Ολα απόψε δύσκολα

Ολα απόψε δύσκολα


Οι περιπέτειες των ελληνικών ομάδων στα ευρωπαϊκά προκριματικά συνεχίζονται απόψε με τρία ματς παράξενα και αρκετά δύσκολα. Ο Ολυμπιακός που έχει σκοπό να φτάσει στους ομίλους του Γιουρόπα λιγκ και φέτος όπως και πέρυσι έχει ένα πολύ ζόρικο ραντεβού με την βελγική Γκενκ. Ο ΠΑΟΚ δοκιμάζεται στο Σπλίτ με αντίπαλο την Χάιντουκ. Κι ο Αρης πρέπει να έχει μια θεαματική βελτίωση για να είναι ανταγωνιστικός απέναντι στη Ντιναμό Κιέβου. Δεν θα πλήξουμε, είναι βέβαιο.    

Μια ομάδα πιο έτοιμη

Η Γκένκ έχασε πέρυσι το πρωτάθλημα Βελγίου ένα λεπτό πριν το τέλος της τελευταίας αγωνιστικής κι αυτό φαίνεται πως κάποιο πρόβλημα της άφησε. Ο σκοπός της ήταν να φτάσει τουλάχιστον τα play off του Τσάμπιονς λιγκ και να παλέψει για τους ομίλους αλλά δεν τα κατάφερε αυτοκτονώντας. Η βελγική ομάδα βρέθηκε στους προκριματικούς του Γιουρόπα λιγκ γιατί αποκλείστηκε στα πέναλτι από την ελβετική Σερβέτ μετά από δυο ισοπαλίες σε παιγνίδια που ήταν πολύ καλύτερη: στο ματς στην Ελβετία προηγήθηκε και είχε ευκαιρίες να τελειώσει το ματς, στη ρεβάνς δεν κατάφερε να κερδίσει παίζοντας με παίκτη παραπάνω από νωρίς και μολονότι έκανε 28 τελικές προσπάθειες και πάνω από δέκα καθαρές ευκαιρίες. Είναι πιο έτοιμη από τον Ολυμπιακό. Που όμως είναι το μυστήριο της βραδιάς.

https://sportday.gr/images/2023/07/20/CORDON-MARTINEZ-960x465.jpg

Οι χρήσιμοι παλιοί

Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί να κάνει νωρίς νωρίς στη σεζόν του ένα σπουδαίο ματς για να αποκτήσει ένα αβαντάζ πρόκρισης κι αυτό από μόνο του δεν είναι απλό, πόσο μάλλον όταν αρκετοί από τους παίκτες που έχουν αποκτηθεί φέτος το καλοκαίρι δεν έχουν συμμετοχή ούτε σε φιλικό ματς. Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τους Βέλγους με τους παίκτες κυρίως της περσινής του ομάδας που στα ευρωπαϊκά της παιγνίδια ταλαιπωρήθηκε, χωρίς μάλιστα να έχει μερικούς από αυτούς στους οποίους πέρυσι στηρίχτηκε. Αν πέρυσι  πριν από ένα ευρωπαϊκό παιγνίδι δεν είχε τους Παπασταθόπουλο, Ρέαπτσουκ, Εμβιλά, Σαμασέκου, Μπακαμπού (αφήνω στην άκρη τον επίσης χρήσιμο Κανός που όμως αποκτήθηκε αργότερα) θα συμφωνούσαμε πως οι απώλειές του είναι μεγάλες: βέβαια άλλο περσι κι άλλο φέτος. Για να είναι ανταγωνιστικός απόψε ο Ολυμπιακός πρέπει να πάρει πολλά κυρίως από κάποιους «παλιούς» που από αυτά που ακούω έκαναν καλά πράγματα στην προετοιμασία: από τον Ρέτσο, που λογικά θα ξεκινήσει, από τους Φορτούνη και Καρβάλιο που βρήκαν μια χημεία παίζοντας μαζί σε πολλά φιλικά, από τον μαντί Καμαρά που επέστρεψε και που πρέπει να μας δείξει κι αν θέλει να μείνει και φυσικά από τον Ελ Αραμπί που θα χρειαστεί να θυμηθεί τις παλιές μεγάλες του μέρες. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και για αυτό το ματς είναι γρίφος. Δεν επιτρέπουν σχεδόν καμία εκτίμηση και τα όσα προηγήθηκαν στην προετοιμασία: από αυτά που έχω καταλάβει οδηγός του Ολυμπιακού πρέπει να είναι το ματς με την Ρέιτζερς, που όλοι συμφωνούν πως είναι αυτό στο οποίο ο Ολυμπιακός μοίρασε υποσχέσεις.  Είναι μάλλον το μόνο, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό – τουλάχιστον αυτό λέει η αισιόδοξη ανάγνωση της ιστορίας: συνήθως τα μέτρια αποτελέσματα στα φιλικά μαρτυρούν ότι ο προπονητής κάνει μια δουλειά, κάτι διδάσκει. Απόψε θα δούμε τι έχει κάνει ο Μαρτίνεθ. Ισως και ποιες και πόσες ενισχύσεις χρειάζεται ο Ολυμπιακός που από όσους αποκτήθηκαν θα έχει στο γήπεδο σίγουρα δυο καινούργιους: τον Ιμπορα, που πρέπει να αντικαταστήσει τον ΕμΒιλά και τον Κίνι που θα παίξει με δεξί πόδι αριστερά στη θέση του Ρεαπτσουκ. Και οι δυο ίσως να είναι βασικοί στη συνέχεια, ίσως όμως και να μην είναι. Κι από αυτό καταλαβαίνεις πόσο πειραματικός είναι ο αποψινός Ολυμπιακός που θυμίζω πως πέρυσι πήρε δυο προκρίσεις στα πέναλτι μετά από ισοπαλίες και τρέχει ένα σερί χωρίς νίκη στην Ευρώπη που φτάνει τα 14 ματς.      

