Με καλύτερη άμυνα περνάει

Με καλύτερη άμυνα περνάει


Η ΑΕΚ θα προσπαθήσει απόψε στην Αμβέρσα να κάνει το καθοριστικό βήμα για την πρόκρισή της στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ. Απέκλεισε την Ντινάμο Ζάγκρεπ μετά από δυο ματς θρίλερ – το δεύτερο ήταν πιο συναρπαστικό από το πρώτο αλλά και το πρώτο κρίθηκε με γκολ στο 90΄, του Γαλανόπουλου μάλιστα. Για να τα καταφέρει η ΑΕΚ στα ματς με την Αντβέρπ πρέπει, μετά τα πανηγύρια, ο Ματίας Αλμέιδα να δει τι δεν πήγε καλά σε αυτά τα ματς στα οποία ήρθε μια μεγάλη πρόκριση.

Πολλές φορές ένα σπουδαίο αποτέλεσμα (κι ο αποκλεισμός της Ντινάμο Ζάγκρεπ από την ΑΕΚ ήταν τέτοιο) δυσκολεύει τις ομάδες να δουν προβλήματα που πιθανότατα υπήρξαν: αν η ήττα είναι ο μεγεθυντικός φακός που καμιά φορά κάνει αδυναμίες να φαίνονται τεράστιες (ενώ μπορεί και να μην είναι) η νίκη είναι εκείνο ακριβώς το χαλάκι κάτω από το οποίο κρύβουμε τα σκουπιδάκια. Ο τρόπος που η ΑΕΚ κέρδισε έκανε πολύ κόσμο να χαρεί και με τις (γνωστές) αρετές της ομάδας του Αλμέιδα. Η πρωταθλήτρια πίεσε τον αντίπαλό της και στα δυο ματς ακόμα και μετά την συμπλήρωση των ενενήντα λεπτών. Εδειξε ότι είναι ομάδα όχι 11, αλλά 15-16 παικτών (το λέω γιατί και στα δυο ματς οι παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο υπήρξαν καθοριστικοί). Είχε εκτός από όρεξη για πρέσινγκ και σχετικά καλή κυκλοφορία της μπάλας κι είχε και πολλούς παίκτες διακριθέντες: όλα αυτά είναι αξιέπαινα και αποτελούν καλά σημάδια. Αλλά και στα δυο παιγνίδια είχε αμυντικά προβλήματα – που ευτυχώς για την ΑΕΚ δεν πληρώθηκαν.

https://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/article_main_image/public/2023-08/vida_4.jpg?itok=x9tsGuQL

Στημένες επικίνδυνες φάσεις

Το παράδοξο στα ματς αυτά είναι ότι η ΑΕΚ δέχτηκε τα δύο από τα τρία γκολ από στημένες φάσεις κι όχι γιατί πλήρωσε κενά στην άμυνα ή ατομικά λάθη ή κακές τοποθετήσεις αμυντικών της μολονότι κι αυτά δεν έλειψαν. Τα γκολ που δέχτηκε θα μπορούσε να τα αποφύγει αν απλά δεν χάριζε τις στημένες φάσεις: αν αυτό συμβαίνει πάντα μια ομάδα μπορεί να κινδυνέψει. Στο σουτ φάουλ του Μπουλάτ στο Ζάγκρεπ ο Στάνκοβιτς δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Πριν το γκολ του 0-1των Κροατών στην Οpap Arena ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ έκανε μια σπουδαία επέμβαση, αλλά το πάγωμα της άμυνας της ΑΕΚ δεν απέτρεψε το γκολ. Αλλά αν υπήρχαν μια δυο σπουδαίες εκτελέσεις ή μια δυο στιγμιαίες κακές αντιδράσεις δεν θα συζητούσε κανείς τίποτα: αν υπάρχει λόγος μιας μεγαλύτερης προσοχής ήταν γιατί είδαμε μια συνολικά μέτρια αμυντική συμπεριφορά της Ενωσης. Που δεν έχει να κάνει με τα γκολ που δέχτηκε, αλλά με μηχανισμούς που έλειψαν ή δεν λειτούργησαν με τον καλύτερο τρόπο.

