Ο απόλυτος παραλογισμός

Ο απόλυτος παραλογισμός


Ένα ασήμαντο ματς για το κύπελλο, όπως αυτό με την Παναχαϊκή, βάζει τον Ολυμπιακό σε μεγάλες περιπέτειες: από την απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής του κυπέλλου θα κριθούν πολλά για την χρονιά των Ερυθρόλευκων. Η τιμωρία είναι δεδομένη – το ζήτημα είναι αν θα υπάρξει αφαίρεση βαθμών από το πρωτάθλημα ή από το κύπελλο.

Είμαστε στη φάση των ομίλων

Μην ξεχνάμε ότι η διοργάνωση είναι ακόμα στη φάση των ομίλων και οι όμιλοι δεν έχουν καν τελειώσει: αν υπάρχει λογική η αφαίρεση βαθμών, αν υπάρξει, θα αφορά τον όμιλο. Το σχετικό άρθρο είναι επίτηδες ασαφές και μιλά για «βαθμολογία» και όχι για «βαθμολογία πρωταθλήματος» ακριβώς γιατί μπορεί να υπάρχουν κι άλλες βαθμολογίες: η βαθμολογία του κυπέλλου π.χ ή η βαθμολογία των play off ή η βαθμολογία κάποιου μίνι ομίλου που μπορεί να σχηματιστεί για μπαράζ κτλ. Αλλά δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι ο Ολυμπιακός θα τύχει μιας δίκαιης δίκης: όταν μια διμοιρία ΜΑΤ φεύγει από την Αθήνα για να πάει στην Πάτρα να πλακωθεί με τον κόσμο, δεν μου μοιάζει τίποτα τυχαίο. Επίσης φοβάμαι ότι για τον Ολυμπιακό η ζημιά έχει γίνει: θα ναι δύσκολο να συγκεντρωθούν οι παίκτες του για το ματς στο Βικελίδης, όταν από χθες ρωτάνε τι ισχύει με τις τιμωρίες. Όπως και να χει η ομάδα του Μαρτίνς μπαίνει σε μια φάση ξαφνικής αναστάτωσης: ό,τι δηλαδή δεν είχε ανάγκη. Αλλά το θέμα δεν είναι ο Ολυμπιακός: είναι ότι όπως ακριβώς σας έγραφα και στην περίπτωση της τιμωρίας της ΑΕΚ είναι ελληνική και μόνο πατέντα τα πρωταθλήματα να κρίνονται, στα χαρτιά, από την αστυνομία, τη συμπεριφορά της και τις εκθέσεις της. Το να διακοπεί οριστικά ένα ματς και να μηδενιστούν όσοι τη διακοπή προκάλεσαν είναι λογικό και στο ποδόσφαιρο απαραίτητο, διότι διαφορετικά θα είχαμε διακοπές συνέχεια. Το να τιμωρούνται με αφαιρέσεις βαθμών ομάδες για παιγνίδια που ολοκληρώθηκαν κανονικά είναι παραλογισμός. Απόλυτος. Η ιστορία δεν έχει κάτι να πεις: όπως και να το δεις είναι μια ακόμα ιστορία θλίψης. Θέλω απλά να επισημάνω δυο πράγματα που θα ήταν χρήσιμα προσεχώς, ώστε οι ομάδες να σταματήσουν να πληρώνουν για όσα δεν ευθύνονται.

 

Ποτέ δεν ξέρουμε τι ακριβώς έγινε

Το πρώτο και το απολύτως απαραίτητο σε αυτές τις ιστορίες είναι να ξέρουμε τι ακριβώς έγινε: μόνο σε αυτή την περίπτωση μια τιμωρία μπορεί να είναι δίκαιη. Είχα επισημάνει και στην πρόσφατη περίπτωση της τιμωρίας της ΑΕΚ ότι ο δικαστής είχε σταθεί στην έκθεση της αστυνομίας, διότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο. Η ΑΕΚ θυμίζω, ότι με διαρροές, είχε επιτεθεί στον δικαστή που είχε βγάλει την πρωτόδικη απόφαση χαρακτηρίζοντάς την «έκτρωμα». Με βάση ό,τι ισχύει όμως, ο κ. Μάρκου δεν μπορούσε να βγάλει άλλη απόφαση: αν οι ΠΑΕ δεν θέλουν να χρησιμοποιούνται οι εκθέσεις της αστυνομίας, μπορούν να το αποφασίσουν και να ζητήσουν από τον Υφυπουργό Ποδοσφαίρου κ. Γιώργο Βασιλειάδη και από την ΕΠΟ τις σχετικές τροποποιήσεις των κανονισμών. Όσο δεν το κάνουν θα εξαρτιόνται από τις διαθέσεις του εκάστοτε αστυνομικού διευθυντή που κι αυτός, ένας Θεός ξέρει, από ποιόν παίρνει εντολές.  

