Οι παλιοί στρατιώτες

Οι παλιοί στρατιώτες


Η δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος μοιάζει να είναι η κανονική πρεμιέρα του. Είχαμε εκπλήξεις, επιλογές προπονητών που συζητήθηκαν, και μουρμούρες για διαιτητές από αυτές που παραδοσιακά αγαπάμε. Είχαμε την πρώτη παραίτηση προπονητή καθώς ο Απόστολος Τερζής είπε ότι δεν θέλει να συνεχίσει στον Αρη. Και είχαμε και rotation, τόσο πολύ που νομίζεις πως η αγωνιστική έγινε κυρίως για να κάνουν κάποιοι προπονητές αυτό. Γιοβάνοβιτς, Ντιέγκο Μαρτίνεθ και Λουτσέσκου τα κατάφεραν σε αυτό καλά γιατί έχουν κάμποσους παλιούς στρατιώτες.

Ας επισημάνουμε μερικά πράγματα που είδαμε.   

Ηταν υποχρεωτικό το rotation

Το πρώτο αληθινό θύμα έκπληξης του νέου πρωταθλήματος είναι η ΑΕΚ, που πέταξε δυο βαθμούς στο εντός έδρας ματς με τον Πανσερραϊκό. Το τελικό 1-1 αποδόθηκε σε πολλούς παράγοντες. Πρώτα από όλα στο μεγάλο rotation του Ματίας Αλμέιδα. Επειτα στο χαμένο πέναλτι του Φαν Φεερτ. Και τέλος στη μεγάλη εμφάνιση του τερματοφύλακα του Πανσερραϊκού Αντριάν Χοβαν, μιας από τις αποκαλύψεις της νέας σεζόν. Παραβλέπω τα δυο τελευταία: αν ένα χαμένο πέναλτι κι ένας καλός τερματοφύλακας αρκούσαν για να πάρει ισοπαλία ο νεοφώτιστος Πανσερραϊκός από την ΑΕΚ, η Ενωση δεν θα είχε κερδίσει πέρυσι το νταμπλ και κακώς χαρακτηρίζεται φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

 

Το rotation του Αλμέιδα σηκώνει συζήτηση, αλλά πρέπει να είναι η σωστή συζήτηση. Ο Αλμέιδα το παράκανε λίγο καθώς έριξε στο ματς τον νεαρό Χρυσόπουλο βάζοντάς του δίπλα τον Μήτογλου που μπορεί να κάνει αρκετά, αλλά όχι να κατευθύνει μια άμυνα από παίκτες που δεν έχουν παίξει μαζί: ο Πανσερραϊκός το εκμεταλλεύτηκε κι αφού προειδοποίησε στο πρώτο λεπτό, σκόραρε με τον Αλεκσιτς στο 3΄. Αλλά πόσες διαφορετικές επιλογές είχε ο Αλμέιδα; Όχι και πολλές. Πρώτα από όλα η ΑΕΚ ερχόταν από συνεχόμενα ματς: τρία και δύσκολα σε δέκα μέρες. Επειτα ορισμένες επιλογές ήταν υποχρεωτικές. Με τον Λιβάι Γκαρσία τραυματία, τον Αραούχο όχι τελείως καλά και τον Πόνσε τιμωρημένο, η επιλογή του Φαν Φεερτ ήταν υποχρεωτική. Το ματς προσφερόταν για να δει ο κόουτς τον Πιζάρο βασικό και ο Μάνταλος, ο Γιόνσον κι ο Μοχαμαντί δεν είναι παίκτες που δεν ξεκινάνε ποτέ βασικοί – επίσης αν ήταν ρίσκο η συμμετοχή και του Ζίνι (που ήταν) ο Πινέδα, ο Αραούχο κι ο Γκατσίνοβιτς μπήκαν στο ματς νωρίς. Πιο πολύ κι από το rotation το προβληματάκι της ΑΕΚ τελευταία είναι ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη σπουδή στην άμυνα: σε όλα τα ματς μέχρι τώρα ξεκινά χάνοντας με 1-0 και στα τρία από τα τέσσερα ματς το γκολ το έχει δεχτεί νωρίς. Αυτό πρέπει κυρίως να διορθώσει.    

Η ΑΕΚ έκανε 82% κατοχή μπάλας, αλλά παρά το καλό παιγνίδι του Πιζάρο ήταν βιαστική και τσαπατσούλα στην τελική προσπάθεια: ο Γκατσίνοβιτς ισοφάρισε στο 78΄, χρόνος για μια ακόμα ανατροπή υπήρχε, αλλά στις προσπάθειες που έγιναν  έβλεπες μετά το 80’  κυρίως άγχος. Όλα αυτά δείχνουν απλά ότι ο Αλμέιδα έχει το μυαλό του στην Αντβέρπ. Δεν υπήρξε ούτε η καλύτερη προετοιμασία του ματς, ούτε η πρέπουσα διαχείρισή του. Είναι κακό ότι όλα αυτά δείχνουν πως υποτιμήθηκε ο Πανσερραϊκός. Είναι καλό όμως πως όλα αυτά δείχνουν πως η ΑΕΚ περιμένει την Αντβέρπ με το μυαλό όλων σε αυτή: την Τετάρτη θα δούμε ένα σπουδαίο παιγνίδι.

