Όλα απόψε ακόμα πιο δύσκολα

Όλα απόψε ακόμα πιο δύσκολα


Αν η προηγούμενη ευρωπαϊκή βραδιά ήταν για τις τρεις ελληνικές ομάδες που αγωνίζονται στο Γιουρόπα λιγκ δύσκολη, η αποψινή είναι μάλλον λίγο δυσκολότερη. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να πάρει αποτέλεσμα από την Ρεν για να μείνει στις δυο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας του ομίλου του. Ο Ολυμπιακός πρέπει να κάνει ένα τουλάχιστον βαθμό στο Λονδίνο με την Γουεστ Χαμ για να κεφαλαιοποιήσει την νίκη του στο Καραϊσκάκη και να πάει μετά να παίξει μια πρόκριση με τους τους Γερμανούς της Φράιμπουργκ: εκεί θα πάει την επόμενη αγωνιστική κι ο δρόμος του είναι δύσκολος. Η ΑΕΚ πρέπει επιτέλους να κερδίσει ένα ματς στην Ευρώπη στην έδρα της. Η Μαρσέιγ μπορεί μετά τον αποκλεισμό της από τον ΠΑΟ στον προκριματικό του Τσάμπιονς λιγκ να δυσκολεύεται να βρει βηματισμό αλλά έχει πολλούς καλούς παίκτες – για την ΑΕΚ το ματς δεν θα είναι απλό. Απλό μοιάζει το παιγνίδι του ΠΑΟΚ με την Αμπερντίν. Ο ΠΑΟΚ κερδίζοντας γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα με τέσσερις σερί νίκες στα τέσσερα πρώτα ματς ομίλου το πάει στην Γερμανία για να παίξει κόντρα στην Αϊντραχτ την πρωτεία. Ο όμιλός του ήταν πιο εύκολος από των υπόλοιπων γιατί ο ΠΑΟΚ αγωνίζεται στο UEFA Conference League, αλλά εύκολα τα πράγματα τα έκαναν οι νίκες του.

Εχω διάφορες απορίες για την βραδιά – απορίες που μεγάλωσαν μετά τα ματς που οι ελληνικές ομάδες έδωσαν με τους ίδιους αντιπάλους την προηγούμενη αγωνιστική.

Στη Βρετάνη για πρόκριση  

Ο Παναθηναϊκός, μοιάζει παράδοξο, αλλά  στην αρκετά πλούσια ευρωπαϊκή του ιστορία δεν έχει κερδίσει ποτέ στη Γαλλία. Η εφετινή ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει σπάσει αρκετές παραδόσεις και στο πρωτάθλημά μας και στην Ευρώπη – θυμίζω πχ ότι απέκλεισε την Μαρσέιγ σε καλοκαιρινά προκριματικά για πρώτη φορά στην ιστορία της. Μπορεί να τα καταφέρει με την Ρεν που δεν κάνει κάποια συναρπαστική σεζόν στο γαλλικό πρωτάθλημα και είναι  ενδέκατη με μόλις δυο νίκες; Φυσικά και ναι. Αλλά πρέπει να κάνει το καλύτερο εφετινό του εκτός έδρας παιγνίδι.

https://www.fosonline.gr/media/news/2023/11/08/274097/main/jovanovic.jpg

Ο ΠΑΟ φέτος ξεκίνησε τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις με νίκη εκτός έδρας με την Ντνίπρο, αλλά το ματς έγινε στο σχεδόν άδειο και ουδέτερο γήπεδο του Κόζιτσε στη Σλοβακία. Στη συνέχεια πήρε μια ηρωϊκή πρόκριση από την Μαρσέιγ στα πέναλτι αντέχοντας σε ένα σφυροκόπημα. Μετά έχασε από την Μπράγα σε ένα παράξενο ματς στο οποίο ο Σπόραρ μπορούσε να ισοφαρίσει αμέσως τους Πορτογάλους, όταν προηγήθηκαν και τελικά απλά ο Μαντσίνι μειώνοντας στο 93΄έδωσε στον ΠΑΟ ελπίδες. Στον όμιλο ο ΠΑΟ έδωσε ένα και μόνο ματς εκτός έδρας: με την Μακάμπι στη Χάιφα. Κράτησε το 0-0, αλλά δεν ήταν καλός. Απόψε πρέπει να κάνει κάτι παραπάνω.

