Περνάει, αν δεν δεχτεί γκολ

Περνάει, αν δεν δεχτεί γκολ


Τον Ολυμπιακό τον περιμένει ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι απόψε στη Βουδαπέστη όπου θα κυνηγήσει μια πρόκριση για τους 16 του UEFA Conference League και το γιατί το είδαμε μία βδομάδα πριν στο Καραϊσκάκη- η Φερεντσβάρος του Ντέγιαν Στάνκοβιτς είναι μια καλή ομάδα. Όχι μια σούπερ ομάδα, αλλά μια ομάδα οργανωμένη, ικανή να αλλάξει διάταξη (και μάλιστα δύο φορές) στη διάρκεια ενός παιχνιδιού και κυρίως με μερικούς ποδοσφαιριστές που ξέρουν τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κι έχουν κι αρετές. Όχι τυχαία η ομάδα αυτή κερδίζει το πρωτάθλημα στην Ουγγαρία πέντε χρόνια στην σειρά.

Για τον σέντερ φορ της Μπαρνάμπας Βάργκα σας είχα προειδοποιήσει πριν το πρώτο ματς: ο Ολυμπιακός κατάφερε να τον περιορίσει, αλλά ο τύπος έδειξε ότι δεν είναι τυχαίος καθώς σκόραρε την πρώτη φορά που βρήκε την μπάλα (κι ευτυχώς για την ελληνική ομάδα συνελήφθη σε θέση οφσάιντ από το VAR), ενώ σε ένα ματς που τροφοδοτήθηκε ελάχιστα έφτιαξε δυο ευκαιρίες μόνο χάρη στις καλές του τοποθετήσεις. Στο παιχνίδι στο Καραϊσκάκη ωστόσο θυμηθήκαμε πόσο εξαιρετικός χαφ είναι ο Ισραηλινός Μοχάμεντ Αμπού Φανί, που θυμίζω ότι ήταν πρωταγωνιστής και στην νίκη -πρόκριση της Μακάμπι Χάιφα επί του Ολυμπιακού στον προκριματικό του Τσάμπιονς λιγκ πριν από δύο καλοκαίρια. Οι Ούγγροι περιμένουν το παιχνίδι πως και πως και αυτό το καταλαβαίνεις και από τις δηλώσεις των παικτών της Φερεντσβάρος και από το sold out των εισιτηρίων του γηπέδου της, αλλά και από το γεγονός ότι η πρωταθλήτρια Ουγγαρίας δεν αγωνίστηκε την τελευταία αγωνιστική στο πρωτάθλημα της χώρας της για να προετοιμάσει το παιχνίδι. Το αποτέλεσμα του οποίου ωστόσο θα κριθεί σήμερα κυρίως από την εμφάνιση που θα κάνουν οι παίκτες του Ολυμπιακού.

Ο Στάνκοβιτς, προπονητής της Φρεντσβάρος, είπε χθες κι αυτός ότι το γήπεδο θα είναι κόλαση. Αλλά ο Σέρβος μπορεί να λέει τα δικά του κι ο Ολυμπιακός πρέπει απλά να κοιτάξει να παίξει την μπάλα του. Αν παίξει καλύτερα από ό,τι στο Καραϊσκάκη θα τα καταφέρει. Κανείς δεν πρόκειται να του χαρίσει τίποτα. 

