Μια νύχτα αρκετά ζόρικη

Μια νύχτα αρκετά ζόρικη


Η επιστροφή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε δυο πράγματα για ποδόσφαιρο κι όχι για κανονισμούς, γιατρούς, διαιτητές συμπληρωματικές εκθέσεις, κτλ. Απόψε ο ΠΑΟ αντιμετωπίζει τη Ρεν, η Ολυμπικ Μαρσέιγ την ΑΕΚ και η Αμπερτιν τον ΠΑΟΚ κι αν οι τρεις ελληνικές ομάδες κερδίσουν θα διατηρήσουν τις πρώτες θέσεις που έχουν αυτή τη στιγμή στη βαθμολογία των ομίλων στους οποίους βρίσκονται – θυμίζω ότι η ΑΕΚ κι ο ΠΑΟ αγωνίζονται στο Γιουρόπα λιγκ κι ο ΠΑΟΚ στο UEFA Conference League. Ο Ολυμπιακός, από τη μεριά του αντιμετωπίζει στο Καραϊσκάκη την Γουέστ Χαμ με σκοπό την πρώτη του εφετινή νίκη στη φάση των ομίλων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτή θα είναι η πιο δύσκολη βραδιά των ελληνικών ομάδων. Το «μέχρι την επόμενη» δεν ισχύει απαραίτητα.   

Λογικά με την ίδια ομάδα

Ο ΠΑΟ είναι καλά κι αυτό φάνηκε και στο πρώτο ημίχρονο στο Καραϊσκάκη, στο ντέρμπι που δεν τελείωσε. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς την περασμένη Κυριακή παρουσίασε μια ομάδα που έδειξε για 45 λεπτά πως μπορεί να φρενάρει τον Ολυμπιακό και να του επιτεθεί: πολλά από όσα είδαμε την Κυριακή ο ΠΑΟ λογικά θα τα επιχειρήσει κι απόψε. Νομίζω πως ο ΠΑΟ θα έχει πάλι τους Ντζούρισιτς και Μπερνάρ μαζί στο γήπεδο, πως για χάρη τους θα τρέξουν πολύ ο Τσέριν και ο Ιωαννίδης (που είναι αυτός που πάντα προσπαθεί να χαλάσει το build up του αντιπάλου και συχνά το καταφέρνει έστω και μόνος του!), ενώ αν υπάρχει μια αμφιβολία αφορά το ποιον θα προτιμήσει ο Γιοβάνοβιτς ανάμεσα στον Πέρεθ και τον Αράο, δεδομένο ότι στην άμυνα θα επιστρέψει ο Γεντβάι δίπλα στον Σενκεφελντ. Σίγουρα θα βρεθεί και θέση για τον Παλάσιος, αλλά αυτή τη φορά στα δεξιά της επίθεσης καθώς αριστερά θα υπάρχει κι απόψε ο Μπλαντένοβιτς που είναι αρκετά επιθετικός μπακ.

Τι είναι η Ρεν; Μια κλασική ομάδα της γαλλικής επαρχίας που προτιμάει να πουλάει παίκτες από το να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα που και λόγω της Παρί Σεν Ζερμέν δεν θα το κερδίσει ποτέ – κάτι σαν την Ναντ που πέρυσι αγωνίστηκε με τον Ολυμπιακό σε ελαφρώς βελτιωμένη έκδοση. Η περσινή της πέμπτη θέση στη Γαλλία εκτόξευσε τις τιμές των παικτών της και οι διοικούντες της άλλο που δεν ήθελαν! Η πώληση του Ντοκού, που αγωνίζεται πλέον για την Μάντσεστερ Σίτι, του Μάχερ που πήγε στην Βόλφσμπουργκ, του 19χρονου Ουγκοτσούκβου που ανήκει στην Τσέλσι και των Μπαντέ, Γκιρασί, Ντιούφ και Τσαουνά, έφεραν στα ταμεία της Ρεν 143,5 εκατ. ευρώ πέρυσι το καλοκαίρι: 60 από αυτά έδωσε η Σίτυ για τον Ντοκού. Αλλά η Ρεν είναι σαν συγχρόνως να έσβησε την περσινή σεζόν της: στο γαλλικό πρωτάθλημα έχει μια συλλογή από ισοπαλίες και στο Γιουρόπα λιγκ κέρδισε μόνο την Μακάμπι Χάιφα. Ο ΠΑΟ έχει μια μεγάλη ευκαιρία να την κερδίσει στη Λεωφόρο: στο ΟΑΚΑ, με καμιά 50αριά χιλιάδες οπαδούς εκτιμώ ότι θα ήταν πιο εύκολο και το ίδιο φάνηκε να πιστεύει κι ο Γιοβάνοβιτς που στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στάθηκε σε αυτό. Ο ΠΑΟ θέλει ένα γκολ στο πρώτο ημίχρονο – μετά όλα μπορεί να γίνουν εύκολα. Η Ρεν έχει τρεξίματα και αντοχές, αλλά όχι εμπειρία διαχείρισης παιγνιδιού.  

