Τελευταία ευκαιρία

Τελευταία ευκαιρία


Ομολογώ ότι ποτέ δεν μου έχει τύχει να ακούσω τόσο αντιφατικές γνώμες από όσες έχω ακούσει για την Φερεντσβάρος, αποψινό αντίπαλό του Ολυμπιακού στο UEFA Conference League. Ήταν τόσο αντιφατικά αυτά που άκουσα, ώστε κάθισα να δω το παιχνίδι που έδωσε με την ΜΤΚ, το πρώτο της για το ουγγρικό πρωτάθλημα μετά την χειμωνιάτικη διακοπή του. Η Φερεντσβάρος κέρδισε την αντίπαλο της με 5-1 και εγώ εντυπωσιάστηκα. Μετά όμως φίλοι και γνωστοί φρόντισαν να μου δημιουργήσουν ξανά αμφιβολίες επισημαίνοντας μου ότι το πρωτάθλημα Ουγγαρίας είναι κάτι σαν το δικό μας - ίσως και χειρότερο. Οι πρωτοπόροι (και η Φερεντσβάρος είναι μονίμως πρώτη) χρησιμοποιούν υποδεέστερους αντιπάλους σαν σάκους του μποξ, οπότε το 5-1 με την ΜΤΚ δεν είναι παρά ένα συνηθισμένο αποτέλεσμα. Είναι αρκετά πιθανό και το ουγγρικό πρωτάθλημα να είναι ένας παραμορφωτικός καθρέφτης, όπου οι δυνατοί φαίνονται ακαταμάχητοι όπως συχνά συμβαίνει και στη δική μας Σουπερλίγκα. Ωστόσο υπάρχει ένα δεδομένο το οποίο δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε χωρίς προσοχή: αναφέρομαι στα αποτελέσματα της πρωταθλήτριας Ουγγαρίας στον όμιλο του UEFA Conference League που πήρε μέρος. Από αυτόν η Φερεντσβάρος προκρίθηκε χάρη σε δυο νίκες με την γνωστή μας Τσουκαρίτσκι, δυο ισοπαλίες με την Γκενγκ και δυο με την Φιορεντίνα. Θυμίζω ότι την Γκενγκ και την Τσουκαρίτσκι τις αντιμετώπισε και ο Ολυμπιακός φέτος. Και καταλήγω στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα αυτά μαρτυρούν ότι δεν πρόκειται για κακή ομάδα. Ισα ίσα.

Ο καλός Στάνκοβιτς

Η Φερεντσβάρος έχει προπονητή τον γνωστό μας Ντέγιαν Στάνκοβιτς που είναι προσωπικός φίλος του Ντάρκο Κοβάσεβιτς: οι δυο τους απόψε θα είναι αντίπαλοι μόνο για 90 λεπτά. Έχω μια εξαιρετική ανάμνηση του Ερυθρού Αστέρα τον καιρό  που είχε προπονητή τον Στάνκοβιτς. Είχα δει το 2020 το παιγνίδι του με την Ομόνοια στα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ. Ο τότε πρωταθλητής Σερβίας είχε αποκλειστεί από τους αξιόμαχους Κύπριους (που στη συνέχεια αποκλείστηκαν από τον Ολυμπιακό) αλλά έχει παίξει ένα καταπληκτικό ματς, μολονότι μάλιστα ήταν γεμάτος εικοσάχρονα παιδάκια. Συνέχισα να παρακολουθώ εκείνη την χρονιά το Αστέρα και το ωραίο του ποδόσφαιρο, που του έδωσε την δυνατότητα να περάσει και από την Σαμπντόρια πριν καταλήξει στην Ουγγαρία και στην Φερεντσβάρος.

https://themasports.tothemaonline.com/img/path/e44cb50e-4b8c-4ada-b1c2-468c37a63b78_stankovic.jpg

Ο Στάνκοβιτς είναι γεννημένος προπονητής: είχε μια άνετη κι ωραία θέση γενικού αρχηγού στην Ιντερ και την εγκατάλειψε για να κάνει αυτή την δουλειά. Η τωρινή ομάδα του Στάνκοβιτς παίζει λίγο περισσότερο συντηρητικά σε σχέση με τον Αστέρα του, αλλά πιστεύω πως απόψε θα κυνηγήσει τη νίκη και δεν θα εμφανίσει μια ομάδα ταμπουρωμένη με σκοπό την ισοπαλία. Έχω αυτή την υποψία και γιατί ο ουγγρικός Τύπος περιγράφει την Φερεντσβάρος ως μεγάλο φαβορί απέναντι στον Ολυμπιακό. Μάλιστα οι Ούγγροι φιλοξενήθηκαν τις τελευταίες μέρες και δηλώσεις του πρώην τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Μπάλας Μέγερι, ο οποίος στάθηκε στις πολλές συνεχόμενες αλλαγές προπονητών και περιέγραψε τον Ολυμπιακό ως ομάδα με κρίση ταυτότητας. Αυτό δεν είναι άσχημο. Διότι ο Ολυμπιακός παρά τις πολλά του εφετινά σκαμπανεβάσματα, μπορεί να τιμωρήσει έναν αντίπαλο που τον υποτιμά. Αρκεί βέβαια να κάνει απόψε κάτι που δεν έχει πετύχει φέτος ποτέ στον όμιλο του Europa League στον οποίο πήρε μέρος. Εννoώ φυσικά να μη δεχτεί γκολ.