https://i1.prth.gr/images/w880/files/2024-02-15/6116509_2.jpg

Επιθετικότητα και άμυνα

Είναι κομμάτι δύσκολο να μιλήσεις για το ματς αυτό πριν γίνει γιατί ακόμα δεν ξέρει κανείς τον Μεντιλίμπαρ και το πώς αυτά τα παιγνίδια έχει σκοπό να τα διαχειρισθεί. Ο Βάσκος έχει τεράστιες εμπειρίες, αλλά λίγα ευρωπαϊκά ματς.   Προσπαθώντας σιγά-σιγά να τον αποκωδικοποιήσουμε αξίζει τον κόπο να παρακολουθούμε λίγο προσεκτικά τα όσα κάνει στη διάρκεια των παιχνιδιών, αλλά και τα όσα λέει στις συνεντεύξεις Τύπου. Στην Τούμπα θύμισε δύο πράγματα βασικά. Το πρώτο που είπε είναι ότι ζητάει από τους ποδοσφαιριστές του «επιθετικότητα σε όλα τα σημεία του γηπέδου» και τους ενθαρρύνει «να πατάνε την αντίπαλη περιοχή όλοι τους». Το δεύτερο ωστόσο που τόνισε είναι ότι «για να πάρεις ένα αποτέλεσμα σε μια δύσκολη έδρα πρέπει να παίξεις καλή άμυνα και ότι οι τεχνικές ικανότητες δεν αρκούν. Αυτά μπορεί να ακούγονται αντιφατικά αλλά δεν είναι. Στην διάρκεια και των δύο παιχνιδιών που έδωσε ο Ολυμπιακός με τον με τον Βάσκο τα είδαμε και τα δύο και μάλιστα σε διαφορετικά χρονικά σημεία των αγώνων.

Η παρουσία του Ορτα

Στην Τούμπα ο Ολυμπιακός είχε ένα εξαιρετικό πρώτο μισάωρο, όταν κατά δήλωσή του Ραζβάν Λουτσέσκου «κυριάρχησε» και απέναντι στο Ούγγρους στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός είχε πολύ καλή απόδοση στο τελευταίο διάστημα του παιχνιδιού, όταν βρήκε και το γκολ της νίκης με τον ΕλΚαμπί κι αφού προηγουμένως κράτησε σωστά την μπάλα και «έπνιξε» την αντίπαλό του. Κοινό χαρακτηριστικό σ’ αυτά τα δύο πολύ καλά διαστήματα των παιχνιδιών είναι η παρουσία του Ορτα. ο Πορτογάλος μπήκε στο παιχνίδι στη θέση του Αλεξανδρόπουλου και άλλαξε την εικόνα του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη και ήταν ο καλύτερος των Ερυθρολεύκων στο πρώτο ημίχρονο στην Τούμπα, όσο δηλαδή είχε δυνάμεις. Ο Ορτα δεν αγωνιζόταν βασικός στην Μπράγκα κι αυτό φαίνεται στην έλλειψη τρεξιμάτων απαραίτητων για να βγει ενενηντάλεπτο- φαίνεται όμως και ότι ο Ολυμπιακός δεν είχε έναν τέτοιο χαφ. Κάνει πράγματα που έκανε πέρσι ο Χουάνγκ, ενδεχομένως με λιγότερο φαντεζί κινήσεις. πλην όμως με ανάλογη αποτελεσματικότητα. Κυρίως βοηθά πολύ τον Εσε, που στην Τούμπα δεν είχε λάθος πάσα. Το κάνει βγαίνοντας να πάρει την μπάλα και πασάροντας γρήγορα. Το επισημαίνω αυτό γιατί για να καταφέρει ο Ολυμπιακός να παίξει καλή άμυνα στη Βουδαπέστη χρειάζεται να κάνει κατοχή μπάλας. Αν πιεστεί πολύ από μια ομάδα συνηθισμένη να παίζει για το σέντερ φορ της, αλλά και να τον πλαισιώνει με παίκτες που έρχονται από τα μετόπισθεν, θα του είναι αδύνατο να κρατήσει το μηδέν. Κι αν δεν το κάνει, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκριθεί ακόμα κι αν σκοράρει.

Απουσία του Φορτούνη;

Σήμερα θα πάρουμε μια πρώτη απάντηση για το αν για τον Μεντιλίμπαρ έχουν αξία τα προηγούμενα παιχνίδια ή αν αυτό στην Τούμπα δεν μετράει πολύ, διότι είχε έτσι κι αλλιώς στο μυαλό του μία ενδεκάδα για την Βουδαπέστη ανεξάρτητα από το τι θα συνέβαινε με τον ΠΑΟΚ. Το λέω γιατί στην Τούμπα κράτησε έξω τον Καρβάλιο και έτσι είδαμε έναν πολύ καλό Τσικίνιο και άφησε στον πάγκο τον Μασούρα με αποτέλεσμα να δούμε τον καλύτερο Ποντένσε της χρονιάς. Αν για τον Βάσκο τα όσα έγιναν στην Τούμπα μετράνε, τότε οι Ορτά, Τσικίνιο, Ποντένσε σήμερα θα είναι οπωσδήποτε βασικοί. Σε διαφορετική περίπτωση θα δούμε τον Ολυμπιακό που κέρδισε στο πρώτο ματς με την ίδια ακριβώς ενδεκάδα. Σε κάθε περίπτωση όλα θα εξαρτηθούν από την απόδοση των ποδοσφαιριστών. Είναι ικανοί όλοι τους να προσφέρουν. Πριν το ματς αρχίσει ψυχανεμίζομαι απουσία του Φορτούνη από την βασική ενδεκάδα – όπως και να χει ο Ολυμπιακός θα τον χρειαστεί όμως γιατί χωρίς αυτόν φέτος δεν έχει μάθει να παίζει.

