Πρόκρίνονται και οι δύο αν...

Πρόκρίνονται και οι δύο αν...


Eίναι γνωστό ότι από τη στιγμή που η UΕFA άλλαξε τη δομή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων το καλοκαίρι έγινε η εποχή που βλέπουμε τις ελληνικές ομάδες σε ευρωπαϊκές περιπέτειες: οι προκριματικοί και του Τσάμπιονς λιγκ και του Γιουρόπα λιγκ είναι παιγνίδια τρομερά σημαντικά, όχι μόνο για το γόητρο, αλλά και για το ταμείο. Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ χθες κάνανε ένα ακόμα βήμα προς τους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ: δεν προκρίθηκαν ακόμα, αλλά έδειξαν γιατί μπορούν να τα καταφέρουν.

Με διαφορετικό στόχο

Είχα γράψει πριν από τα παιγνίδια στην Sportday πως αν υπάρχει κάτι που έχω καταλάβει φέτος το καλοκαίρι από τη δουλειά που κάνουν ο Ρασβάν Λουτσέσκου και ο Μαρίνος Ουζουνίδης είναι ότι οι δυο δουλεύουν με τελείως διαφορετικό στόχο: Ρουμάνος θέλει να δει τον ΠΑΟΚ να αμύνεται καλύτερα κι ο προπονητής της ΑΕΚ να παίζει περισσότερο δημιουργικά. Εξ όσων γνωρίζω ο Λουτσέσκου θεωρεί ότι παρέλαβε πέρυσι τέτοιο καιρό μια ομάδα που δεν ήξερε να παίζει άμυνα: ούτε είχε τρόπους να δυσκολεύει την επιθετική μετάβαση του αντιπάλου, ούτε αμυνόταν, όπως έπρεπε, όταν έπρεπε τον αντίπαλο να τον περιμένει στο μισό γήπεδο. Ο Λουτσέσκου θεωρεί ότι ο ΠΑΟΚ πλήρωσε πολύ ακριβά αυτές του τις δυσκολίες και στην Ευρώπη πέρυσι, όπου αποκλείστηκε στον τρίτο προκριματικό από την Εστερσουντ, αλλά και στο πρωτάθλημα όπου για μήνες δεν μπορούσε να κρατήσει το μηδέν εκτός έδρας: όχι μόνο στα ματς με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, αλλά και με την ΑΕΛ και τον Πανιώνιο. Ο Λουτσέσκου δε πιστεύει πως αυτό είναι ένα πρόβλημα, που λύνεται με μεταγραφές: θέλει η ομάδα του να είναι πιο συμπαγής, να λειτουργούν οι επιστροφές και να γίνεται σωστή δουλειά από τους δυο παίκτες που παίζουν μπροστά από την άμυνα. Στα ματς με τη Βασιλεία τον ενθουσίασε κυρίως το παιγνίδι του Κάνιας και του Μαουρίτσιο, με τους οποίους έχει δουλέψει πολύ. Ο Ουζουνίδης από την άλλη πρέπει να αντικαταστήσει τον Αραούχο και τον Χριστοδουλόπουλο και ξέρει πως αυτό θα γίνει ευκολότερα αν πάρει περισσότερα από παίκτες που γνωρίζει καλά, όπως ο Μπακασέτας, ο Κλωναρίδης, αλλά και ο Χουλτ. Οι νεοφερμένοι πρέπει να έχουν χρόνο για να προσαρμοστούν και να μην νοιώσουν ότι δίνουν εξετάσεις με το καλημέρα. Τα δυο ματς έδειξαν πως ο προβληματισμός των δυο προπονητών είναι σωστός, άλλο αν απέχουν ακόμα οι ομάδες τους από το να αφομοιώσουν τα εντατικά καλοκαιρινά μαθήματα.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε άσχημα στο ματς, όχι γιατί η απόδοση των αμυντικών του ήταν κακή, αλλά γιατί ήταν άσχημα τακτοποιημένος στα μετόπισθεν: οι παρεμβάσεις του Λουτσέσκου τον βοήθησαν να πατήσει καλύτερα - μετά το 20΄οι πανικός σταμάτησε. Η ΑΕΚ, αν έπαιζε στις αντεπιθέσεις όπως θέλει ο Ουζουνίδης, θα είχε πετύχει και δεύτερο γκολ, μέχρι τη στιγμή που έπαιζε με 11 παίκτες. Είναι λογικό να ελπίζει κανείς ότι σε μια εβδομάδα, γνωρίζοντας και καλύτερα τους αντιπάλους, οι δυο μπορούν να ελπίζουν ότι θα βελτιώσουν τα κομμάτια του παιγνιδιού πάνω στα οποία δουλεύουν. Ο ΠΑΟΚ μπορεί στη Μόσχα να αμυνθεί καλύτερα και η ΑΕΚ μπορεί στο ΟΑΚΑ να είναι πιο παραγωγική, ακόμα κι αν δεν έχει πάλι τον Μάνταλο. Θα έχει την υποστήριξε του κόσμου της και ανάλογους χώρους για αντεπιθέσεις, αφού η Σέλτικ δεν έχει κάποιο υπέρ της σκορ να προστατέψει.

