Στην υγειά των κορόιδων...

Στην υγειά των κορόιδων...


Εχει πλάκα ότι η έναρξη του πρωταθλήματος στην Ελλάδα είναι είδηση: μέχρι χθες, εικοσιτέσσερις ώρες πριν την έναρξή του το πρωτάθλημα ήταν στον αέρα εξαιτίας κάποιων ασήμαντων καυγάδων ανάμεσα στην ΕΠΟ, την Σουπερλίγκα, την Φουτμπολ λιγκ και το Υφυπουργείο Αθλητισμού, που, όπως σε όλες τις Μπανανίες της Γης λειτουργεί σαν Υπουργείου Ποδοσφαίρου και συνεχώς κάνει παρεμβάσεις – κατά κανόνα για λόγους ψηφοθηρικούς.

Προβλέψιμο και βυθισμένο στο τέλμα

Θα γίνει ένα προβλέψιμο πρωτάθλημα – είναι το μόνο βέβαιο. Θα το διεκδικήσουν ο ΠΑΟΚ, που για τους μπουκ και για μένα είναι το πρώτο φαβορί, η πρωταθλήτρια ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός. Με το μάτι, όλοι οι υπόλοιποι μου μοιάζουν, στην καλύτερη, στα ίδια με πέρυσι – κάποιοι, όπως ο Παναθηναϊκός φαίνονται και είναι αποδυναμωμένοι. Σαφώς ευχάριστο γεγονός είναι οι επιστροφές του Αρη και του ΟΦΗ: έλειψαν πολύ από την κατηγορία, αλλά δεν αρκούν οι δυο τους για να περιμένουμε κάτι πιο θεαματικό από πέρυσι. Το πρωτάθλημά μας θα είναι και φέτος χαμηλού επιπέδου και δύσκολα θα καλυτερεύσει. Ενας σοβαρότατος λόγος είναι ότι ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης άνοιξε τα ταμεία της ΕΡΤ για να χρηματοδοτήσει ΠΑΕ σχεδόν χρεοκοπημένες. Με την κίνησή του αυτή συντηρεί το πρωτάθλημα που έχουμε: αυτό το πρωτάθλημα που χρόνια τώρα έχει βυθιστεί στο απόλυτο τέλμα. Την Παρασκευή η Ξάνθη ανακοίνωσε πως για το παιγνίδι της με τον ΠΑΟ, ίσως το πιο ενδιαφέρον της αγωνιστικής, δεν θα εκδώσει καθόλου εισιτήρια. Θα μπορούσε να μην επιτρέψει σε κανένα να πάει στο γήπεδο και να το κρατήσει όλο ρεζερβέ για τον Υφυπουργό και την παρέα του. Ετσι κι αλλιώς από αυτόν ζει – αυτός από φέτος πληρώνει.

Θα πουλούσαν την ψυχή τους

Το έχω ξαναγράψει γιατί είναι μια πικρή αλήθεια. Εχουμε ένα πρωτάθλημα, που ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ, ο ΠΑΟ ή ΑΕΚ θα πουλούσαν την ψυχή τους στο διάβολο για να το κερδίσουν και θα το πανηγύριζαν σαν να κέρδιζαν το Τσάμπιονς λιγκ: ο Ολυμπιακός επειδή το έχει κερδίσει πολλές φορές είναι πιο «χορτασμένος». Ωστόσο, παρόλο που υπάρχει αυτό το δεδομένο, για το ίδιους τους αγώνες του πρωταθλήματος μας, το ενδιαφέρον του κόσμου όλο και μειώνεται. Είναι σαν οι περισσότεροι να θέλουν να δουν πως το έργο θα τελειώσει, χωρίς να θέλουν καλά καλά να δουν το έργο! Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του πρωταθλήματός μας: μια μεγάλη μερίδα του κόσμου το βαριέται, πριν καν αρχίσει, κι ο λόγος είναι οι ίδιοι οι αγώνες του. Το έργο δεν είναι της προκοπής. Απόδειξη ότι οι συζητήσεις, που συνοδεύουν το πρωτάθλημά μας, σπανίως έχουν να κάνουν με τα αγωνιστικά του: πέρυσι παραλίγο να κοπεί η χώρα στα δύο γιατί διακόπηκαν τα ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στην Τούμπα και ο τίτλος κρίθηκε στα χαρτιά. Κι όμως, παρά το τρομερό ενδιαφέρον για αυτές τις εξωαγωνιστικές και δικαστικές περιπέτειες, όταν το πρωτάθλημα ξεκίνησε, πάλι τα γήπεδα ήταν όλα σχεδόν άδεια.

Το κύριο έσοδο

Η φετινή παρέμβαση του Βασιλειάδη, που σκόρπισε 17 εκατ ευρώ για τα τηλεοπτικά επτά άστεγων ΠΑΕ και εγγυήθηκε στις υπόλοιπες ότι η ΕΡΤ θα τους δώσει όσα θέλουν του χρόνου, δημιουργεί συνθήκες για να γίνουν όλα ακόμα χειρότερα. Το κύριο έσοδο των ΠΑΕ είναι τα τελευταία χρόνια το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Μόνο που το «πρωτάθλημα- τηλεοπτικό – προϊόν» είναι για κλάματα: πέρυσι, από όλα τα ματς που μετέδιδε η Nova, τους διαφημιστές ενδιέφεραν τα παιγνίδια του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, τα ντέρμπι του Παναθηναϊκού (και όχι μάλιστα όλα) καθώς και κάποια παιγνίδια του ΠΑΟΚ, ειδικά στο β γύρο, όταν και ως ομάδα έστρωσε. Για όλα τα υπόλοιπα ματς ενδιαφέρον υπήρχε ελάχιστο ή δεν υπήρχε καθόλου: κι όμως για αυτό το τίποτα η ΕΡΤ χάρη στον Υφυπουργό θα πληρώσει φέτος 254 χιλιάδες ευρώ για το κάθε ματς που θα μεταδώσει και κατά πως μαθαίνω θα φτιάξει και αθλητικό κανάλι και θα κάνει προσλήψεις. Πάντα στην υγεία των κορόιδων!

