Μερικές φορές αρκεί η πίστη...

Μερικές φορές αρκεί η πίστη...


Στην αγωνιστική που δεν υπάρχει ντέρμπι, όποιος από τους πρωτοπόρους στραβοπατήσει, μοιάζει σε αγωνιστική κρίση: για δεύτερο συνεχόμενο ματς το έπαθε ο ΠΑΟ, που μετά την Λαμία δεν κέρδισε και την Κηφισιά. Η γκέλα του ΠΑΟ είναι τεράστια γιατί οι άλλοι τρεις κέρδισαν. Η ΑΕΚ στη Λαμία έκανε επίδειξη δύναμης. Ο ΠΑΟΚ έδειξε πως απέναντι στις ομάδες που βρίσκονται από την έκτη θέση και κάτω αντέχει σε κάθε αναποδιά. Κι ο Ολυμπιακός κόντρα στον Αστέρα έδειξε πως το πιστεύει.

Για την ΑΕΚ έγραψα χθες. Ακολουθούν μερικές επισημάνσεις για τους υπόλοιπους.

Του τα πήρε πίσω

Ο ΠΑΟ δεν είναι στα καλύτερά του και χρειάζεται ανασύνταξη: η εμφάνιση του με την Κηφισιά ήταν η τρίτη κατώτερη των προσδοκιών στην Λεωφόρο μετά από αυτές που έκανε με την Λαμία για τον πρωτάθλημα και τον ΠΑΟΚ για το κύπελλο. Ο Τερίμ άλλαξε πάλι μερικούς παίκτες σε σχέση με το ματς του κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, αλλά αυτή τη φορά οι αλλαγές ήταν μάλλον υποχρεωτικές, αφού υπήρχαν απουσίες λόγω τραυματισμών: Χουάνκαρ, Τσέριν, Γιεντβάι, Τζούρισιτς, Σπόραρ κι ο Μπερνάρ, που εξέτισε ποινή τιμωρίας, δεν υπήρχαν στην αποστολή. Αλλά ο Τεριμ έκανε και μερικές παράξενες επιλογές προτιμώντας στην βασική ενδεκάδα τον Κότσιρα δίπλα στον Πέρεθ και πίσω από τον Μπακασέτα (με αποτέλεσμα μια αργή επιθετική γραμμή), τον Λοντίγκιν αντί του Ντραγκόφσκι και τον Λημνιό στην γραμμή των εξτρέμ (με τους Μαντσίνι, Αϊτόρ στον πάγκο) – ο Τούρκος επιβράβευσε τον Λημνιό για το γκολ με τον ΠΑΟΚ. Εστω κι έτσι ο ΠΑΟ  προηγήθηκε με τον Παλάσιος, που σκόραρε μετά από κάθετη πάσα του Ιωαννίδη μόλις στο 37΄κι αφού η Κηφισιά έκανε ένα λεπτό πριν την πρώτη δική της ευκαιρία στο ματς. Αλλά το δεύτερο ημίχρονο υπήρξε εφιαλτικό.

https://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/article_main_image/public/2024-02/4164123.jpg?itok=sjAxir3X

Πολλά από όσα συνέβησαν ήταν μια συρραφή από κακές στιγμές, σαν η τύχη που έδωσε στον ΠΑΟ τα πάντα στο ματς με τον ΠΑΟΚ να του τα πήρε πίσω το βράδυ της Κυριακής. Αρχικά δεν μέτρησε ένα γκολ του Παλάσιος για εκατοστά – με υπόδειξη από το VAR. Στη συνέχεια ο Σένκεφελντ θέλησε να δείξει γιατί ο Τερίμ τον είχε εκτός ομάδας κι αποβλήθηκε κάνοντας ένα ανόητο φάουλ στον Τετέι. Ακολούθησε η ισοφάριση της Κηφισιάς με αυτογκόλ του Αράο, μετά από σουτ του Μιλίσιβετς, ενώ ο διαιτητής Ευαγγέλου (και το VAR) δεν είδαν φάουλ για αποβολή του Μποτία! Ο Τερίμ τελείωσε το ματς με τον ΠΑΟ σε κατάσταση αληθινού χάους (κι όχι οργανωμένου) με δύο φορ, χωρίς ακραία μπακ, και τον Μαντσίνι κάτι σαν οργανωτή: χάρη στα αντανακλαστικά του Λοντίγκιν σε τρεις περιπτώσεις και στην αυτοθυσία του Ουγκο που απέτρεψε γκολ του Μπιφουμά πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας που δεν πανηγύρισε φυσικά κανείς οπαδός του. Στο τέλος ακούστηκαν τρομερές αποδοκιμασίες: όλοι κατάλαβαν ότι τα πανηγύρια για την πρόκριση με τον ΠΑΟΚ πληρώθηκαν ακριβά.

