Τα απλά μαθήματα του Ρασβάν Λουτσέσκου

Τα απλά μαθήματα του Ρασβάν Λουτσέσκου


Το μεγάλο ματς της αγωνιστικής, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε πριν ξεκινήσεις ως ένα ματς απαντήσεων. Ο μεν Ολυμπιακός ήθελε την πρώτη του εφετινή νίκη σε ντέρμπι στο κατάμεστο Καραϊσκάκη, ο δε ΠΑΟΚ να αποδείξει ότι το κακό του ματς με την ΑΕΚ μια εβδομάδα πριν ήταν μια παρένθεση και μόνο. Το κίνητρο του προπονητή και των παικτών του ΠΑΟΚ, που γνωρίζουν πως μια νίκη στο Καραϊσκάκη θα τους χαρίσει ησυχία για μήνες αποδείχτηκε μεγαλύτερο. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε όπως και πέρυσι με τρόπο όμως σαφώς περισσότερο εντυπωσιακό. Με τον προπονητή του, πρώτα από όλα, να παραδίσει μαθήματα διαχείρισης κρίσης και προετοιμασίας σημαντικού ματς.

Ας δούμε μερικά γιατί.

   https://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/23/11/05/4018992_215412.jpg?w=880&f=bicubic

Αλλαξε ομάδα κρατώντας το σχήμα

Ο ΠΑΟΚ έδωσε ένα μεγάλο μάθημα στον Ολυμπιακό κερδίζοντας τον με 4-2, και η μόνη ερώτηση που τον αφορά μετά το ματς είναι αν ο ίδιος έχει καταλάβει πόσο καλό είναι το υλικό του και μπορεί πάνω σε αυτή τη νίκη να βασίσει την αντεπίθεσή του: τον Ολυμπιακό τον κέρδισε αλλά από την κορυφή παραμένει μακριά. Το Σάββατο στην εφημερίδα, στην προαναγγελία του ματς, έγραφα ότι ο Ρασβάν Λουτσέσκου έχοντας δει αυτά που έπαθε η ομάδα του από την ΑΕΚ μια εβδομάδα πριν θα προχωρήσει σε πολλές αλλαγές παρουσιάζοντας στο Καραϊσκάκη μια πολύ διαφορετική ομάδα. Μια ομάδα του Λουτσέσκου δεν θυμάμαι ποτέ να έχει κάνει δυο άσχημα ματς στη σειρά γιατί ο Ρουμάνος δεν πιστεύει σε «κακές βραδιές», αλλά τρώγεται με τα ρούχα του. Εκανε λοιπόν το βασικό: κρατώντας το σχήμα (4-2-3-1), άλλαξε την ομάδα του εντελώς.  

Στην άμυνα χρησιμοποίησε αυτή τη φορά από την αρχή τους Κουλιαράκη και Σάστρε και τοποθέτησε στο κέντρο της τον Κεντζόρα για να παίξει τον Ελ Καμπί όντως πιο γρήγορος από παίκτες όπως ο ΕνΓκόνγκ και ο Νάσμπεργκ. Στη μεσαία γραμμή πρόσθεσε στους Μεϊτέ και Οζντόεφ τον τρεχαλιτζή Μουργκ όπως η περίσταση απαιτούσε: κάθε ντέρμπι απαιτεί πρώτα από όλα τρέξιμο. Κυριως άλλαξε την γραμμή της επίθεσης αφήνοντας στον πάγκο τους Κωνσταντέλια και Ντεσπότοφ για να χρησιμοποιήσει ως βασικό τον Τάισον που πήγε στα αριστερά για να περιορίσει και να «χτυπήσει» τον ακάλυπτο και αμυντικά αδύναμο Ροντινέι με τον Μπάμπα και τα κατάφερε μια χαρά. Όμως η πιο σωστή (αν και απολύτως προβλεπόμενη κίνησή του) ήταν να χρησιμοποιήσει τον Μπράντον Τόμας αντί του Σαμάτα: τον βραχύσωμο Ισπανό η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν δεδομένο πως θα τον υπέφερε σε ένα ματς αντεπιθέσεων.