Το σκληρό μάθημα

Φέτος το καλοκαίρι η Σουπερλίγκα πήρε ένα σκληρό μάθημα: ζητούσε χρήματα από τα κανάλια νομίζοντας πως αυτό που προσφέρει είναι το καλύτερο τηλεοπτικό προϊόν στην Ελλάδα. Γρήγορα κατάλαβε ότι δεν είναι. Αν ήταν, θα γέμιζαν τα γήπεδα ασφυκτικά: τα μεγάλα γεγονότα ο κόσμος δεν θέλει να τα βλέπει στην τηλεόραση – ζωντανά θέλει να τα παρακολουθεί. Όταν είναι πεσμένα τα εισιτήρια, πως μπορεί να είναι ψηλά οι τηλεθεάσεις; Η αποτυχία να βρεθούν από την τηλεοπτική αγορά χρήματα νομοτελειακά θα δημιουργούσε ένα σοβαρό προβληματισμό: θα υπήρχε μια πιθανότητα να λειτουργήσουν οι κανόνες της αγοράς, όπως παντού στον πολιτισμένο κόσμο. Και κάπου εκεί εμφανίστηκε ο Βασιλειάδης για να συντηρήσει όλη αυτή την μιζέρια: Το κράτος, επί της ουσίας, χρηματοδοτεί μια βαρετή τηλεοπτική παραγωγή που λέγεται ελληνικό πρωτάθλημα επιτρέποντας σε όσους σε αυτή συμμετέχουν να γίνουν χειρότεροι, με εγγυημένα έσοδα από το Κράτος. Ετοιμαστείτε να δούμε το πρώτο δημοσιοϋπαλληλικό πρωτάθλημα της ιστορίας: μην αποκλείετε να μπει και κάποιο ειδικό χαράτσι – κάτι σαν ειδικός φόρος, υπέρ των αναξιοπαθούντων ΠΑΕ.

Αρμεξαν την αγελάδα

Στη Λίγκα δυο χρόνια τώρα έκαναν σχέδια για τη δημιουργία δικού τους καναλιού, ακολουθώντας το μοντέλο της Ολλανδίας (θα χε πλάκα…), μίλησαν με την Cosmote ΤV, περίμεναν εκατομμύρια ευρώ από τα ιδιωτικά κανάλια και στο τέλος άρμεξαν, με την βοήθεια του Υφυπουργού, την αγελάδα που λέγεται ΕΡΤ και που μπήκε μέσα (πάνω από 3 εκατ ευρώ…) ακόμα κι από τη μετάδοση του μουντιάλ. Μπράβο στους μάγκες που τα κατάφεραν: μιλάμε για τις πρώτες ιδιωτικές επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το Κράτος χωρίς καμία απολύτως υποχρέωση. Υπο αυτό το πρίσμα το εφετινό πρωτάθλημα έχει όντως κάτι διαφορετικό: είναι ένα μεταμνημονιακό πρωτάθλημα – η απόδειξη του τι είδους βλακώδεις σπατάλες μπορεί να γίνουν από το Κράτος μας από τη στιγμή που χαλάρωσε η επιτήρηση των δανειστών. Του χρόνου, αν αυτή χαλαρώσει κι άλλο, ο Βασιλειάδης (ή όποιος άλλος γίγαντας της πολιτικής θεωρεί ότι κυβερνώ σημαίνει χρηματοδοτώ τις ΠΑΕ με τα λεφτά των κορόιδων…) μπορεί να κάνει μεταγραφές, να φέρνει και να πουλάει παίκτες, να βγάζει ανακοινώσεις για τη διαιτησία: δικό του είναι το πρωτάθλημα. Μέχρι πέρυσι το σταματούσε και το ξεκινούσε όποτε ήθελε. Φέτος το χρηματοδοτεί κιόλας, εξασφαλίζοντας στις ΠΑΕ τα εγγυημένα έσοδα που έψαχναν για να το κάνουν ποιοτικά ακόμα χειρότερο! Δείτε τις μεταγραφές που (δεν) έγιναν, τα αποτελέσματα στα φιλικά, στα οποία όλοι σκοράρουν με το σταγονόμετρο, τα διαρκείας εισιτήρια που πωλήθηκαν από όλους – πλην του ΠΑΟΚ, του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, που τουλάχιστον πουλάνε πρωταθλητισμό. Αν αυτό που θα δούμε φέτος, δεν είναι ποιοτικά χειρότερο από πέρυσι, θα πρόκειται περί θαύματος.  

Πονάνε τα μάτια

Καλή σεζόν να έχουμε. Καλό ποδόσφαιρο δεν θα δούμε. Τουλάχιστον να έχουμε ευκαιρίες να συζητάμε: έτσι κι αλλιώς το ελληνικό πρωτάθλημα το συζητάμε περισσότερο από όσο το παρακολουθούμε. Και ποτέ δεν ξέρεις: το επόμενο βήμα μπορεί να είναι ο Υφυπουργός Ποδοσφαίρου να μοιράσει επιδόματα σε όσους οπαδούς αποκτούν προβλήματα με τα μάτια τους επειδή παρακολουθούν τα παιγνίδια που η ΕΡΤ χρυσοπλήρωσε…