Ακούμε συνέχεια για εναρμονισμούς των καταστατικών με την UEFA κτλ: είναι όλα μπούρδες – επι της ουσίας κανένας εναρμονισμός δεν υπήρξε ποτέ. Η UEFA δεν κρίνει ποτέ περιστατικά βίας με βάση εκθέσεις αστυνομίας γιατί δεν τις θεωρεί αξιόπιστες, εφόσον η αστυνομία σε επεισόδια εμπλέκεται. Ακόμα και για το οτιδήποτε συμβαίνει εκτός γηπέδου υπεύθυνος για την καταγραφή του είναι ο παρατηρητής του αγώνα, που για αυτό υπάρχει και αμείβεται. Όταν υπάρχουν επεισόδια τον παρατηρητή τον ενδιαφέρουν δυο κυρίως πράγματα. Το πρώτο αν αυτά επηρέασαν αρνητικά την έκβαση του αγώνα. Το δεύτερο ποιοι τα δημιούργησαν. Εξυπακούεται πως ο παρατηρητής, κάνοντας την έκθεση, πρέπει να δώσει στην πειθαρχική επιτροπή της UEFA μια πληρέστατη εικόνα για το τι συνέβη: αν δεν το κάνει, πάει σπίτι του. Ο παρατηρητής έχει την υποχρέωση να μιλήσει με τους υπεύθυνους ασφαλείας του γηπέδου και φυσικά αν χρειαστεί και με κάποιον εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομίας. Γιατί στην Ελλάδα δεν συμβαίνουν αυτά; Γιατί οι παρατηρητές κοροϊδεύουν την κοινωνία και μαζί και τους δικαστές που πρέπει να αποφασίσουν την όποια ποινή της ομάδας: ακούνε μόνο παράγοντες. Πάρτε για παράδειγμα τα πρόσφατα επεισόδια στο ΟΑΚΑ: οι παρατηρητές έγραφαν ότι έγιναν από κάποιους άγνωστους (!) και ότι οι υπεύθυνοι της ΑΕΚ απλά μετέφεραν τον κόσμο από τη μια εξέδρα στην άλλη χωρίς να εξηγούν το γιατί. Όταν υπάρχουν αυτές οι ασάφειες, πώς να μην λαμβάνονται υπόψιν οι εκθέσεις της αστυνομίας; Και πώς να μην τις λαμβάνει υπόψιν του ένας δικαστής; 

 

 

Κανονικά, μετά από όσα ζήσαμε πέρυσι με τις εκθέσεις των αστυνομικών, που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν λεπτομερέστατες (Καραϊσκάκη) και σε κάποιες άλλες ελλιπέστατες (Γιάννενα), το Υφυπουργείο που διοικεί το ποδόσφαιρο, η ΕΠΟ και η Σουπερλίγκα θα πρεπε να προβληματιστούν. Αφού τάχα μου εναρμονίζουν τα καταστατικά τους με την UEFA, θα πρεπε για παράδειγμα να δουν τον ρόλο των παρατηρητών της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και το τι κάνουν οι δικοί μας. Αλλά ποιος να τα κάνει αυτά; Στην Ελλάδα οι αρχές του ποδοσφαίρου είναι δυστυχώς της πλάκας και οι πρόεδροι των ΠΑΕ χαίρονται αν τιμωρείται ο αντίπαλος. Κι αν την έχουν γλυτώσει επειδή κάποιος αστυνομικός διευθυντής κάνει τα στραβά μάτια, νομίζουν ότι έτσι θα γίνεται πάντα…

Ποιος ευθύνεται για την αστυνομία

Το δεύτερο που θέλω να υπενθυμίσω είναι εκείνη την παλιά ιστορία με τα επτά σημεία, τα οποία ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης είχε επιβάλει στις ΠΑΕ να δεχτούν, όταν έκανε την περσινή διακοπή του πρωταθλήματος μετά τη μπούκα του Σαββίδη στο γήπεδο της Τούμπας. Πιθανότατα δεν το θυμόσαστε, αλλά ένα από αυτά αφορούσε την ίδια την παρουσία της αστυνομίας: σύμφωνα με τον Υφυπουργό οι ΠΑΕ (!) έπρεπε να δεχτούν να μην υπάρχει αστυνομία στο γήπεδο, αλλά μόνο έξω από αυτό. Υπήρξαν αντιρρήσεις, διότι οι ΠΑΕ γνωρίζουν πως δεν είναι εύκολο να αστυνομεύσουν οι ίδιες το γήπεδο, αλλά η πρόταση έγινε δεχτή και για αυτό και το πρωτάθλημα ξανάρχισε. Οπότε η ερώτηση είναι νομίζω απλή: τι έκανε η αστυνομία στο Πελοποννησιακό κ. Υφυπουργέ; Γιατί βρέθηκε στις εξέδρες, ενώ δεν έπρεπε καν να υπάρχει στο γήπεδο; Ποιος, παρακούοντας όσα θα πρεπε να ισχύουν, έφτιαξε αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο; Όχι ότι περιμένω να πάρω απάντηση. Απλά επισημαίνω την υποκρισία των αρχών. Την ανοησία των οπαδών δυστυχώς την είδαμε.