Κερδισμένος ήταν ο Τερίμ

Κερδισμένος ήταν ο Τερίμ


Ένα γκολ του Κεντζιόρα λίγο πριν το τέλος του ματς επέτρεψε στον ΠΑΟΚ να κρατήσει την πρώτη θέση και στοίχισε στην ΑΕΚ και την δεύτερη. Στο ντέρμπι πρωτοπόρων δεν υπήρξε νικητής – το πρωτάθλημα δεν έχει απόλυτο φαβορί και είναι πάντα μια κούρσα για τρεις. Αφήνοντας στην άκρη το ματς του Ολυμπιακού με τον ΟΦΗ για το οποίο έγραψα χθες, ας πούμε δυο πράγματα για τα υπόλοιπα ματς της αγωνιστικής.  

Ο φόβος που δημιουργεί το σερί  

Στον ΠΑΟΚ γνωρίζουν πως ο Ρασβάν Λουτσέσκου υποφέρει λίγο στα ματς με αντίπαλο τον Ματίας Αλμέιδα και ανακοίνωσαν την ανανέωση του συμβολαίου του δυο μέρες πριν το ματς με την ΑΕΚ για να δείξουν πόσο τον στηρίζουν. Ο Ρουμάνος προπονητής ήταν για μένα το κεντρικό πρόσωπο του ματς. Ο ΠΑΟΚ του φάνηκε μάλλον κατώτερος των περιστάσεων στην αρχή και στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα αλλά ήταν οι παρεμβάσεις του Ρασβάν που τον έσωσαν από μια ήττα.     

Ο τρόπος προσέγγισης του παιγνιδιού από τους δύο προπονητές έκανε φανερή την διαφορά του ΠΑΟΚ από την ΑΕΚ στην αρχή του παιγνιδιού. Ο Αλμέιδα διάλεξε μια ενδεκάδα με σκοπό να κερδίσει: δεν σκέφτηκε πολύ τον αντίπαλο και τις δυνατότητές του. Εβαλε τον Λιβάι Γκαρσία γιατί όσα γκολ και να πετύχει ο Πόνσε αυτός είναι ο βασικός του φορ. Προτίμησε τον Πήλιο διότι ήθελε να επιβραβεύσει την πρόοδό του. Εβαλε τον Πινέδα δίπλα στον ασταμάτητο Γιόνσον για να έχει γρήγορες μεταβάσεις – αυτό που όσοι ξέρουν λένε transition game. Κυρίως χτύπησε πολύ τη δεξιά πλευρά του ΠΑΟΚ με τους Τζούμπερ και Λιβάι να βγάνουν κι αυτοί από τα αριστερά – αυτή η υπερφόρτωση έφερε το γκολ του 0-1 με τον Λιβάι να τρέχει την άμυνα του ΠΑΟΚ και να δίνει στον Ελίασον το γκολ. H AEK ήταν ανώτερη στην πρώτη ώρα του παιγνιδιού και η μόνη προσαρμογή της στις ιδιαίτερες ανάγκες του ματς ήταν ότι οι ακραίοι της μπακ δεν ανέβηκαν πολύ στο γήπεδο, πράγμα ευεργετικό αφού έτσι ο Τάισον και ο Ζίφκοβιτς δεν βρήκαν χώρους κι αν αυτοί δεν τρέξουν με την μπάλα ο ΠΑΟΚ γίνεται σχεδόν ακίνδυνος.  

https://news.com.gr/wp-content/uploads/2024/02/69684-super-league-paok-aek-1-1-esose-ton-vathmo-kai-paremeine-stin-koryfi.jpg

Ο Λουτσέσκου από την άλλη μου φάνηκε πως προβληματίστηκε κυρίως για το πώς ο ΠΑΟΚ δεν θα δεχτεί γκολ. Ο Σαμάτα επιλέχτηκε αντί του Τόμας για να κρατά πίσω τους Βίντα – Κάλενς και για να υπάρχει ένας ακόμα ψηλός πάνω τους στις στημένες φάσεις. Ο Ντεσπότοφ έμεινε πάλι στον πάγκο γιατί ο Ζίφκοβιτς προσφέρει πιο πολλές καλύψεις. Ο Τάισον, αλλά κυρίως ο Μούργκ, έπρεπε να γυρίζουν πολύ μετά από μια πρώτη απόπειρα για πρέσινγκ ψηλά. Ο ΠΑΟΚ πίεζε και αν η ΑΕΚ περνούσε δυο πάσες μαζευόταν – κυρίως δεν έκανε κατοχή μπάλας παρά το τρέξιμο του Μεϊτέ και του Οζντόεφ. Ο ΠΑΟΚ έπαψε να είναι διστακτικός όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ: αποφάσισε να βγει και να παίξει υποχρεωτικά  διαφορετικά θα έχανε πάλι από την ΑΕΚ χωρίς να καταλάβει πως.