Η τύχη του κατά την γνώμη μου είναι ότι το ματς στη Γαλλία δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με το ματς με την Ρεν στην Αθήνα. Στη Λεωφόρο ο ΠΑΟ έχασε για ένα απλό λόγο: γιατί έπαιξε για να κερδίσει παίρνοντας παραπάνω ρίσκα από αυτά που ως ομάδα μπορεί να αντέξει. Δέχτηκε δυο γκολ (και θα μπορούσε να δεχτεί και τρίτο) γιατί η πρόθεσή του ήταν να σκοράρει. Εχασε ευκαιρίες, αλλά βρέθηκε νωρίς πίσω στο σκορ και η Ρεν έκανε αυτό που ξέρει: έπαιξε άμυνα κι αντεπιθέσεις. Όλο αυτό, ως σενάριο αγώνα, είναι δύσκολο να το ξαναδούμε. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, το ματς του ΠΑΟ απόψε θα είναι πολύ διαφορετικό. Ποιος διαφωνεί με αυτό; Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο προπονητής του ΠΑΟ είπε χθες ότι περιμένει από τους Γάλλους το ίδιο παιγνίδι. Αν είναι έτσι θα πρέπει να δούμε ένα διαφορετικό Παναθηναϊκό με γνώση του αντιπάλου. Στο ματς με τους Γάλλους στη Λεωφόρο που φάνηκε ότι αυτή κυρίως η γνώση του έλειπε. Το καλό απόψε είναι ότι τα διλλήματα του Γιοβάνοβιτς είναι λίγα: μετά απο καιρό 8-9 παίκτες του ΠΑΟ μου μοιάζουν στην ενδεκάδα του δεδομένοι. Δεν γίνεται να μην ξεκινήσουν Μπρινιόλι, Μλαντένοβιτς, Γεντβάι, Σένγκεφελντ, Αράο, Μπερνάρ, Παλάσιος, Ιωαννίδης, λογικά και ο Τσέριν.

https://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/23/04/03/diego-martinez-entrenamiento-r_151245.jpg?w=880&f=bicubic

Ο Μαρτίνεζ σκέφτεται αλλαγές

Δύσκολα μπορούμε να δούμε στο Λονδίνο και τον Ολυμπιακό να πιέζει την Γουεστ Χαμ και να την σκάει στο τρέξιμο όπως έκανε στο Καραϊσκάκη. Εκείνο το βράδυ η ομάδα του Ντιέγκο Μαρτίνεθ έκανε το καλύτερο εφετινό παιγνίδι της την στιγμή που έπρεπε. Ο προπονητής του Ολυμπιακού χρησιμοποιώντας τρεις μέσους (Καμαρά, Εσε κι Αλεξανδρόπουλο) αιφνιδίασε τους Αγγλους, κάλυψε την άμυνά του κι άφησε τον Φορτούνη να κάνει τη διαφορά. Ο προπονητής της Γουεστ Χαμ Ντέιβιτς Μόγιες είδε την ομάδα του να χάνει μετά από δώδεκα ευρωπαϊκά ματς και χθες είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον Ολυμπιακό. Αλλά απόψε θα είναι καλύτερα προετοιμασμένος: κατά την γνώμη μου για να έχει τύχη ο Ολυμπιακός και να κάνει πάλι στο Λονδίνο ένα μεγάλο ματς, όπως έκανε τα χρόνια του Πέδρο Μαρτίνς με την Τότεναμ και την Αρσεναλ, πρέπει ο Μαρτίνεθ να κάνει πάλι κάποιο τρικ αιφνιδιάζοντας. Δεν λέω πως ντε και καλά θα κάνει αποτέλεσμα αλλάζοντας την διάταξη της ομάδας ή την σύνθεσή της, αλλά είμαι βέβαιος πως για να τα καταφέρει ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι λιγότερο προβλέψιμος. Αυτή την προβλεψιμότητα πλήρωσε με τον ΠΑΟΚ – φυσικά και την κακή του εμφάνιση διότι αν παίζεις χωρίς ένταση και φτάνεις πάντα δεύτερος στη μπάλα δεν έχεις ελπίδες.

Ο Μαρτίνεθ μίλησε χθες στη συνέντευξη Τύπου πιο πολύ για το ματς με τον ΠΑΟΚ από όσο για το αποψινό ματς. Τόνισε την ανάγκη μια αντίδρασης και θυμήθηκε τον Ναδάλ λέγοντας πως είναι ένας πρωταθλητής που πάντα μάθαινε από τις ήττες του. Να δούμε τι έμαθε από το κυριακάτικο ματς ο ίδιος. Κάποιες πρώτες πληροφορίες για πολλές αλλαγές κτλ, προσωπικά με ανησυχούν. Ο Ολυμπιακός πρέπει να τρέξει πολύ και να αμυνθεί καλύτερα: κυρίως να καλύψει σωστά την άμυνα του γιατί απόψε θα ξεκινήσουν με την Γουεστ Χαμ κάποιοι που στο πρώτο ματς δεν βρέθηκαν στη βασική ενδεκάδα (Πακετά, Κορνέ, Μπόουνεν, Αλβαρες κτλ). Δεν νομίζω πως χρειάζεται να αλλάξει 5-6 παίκτες στην ενδεκάδα του. Μακάρι να κάνω λάθος.     