Τρομερό από την άλλη το κοουτσάρισα του Μπράτσου που έχει ειδικότητα να κάνει ζημιές στον ΠΑΟ στη Λεωφόρο. Στο δεύτερο ημίχρονο άλλαξε θέσεις στους Μιλίσεβιτς και Σάντος, άλλαξε και τα δυο του στόπερ (τον Τσάπμαν εξαιτίας τραυματισμού και τον Μποτία για να μην αποβληθεί) κι έπαιξε με δυο «φρέσκους» κυνηγούς, δηλαδή τον Τετέι και τον Μπιφουμά. Η Κηφισιά βρίσκεται σε τροχιά παραμονής. Ο ΠΑΟ με Αρη και ΟΦΗ θα υποφέρει για να κερδίσει.          

Ο Λουτσέσκου χωρίς ντέρμπι

Την υποχρέωση να κάνει αλλαγές μετά τον ημιτελικό του κυπέλλου είχε κι ο Λουτσέσκου, αλλά αυτός είναι μάλλον συνηθισμένος. Τα τέσσερα ντέρμπι στη σειρά άφησαν προβλήματα στον ΠΑΟΚ που στην βασική ενδεκάδα είχε αυτή τη φορά τερματοφύλακα τον Ζίφκο Ζίφκοβιτς αντί του Κοτάρσκι, τον Σάστρε αντί του Οττο, τον Σοάρες αντί του Μπάμπα, τον Μάρκος Αντόνιο αντί του Σβαπ, τον Τζίμα αντί του Τόμας, τον Ντεσπότοφ αντί του Αντρίγια Ζίφκοβιτς και τον Μουργκ αντί του Τάισον. Ο Παναιτωλικός, που είναι σημαντικά βελτιωμένος, άνοιξε το σκορ με τον Χατζηθεοδωρίδη νωρίς και έχοντας κι αυτός τις ευκαιρίες του κράτησε το 1-0 μέχρι το 72΄γιατί σε αυτό το διάστημα ο ΠΑΟΚ είχε δυο δοκάρια (με τον Μουργκ και τον Κωνσταντέλια) και γιατί ένα γκολ του μικρού ακυρώθηκε για θέση οφσάιντ. Ο Λουτσέσκου ήταν ψύχραιμος, καθώς με τον Σαμάτα αντί του Τζίμα και τους Ζίφκοβιτς και Οζντόεφ αντί των Μάρκος Αντόνιο και Μουργκ στο γήπεδο υπήρχε μια πιο τακτοποιημένη ομάδα. Η τακτοποίησε σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη φρεσκάδα απέδωσαν: ο ΠΑΟΚ γύρισε το ματς σε δυο λεπτά. Συο 71΄ισοφάρισε με αυτογκόλ του Τορεχόν, που βρήκε την μπάλα μετά από σέντρα σουτ του Σάστρε και στο 73’ το γύρισε με γκολ του Ζίφκοβιτς. Όταν ο Παναιτωλικός βγήκε μπροστά, ο ΠΑΟΚ βρήκε στην αντεπίθεση το 1-3 με γκολ του Κωνσταντέλια. Κι ο Λουτσέσκου είπε πως τα τέσσερα ντέρμπι που προηγήθηκαν ήταν μια πραγματική δοκιμασία κι έδωσε τα μπράβο σε έμπειρους παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο. Ξέχασε όμως να πει συγχαρητήρια στον λιγότερο έμπειρο, δηλαδή στον Κωνσταντέλια που ήταν καθοριστικός. Και ο μόνος από τους κυνηγούς που ξεκίνησαν που ο Ρασβάν δεν άλλαξε: και καλά έκανε.   