Ομοιογένεια και κοινή σκέψη

Στο μεταξύ, στο χθεσινό βήμα μπροστά που έκαναν και οι δυο, μας έδειξαν και αρκετές από τις αρετές τους. Και ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ αντιμετώπισαν τους αντιπάλους τους ουσιαστικά με τις περσινές τους ενδεκάδες και έτσι πρέπει. Δεν είναι απαραίτητο ότι μια ομάδα θα προκριθεί βασισμένη στους παίκτες που τράβηξαν το κάρο την προηγούμενη χρονιά, όμως ο τρόπος αυτός είναι ο πλέον λογικός και ενδεδειγμένος: οι ομάδες το καλοκαίρι χρειάζονται ομοιογένεια, κοινή σκέψη και ένα τρόπο παιγνιδιού, που οι παίκτες να γνωρίζουν. Ο ΠΑΟΚ ανατρέποντας σε είκοσι λεπτά το εις βάρος του 0-2 επιβεβαίωσε όλα τα σημάδια αγωνιστικής σοβαρότητας, που είχε δείξει με την Βασιλεία: βρήκε γκολ από τους τρεις κυνηγούς του (τον Πρίγιοβιτς, τον Πέλκα και τον Λημνιό), σκόραρε με διαφορετικούς τρόπους, ανασυντάχτηκε μετά από ένα εφιαλτικά λάθος ξεκίνημα, έδειξε χαρακτήρα. Στο δεύτερο ημίχρονο θα μπορούσε και να σκοράρει, αλλά και να δεχτεί γκολ – αφού ο Πασχαλάκης έπιασε πέναλτι, όμως έδειξε πως απέναντι στην πίεση της Σπαρτάκ έχει τρόπους να δημιουργεί κι αυτό στη Μόσχα θα του χρειαστεί, ίσως και περισσότερο από το να παίξει καλή άμυνα. Η ΑΕΚ από την άλλη έδειξε ότι δεν έχει ξεχάσει τα μαθήματα του Χιμένεθ: όταν έμεινε με παίκτη λιγότερο αμύνθηκε μαζικά, αλλά σωστά σε μια έδρα στην οποία έχουν λυγίσει πολλές ομάδες. Η ΑΕΚ δεν ξέχασε την τέχνη της ισοπαλίας: θα της είναι και φέτος χρήσιμη. Επίσης φάνηκε από το πρώτο κιόλας ματς ότι παίκτες όπως ο Μπακασέτας, ο Χουλτ και κυρίως ο Κλωναρίδης μπορεί να θεωρούνται εφετινές μεταγραφές – όλοι θα δώσουν πολλά περισσότερα.

Θα είναι λάθος

Η βραδιά είχε και λίγα άσχημα νέα. Οι στόπερ του ΠΑΟΚ έδειξαν να υποφέρουν στα ένας εναντίον ενός με τον Πόμς και τον Αντριάνο – οι δυο κυνηγοί της Σπάρτακ είναι γρήγοροι με τη μπάλα στα πόδια και λόγω καλής τεχνικής και τρόπου παιγνιδιού μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στα στόπερ του Λουτσέσκου: την πρόκριση στον ΠΑΟΚ μπορεί να τη δώσει η επίθεσή του περισσότερο από την άμυνά του. Η ΑΕΚ από την άλλη δεν πρέπει να παγιδευτεί στη λογική, που λέει ότι, αν δεν δεχτεί γκολ, προκρίνεται. Ακόμα και αν προκύψει ένα 0-0, αυτό πρέπει να ρθει μέσα από μια διαδικασία εντελώς διαφορετικού παιγνιδιού από αυτό που η ΑΕΚ έκανε στη Γλασκόβη: θα είναι λάθος να αφήσει τη μπάλα στους Σκοτσέζους πολύ. Πρέπει επίσης να μην ξεχνάνε και οι δυο ότι παίζουν στην Ευρώπη: οι κάρτες βγαίνουν και τα πέναλτι δίνονται. Τον Μπάλντι δεν τον παίρνει κανείς τηλέφωνο λέγοντας του να προσέχει.

Συμπερασματικά και οι δυο περνάνε, αν στις ρεβάνς παίξουν για να κερδίσουν – αν δηλαδή δεν προσεγγίσουν τα παιγνίδια φοβισμένα ή με σκοπό μόνο να υπερασπιστούν τα χθεσινά μικρά αβαντάζ. Ο ΠΑΟΚ έχοντας εξασφαλίσει την παρουσία του στους ομίλους του Γιουρόπα λιγκ πρέπει να πάει για το μεγάλο κόλπο χωρίς άγχος: αφού πέτυχε την πρώτη του νίκη κόντρα σε Ρώσους μπορεί να πετύχει και μια δεύτερη. Η ΑΕΚ, από την άλλη, πρέπει απλά να σκεφτεί ότι μια «νίκη – πρόκριση» δίνει εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ. Η Μάλμε και η Βιντεότον είναι χαμηλότερα εμπόδια από τη Σέλτικ.