 https://www.sportstonoto.gr/wp-content/uploads/2023/11/olympiakos-paok-gkol.jpg

Με σχέδιο και στόχευση

Αλλαγές και σημαντικές έκανε και ο προπονητής του Ολυμπιακού Ντιεγκο Μαρτίνεθ. Χρησιμοποίησε τον Αλεξανδρόπουλο αντί του Μασούρα, έβαλε στο αρχικό σχήμα των Ελ Καμπί αντί του Γιόβετιτς και για να ξαναστείλει στο γήπεδο τον Ροντινέι έστειλε τον Κινι αριστερά. Στις επιλογές του Μαρτίνεθ έπαιξε μεγάλο ρόλο το ντέρμπι με τον ΠΑΟ που προηγήθηκε κι ας διακόπηκε. Ο Μαρτίνεθ δεν ξέχασε τις δυσκολίες του Ολυμπιακού εκείνο το βράδυ. Εχοντας από πριν καταλάβει ότι ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είναι επικίνδυνος στις αντεπιθέσεις παράταξε τον Ολυμπιακό με ένα 4-3-3 όπως με την Γουέστ Χαμ. Όμως άλλο πράγμα ήταν οι αδιάβαστοι Εγγλέζοι που άλλη ομάδα περίμεναν κι άλλη είδαν, κι άλλο αποδείχτηκε ΠΑΟΚ. Πολύ γρήγορα έγινε κατανοητό ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα που είδαμε στην Opap Arena πριν μια εβδομάδα. Ο Λουτσέσκου κόλλησε τον Σάστρε στον Φορτούνη που ξεκίνησε στα αριστερά και τον ανάγκασε ν αλλάξει πλευρά. Ο Τάισον, εκτός από το να περιορίζει τον Ροντινέι, γύριζε πολύ για να γίνει τέταρτος χαφ. Ο ΠΑΟΚ δεν φοβόταν να πιέσει, αλλά κυρίως είχε ένα απλό σχέδιο: όλοι σημάδευαν τον Ζίφκοβιτς  για να παίξει ένας εναντίον ενός με τον Κίνι που από τον Σέρβο υπέφερε. Κάπως έτσι ήρθε το 0-1 στο 38’ . Ο ΠΑΟΚ έβγαλε δυο παίκτες από την πλευρά του Ροντινέι, ο Ζίφκοβιτς βγήκε σε θέση φορ κι έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα σχεδόν ανενόχλητος μετά το γύρισμα του Μπάμπα: έχει ευθύνη – και μεγάλη – κι ο Πασχαλάκης. Κι ενώ ο Μαρτίνεθ θυμόταν τι είχε γίνει με τον ΠΑΟ στο πρώτο ημίχρονο φάνηκε να έχει ξεχάσει τι έγινε στο δεύτερο, όταν ο Ολυμπιακός πριν την διακοπή είχε καταφέρει να ισοφαρίσει απλά πιέζοντας χωρίς αλλαγές.

Ο Ισπανός προπονητής πέρασε στο ματς τον Μασούρα αντί του Αλεξανδρόπουλου για να έχει ένα στήριγμα ο Φορτούνης μπροστά. Ο Φορτούνης στο 86’ πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ και στο 97΄έδωσε το δεύτερο του Ολυμπιακού στο Μασούρα με μια καταπληκτική σέντρα. Και όλα θα ήταν υπέροχα, αν ο ΠΑΟΚ δεν είχε κάνει πάρτι στους ανοιχτούς χώρους φτάνοντας το σκορ στο 0-4.

Η επίδειξη του Κωνσταντέλια

Ο Ολυμπιακός δεν έπαιρνε τίποτα από τον Αλεξανδρόπουλο στο πρώτο ημίχρονο – δεν είναι η πρώτη φορά. Αλλά το τελευταίο του πρόβλημα ήταν το σχήμα του: καταργώντας το για να πάει σε κάτι απολύτως επιθετικότερο ο Μαρτίνεθ απογύμνωσε τη μεσαία γραμμή καθώς ο Εσε είχε «κιτρινιστεί» και νωρίς κι ο Καμαρά δεν ήταν στην καλύτερη βραδιά του. Οντως έπρεπε να φρεσκάρει την μεσαία γραμμή του μετά το 0-1, αλλά με ποιόν; Λίγο μετά ο προπονητής του Ολυμπιακού, με το σκορ στο 0-2, έβγαλε και τον Κίνι για να ρίξει στο ματς τον Σολμπάκεν κι αυτοί που στοιχειωδώς μαρκάρουν γίνανε στο γήπεδο ακόμα λιγότεροι. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ είχαν δυνατότητα για συνεργασίες, πλησιάζοντας την περιοχή του Ολυμπιακού σχεδόν ανενόχλητοι. Με τον Ολυμπιακό να έχει ένα χαφ λιγότερο εμφανίστηκαν όλες οι αδυναμίες των αμυντικών του στο γήπεδο. Ο Πορόσο έκανε ένα αψυχολόγητο πέναλτι με το οποίο ο Τόμας έκανε το 0-2: έχει προηγηθεί μια πάσα του Μπάμπα που δεν τον τσεκάρει έστω κανείς. Τον Τόμας τον έχασαν οι πάντες στη φάση του 0-3 όταν η άμυνα του Ολυμπιακού είναι αλλού κι αλλού με τον Ρέτσο να βρίσκεται ακατανόητα δέκα μέτρα πίσω από τρεις παίκτες που δεν μαρκάρουν κανένα. Κι ο Κωνσταντέλιας, που μπήκε φρέσκος για να βάλει τη σφραγίδα του, έδειξε στο τέταρτο γκολ πόση μπάλα ξέρει.