https://i1.prth.gr/images/1168x656/files/2024-02-25/ntelias.jpg

Δράττομαι της ευκαιρίας να πω κάτι για τον Σαμάτα που την Τετάρτη το βράδυ έγινε στόχος άδικων επιθέσεων και που κακώς δεν ξεκίνησε στο Αγρίνιο. Δεν χτυπάει πέναλτι και δεν σκοράρει εύκολα, είναι όμως ο πιο χρήσιμος φορ του ΠΑΟΚ όταν αυτός πρέπει να ανοίξει κλειστές άμυνες και δεν έχει χώρους για τις γνωστές αποτελεσματικές αντεπιθέσεις του. Εμένα ο Σαμάτα μου θυμίζει τον χρήσιμο ψηλό μιας ομάδας μπάσκετ που αστοχεί στις βολές. Δεν δίνει σκορ, αλλά προσφέρει σε άλλους τομείς. Στο μπάσκετ η προσφορά του καταγράφεται (ριμπάουντ, κοψίματα κτλ), στο ποδόσφαιρο όχι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Ο Σαμάτα με το ύψος και τον όγκο του κάνει κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι άλλοι φορ του ΠΑΟΚ: ο Τόμας δεν είναι ψηλός (ενώ είναι γρήγορος) κι ο Τζίμας είναι ακόμα άγουρος και φάνηκε και στο Αγρίνιο αυτό. Ο Σαμάτα είναι ο μόνος που παίζει με την πλάτη στην εστία κι ανοίγει χώρους για όλους τους παίκτες που έχει ο Λουτσέσκου και είναι ικανότατοι στο να ακολουθούν φάσεις και να φτάνουν σε θέση βολής. Πίσω από πολλά γκολ του Ντεσπότοφ, του Τάισον, του Κωνσταντέλια, του  Ζίφκοβιτς υπάρχει η δική του δουλειά. Που κακώς δεν αναγνωρίζεται.

Διόρθωσε πολλά λάθη

Δοκιμασία αποδείχτηκε για τον Ολυμπιακό και το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης. Ο Ράσταβατς κράτησε πολλούς βασικούς του στον πάγκο γιατί θα παίξει την παρουσία του Αστέρα στα play off στα ματς με Κηφισιά και τον Πανσερραϊκό που ακολουθούν, αλλά οι πιτσιρικάδες που μπήκαν είχαν όρεξη για τρέξιμο κι απέναντι σε ένα Ολυμπιακό στατικό και κουρασμένο μετά το ματς στην Βουδαπέστη αυτό ήταν το πιο βασικό. Ο Αστέρας έλεγξε την αρχική επιθετικότητα του αργού Ολυμπιακού, περιόρισε τους Φορτούνη και Ριοντινέι όσο η ώρα περνούσε στο πρώτο ημίχρονο και με τον Γιαμπλόνσκι έκανε το 0-1 στο 43΄ κι ενώ στο 40΄ είχε προειδοποιήσει πάλι με τον Γιαμπλόνσκι σε στημένη φάση. Όλα αυτά συνέβησαν και εξαιτίας μιας λάθος ενδεκάδας που ο Μεντιλίμπαρ - κατά δήλωσή του - εμφάνισε. Ο Μπιανκόν και ο Ρίτσαρτντς δεν ήταν αμυντικά άψογοι – ο Αγγλος είχε θέληση όπως και ο Καμπράλ που επίσης έπαιζε πολύ με την μπάλα αλλά χωρίς να συνεργάζεται. Ο Ναβάρο δεν έχει καμία σχέση με τον ΕλΚαμπί και το ξέρουμε. Όμως το χειρότερο ήταν η σύσταση της μεσαίας γραμμής: ο κουρασμένος Εσε και ο αργός Ιμπόρα δεν πατούσαν περιοχή, οι πάσες του Ορτα δεν αρκούσαν και η ανάπτυξη ήταν αργή και αρκετά προβλέψιμη.