https://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/article_main_image/public/2023-04/livai_garcia.jpg?itok=pv-jNB3S

Η επιστροφή του Λιβάι

Η ΑΕΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εξελίσσεται σε υπέροχο μυστήριο. Δεν έχει νίκη στη Νέα Φιλαδέλφεια μολονότι έχει δώσει τρία ματς στα οποία έμοιαζε φαβορί (με Ντινάμο Ζάγκρεπ, Αντβερπ και Αγιαξ). Σε όλα αυτά τα παιγνίδια έχει δεχτεί γκολ, αλλά παραδόξως δεν κέρδισε όχι τόσο εξαιτίας της άμυνάς της, όσο γιατί δεν ολοκλήρωσε σωστά τις επιθέσεις της. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος της απόψε: να πετύχει ένα γκολ παραπάνω από την Μαρσέιγ που έχει κυνηγούς που μπορεί να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα – ή και να κερδίσουν πέναλτι όπως έχουν κάνει πολλοί από τους αντιπάλους της ΑΕΚ πράγμα που δεν είναι τυχαίο: με τον τρόπο που η ΑΕΚ αμύνεται προσφέρει καταστάσεις ένας εναντίον ενός στην αντίπαλο. Με δεδομένες τις αδυναμίες της νομίζω πως η ΑΕΚ για να τα καταφέρει πρέπει να δείξει τις επιθετικές αρετές της. Υπο αυτό το πρίσμα η επιστροφή του Λιβάι Γκαρσία προκύπτει τη στιγμή που η ΑΕΚ τον έχει ανάγκη.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μου φάνηκε μετά από καιρό λίγο ανήσυχος ο Ματίας Αλμέιδα. Μίλησε πολύ για όσα η ομάδα του έχει κάνει, προτίμησε να σταθεί σε πολλά που συνέβησαν στο πρώτο ματς, δήλωσε κουρασμένος για την ευκολία με την οποία αλλάζουν οι κρίσεις στην Ελλάδα. Ομολογώ πως δεν έχω δει να γίνεται κάποιου είδους σκληρής κριτικής στην ΑΕΚ ή στα αποτελέσματα της και δεν καταλαβαίνω σε ποιους ο Αλμέιδα αναφέρεται. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ο Αλμέιδα περιμένει να δει την ΑΕΚ που ξεκίνησε στο δεύτερο ημίχρονο στη Μασσαλία. Με την ελπίδα πως αυτή τη φορά δεν θα προκύψει κάποιο λάθος, όπως του Στάνκοβιτς στο πρώτο ματς, που θα την βραχυκλώσει.       

https://www.fosonline.gr/media/news/2023/08/17/260847/main/konstantelias-paok.jpg

Το πάρτι του ΠΑΟΚ

Αυτός που θα έχει από κάθε άποψη την πιο εύκολη βραδιά είναι ο ΠΑΟΚ. Μετά την νίκη με ανατροπή στο Αμπερντίν δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τους Σκοτσέζους: η δεύτερη θέση στον όμιλο και η πρόκριση στην επόμενη φάση είναι βέβαιη και η νίκη απλά χρειάζεται για να κυνηγήσει ο ΠΑΟΚ την πρώτη – γεγονός που θα του επιτρέψει να γλυτώσει ένα γύρο και ένα αντίπαλο που θα έχει τερματίσει τρίτος σε κάποιο όμιλο του Γιουρόπα λιγκ. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να κερδίσει την Αμπερντίν και για να ελπίζει πως στην επόμενη αγωνιστική οι Σκοτσέζοι στην σκληρή έδρα τους θα κάνουν ζημιά στην Άϊντραχτ Φρανκφούρτης. Η Τούμπα θα είναι κατάμεστη, ο ενθουσιασμός του κόσμου είναι στα ύψη μετά την νίκη της ομάδας στο Καραϊσκάκη. Κι αν έχει κέφια κι ο Κωνσταντέλιας θα δοθεί ένα σόου επιθετικό. Ο μικρός που κλήθηκε στην Εθνική αυτή την φορά από τον Πογιέτ είναι γεννημένος για να ομορφαίνει τέτοιες  βραδιές. Τον ΠΑΟΚ τον περιμένει μια νύχτα όμορφη, τους άλλους τρεις μια νύχτα πολύ απαιτητική.