 

 https://nb.bbend.net/media/news/2023/08/26/1462058/figure/3938279.jpg

Ανετα και απλά

Πολλές αλλαγές, επτά τον αριθμό έκανε κι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς: η ενδεκάδα που παρουσίασε στο ματς του ΠΑΟ με το Βόλο ελάχιστη σχέση είχε με την ενδεκάδα του ΠΑΟ που αντιμετώπισε την Μπράγκα. Πλην όμως ο Γιοβάνοβιτς δεν χρησιμοποίησε πιτσιρικάδες ή παίκτες που βρέθηκαν στο γήπεδο για πρώτη φορά μετά από καιρό, αλλά παίκτες που στα εφετινά καλοκαιρινά προκριματικά έχουν αγωνιστεί – κάποιοι και βασικοί όπως βασικοί ήταν και στον περσινό ΠΑΟ. Παίκτες όπως ο Τσέριν, ο Ιωαννίδης κι ο Βέρμπιτς που πέτυχαν τα γκολ της νίκης (3-0), αλλά κι ο Μπερναρντ κι ο Κότσιρας κι ο Σένκεφελντ φάνηκαν να χαίρονται για την ευκαιρία που πήραν. Ο Γιοβάνοβιτς έδωσε ένα ημίχρονο στον Αράο για να δώσει ανάσες στον Πέρεθ, έδωσε την δυνατότητα στον Τζούρισιτς και στον Σπόραρ να κρατηθούν ζεστοί ενόψει του ματς με την Μπράγκα, έδωσε χρόνο στον Αϊτόρ που επανέρχεται κι έδωσε και στον Πάλμερ Μπράουν τη δυνατότητα να κάνει ντεμπούτο. Ο ΠΑΟ δεν ήταν καταιγιστικός όσο δείχνει το 3-0, ήταν όμως σοβαρός και με το μυαλό στο γήπεδο. και είναι πλέον μια ομάδα 18 παικτών που όλοι μπορούν να υπολογίζονται ως βασικοί.

Δυο λεπτά του χρειάστηκαν

Rotation έκαναν πάλι κι ο Ρασβάν Λουτσέσκου και ο Μαρτίνεθ, αλλά για κάπως διαφορετικούς λόγους. Ο Ρουμάνος θέλησε να ξεκουράσει πολλούς από αυτούς που μόχθησαν στη Σκοτία. Έτσι παράταξε τον ΠΑΟΚ με μια άμυνα από παίκτες που δεν έχουν ξαναπαίξει μαζί (Βιερίνια, Μιχαηλίδης, Κεντζιόρα, Ραχμάν Μπάμα), άφησε έξω τους Σβαμπ, Κωνσταντέλια, Μπράντον Τόμας και έδωσε φανέλα βασικού στον Τζίμα. Ο μικρός που είναι η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση νέου του εφετινού ΠΑΟΚ το  γκολ το έχει και το βρήκε πριν φύγει το ημίχρονο. Η Κηφισιά απέχει ακόμα από το να χαρακτηριστεί ομάδα Α΄ Εθνικής, αλλά δεν είχε τίποτα να χάσει και στο β’ ημίχρονο ανέβηκε. Ο Λουτσέσκου είναι πολύ έμπειρος για να μην καταλάβει ότι το κακό πλησίαζε καθώς είχε δει και τον Ζίφκοβιτς να χάνει πέναλτι κι έκανε νωρίς σχετικά αλλαγές. Όταν ο Μασούρας ισοφάρισε, ο ΠΑΟΚ είχε εντός γηπέδου τους Μπράντον Τόμας και Κωνσταντέλια που μαζί με τον Τάισον που είναι ανεβασμένος ήταν ζεστοί και χρήσιμοι στο φινάλε. Μια έμπνευση του Κωνσυαντέλια, μια πάσα με το τακουνάκι στον Μπάμπα έφερε το (αυτό)γκολ του 2-1 δυο λεπτά μετά την ισοφάριση της Κηφισιάς που διαμαρτυρήθηκε για φάουλ στον Τετέι στην αρχή της φάσης και ίσως έχει δίκιο, αλλά δεν κρίθηκε από αυτό το μη σφύριγμα τίποτα. Ο Λουτσέσκου είπε ότι δεν αντέχει την μεταγραφική περίοδο. Μετά το τέλος της ο ΠΑΟΚ θα είναι διαφορετικός. Για την ώρα, μπορεί όλοι να μιλούσαν χθες πολύ για το νέο Τζίμα, αλλά οι παλιοί του Λουτσέσκου του είναι χρήσιμοι - είναι σημαντικό.

