Νταούλια, Ευρωλίγκα και δημοψήφισμα

Νταούλια, Ευρωλίγκα και δημοψήφισμα


Ολη η Ελλάδα περιμένει πλέον μόνο ένα πράγμα: να ψηφίσει στο δημοψήφισμα, που προκήρυξε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος για την παραμονή ή όχι του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα. Ο Παναθηναϊκός έκανε την δουλειά του απέναντι στην Μπασκόνια και την κέρδισε πιο εύκολα από όσο δείχνει το τελικό σκορ, αλλά αυτό είναι μια υποσημείωση στην ιστορία:  το βασικό ζήτημα είναι το δημοψήφισμα. Εχω όλες τις λεπτομέρειες και θα σας γράψω τι θα γίνει. Πρώτα από όλα δεν θα γίνει με Sms – μην τα ακούτε αυτά. Θα γίνει κανονικά με κάλπες τη μέρα που γίνονται όλα τα ιστορικά, τα σοβαρά και τα κρίσιμα δημοψηφίσματα στην Ελλάδα, δηλαδή στις 5 Ιουλίου. Πρώτα θα κλάψει η Περιστέρα και μετά θα πάμε όλοι να ψηφίσουμε.

Όχι στους τοκογλύφους

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ως υπέρμαχος του «Όχι απέναντι στους τοκογλύφους της Ευρωλίγκας» και στους εγχώριους Γερμανοτσολιάδες που τη θεωρούν την μοναδική σοβαρή ευρωπαϊκή μπασκετική διοργάνωση θα έχει δίπλα του ένα αληθινό υπέρμαχο του «Οχι στον ξενόφερτο Μπερτομέου», δηλαδή τον Γιώργη τον Βασιλακόπουλο. Ο Γιώργης, σαν άλλος Γιανης Βαρουφάκης, θα αναλάβει και την διαπραγμάτευση της αποχώρησης από την Ευρωζώνη του Μπερτομέου - ίσως και τη δημιουργία ενός νέου θεσμού όπου όποιος συμμετέχει θα πληρώνεται με Ντιπκόιν.

Η κίνηση Μένουμε Ευρώπη

Η επικράτηση του «Όχι» θα ήταν βέβαιη, αφού ο λαός του Παναθηναϊκού έχει κουραστεί χρόνια τώρα από τις αδικίες του διεθνούς τοκογλύφου Λαμόνικα, αλλά υπάρχει και ένα ζήτημα ιστορίας: μιλάμε για τον Παναθηναϊκό τον πρέσβη στην Ευρώπη.

 

Ετσι θα συσταθεί αμέσως ένα κίνημα από ιστορικούς παράγοντες του ΠΑΟ, που έχουν αποδείξει την τεράστια αγάπη τους για την ομάδα, αλλά και την γενναιοδωρία τους: ο Γιάννης Αλαφούζος, ο Νίκος Πατέρας, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης θα βάλουν μπροστά ένα γνήσιο Παναθηναϊκό, τον Βλάσση τον Τσάκα, να συστήσει την κίνηση «Μένουμε Ευρωλίγκα» και να κατεβάσει τον κόσμο στο δρόμο. Πηγαίνοντας προς την 5η Ιουλίου θα γίνονται καθημερινά διαδηλώσεις υπέρ του Ναι και υπέρ του Όχι. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μάλιστα θα κάνει δυο τηλεοπτικά διαγγέλματα για να τονώσει το φρόνημα των ψηφοφόρων του και την ίδια στιγμή θα στείλει τον Βασιλακόπουλο στο Eurogroup να εξηγήσει στους εταίρους πως αν φύγει ο Παναθηναϊκός θα διαλυθεί το σύστημα γιατί θα φύγουν και άλλες ομάδες που δεν αντέχουν τον Μπερτομέου και την πολιτική του και κυρίως τον Λαμόνικα. «Εμείς θα βαράμε τα νταούλια κι αυτοί θα χορεύουν» είναι η δήλωση του Γιαννακόπουλου που θα περάσει στην ιστορία. Στο μεταξύ θέση για το δημοψήφισμα παίρνουν οι περισσότερες ομάδες που βρίσκονται στην Ευρωλίγκα. Ο Πάμπλο Λάσο υποστήριξε πως το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα είναι "άνευ νοήματος", ενώ ο Τζόρτζιο Αρμάνι τάχθηκε εμμέσως υπέρ του «Οχι», καταγγέλλοντας εν παρόδω τις "μονομερείς αποφάσεις και τις πολιτικές των τετελεσμένων" που εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Η αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, μέσω του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, πήρε θέση υπέρ του «Ναι», εκφράζοντας παράλληλα την άποψη πως ο Νικ Καλάθης πρέπει να παραμείνει εντός της Ευρωλίγκας πάση θυσία. Επίσης ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, τάχθηκε υπέρ του «Όχι» σε τηλεοπτικό μήνυμά του.