 https://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/article_main_image/public/2023-11/paok_1_0.jpg?itok=CQWDHnV-

Το υλικό του ΠΑΟΚ είναι ανώτερο από το πρωτάθλημα που ο ΠΑΟΚ κάνει, αλλά για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ πρέπει να παίζει αυτό που μπορεί σε κάθε ματς κι όχι στα ματς που έχει κίνητρο όπως το χθεσινό. Την περίμενα την νίκη του γιατί έπαιζε την ησυχία του κι αυτό είναι που θέλει ο Λουτσέσκου πιο πολύ. Ο Λουτσέσκου είναι καθοριστικός για τον ΠΑΟΚ γιατί έχει παίκτες και υλικό που επιτρέπουν σε ένα προπονητή να παρατάξει μια ομάδα με οποιοδήποτε σχήμα είναι ανά περίπτωση απαραίτητο. Τώρα που ο Ρουμάνος την ησυχία του την (ξανα)κέρδισε είμαι περίεργος τι θα κάνει στη συνέχεια: δεν αποκλείω ένα μεγάλο σερί καλών αποτελεσμάτων όπως και πέρυσι. Ο Ολυμπιακός είναι πιο μπερδεμένη περίπτωση: η ήττα του αυτή ήταν η πρώτη στο γήπεδο στο πρωτάθλημα, όμως ανέδειξε θεαματικά  προβλήματα που είχαμε δει μέχρι τώρα και σε σημείο των προηγούμενων ματς και σε παιγνίδια ολόκληρα. Θα γράψω αύριο πιο αναλυτικά.

 Κερδισμένος ο ΠΑΟ

Στην αγωνιστική δεν κέρδισε κανείς γηπεδούχος. Ο Αρης κατάρρευσε στο Βικελίδης απέναντι στον ξεμπλοκαρισμένο Ατρόμητο: δεν είναι παράξενο το 1-3, ο Αρης παίκτες σαν τον Κούντε και τον Αγκιμπού Καμαρά δεν έχει και η ομάδα του είναι χειρότερη από πέρσι εμφανώς – το πρόβλημα του Ατρόμητου είναι ότι αυτοί σπάνια θυμούνται πόσο καλοί παίκτες είναι. Ο ΠΑΣ προηγήθηκε με τον Κιάκο αλλά ο Βόλος ισοφάρισε με τον Κομπά – και έψαξε τη νίκη περισσότερο στο τέλος. Ο Αστέρας Τρίπολης πέρασε από το Αγρίνιο κερδίζοντας με 0-1: δεν έλαμψε αλλά πριν το ματς με τον Ολυμπιακό την άλλη Κυριακή σταμάτησε τον κατήφορό του – ο Παναιτωλικός πρέπει να βρει κάποιον να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα και γρήγορα. Κερδισμένος της αγωνιστικής ποικιλοτρόπως ο ΠΑΟ. Ο ΠΑΟ, αν η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ του δώσει με αποφασή της τη νίκη στο ντέρμπι, θα βρεθεί στο +4 από την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό και στο +5 από τον ΠΑΟΚ. Και φέτος αυτό θα το έχει κάνει χωρίς 10 νίκες στα 10 πρώτα ματς όπως πέρυσι. Πέρυσι ήταν λογικό να περιμένει κανείς ότι ο ΠΑΟ θα έχανε στην πορεία παιγνίδια: η βαθμολογία του θα διόρθωνε. Φέτος η απόστασή του είναι μικρότερη από τους διώκτες του  αλλά έχει προκύψει με ένα βηματισμό λογικό. Ο ΠΑΟ είναι πρώτος κερδίζοντας τα ματς που πρέπει. Οπως αυτό στη Λαμία.