https://onsports.bbend.net/media/com_news/story/2023/08/03/821063/main/fabiano.jpg

Πέντε παίκτες δεν αρκούν

Διαφορετικές αλλά δύσκολες και οι αποστολές του Αρη και του ΠΑΟΚ. Ο Αρης αντιμετωπίζει την Ντινάμο Κιέβου στο Βικελίδης. Η ουκρανική ομάδα με το ιστορικό όνομα, παίζοντας κοντά δυο χρόνια μακριά από την πόλη και την έδρα της, είναι χειρότερη από την Ντνίπρο που απέκλεισε ο ΠΑΟ, αλλά το θέμα είναι ο Αρης. Στα δυο του παιγνίδια με την Αραράτ δεν έδειξε σε καλή κατάσταση παρά την πρόκριση. Το ότι θα είχε προβλήματα ομοιογένειας αυτό τον καιρό το περιμέναμε καθώς άλλαξε πολύ κι έχασε και παίκτες ικανότατους – δεν θα του είναι απλό να αντικαταστήσει τον Ματέο Γκαρσία, τον Ιτούρμπε, τον ΕμΜπακατά, τον Ετέμπο, τον Αμπουμπακάρ Καμαρά ακόμα και τον Καμάτσο. Ισως αυτοί να έδωσαν λιγότερα από όσα αναμενόταν με βάση και τα κασέ των συμβολαίων τους, αλλά είχαν αναμφίβολα και τις στιγμές τους. Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση η συζήτηση για όσους έφυγαν δεν έχει νόημα: το θέμα είναι οι παρόντες. Οι πάνω από τους δέκα παίκτες που απέκτησε ο Αρης στα ματς με την Αραράτ δεν φάνηκαν καλύτεροι από αυτούς που έφυγαν – δεν τους απορρίπτει κανείς διότι είναι πολύ νωρίς για κρίσεις, αλλά αν κάποιοι από αυτούς έχουν ανάλογη παρουσία στα ματς με την Ντιναμό Κιέβου οι ελπίδες του Αρη να τα καταφέρει είναι ελάχιστες: όσα προβλήματα κι αν έχουν οι Ουκρανοί θα εμφανίσουν σίγουρα μια ομοιογενής ομάδα που είναι απίθανο να χάσει από πέντε παίκτες όπως η Αραράτ στο Βικελίδης. Ο πρακτικός Τερζής εμπιστεύεται τους παλιότερους και καλά κάνει – μέσα σε αυτούς θα έβαζα και τον Φεράρι που έχοντας περάσει από το Βόλο ξέρει που βρίσκεται.