Να κλείσουν τα εκδοτήρια

Ενώ ο Βλάσσης ο Τσάκας εμφανίζεται καθημερινά στην τηλεόραση του Σκάι και προπαγανδίζει υπέρ του Ναι, ζητώντας και να μπει ο Πρίγκιπας Φαϊζάλ στο Survivor, o Γιώργης ο Βασιλακόπουλος πάει στις 27 Ιουνίου στην Ευρωλίγκα που συνεδριάζει και ζητά από το Μπερτομέου να πάρει πίσω τα μέτρα για να λήξει το θέμα. Ο Μπερτομέου αρνείται και ο Γιαννακόπουλος με εισήγηση του Βασιλακόπουλου αποφασίζει να κλείσουν όλα τα εκδοτήρια εισιτηρίων του Παναθηναϊκού στην Ελλάδα: επικρατεί πανικός και άνθρωποι με πράσινες πιτζάμες και νυχτερινούς σκούφους με τριφυλλάκια κατεβαίνουν νύχτα στη Λεωφόρο και στο ΟΑΚΑ για να αγοράσουν όσα εισιτήρια μπορούν. Στο μεταξύ οι δημοσκοπήσεις που γίνονται πριν το δημοψήφισμα, δείχνουν οι περισσότερες επικράτηση του «ναι», ελάχιστες οριακή επικράτηση του «όχι» και μια (Prorata) επικράτηση του «όχι» με διαφορά. Καμία όμως δεν μπόρεσε να προβλέψει το τελικό αποτέλεσμα. Ο Μπερτομέου ξεκαθαρίζει ότι πρώτα θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα (γιατί οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο «ναι») και μετά θα γίνει η όποια συζήτηση για το πρόγραμμα της Ευρωλίγκας της νέας χρονιάς. Στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ θεωρεί το δημοψήφισμα αντισυνταγματικό.

Μιλάει ο λαός

Δύο ημέρες πριν το δημοψήφισμα, στις 3 Ιουλίου, διοργανώνονται στην Αθήνα δύο συγκεντρώσεις. Του «ναι» στο Καλλιμάρμαρο και του «όχι» στο Σύνταγμα. Ο Βλάσης Τσάκας κάνει μια ηγετική εμφάνιση φωνάζοντας «Ελλάς Ευρώπη Παναθηναϊκός», αλλά είναι φανερό πως στο Σύνταγμα έχει περισσότερο κόσμο. Ολοι τραγουδάνε «Οπου κοιτάζω να κοιτάζεις, η Ευρωλίγκα μια ατέλειωτη παράγκα» και φεύγουν με τον Ομπράντοβιτς και τον Βαγγέλη το Μαρινάκη για να πάνε στο Ρέμο.  

   

Την Κυριακή 5 Ιουλίου μιλάει ο λαός του Παναθηναϊκού και το αποτέλεσμα είναι ιστορικό: το Όχι κερδίζει με 61. 38% έναντι 38 και κάτι που παίρνει το «ναι». Ο λαός πανηγυρίζει, αλλά, όπως θα αποκαλύψει αργότερα ο Γιώργης  στο βιβλίο του «Σωλήνες στο Δωμάτιο», ο νικητής του δημοψηφίσματος Δημήτρης είναι σε κακή κατάσταση, διότι κατά βάθος ήθελε να κερδίσει το «ναι». Ενώ όλοι περιμένουν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποχώρησης του Παναθηναϊκού από την άθλια Ευρωλίγκα, που πίνει το αίμα των παικτών, του προέδρου και των οπαδών του ΠΑΟ με το μπουρί του Λαμόνικα, ο Δημήτρης κάνει στην άκρη τον Γιώργη και πάει να δει τον Μπερτομέου. Μετά από μια δύσκολη βραδιά, κατά τη διάρκεια της οποίας βγάζει και έρπη στο κάτω χείλος, συμφωνεί να συνεχίσει να αγωνίζεται ο ΠΑΟ στην Ευρωλίγκα και μάλιστα συμφωνεί με τον Μπερτομέου να διοργανώσει και το επόμενο Final Four. O Γιώργης ο Βασιλακόπουλος τουιτάρει «This is a Coup» και προκαλεί αληθινή συγκίνηση, ενώ ο Μπερτομέου δηλώνει πως δεν έχει συναντήσει Ελληνα παράγοντα που να αγαπάει την Ευρωλίγκα περισσότερο από τον κ. Γιαννακόπουλο, που ανεβάζει στον λογαριασμό του στο Instagram φωτογραφία με το Λαμόνικα.

Ο Δημήτρης γυρίζει στην Ελλάδα έχοντας κάνει το Όχι, Ναι. Ο κόσμος του ΠΑΟ τον αποθεώνει. Κλαίει και η Περιστέρα…