Το μυστικό είναι η άμυνα

Βέβαια για μένα πρώτα από όλα απόψε υπάρχει η άμυνα. Στα ματς που είδαμε μέχρι τώρα ο Μεντιλίμπαρ χρησιμοποιεί τον Κάρμο ως ένα είδος σύρτη στην άμυνα. Με την Φερεντσβάρος, βλέποντας την προσπάθεια των παικτών του Στάνκοβιτς να χτυπήσουν από την πλευρά του Ροντινέι, ζήτησε από τον Πορτογάλο σέντερ-μπακ να τον βοηθάει και να τον καλύπτει, ώστε αυτός να μπορεί να πάρει και τις συνηθισμένες του επιθετικές πρωτοβουλίες: μία τέτοια έφερε το γκολ. Στην Τούμπα από την άλλη βλέποντας πως ο Ορτέγκα δυσκολευόταν με αντίπαλο τον Ντεσπότοφ, του ζήτησε να παίξει αριστερά και να γίνει στήριγμα του Αργεντινού. Πολλά απόψε θα κριθούν και από την απόδοση του παρτενέρ του Κάρμο που λογικά θα είναι ο Ντόι. Στο πρώτο ματς κόντρα στους Ούγγρους τα πήγε καλά μετά το πρώτο δεκάλεπτο, σήμερα όμως δεν μπορεί να χαρίσει στην γηπεδούχο 10 λεπτά κακών τοποθετήσεων και λαθών. Και φυσικά κλειδί είναι και οι αντοχές στην άμυνα των Ροντινέι - Ορτέγκα. Για να προκριθεί ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι στους διακριθέντες.

Πιο σοβαρά από την Ελλάδα

Ακούω πολλούς να λένε ότι ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια έχει πάρει αποτελέσματα σε έδρες δυσκολότερες από αυτή της Φερεντσβάρος. Ακόμα και πέρσι, στην χειρότερη παρουσία του στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, είχε δύο προκρίσεις στα πέναλτι – μια μάλιστα εκτός έδρας - και είχε πάρει μια ισοπαλία από την Φράιμπουργκ κάνοντας μια πάρα πολύ καλή εμφάνιση: οι Γερμανοί τον ισοφάρισαν στο τέλος. Όλα αυτά όντως έχουν συμβεί, αλλά δεν είναι ίδιες όλες οι χρόνιες και κυρίως δεν είναι ίδιες όλες οι φάσεις των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Αλλο πράγμα είναι τα προκριματικά, όπου εμφανίζονται διάφορες ακόμα ανέτοιμες καλοκαιριάτικα ομάδες, άλλο είναι οι όμιλοι που μπορεί να πάρεις ένα καλό αποτέλεσμα εκτός έδρας από μια δυνατή ομάδα διότι αυτή έχει εξασφαλίσει το αβαντάζ που της δίνει την πρόκριση ή γιατί έχει στο μυαλό της το παιχνίδι του πρωταθλήματος που ακολουθεί, κι άλλο είναι ένα παιχνίδι σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση που θα σου δώσει εισιτήριο για τους 16. Οι Ούγγροι παίρνουν πολύ σοβαρότερα από μας τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το καταλαβαίνεις από το γεγονός ότι επέτρεψαν στην Φερεντσάβος να μην αγωνιστεί την Κυριακή στο πρωτάθλημα τους. Ενώ στην Ελλάδα ισχύει ότι καλύτερη είδηση είναι ότι ψόφησε  η κατσίκα  του γείτονα. Ώστε μετά να αναρωτιόμαστε με την άνεσή μας γιατί ψοφάνε και οι δικές μας.