Σκοράρει και δέχεται γκολ όπως η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ έχει μια δύσκολη αποστολή στη Μασσαλία. Οι οργανωμένοι οπαδοί της Ενωσης είναι αφερφοποιημένοι με τους Μαρσεγιέζους, αλλά μετά τις γιορτές οι δυο ομάδες θα μπουν να παίξουν και το ματς δεν θα είναι φιλικό. Η γαλλική ομάδα είναι σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν όταν αγωνίστηκε με τον ΠΑΟ το καλοκαίρι, γιατί τότε ήταν μεν ασύνδετη λόγω των πολλών μεταγραφών και της έλλειψης παιγνιδιών, πλην όμως είχε ενθουσιασμό και πίστη, πίστη που μετά τον αποκλεισμό από τον ΠΑΟ κλονίστηκε. Ο αποκλεισμός την έριξε σε μια βαθιά κρίση, την πλήρωσε ο προπονητής Μαρθελίνιο που αντικαταστάθηκε από τον γνωστό μας Ρίνο Γκατούζο, αλλά η Μαρσέιγ βρέθηκε να προσπαθεί να κάνει μια δεύτερη αρχή στις αρχές Οκτωβρίου κι αυτό δεν είναι εύκολο. Στο γαλλικό πρωτάθλημα (αλλά και στο Γιουρόπα λιγκ) η Μαρσέιγ σκοράρει, διότι η επιθετική ποιότητα δεν της λείπει, αλλά δέχεται και γκολ ασταμάτητα.

https://cdn.flash.gr/portal-img/art_featured/14/6004852.jpg?crop=2048,1266,0,50

Ο Γκατούζο που ξέρει τον Αλμέιδα είπε ότι η ΑΕΚ έχει το πείσμα και τη θέληση που είχε ο προπονητής της όταν έπαιζε ποδόσφαιρο: και από τα δυο ο Ιταλός ξέρει. Ο Αλμέιδα ανταπόδωσε την φιλοφρόνηση χαρακτηρίζοντας τον Γκατούζο πολεμιστή είπε όμως ότι η ομάδα του παίζει καλύτερη μπάλα από αυτή που έπαιζε ως παίκτης ο ίδιος. Η ΑΕΚ έχει απουσίες στην επίθεση (εκτός του απόντος καιρό τώρα Λιβάι Γκαρσία και του Γκατσίνοβιτς που χτύπησε στα ματς με την Σερβία δεν θα αγωνιστεί κι ο Αραούχο) αλλά δεν θα έχει άγχος και θα έχει τις ευκαιρίες της να σκοράρει. Χωρίς να βάλει γκολ είναι δύσκολο να κάνει αποτέλεσμα κι αυτό είναι κακό. Το καλό είναι ότι το γνωρίζει.

Νίκη όπως με την Χαρτς

Κι ο ΠΑΟΚ στο UEFA Conference League θα ψάξει στο Αμπερντίν μια νίκη πρωτιάς στον όμιλο, αν το ματς γίνει γιατί στο Αμπερντίν, την πιο δύσκολη από άποψη καιρικών συνθηκών πόλη της Σκοτίας τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ο Λουτσέσκου πήγε την ομάδα του στην Σκοτία από την Δευτέρα για να προσαρμοστεί στις συνθήκες: αν στο μονίμως παγωμένο Αμπερντίν το ματς γίνει θα βρέχει πολύ, οι Σκωτσέζοι θα σηκώνουν τη μπάλα και στο γήπεδο θα πέσουν κορμιά. Αν ο ΠΑΟΚ δείξει την τεχνική του ανωτερότητα όπως και στα ματς με την επίσης σκωτσέζικη Χαρτς στον προκριματικό, δεν θα έχει πρόβλημα γιατί υπερτερεί τεχνικά κι όπως είπε κι ο Μπράντον Τόμας «ξέρει να παίζει επίθεση».

