Μια μεγάλη βραδιά στο ΟΑΚΑ

Μια μεγάλη βραδιά στο ΟΑΚΑ


Ο ΠΑΟ αντιμετωπίζει απόψε στο ΟΑΚΑ την Μπράγκα που στο τελευταίο πέρασμά της από το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας είχε πετύχει τέσσερα γκολ στην ΑΕΚ προ τριετίας. Ανέφερα το προηγούμενο για να το ξορκίσω – άλλωστε η παραπέουσα τότε ΑΕΚ δεν έχει σχέση με τον εφετινό ΠΑΟ και - το σημαντικότερο – τότε ρο ΟΑΚΑ ήταν άδειο ενώ απόψε αναμένεται ζεστό πιο πολύ κι από τις εφετινέ αυγουστιάτικες νύχτες. Ο ΠΑΟ απόψε ετοιμάζεται να ζήσει μια μεγάλη βραδιά σε ένα ΟΑΚΑ από τα παλιά. Αν βρεθεί στους ομίλους μετά από ένα ματς στο ΟΑΚΑ θα είναι και ιστορικά συνεπής: αυτό το γήπεδο ήταν το παλκοσένικο των ευρωπαϊκών του μεγάλων βραδιών για τρεις τουλάχιστον δεκαετίες.

Το καλύτερο σημάδι

Μετά το πρώτο ματς ανάμεσα στην Μπράγκα και τον Παναθηναϊκό ο καλός προπονητής των γηπεδούχων Αρτουρ Ζόρζε είχε εκφράσει την σιγουριά του για πρόκριση της ομάδας του στην Αθήνα (με νίκη μάλιστα…) και την βάσιζε σε δυο πράγματα: στο ό,τι η ομάδα του έφτασε στη νίκη επί του ΠΑΟ μετά από ένα δύσκολο ματς και στην πίστη του ότι στο δεύτερο παιγνίδι η Μπράγκα θα κερδίσει, διότι, όπως είχε πει εκείνο το βράδυ, «είχε φτάσει πολύ κοντά σε ένα 3-0 που θα τελείωνε κάθε συζήτηση για πρόκριση». Ο Ζόρζε, που είχε κάνει ένα εξαιρετικό κοουτσάρισμα και πιστώνεται πολύ από τη νίκη των Πορτογάλων στο πρώτο ματς, είχε μιλήσει λίγο αλαζονικά: στην πραγματικότητα θα πρεπε να δηλώσει την ανακούφισή του αφού ναι μεν η ομάδα του είχε ευκαιρίες και μετά το 2-0, πλην όμως ο ΠΑΟ το δικό του γκολ θα το είχε βάλει πολύ νωρίτερα (και θα είχε ισοφαρίσει) αν ο Σπόραρ δεν έχανε την ευκαιρία της χρονιάς. Όπως να ‘χει χθες στην συνέντευξη Τύπου ο Ζόρζε ήταν πολύ διαφορετικός. Είπε ότι μίλησε στους παίκτες του «εστιάζοντας στην ανάγκη να εκμεταλλευτούν τα δυνατά τους σημεία δηλαδή την ταχύτητα και την ευκολία να φτάνουν στο γκολ». Πρόσθεσε ωστόσο ότι τους είπε «ότι πρέπει να σεβαστούν τον αντίπαλο γιατί ένα πολύ δυνατός». «Πρέπει να κρατήσουμε και να εκμεταλλευτούμε τα θετικά στοιχεία του πρώτου ματς, μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε» είπε ο έμπειρος κόουτς τονίζοντας πως «δεν υπάρχει φαβορί» γιατί «ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα, δηλαδή ένα καλό σύνολο κι αυτό προβληματίζει». Η σιγουριά του έχει πάει περίπατο. Κι αυτό για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι το καλύτερο σημάδι πριν το παιγνίδι.

Αποψε υπάρχει οδηγός

Σε σχέση με το πρώτο παιγνίδι στην Μπράγκα υπάρχει απόψε κάτι καινούργιο που έχει να κάνει με τον Παναθηναϊκό. Η αντίπαλός του δεν είναι πλέον γοητευτικά μυστηριώδης, έχει δείξει δυνατότητες και αδυναμίες αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο προπονητής του ΠΑΟ έχει απόψε ένα οδηγό: το πρώτο ημίχρονο που ο Παναθηναϊκός του έκανε στο πρώτο ματς απέναντι στους επικίνδυνους Πορτογάλους. Αν μεγαλώσει το διάστημα αυτής της απόδοσης μπορεί να τα καταφέρει να προκριθεί.

