Σοβαρευτείτε…

Σοβαρευτείτε…


Να πω την αλήθεια δεν ήθελα να γράψω τίποτα για τα ματς των ελληνικών ομάδων στα προκριματικά του Γιουρόπα λιγκ και δεν ήθελα να γράψω και τίποτα για το ματς της ΑΕΚ με την ΤΣΣΚΑ. Τέσσερις ομάδες, όλες μαζί, έβαλαν λιγότερα γκολ από όσα ο ακόμα ανέτοιμος και με πολλές ελλείψεις Ολυμπιακός στο Βελιγράδι! Τι να γράψεις και τι να πεις. Τουλάχιστον οι τρεις του Γιουρόπα λιγκ έχουν ελπίδες πρόκρισης – δεν είναι και λίγο, αφού για αυτές τις προκρίσεις παίζουν όλοι καλοκαιριάτικα.

Να σας πω όσα λένε οι άλλοι

Να σας πω κι εγώ αυτά που ακούτε και διαβάζετε για να μην σας στεναχωρήσω καλοκαιριάτικα. Η ΑΕΚ, λέει, θα είναι καλύτερη στη Μόσχα, γιατί «ο Χιμένεθ θα διαβάσει καλύτερα τον αντίπαλο» και «θα παρουσιάσει μια ΑΕΚ με διαφορετική ενδεκάδα» – κατά τα άλλα η ήττα ήταν χρήσιμη «γιατί θα γίνουν μεταγραφές». Ο ΠΑΟΚ, επίσης, θα κάνει μεταγραφές, τώρα που βρέθηκε ο Ιβάν Σαββίδης, που για μήνες τον έψαχναν όλοι. Το 1-1 που απέσπασε από την Ολυμπίκ Ντόνετσκ σαν αποτέλεσμα δεν είναι κακό – είμαστε άλλωστε νωρίς στη σεζόν και η ομάδα θα λυθεί όταν ο προπονητής της την καταλάβει καλύτερα. Ο Παναθηναϊκός εντυπωσίασε. Επρεπε να κερδίσει 3-0, έκανε μια καταπληκτική εμφάνιση κόντρα στην Γκαμπάλα και μετέτρεψε την αδυναμία του σε πλεονέκτημα, αφού ο Μαρίνος Ουζουνίδης έχει δουλέψει εξαιρετικά με τους έντεκα παίκτες, όλους κι όλους, που είχε από την αρχή της προετοιμασίας. Κι ο Πανιώνιος μπορεί να γυρίσει το σε βάρος του 0-1 στη Νέα Σμύρνη γιατί όπως είπε κι ο Γρηγορίου «όλοι ανυπομονούν για τη ρεβάνς».

Οποιος χάρηκε να πάει να ρίξει μια βουτιά και να μην συνεχίσει να διαβάζει γιατί μπορεί να στεναχωρηθεί καλοκαιριάτικα.

Χωρίς παίκτες επιπέδου Τσάμπιονς λιγκ

Σαφώς και επειδή είμαστε ακόμα στον Ιούλιο, κανένα από αυτά τα ματς δεν προσφέρεται για συμπεράσματα καλοκαιριάτικα, αλλά το καλοκαίρι το άσπρα μαύρο μόνο ο ήλιος επιτρέπεται να το κάνει. Η ΑΕΚ, που όπως διαβάζω, πλήρωσε τις εμμονές του Χιμένεθ, δεν έκανε φάση στην ΤΣΣΚΑ. Προφανές οι εμμονές του Ισπανού είναι ίδιες με τις εμμονές του Κετσπάγια πέρυσι όταν αποκλείστηκε από την Σεντ Ετιέν: φταίνε οι εμμονές των προπονητών για το ότι δεν μπορεί να βάλει γκολ στην Ευρώπη σε τρία σερί ματς τα δυο τελευταία χρόνια κι όχι ότι ξεκίνησε το καλοκαίρι περιμένοντας τον Σκόκο και τον Αραούχο και κατέληξε στον Τρίστανσον και στον Λιβάγια. Ας τα ρίξουμε στις εμμονές του Χιμένεθ, αλλά η ενδεκάδα με την οποία αντιμετώπισε την ΤΣΣΚΑ ήταν χειρότερη από αυτή που είχε στα play off, όταν πήρε το εισιτήριο για τον προκριματικό του Τσάμπιονς λιγκ: στη θέση του Αραούχο έπαιξε ο Λιβάγια, που η Λας Πάλμας δάνεισε για να κρατήσει τον Αραούχο και στη θέση του Ντίντακ, ο αναπληρωματικός πέρυσι δεξιός μπακ Μπακάκης, που έδωσε και ό,τι είχε μάλιστα. Αυτό δεν είναι θεωρία: είναι πραγματικότητα. Η ΑΕΚ επιχείρησε να παίξει σε μια δυσκολότερη διοργάνωση με μια χειρότερη ενδεκάδα από την βασική περσινή της: έχει συμβεί και παλιότερα, αλλά τότε ήταν ευθύνη της διοίκησης, όχι του προπονητή, που στο φινάλε δεν πείραξε και τίποτα. Το καλό είναι ότι υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία: η ΑΕΚ δεν έχει καμία δουλειά, όχι στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ, αλλά ούτε και στα προκριματικά του. Ελπίζω να πήρε το μάθημα και να παλέψει για να μπει στους ομίλους του Γιουρόπα λιγκ, χωρίς να ονειροβατεί. Ο Χιμένεθ. που λέει ότι για να καταφέρει να φτάσει στους ομίλους, πρέπει να αντιδράσει στη Μόσχα, έχει δίκιο: μακάρι να τον καταλάβουν – μοιάζει ο μόνος που καταλαβαίνει τη δυσκολία.