https://www.to10.gr/wp-content/uploads/2019/02/4648303-1-1.jpg

Αν γίνει ένα ματς «σκωτσέζικο», βασισμένο στην δύναμη, η ομάδα του Λουτσέσκου θα χρειαστεί πρώτα από όλα καθαρό μυαλό. Η Αμπερντίν είναι προβλέψιμη αλλά σκληρή. Ξέρεις τι θα κάνει όταν έχει τη μπάλα, αλλά είναι καλύτερα να την έχεις εσύ. Οσο κι αν ο Λουτσεσκου, όπως δήλωσε, δεν θέλει συγκρίσεις με τη Χάρτς, οι δυο ομάδες μοιάζουν: μόνη διαφορά ότι η Αμπερντίν παίζει πιο οργανωμένα και δεν έχει ένα φορ σημείο αναφοράς όπως είχε η Χάρτς που έπαιζε πολύ και σχεδόν αποκλειστικά για τον Λόρενς Σάακλαντ. Περιττό να πω ότι στο γήπεδό της η Αμπερντίν είναι πάντα καλύτερη από ό,τι εκτός έδρας. Για τον ΠΑΟΚ που θέλει την πρωτιά το ματς είναι λίγο παγίδα.

Μεγάλο ματς, αρκεί ο Ολυμπιακός να αντέξει

Ο Ολυμπιακός έχει την πιο δύσκολη αποστολή: η Γουεστ Χαμ, κάτοχος του UEFA Conference League, είναι μια ομάδα με παίκτες πολύ ικανούς με την μπάλα στα πόδια – αυτό είναι το μόνο στο οποίο μοιάζει με τον Ολυμπιακό. Ερχεται από μια ήττα με 4-1 από την Αστον Βίλα στην Πρέμιερ λιγκ, αλλά αυτή ίσως οφείλεται και στο ότι η Γουέστ Χαμ έχει το μυαλό της πολύ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: τα Σφυριά πανηγύρισαν πέρσι την κατάκτηση του UEFA Conference League απίστευτα και συνέχισαν να ξοδεύουν χρήματα το καλοκαίρι που προηγήθηκε για να κερδίσουν και το Γιουροπα Λιγκ φέτος. Ο κόουτς Ντέιβιντ Μόγες, που στο Καραϊσκάκη έχει ζήσει μια ήττα κάποτε στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν κρύβει πως αυτός είναι ο μεγάλος στόχος του. Αν και πούλησε στην Αρσεναλ τον αρχηγό και πιο εμβληματικό παίκτη της, τον Ντέκλαν Ράις, χάρη στα 116 εκατ. ευρώ που έβαλε στο ταμείο της η Γουεστ Χαμ απέκτησε τρο καλοκαίρι το αστέρι του Αγιαξ Μοχαμέντ Κούντους (με 43 εκατ. ευρώ), τον Έντσον Αλβάρες (με 38 εκατ. ευρώ) και τον Τζέιμς Γουόρντ Πράους (με 34,8 εκατ. ευρώ) κι έχει πάντα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα «δεκάρια» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου τον Λούκας Πακετά που ήρθε δυο καλοκαίρια πριν από τη Λιόν για να αλλάξει την ιστορία της και δείχνει να τα κατάφερε.

Κυρίως, όπως επεσήμανε χθες ο Μαρτίνεθ, μπορεί να έχει στο γήπεδο έξι παίκτες πάνω από 1,90μ – και ίσως για αυτό κάποιοι Αγγλοι δημοσιογράφοι μπερδεύτηκαν και έγραψαν για τις απουσίες του Ολυμπιακού στο μπάσκετ. Κατά τα άλλα στην περίπτωση του Ολυμπιακού όλα μοιάζουν γνωστά. Για να κάνει αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός χρειάζεται ή να σκοράρει δυο φορές τουλάχιστον ή να μην δεχτεί γκολ. Η επιλογή του να παίζει ο Ολυμπιακός με τέσσερις παίκτες στην επίθεση δημιουργεί ματς γκραν γκινιόλ όταν ο Ολυμπιακός βρίσκει αντιπάλους που δεν έχουν σκοπό να τον περιμένουν και να του αφήσουν τη μπάλα. Είναι πολύ πιθανό όποιος πάει στο Καραϊσκάκη να χαρεί από κοντά μια ματσάρα – για την ακρίβεια μου μοιάζει το μόνο βέβαιο.