Ο Ντεσπότοφ κι ο Κωνσταντέλιας του έδωσαν αυτό που του έλειπε μέχρι την είσοδό τους: κίνηση και απειλή με ατομικές προσπάθειες. Ο Τόμας τον έκανε πιο γρήγορο κι ο Σβαπ βοήθησε να κυκλοφορήσει καλύτερα η μπάλα απέναντι σε μια ΑΕΚ που σταδιακά άρχισε να παίζει νωρίς με το χρονόμετρο - να κάνει δηλαδή ένα παιγνίδι που δεν ξέρει. Κι ο ΠΑΟΚ αφού είχε δοκάρι με τον Ντεσπότοφ στο 81’, ζήτησε μάλλον υπερβολικά αποβολή του Κάλενς στο 87΄ για φάουλ στον Τόμας, και ισοφάρισε στην εξέλιξη του φάουλ με κεφαλιά του Κεντζιόρα στο 88΄. Κράτησε μεν την πρώτη θέση, αλλά δεν σταμάτησε το μεγάλο σερί κακών αποτελεσμάτων που έχει με την ΑΕΚ. Το σερί αυτό έπαιξε ρόλο στο ματς: ο ΠΑΟΚ εξαιτίας του ήταν μάλλον φοβισμένος αρχικά, ενώ η ΑΕΚ πιστεύοντας πως κέρδισε ήταν χαλαρή στο τέλος, παρόλο που χρησιμοποιώντας τους Πόνσε, Αραούχο, Ζίνι και Μάνταλο ο Αλμέιδα προσπάθησε να την σπρώξει μπροστά. Το σερί λογικά θα παίξει ρόλο και στα play off: για τον Λουτσέσκου τα δυο επόμενα ματς με την ΑΕΚ γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Ο Αλμέιδα από την πλευρά του επαναλαμβάνει το περσινό πρωτάθλημα που όλοι γνωρίζουμε πως ολοκληρώθηκε. Και οι δυο ωστόσο θα έχουν στα play off ως αντίπαλο ένα πιο δυνατό από πέρυσι Παναθηναϊκό.               

Εύκολο πέρασμα από τις Σέρρες

Ο ΠΑΟ πέρασε με νίκη από τις Σέρρες, πλησίασε τον ΠΑΟΚ και προσπέρασε την ΑΕΚ: ο Τερίμ ήταν ο κερδισμένος στην Τούμπα. Οποιος άκουσε την σύνθεση του ΠΑΟ που διάλεξε ο Τερίμ για να αντιμετωπίσει τον Πανσερραϊκό πρέπει να ένοιωσε τεράστια έκπληξη. Ο προπονητής του ΠΑΟ Φατίχ Τερίμ πήρε πολλά από τα αγαπημένα του ρίσκα. Από την ενδεκάδα που ξεκίνησε και κέρδισε το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ο Τούρκος κράτησε βασικούς μόνο τρεις παίκτες, τον Μπερνάρ, τον Χουάνκαρ και τον Παλάσιος, κι άλλαξε όλους τους άλλους! Σίγουρα ο Τούρκος προπονητής, όταν έκανε αυτή την επιλογή, είχε και στο μυαλό του το ματς κυπέλου του ΠΑΟ με τον ΠΑΟΚ την Τετάρτη, ωστόσο το ρίσκο έμοιαζε μεγάλο διότι ο Πανσερραϊκός είναι για μας μια από τις καλές ομάδες του πρωταθλήματος με έδρα στην οποία πολλοί δυσκολεύτηκαν. Ο Τερίμ που δεν βλέπει το ελληνικό πρωτάθλημα όπως εμείς έχει άλλη γνώμη: το ματς με τον Πανσερραϊκό για αυτόν ήταν το εύκολο – κι έτσι το αντιμετώπισε – και το ματς με τον ΠΑΟΚ που ακολουθεί είναι το δύσκολο και εκείνο θα το αντιμετωπίσει αλλιώς. Η αυτοπεποίθησή του είναι τεράστια.   