Αξιοπρεπής, αλλά…

Εξαιρουμένου του πολύ κακό παιχνιδιού που έκανε στη Γερμανία με την Φράιμπουργκ, ο Oλυμπιακός ήταν αξιοπρεπής στην μέχρι τώρα  φετινή του ευρωπαϊκή παρουσία. Απέκλεισε καλοκαιριάτικα, ημιτελής ακόμα, την Γκενκ που είναι μια αξιοπρεπέστατη βελγική ομάδα. Δεν είχε κανένα πρόβλημα με τις δύο σέρβικες ομάδες που βρήκε απέναντί του (την Τσουκαρίτσκι και την Τόπολα) και κέρδισε στην Αθήνα την Γουέστ Χαμ. Μόνο από την Φράιμπουργκ έχασε δύο παιχνίδια, το πρώτο στο Καραϊσκάκη δύσκολα και το δεύτερο στη Γερμανία εύκολα. Αλλά όλα αυτά τα έκανε με την άμυνα του να χαρίζει γκολ και η Φερεντσβάρος ξέρει να παίζει επίθεση. Ο σέντερ φόρ της, ο Μπαρναμπάς Βάργκα είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, που δυστυχώς έχει συχνά προβλήματα τραυματισμών: αν δεν είχε ευπάθεια θα αγωνιζόταν σίγουρα είναι πολύ πιο δυνατό πρωτάθλημα. Ο Μαρκίνιος που παίζει στα αριστερά φορώντας το 10 είναι ένας τεχνίτης Βραζιλιάνος που ρίζωσε στην Ουγγαρία και θεωρείται και δίκαια ένας από τους καλύτερους ξένους που παίζουν εκεί. Ο Βόσνιος Κέναν Κόντρο που παίζει στα δεξιά έχει ισπανική ποδοσφαιρική παιδεία και είναι αρκετά πειθαρχημένος. Η άμυνα των Ούγγρων δεν είναι η καλύτερη, δέχονται εύκολα γκολ στα ευρωπαϊκά του ματς κι ο Στάνκοβιτς αλλάζει συχνά τερματοφύλακα. Αλλά είναι πεισματάρηδες και δεν σνομπάρουν το UEFA Conference League.     

https://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/24/02/12/4137964_082819.jpg?w=880&f=bicubic

Η υποχρέωση είναι των παικτών  

Ο κάτοχος του Europa League με την Σεβίλλη Μεντιλίμπαρ προφανώς και γνωρίζει την δυσκολία της αποστολής. Είναι όμως άγνωστό αν με τρεις προπονήσεις που έκανε μπορεί κάτι να αλλάξει. Η λογική λέει πως δεν θα πειράξει πολύ την ομάδα που είδε να κερδίζει τον ΟΦΗ το Σάββατο - μόνη υποχρεωτική αλλαγή είναι ο Ντόη αντί του Μπιανκόν, που δεν έχει δηλωθεί στην ευρωπαΐκή λίστα και μόνος προβληματισμός το αν θα χρησιμοποιήσει ως τρίτο χαφ τον Αλεξανδρόπουλο σε ένα πιθανό 4-3-3 ή αν θα παίξει ο Ποντένσε στο 4-2-1-3 με τον Φορτούνη «δεκάρι».

Στον Ολυμπιακό δεν το λένε αλλά ελπίζουν σε μια καλή πορεία της ομάδας στο UEFA Conference League διότι με αυτό τον τρόπο μπορεί μέσα στη χρονιά να προκύψει κάτι σπουδαίο. Στελέχη του Oλυμπιακού παλιότερα είχαν υποτιμήσει την συγκεκριμένη διοργάνωση και είχαν μιλήσει και απαξιωτικά για αυτή - νομίζω πως μετάνιωσαν. Οι ελληνικές ομάδες δεν έχουν τόσες πολλές διακρίσεις ώστε να θεωρούν το UEFA Conference League κάτι ασήμαντο. Για τον Ολυμπιακό το ματς με την Φερεντσβάρος μπορεί πραγματικά να αποδεχτεί μία νέα αρχή. Ωστόσο δεν θα ήταν σωστό να μπει με το καλημέρα ο Βάσκος προπονητής στο κέντρο της προσοχής και να χρεωθεί την υποχρέωση να αποκλείσει την Φερεντσβάρος χωρίς να έχει κλείσει δεκαήμερο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση αυτή, που πρέπει να υπάρχει διότι ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα, βαραίνει τους ποδοσφαιριστές του. Παλιοί και νεοφερμένοι έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία κόντρα στους Πρωταθλητές Ουγγαρίας απόψε να κάνουν μια νέα αρχή. Που με δεδομένο ότι πολλοί έχουν και συμβόλαια που λήγουν το καλοκαίρι αυτή μπορεί να μοιάζει και με τελευταία ευκαιρία.

Είναι προφανώς καλό νέο ότι επιστρέφει στο Καραϊσκάκη ο κόσμος που δεδομένα θα βοηθήσει. Αλλά πρέπει να μην ασχοληθεί κανείς με τους 600 Ούγγρους που θα εμφανιστούν στις εξέδρες. Είναι κακό συναπάντημα…