 https://www.naftemporiki.gr/wp-content/uploads/2023/08/paok-1-696x464.jpg

Εύκολα όλα χάρη στους παλιούς

Οπως πολύ διαφορετικός θα είναι φέτος κι ο Ολυμπιακός και αυτό αρχίζει να φαίνεται. Μπορεί τα συνεχόμενα ματς στο Καραϊσκάκη να βοηθάνε τον προπονητή του να συνεχίσει τρόπο τινά την προετοιμασία της ομάδας, αλλά υπάρχει πρόοδος από ματς σε ματς – πρώτα από όλα γιατί οι ρόλοι γίνονται σιγά σιγά ξεκάθαροι. Ο  Μαρτίνεθ το δικό του rotation το έκανε για τους δικούς του λόγους: ο βασικός είναι ότι ήθελε να δώσει χρόνο συμμετοχής στους νεοφερμένους. Ετσι ξεκίνησε βασικούς τους Σκάρπα και Εσε και κράτησε στην κορυφή της επίθεσης τον Ελ Καμπί που είχε πετύχει δυο γκολ με την Τσουκαρίτσκι ενώ ο Ισπανός δεν έκανε το λάθος να αφήσει εκτός ενδεκάδας τον Φορτούνη, όπως στο ματς με τον Πανσερραϊκο κι επιβράβευσε τον Μασούρα για το τρέξιμό του στο πρώτο ημίχρονο την Πέμπτη. Του έδωσε μάλιστα και μια νέα θέση, κρατώντας τον πίσω από τον Ελ Καμπί – το είχαμε δει και κόντρα στους Σέρβους για ένα κομμάτι του ματς.

https://s3assets.agones.gr/thumbnails/ac840a2aee1038c1c6957ebb94c0e672

Ο Ατρόμητος στο 13΄έχασε την πρώτη και μοναδική του ευκαιρία στο ματς με τον Ρομπάιγ, αλλά ενώ ο κόσμος κοιτούσε τους καινούργιους, οι παλιοί του Ολυμπιακού ανέλαβαν δράση και καθάρισαν. Ο Μασούρας άνοιξε το σκορ στο 32΄, ο Μαντί έδιωξε κάθε άγχος στο 41΄κι ο Μασούρας στο 48΄ τελείωσε το ματς δίνοντας στον προπονητή του το δικαίωμα να συνεχίσει τις δοκιμές χωρίς σκοτούρες. Το 4-0 το έκανε ο Κίνι παίρνοντας το ριμπάουντ σε σουτ του Αλεξανδρόπουλου, ενώ ο Μπιέλ που ήρθε από τον πάγκο είχε ένα ακόμα δοκάρι. Ο Ολυμπιακός παίζοντας κάτι σαν 4-2-2-2 (όπως κάποτε ο ΠΑΟ τον καιρό του Αναστασίου και η Κολομβία τον καιρό του προφήτη Ματουράνα) είχε δυο παίκτες να μαζεύουν τις δεύτερες μπάλες (τον Εσε που τρέχει για τρεις και τον Καμαρά που θα είναι η καλύτερη μεταγραφή του Ολυμπιακού αν μείνει), δυο στη δημιουργία (τον Φορτούνη και τον Σκάρπα που ψάχνει τρεξίματα και αντοχές) και δυο στην περιοχή αφού ο Μασούρας παίζοντας όπως στα χρόνια που ήταν στον πανιώνιο έπαιζε κρυφός φορ κι έβγαινε από παντού. Είναι νωρίς ακόμα για να πούμε πως αυτή θα είναι η ενδεκάδα των βασικών του, αλλά ο Μαρτίνεθ προβληματίζεται, αναθεωρεί και σίγουρα κάτι φτιάχνει.    

 Ιστορίες με φορ

Στη Λαμία είχαμε το ψυχόδραμα της ημέρας. Ο Αρης δεν ήταν χειρότερος από τους γηπεδούχους στο πρώτο ημίχρονο αλλά δεν έχει φορ – για την ακρίβεια δεν έχει κανένα που να μπορεί να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα καθώς οι νεοφερμένοι του κυνηγοί για την ώρα παρουσιάζουν ένα ρεσιτάλ από χαμένες ευκαιρίες. Η Λαμία έχει τον Καρλίτος που είναι μια πολυτέλεια και μπράβο της που τον απόκτησε: αυτός σκόραρε δίνοντας το αβαντάζ στην ομάδα του πριν φύγει το ημίχρονο. Η αντίδραση του Αρη που δεν ήρθε ποτέ προκάλεσε την παραίτηση του Απόστολου Τερζή: πραγματικά δεν κατάλαβα το γιατί διότι αν ο Αρης δεν έχει φορ σίγουρα δεν είναι δική του ευθύνη. Σέντερ φορ έχει κι ο Αστέρας Τρίπολης: λέγεται Χουάν Μιριτέλο ήρθε από την Αργεντινή και το Σάββατο κατέστρεψε τον ΟΦΗ – δικό του ένα γκολ και μια ασίστ για το τελικό 3-0. Υπήρξε επίσης την Παρασκευή το 0-0 του ΠΑΣ με τον Παναιτωλικό. Που έδωσε τη δυνατότητα στον ΠΑΣ να είναι μόνος πρώτος στη βαθμολογία για πάνω από εικοσιτέσσερις ώρες…