https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/02/6110938.jpg

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με τέσσερις αμυντικούς κι ένα αμυντικό μέσο (Βαγιαννίδης – Χουάνκαρ – Ούγκο – Ακαϊντίν και Ζέκα) που δεν έχουν παίξει μαζί ούτε σε ματς προπόνησης, ενώ τερματοφύλακας ήταν ξανά ο Λοντίγκιν, αλλά δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα ομοιογένειας.  Η επικράτηση του ήταν διαδικαστική και πιο εύκολη από όσο δείχνει ακόμα και το τελικό 0-3. Ο Βέρμπιτς που επέστρεψε και που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Τερίμ άνοιξε το σκορ με κεφαλιά πριν το δεκάλεπτο. Το 0-2 έγινε στο μισάωρο με γκολ του Παλάσιος, που από την μέρα που επέστρεψε είναι βασικός και όχι τυχαία. Ο κόουτς Πάμπλο Γκαρσία, που φανερά άλλον Παναθηναϊκό περίμενε και άλλον είδε, για να δείξει την απόγνωσή του έκανε αλλαγή τον Διαμαντή πριν βγει το ημίχρονο, χρεώνοντας του το αβαντάζ του ΠΑΟ: ο παίκτης δικαιολογημένα θύμωσε. Με το ματς τελειωμένο από το μισάωρο ο μεν Πανσερραϊκός έψαξε το γκολ της τιμής (που θα το άξιζε για την αγωνιστικότητα), ο δε ΠΑΟ βρήκε το γκολ του 0-3 στις καθυστερήσεις από σπόντα του Γερεμέγιεφ χωρίς να το ψάξει και ιδιαίτερα. Ο Τερίμ είχε απόλυτο δίκιο στην εκτίμησή του ότι ο ΠΑΟ μπορεί να κάνει το ματς πολύ εύκολο έστω και χωρίς τους βασικούς του: ο Πανσερραϊκός πρέπει να είναι αρκετά ευχαριστημένος, αν φτάσει σε μια άνετη παραμονή στην κατηγορία.

https://sportsup.gr/wp-content/uploads/2024/02/426196403_926036732524847_4075989195052806558_n.jpg

Η πολυτέλεια που λέγεται Καρλίτος

Το μπαράζ για την έκτη θέση Λαμία – Αστέρας ήταν ένα χορταστικό ματς. Ο κόουτς του Αστέρα Μίλαν Ράσταβατς είπε την περασμένη Κυριακή μετά το μας της ομάδας του με την ΑΕΚ ότι το μυαλό όλων ήταν στην Λαμία ήδη κι αυτό φάνηκε στην αρχή: μόλις στο 12΄ο Καλτσάς έκανε το 0-1. Όμως στο 37΄ο Αστέρας έμεινε με δέκα παίκτες, εξαιτίας μιας αποβολής του Ρούμπεν Γκαρσία και το ματς πήρε φωτιά. Το έκριναν ο τερματοφύλακας της Λαμίας Κοσέλεφ, που έπιασε πέναλτι του Μιριτέλο στο 77΄με το σκορ στο 1-1 και φυσικά η πολυτέλεια που λέγεται Καρλίτος, που αρχικά ισοφάρισε με ένα προσωπικό γκολ στο 68΄και στο 81΄, με πέναλτι που κέρδισε κι εκτέλεσε ο ίδιος, έκανε το 2-1.

Στην ουρά κερδισμένος ο Παναιτωλικός που πήρε μια μεγάλη νίκη με τον Ατρόμητο, πράγμα που δεν κατάφερε κανείς αυτή την αγωνιστική  από τις ομάδες που βρίσκονται από την έβδομη θέση και κάτω. Ο Παναιτωλικός, μολονότι έχει μπροστά του ένα ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδος, συγκεντρώθηκε στην αποστολή του σκόραρε με τον Καρέλη και κράτησε το γκολ μολονότι έπαιξε για 70 λεπτά (!) με παίκτη λιγότερο μετά την αποβολή του Οικονόμου. Ο ΠΑΣ βρήκε τον Άρη με το μυαλό στο κύπελλο, αλλά δεν κατάφερε να τον κερδίσει: ο Ακης Μάντζιος πρέπει να είναι ευχαριστημένος γιατί η ομάδα του είναι δύσκολο να κάνει δεύτερο σερί τόσο κακό ματς την Τρίτη. Στο 0-0 έμεινε και η Κηφισιά με τον Βόλο – και η Κηφισιά δεν εκμεταλλεύτηκε το ό,τι έπαιξε με παίκτη παραπάνω για ένα ολόκληρο ημίχρονο. Θεαματικότερο σημείο του παιγνιδιού  η αποβολή του Αχιλλέα Μπέου. Που φωνάζει, αλλά έχει και τα δίκια του. Αν όπως είπε κλείσανε τα γήπεδα για μήνες για τον κόσμο για να κυκλοφορούν σε αυτά μπράβοι, που τους βαφτίζουμε «ομάδες περιφρούρησης», θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους υπεύθυνους. Αλλά θα τα διορθώσει όλα η αναβαθμισμένη ΔΕΑΒ του Βρούτση, οι παρατηρητές της οποίας αμφιβάλω αν μπορούν να διοργανώσουν τσιμπούσι σε χασαποταβέρνα…