https://www.sport24.gr/img/4840/10273200/611000/we1200/1200/osfp.jpg

Ο Μεντιλίμπαρ φάνηκε ότι θεώρησε λάθος του ότι διάλεξε τον κουρασμένο Εσε και τον Καμπράλ και τους άλλαξε και τους δύο στο ημίχρονο αφήνοντας στον πάγκο και τον Μπιανκόν τον οποίο τιμώρησε για κακή εφαρμογή του τεχνικού οφσάιντ στη φάση του γκολ του Αστέρα. Στην διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου τα άλλαξε κυριολεκτικά όλα παίρνοντας πολύ μεγάλο ρίσκο. Ολοκλήρωσε το ματς παίζοντας με 4-2-4, τους με χαφ τους Τσικίνιο, Ορτα, και τους Ποντένσε, Φορτούνη να πλαισιώνουν τους ΕλΚαμπί και Γιόβετιτς στην επίθεση, ενώ για αρκετή ώρα έπαιξαν μαζί κι ο ΕλΚαμπί με τον Ναβάρο – σε όλα αυτά να προσθέσουμε και τον Βάζο αντί του Μπιανκόν που με τον Κάρμο κράτησαν την ομάδα ψηλά – ο ψηλός πάλι έκανε έξι καθοριστικά κοψίματα τουλάχιστον, όταν ο Αστέρας είχε χώρους για αντεπιθέσεις αλλά κι ο Βάζο έκανε καλή πρεμιέρα και δείχνει γρήγορος. Τελικά τα γκολ της ανατροπής τα βρήκε ο ΕλΚαμπί: εκτελώντας ένα πέναλτι στο 79΄και βρίσκοντας ένα γκολ από πάσα «πάρε βάλε» του Ορτα στο 87΄ (μετά από ένα καταπληκτικό τακουνάκι του MVP Ποντένσε) ο Μαροκινός απέδειξε πάλι πως είναι ο μόνος παίκτης με εύκολο γκολ. Δηλαδή αυτός που δεν μπορεί να λείπει. Ωστόσο πέρα από την νίκη το ματς προκάλεσε πολλούς προβληματισμούς για τους οποίους θα γράψω αύριο.   

Ο Αρης θα κρίνει τα play off

Εύκολο γκολ έχει και ο Μορόν που άνοιξε το σκορ στο Βικελίδης: ο Αρης, στο μοναχικό του πρωτάθλημα, κέρδισε με 2-0 τελικά τον Βόλο που δεν μου φάνηκε πολύ βελτιωμένος από την αλλαγή του προπονητή. Ο Αρης κατεβαίνει στην Λεωφόρο για να κάνει αποτέλεσμα έχοντας ξανά τον Μανού Γκαρσία σε φόρμα – η απουσία του Φαμπιάνο δεν είναι πρόβλημα αφού υπάρχουν πια και ο Βέλεθ και ο Ρόουζ: ο Αρης λογικά θα κρίνει τα play off. Εντελώς διαφορετικά τα δυο υπόλοιπα ματς. Ο Πανσερραϊκός κι ο Ατρόμητος κοίμισαν τον κόσμο με το διαδικαστικό 0-0 ενώ στα Γιάννινα ο Τραϊανός Δέλλας, που στο ντεμπούτο του είδε τον ΟΦΗ να κερδίζει με 4-0 τον Πανσερραϊκό ξύπνησε τον ΟΦΗ στο δεύτερο ημίχρονο και τον είδε να παίρνει μια ισοπαλία με 2-2, ενώ έχανε με 2-0 στο εικοσάλεπτο. Ο ΠΑΣ πέταξε βαθμούς που δύσκολα θα βρει στην συνέχεια…