Η καλή είδηση είναι ότι επιστρέφει ο Μπράμπετς και ο Αρης στην άμυνα θα έχει τους παίκτες στους οποίους πέρυσι στηρίχτηκε: η άμυνά του είναι απόψε κλειδί. Για να κάνει, όμως, αποτέλεσμα πρέπει να κάνει ένα παιγνίδι πάρα πολύ καλύτερο από αυτά με την Αραράτ κι αυτό δεν γίνεται κατά παραγγελία. Πόσο μάλλον όταν έχουν προηγηθεί αποτελέσματα προβληματισμού στα φιλικά και οι μεταγραφές συνεχίζονται.

https://www.overfm.gr/wp-content/uploads/2023/07/%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%83%CE%B5%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%B1%CF%81-1.jpg

Ο Λουτσέσκου έβγαλε συμπεράσματα

Ο ΠΑΟΚ είναι σαφώς σε καλύτερη κατάσταση, αλλά έχει κι αυτός ένα δύσκολο αντίπαλο. Αντιμετωπίζει απόψε την Χάιντουκ στο Σπλιτ – τουλάχιστον η βέβαιη κινητοποίηση της κροατικής αστυνομίας μετά τα όσα έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια θα του δώσει την δυνατότητα να αγωνιστεί σε συνθήκες κανονικές: το επισημαίνω γιατί και οι οπαδοί της Χάιντουκ διαφημίζουν την σκληρότητα τους. Η Χάιντουκ του γνωστού μας Μάρκο Λιβάγια μοιάζει αυτή τη στιγμή η καλύτερη ομάδα στην Κροατία, κέρδισε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος την Ντιναμο Ζάγκρεπ και στοχεύει να σπάσει την κυριαρχία της: η Ντιναμό έχει κερδίσει τα τελευταία 18 από τα 19 πρωταθλήματα και το ένα που έχασε το έχασε από την Ριέκα! Αλλά ο ΠΑΟΚ έδειξε πρόοδο στη ρεβάνς με την Μπεϊτάρ: δεν είναι ποτέ εύκολο να κερδίσεις ένα αντίπαλο παίζοντας εξήντα λεπτά με παίκτη λιγότερο κι αυτό το κάνεις μόνο αν ως ομάδα έχεις αρετές. Ο Ρασβάν Λουτσέσκου ισχυρίζεται πως κάθε μέρα που περνά η ομάδα του θα είναι καλύτερη. Εχει δίκιο αλλά το κακό είναι ότι από το δεύτερο ματς με τους Ισραηλινούς πέρασε μόνο μια εβδομάδα. Από την άλλη υπάρχουν και καλές ειδήσεις. Ο Ρουμάνος μοιάζει να έχει απαντήσει σε όλα τα διλλήματα που τον απασχόλησαν στην αρχή της σεζόν, και μπορεί να περιμένει μεταγραφικές προσθήκες αλλά έχει στο μυαλό του μια ενδεκάδα βασικών (θα του λείψει δυστυχώς ο Αουγκούστο). Τα ματς με την Μπεϊτάρ ήταν υπό αυτό το πρίσμα αρκετά χρήσιμα διότι και στα δυο ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε δυσκολίες που σίγουρα έκαναν τον προπονητή του σοφότερο: ας ελπίσουμε πως τον όπλισαν και με όρεξη να συνεχίσει σε ένα περιβάλλον που πλέον δεν είναι ακριβώς ιδανικό. Ωστόσο το να ξεπερνάς την κριτική σημαίνει πάντα μόνο ένα πράγμα: πως έχεις γίνει καλύτερος.

Δύσκολη και η συνέχεια

Οι ελληνικές ομάδες έχουν διαφορετικής δυναμικότητας αντιπάλους στις ρεβάνς. Τον Αρη τον περιμένει λογικά η Μπεσίκτας, ένας αντίπαλος ακόμα πιο δύσκολος. Ο Ολυμπιακός αν προκριθεί θα παίξει μάλλον με την σέρβικη Τσουκαρίτσι κι αν αποκλειστεί θα βρεθεί στα προκριματικά του UEFA Conference League με αντίπαλο μάλλον την τουρκική Αδανα Ντεμίρσπορ. Τον ΠΑΟΚ περιμένει όποιος περάσει από το ζευγάρι Χάρτς – Ρόζενμποργκ. Ο δρόμος προς τους ομίλους είναι δύσκολος. Αλλά το ποιοι θα είναι οι επόμενοι αντίπαλοι δεν έχει νόημα: ας τους δούμε πρώτα και τους τρεις κόντρα σε δυνατές ομάδες απόψε. Κι ας ελπίσουμε πως σε επτά μέρες θα προκριθούν.