-2 κόντρα στην Μακάμπι Νετάνια. Οι πιο πολλοί από τους περσινούς καλούς παίκτες της υπάρχουν στο ρόστερ της (ξεχωρίζουν ο χαρισματικός 34χρονος μεσοεπιθετικός Τσέρι και ο προικισμένος Αϊτινός φόρ της Πιερό) αλλά ο μόλις 37 χρονών προπονητής της ΜεσάιΝτέγκο δυσκολεύεται να κερδίσει την προσοχή των παικτών του. Στο ματς με τη Ρεν, πρώτο για τους ομίλους, η Μακάμπι Χάιφα έμοιαζε με ομάδα χωρίς προπονητή, αλλά στο γήπεδό της θα είναι καλύτερη.      

Η Τόπολα των Ούγγρων

Αντίθετη ακριβώς περίπτωση η σχετικά άγνωστη Μπάτσκα Τόπολα που ζει τα τελευταία χρόνια το παραμύθι της έχοντας γίνει δύναμη στο πρωτάθλημα Σερβίας χάρη στην ενίσχυση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν! Η Τόπολα είναι η ομάδα των Ούγγρων της Σερβίας: πάνω από 150 χιλιάδες ζουν στην περιοχή της Βοϊβοντίνα. Με την έγκριση της Σερβικής κυβέρνησης ο Ορμπαν χρηματοδοτεί την ομάδα που ανήκει στον φίλο Γιάνος Ζσεμπέρι: όταν πριν τρία χρόνια έγιναν τα εγκαίνια του προπονητικού της κέντρου ο Ορμπαν έδωσε το παρών. Η ουγγρική χρηματοδότηση έδωσε την δυνατότητα στο Ζσεμπέρι να δημιουργήσει μια καλή ομάδα που μόλις την περασμένη Κυριακή έχασε την κορυφή του πρωταθλήματος στη Σερβία. Για τον Ολυμπιακό το ματς δεν θα είναι εύκολο ειδικά αν οι παίκτες του νομίζουν πως θα αγωνιστούν με μια ομάδα σαν την σερβική Τσουκαρίτσκι που απέκλεισαν άνετα για να μπουν στους ομίλους.

Γερμανοί αλλά όχι και τόσο

Κι ο ΠΑΟΚ έχει ένα κομμάτι παράξενο αντίπαλο στο UEFA Conference League. H γερμανική Αϊτραχτ Φρανκφούρτης έχει όνομα διάσημο, αλλά αγωνιστικές συνήθειες καθόλου γερμανικές: είναι ίσως η μοναδική ομάδα της Μπουντεσλίγκα που πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα βασίζεται κυρίως στην άμυνά της. Στην Τούμπα θα αγωνιστεί με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, όπως κάνει συνήθως, και η πρόθεσή της θα είναι να μην δεχτεί γκολ κι όχι να σκοράρει όπως κάνουν όλες οι γερμανικές ομάδες του καιρού μας. Η Αϊντραχτ δείχνει πολύ σεβασμό στον ΠΑΟΚ: αρκεί να δει κανείς τα αφιερώματα που του έχει κάνει στην ιστοσελίδα της αυτές τις μέρες. Οι Γερμανοί θεωρούν πως αν δεν χάσουν στην Τούμπα η πρώτη θέση στον όμιλο είναι δική τους. Όταν αυτό το επιδιώκουν μπορεί να παίξουν άμυνα καταστροφική. Μαζική και καθόλου μοντέρνα. Αλλά αποτελεσματικότατη.    

  Αμυνα για νίκες

Συμπερασματικά λέω πως για εντελώς διαφορετικούς λόγους και οι τέσσερις ελληνικές ομάδες απόψε πρέπει να προσέξουν πολύ κυρίως την άμυνά τους. Ο Αγιαξ έχει δεχτεί γκολ (και περισσότερα από δυο μάλιστα) στα πιο πολλά παιγνίδια του. Τον σώζει, όποτε αυτό έχει συμβεί, η επίθεσή του. Ο ΠΑΟ πρέπει επίσης να απονευρώσει επιθετικά την Μακάμπι Χάιφα που είναι μια κλασσική ομάδα έδρας: η διαφορά στην απόδοσή της εντός κι εκτός είναι το χαρακτηριστικό της. Η Τόπολα, όσες φορές βρήκε ομάδα που επιθετικά την σταμάτησε, έχασε και σχετικά εύκολα: από την Μπράγα 3-0 και 1-4 στα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ. Κι ο ΠΑΟΚ αν δεν δεχτεί γκολ από  την Αϊντραχτ που κάνει μετρημένες ευκαιρίες ένα γκολ μπορεί να το βρει και να κερδίσει. Εχει πολλούς παίκτες με φάτσα πρωταγωνιστή για τέτοια ματς.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι η ΑΕΚ έχει δεχτεί γκολ σε όλα τα παιγνίδια της. Ότι ο ΠΑΟ δεν θέλει φέτος να περιμένει, αλλά να κρατά τη μπάλα, πράγμα που καμιά φορά τον κάνει ευάλωτο. Ότι ο Ολυμπιακός δεν αγαπάει γενικά (και ιστορικά) την άμυνα και δεν θα έχει τον Φρέιρε που έμεινε στην Αθήνα τη στιγμή που και ο Παναγιώτης Ρέτσος δεν είναι απολύτως καλά. Και ότι ο ΠΑΟΚ δεν μας έχει συνηθίσει φέτος ούτε στην Ευρώπη ούτε στο πρωτάθλημα σε παιγνίδια τακτικής: ο Ρασβάν Λουτσέσκου ποντάρει περισσότερο στις εμπνεύσεις όσων παίζουν στην επίθεση και λιγότερο στην οργάνωση της άμυνας του. Οι ελληνικές ομάδες απόψε θα είχαν μεγάλες πιθανότητες να κερδίσουν αν δεν δεχόντουσαν γκολ. Αλλά κάτι μου λέει πως για να τα καταφέρουν θα χρειαστεί η κάθε μια να βάλει τουλάχιστον δύο. Γίνεται, αλλά δεν είναι απλό.   

 

(Τα Νέα, Οκτώριος 2023)