Ο ΠΑΟ επέστρεψε από την Μασσαλία με μια τεράστια πρόκριση και ένα μεγάλο ερωτηματικό: τι μπορεί να πάθει στο Μουνιτσιπάλ της Μπράγκα αν η άμυνά του δείξει τα προβλήματα που είδαμε στο Βελοντρόμ. Πριν το πρώτο ματς η ερώτηση ήταν αν ο Παναθηναϊκός μπορεί να κάνει απέναντι σε μια ομάδα γρήγορη κι επιθετική όσο περίπου η Μαρσέιγ, ένα στιβαρό αμυντικό παιγνίδι. Ο Γιοβάνοβιτς είχε τότε απαντήσει λέγοντας πως αυτό δεν χρειάζεται – η θέση του ήταν ότι ένα καλό αποτέλεσμα μπορεί να ρθει με κατοχή, κυκλοφορία της μπάλας και παραγωγικό ποδόσφαιρο κι αυτό είχε κάνει ο ΠΑΟ στο πρώτο ημίχρονο του πρώτου ματς.  Πριν μια εβδομάδα ο Παναθηναϊκός για 45 λεπτά εκμηδένισε τους κινδύνους παίζοντας, δηλαδή κράτησε σωστά την μπάλα, έφτιαξε ευκαιρίες και μάλιστα τόσες ώστε στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου το συμπέρασμα όλων ήταν ότι του είχε λείψει μόνο το γκολ. Ο ΠΑΟ ήταν αμυντικά άψογος, όχι γιατί είχαμε δει από τους αμυντικούς του σκληράδα και ηρωϊσμούς αλλά απλά γιατί δεν έδωσε χώρους στους Πορτογάλους να τρέξουν σε αντεπιθέσεις. Ηταν επίσης επιθετικά πολύ διαβασμένος καθώς «χτυπούσε» κυρίως με τα εξτρέμ του, ειδικά από την στιγμή που οι γηπεδούχοι περιόρισαν τον Τζούρισιτς. Γιατί έπεσε η απόδοσή του για ένα εικοσάλεπτο στο β ημίχρονο; Πρώτον γιατί η Μπράγκα βελτιώθηκε. Και δεύτερον γιατί υπήρξε μια κούραση στη μεσαία γραμμή – και οι τρεις ήταν κατώτεροι των προσδοκιών κι αντικαταστάθηκαν. Όταν βγήκαν ο Βιλένα, που ήταν δεύτερος στα τρεξίματα στο πρώτο ημίχρονο, ο Τζούρισιτς που περιορίστηκε από τους Πορτογάλους κι ο Πέρεθ που πιέστηκε πολύ, ο ΠΑΟ με τους Τσέριν, Μπερνάρ και Αράο (φυσικά και με τους Ιωάννίδη κι Αϊτόρ) ανέβηκε. Και βρήκε το γκολ της ελπίδας.

Δουλειά στα πλάγια

Ο Γιοβάνοβιτς πίστευε στο πρώτο ματς ότι ο ΠΑΟ πρέπει να ψάξει την τύχη του στις πλάγιες γραμμές γιατί ο Μαντσίνι είχε ενέργεια και ο Παλάσιος έπαιρνε πρωτοβουλίες. Ακόμα και στο δεύτερο ημίχρονο, που η απόδοσή της ομάδας του δεν ήταν η καλύτερη, η επιμονή να παίζει ο ΠΑΟ με τα εξτρέμ υπήρξε και δικαιώθηκε: το πέρασμα στο ματς του Αϊτόρ έφερε την μετατόπιση του Μαντσίνι στα δεξιά κι αυτή η αλλαγή, σε συνδυασμό με την ασίστ πάρε βάλε του Φώτη Ιωαννίδη έφεραν το γκολ στο τέλος.  Αλλά ό,τι έγινε στο πρώτο ματς οφείλεται πολύ στο καλό πρώτο ημίχρονο του ΠΑΟ, που του χάρισε σιγουριά μετά την θύελλα που πέρασε στο Βελοντρόμ. Αυτή η σίγουρά του επέτρεψε και να σπεκουλάρει στις αμυντικές αδυναμίες των Πορτογάλων που είναι υπαρκτές: η άμυνά τους είναι αργή, καθώς ο Σικού Νιακατέ είναι επιρρεπής στο λάθος και ο Ζοζέ Φόντε είναι 39 χρονών – επιπλέον απόψε θα λείψει και ο Αλι Ελ Μουσράτι που την άμυνα αυτή την προστάτευε.

Πρέπει να υπάρχει λόγος

Ο ΠΑΟ πρέπει να ψάξει το γκολ σε κάθε στιγμή που θα του δοθεί η δυνατότητα, να μην πάρει άχρηστα ρίσκα και να μην ξεχάσει ποτέ του ότι η πρόκριση μπορεί να κριθεί και μετά τα 90 λεπτά του ματς. Οσο πιο μεγάλη είναι η βραδιά τόσο θα μεγαλώνουν οι ελπίδες του. Με ποιους θα παίξει; Νομίζω με τους ίδιους που αγωνίστηκε και στην Μπράγκα – ίσως γίνει μια αλλαγή. Ο Γιοβάνοβιτς δεν πειράζει την ομάδα από ματς σε ματς για δυο λόγους: πρώτον γιατί ποντάρει σε μια ομοιογένεια που προέκυψε νωρίς, παρότι σε σχέση με πέρυσι υπάρχουν τρεις προσθήκες. Δεύτερον γιατί παίκτες όπως ο Ιωαννίδης ή ο Τσέριν ή ακόμα και ο Μπερνάρ που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν έχουν αποδειχτεί χρήσιμοι σε όλα τα ματς μπαίνοντας ως αλλαγές. Ο Ιβάν έχει αποφασίσει πως δεν υπάρχει λόγος να πειράξει την συνταγή: τα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα φέτος το καλοκαίρι του δίνουν δίκιο.   

Τα τελευταία χρόνια για τις ελληνικές ομάδες το εντός έδρας ματς των προκριματικών ήταν πάντα πιο δύσκολο. Εντός έδρας έχουν χάσει προκρίσεις όλοι (κι ο Ολυμπιακός κι ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ κι ο Αρης κι ο ΠΑΟ) μετά από καλά αποτελέσματα στο πρώτο παιγνίδι. Όμως κανείς δεν αγωνίστηκε μπροστά σε 60 χιλιάδες κόσμο όπως ο Παναθηναϊκός απόψε. Κι αν στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει ομάδες όπως η Γιουβέντους, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Φέγενορντ, η Στεάουα, κάποιος μαγικός λόγος θα υπάρχει…