Τον ψάρωσε η πρωτάρα

Τον ΠΑΟΚ τον έβλεπα και αναρωτιόμουν από πού προκύπτει πως ο νεοφερμένος κόουτς Στανόγεβιτς, που δούλευε στην Κίνα, είναι καλύτερος από τον Βλάνταν Ιβιτς. Το αποτέλεσμα που πήρε ο ΠΟΑΚ στο Κίεβο (1-1) από την πρωτάρα Ολιμπίκ Ντόνετσκ είναι καλό, όλα τα άλλα είναι ν απορείς. Ο Σαββίδης κάποτε μιλούσε για ώρες για το πόσο αγαπάει τους έλληνες ποδοσφαιριστές και στο ματς αυτό ξεκίνησαν έντεκα ξένοι! Στο τέλος της πρώτης φάσης της προετοιμασίας, ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ είπε ότι κατάλαβε πως «πρέπει να προσαρμοστεί σε όσα η ομάδα έχει συνηθίσει»: δεν το χω ξανακούσει και υποπτεύομαι ότι έτσι και γίνει καμιά στραβή στη ρεβάνς θα πει «φέρτε πίσω τον Βλάνταν». Πιο πολύ, πάντως από τις δηλώσεις του Στανόγεβιτς, που μπορεί να είναι και ιδιοφυής και να το καταλάβουμε αργότερα, μου κανε εντύπωση η συμπεριφορά των παικτών του ΠΟΑΚ: πιο μπλαζέ πεθαίνεις! Ο ΠΑΟΚ έδειχνε κορεσμένος γιατί έχει κατακτήσει ένα κύπελλο! Μόνο ο νεοφερμένος τερματοφύλακας Ρέι, έπαιζε για να αποδείξει ότι έχει δυνατότητες: οι άλλοι έπαιζαν σαν να κάνουν χάρη στην οικουμένη όλη. Και πέρυσι με ισοπαλία με 1-1 είχε ξεκινήσει τη σεζόν ο ΠΑΟΚ: αλλά την είχε πάει από τον Αγιαξ στο Αμστερνταμ και εκείνο το βράδυ έτρωγε σίδερα.

Δύσκολη δουλειά το γκολ

Ο ΠΑΟ και ο Πανιώνιος τουλάχιστον προσπάθησαν πολύ. Ο Πανιώνιος έχασε γιατί ο Γεσίλ και ο Μασούρας έχασαν δυο μεγάλες ευκαιρίες και γιατί έχει έντεκα παίκτες και οι δυο Ιρανοί έλλειπαν. Στο τέλος πίεσε την πολύπειρη Μακάμπι Τελ Αβίβ, αλλά το κανε με κουρασμένους παίκτες. Στη Νέα Σμύρνη θα έχει εξήντα με εβδομήντα λεπτά για να βρει δυο γκολ: τόση είναι αυτό τον καιρό η διάρκειά του. Δεν αποκλείω να τα καταφέρει, δεν το θεωρώ και δεδομένο: δεδομένο είναι ότι ο Σιώπης, ο Μπεν και ο Τασουλής λείπουν πολύ. Και στον ΠΑΟ λείπει πολύ ο Μπεργκ, αλλά υπάρχουν όλα τα υπόλοιπα καλά που η ομάδα απέκτησε χάρη στον Ουζουνίδη στο περσινό δεύτερο μισό της σεζόν. Με την Γκαμπάλα η άμυνα ήταν καλή, η πίεση στη μπάλα σπουδαία, ο Χουλτ κυρίως αλλά και ο Κολιμπαλί βοήθησαν και επιθετικά, ο Αλτμαν έκανε ωραία πράγματα αλλά μακριά από την περιοχή κι ο Μολίνς βγήκε από το γήπεδο βαριανασαίνοντας γιατί είχε δώσει τα πάντα. Αλλά παρόλα αυτά τα σπουδαία ο ΠΑΟ κέρδισε με 1-0 γιατί ένας αργοκίνητος στόπερ έκανε ένα χαζό πέναλτι - και πάλι καλά. Αν με τις υπερβολές, που ήδη γράφονται και λέγονται, πείσουν τους παίκτες ότι στο Μπακού θα πάνε εκδρομή, θα προκύψει ένα άνευ προηγουμένου μπλέξιμο: το 1-0 είναι αρκετά ρευστό, όταν πρέπει να το υπερασπιστεί ομάδα, που σκοράρει δύσκολα. Ο ΠΑΟ έχει αργήσει να βρει ένα φορ, πράγμα που μετά τη φυγή των Μπεργκ, Λέτο, Κλωναρίδη και Εμποκού, έπρεπε να είναι η πρώτη του προτεραιότητα.

Ολοι μπορούν, αλλά…

Παρόλο που δεν ενθουσιάστηκα με τις εμφανίσεις, λέω ότι όλοι μπορούν να βρεθούν στους ομίλους του Γιουρόπα λιγκ: το 2007/08 είχαν βρεθεί στους ομίλους τότε περνώντας προκριματικά ο ΠΑΟ, η ΑΕΚ, ο Αρης, η ΑΕΛ και ο Πανιώνιος. Δεν είναι απαγορευτικά τα προκριματικά. Να είσαι σοβαρός χρειάζεται και να πατάς στα πόδια σου. Το λέω από καρδιάς κυρίως στους μεγάλους: σοβαρευτείτε…