Η ΑΕΚ δεν είναι ομάδα που θα παίξει για να κρατήσει το μηδέν, αλλά για να παίξει το ποδόσφαιρο που θέλει είναι απαραίτητο να νοιώθει μια κάποια σιγουριά στα μετόπισθεν. Πέρυσι στα ντέρμπι του πρωταθλήματος όταν αυτή η σιγουριά της έλειψε, τις έλειψαν και τα γκολ, παρόλο που μπάλα πάντα κρατούσε. Οι ισοπαλίες με τον ΠΑΟ και τον Ολυμπιακό στην Οpap Arena στα ματς των play off πχ ήταν αποτέλεσμα και μιας απόφασης του προπονητή της να μείνει η ομάδα λίγα μέτρα πιο πίσω από ό,τι συνήθως για να μην κινδυνέψει πολύ. Αλλά όταν αυτό η ΑΕΚ το κάνει επιβάλλεται να είναι πιο συμπαγής: αυτό πχ στη ρεβάνς με την Ντινάμο Ζάγκρεπ της έλειψε και περιέπλεξε το παιγνίδι της.

https://www.in.gr/wp-content/uploads/2023/08/5948920.jpg

Ψάχνει την άμυνα

Τα δυο ματς με τους Κροάτες, αν και συναισθηματικά δύσκολα διαχειρίσημα, πρέπει να είναι και λίγο οδηγός.  Ο Αλμέιδα στο Ζάγκρεπ προτίμησε τον Σιντιμπέ από τον Ρότα κι έπαιξε με δυο κόφτες. Στην Αθήνα κράτησε τους Γιόνσον - Σιμάνσκι στην ενδεκάδα και έδωσε φανέλα βασικού στον Ρότα ρισκάροντας: η παρουσία του Ρότα ήταν ένα μήνυμα στην ομάδα ότι την πρόκριση μπορεί να τη φέρει η καλή επιθετική δουλειά – ίσως ο κόουτς να ήθελε πίεση στον Λιούμπισιτς που όσο καλός είναι επιθετικά τόσο αμυντικά δυσκολεύεται και για αυτό το Σάββατο ξεκίνησε και τον Αμραμπατ που είναι πιο ικανός από τον Ελίασον στην τελική προσπάθεια. Αλλά η ΑΕΚ δεν σκόραρε σε κάποια από τις τρεις φάσεις που έκανε στο πρώτο τέταρτο και το ματς άλλαξε πολύ. Κυρίως γιατί στην άμυνα γινόταν ένα λάθος που παραλίγο να πληρωθεί ακριβά: κανείς από τους δυο στόπερ δεν ακολουθούσε τον Πέτκοβιτς που μπορούσε αν και φορ να πασάρει σε όποιον συμπαίκτη ήθελε. Το ίδιο λάθος είχε γίνει και στο πρώτο ματς και ίσως να οφείλεται στο ότι τόσο ο Μουκουντί όσο κι ο Βίντα προτιμούν να παίζουν άμυνα στο χώρο παρά στον αντίπαλο φορ. Η ΑΕΚ αυτό το πλήρωσε πέρυσι στο πρωτάθλημα στα ματς με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό: κινητικοί φορ όπως ο Ολιβέιρα και ο Μπακαμπού της έκαναν ζημιά. Απόψε πρέπει αυτό κυρίως να αποφύγει: ο φορ της Αντβέρπ, ο Μάρσελ Γιάνσεν, είναι και καλός σκόρερ (έχει 4 γκολ ήδη στη σεζόν) και καλός πασέρ. Και η Αντβέρπ παίζει αρκετά ολλανδικά αφού προπονητή έχει τον Ολλανδό Μαρκ φαν Μπόμελ κάποτε βασικό στην Εθνική των Οράνιε. Πίσω από τον Γιανσεν υπάρχουν παίκτες που παίζουν για αυτόν.

Στόπερ για χορούς και τραγούδια

Είναι πολλά τα τρία συνεχόμενα ματς σε μια εβδομάδα; Είναι. Αλλά αν η ΑΕΚ δεν δεχτεί γκολ νομίζω πως μπορεί όχι απλά να προκριθεί εύκολα, αλλά και να κερδίσει και στα δυο ματς. Η επίθεση της ΑΕΚ μοιάζει να είναι φτιαγμένη για να δημιουργήσει στην πρωταθλήτρια Βελγίου τεράστια προβλήματα καθώς ειδικά τα στόπερ της. Ο καλύτερος που είχε πέρσι, ο Γουίλιαμ Πάτσι, πωλήθηκε για 10 εκατ ευρώ στην  Αϊντραχτ Φρακνφούρτης. Εμειναν να προστατεύουν τα μετόπισθεν ο γνωστός μας από το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό Ενγελς και ο αρχηγός της Τόμπι Αλντερβάιρελντ, ο οποίος έχει φορέσει και τη φανέλα του Άγιαξ και της Τότεναμ, αλλά είναι πια 34 χρόνων. Αν αυτούς τους βρει στο ξέφωτο ο Λιβάι Γκαρσία θα τους χορέψει και τους δυο, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει η ΑΕΚ να κοντρολάρει το ματς καλύτερα από ό,τι έκανε με την Ζάγκρεπ. Και φυσικά να ξεχάσει ότι σε ένα φιλικό τον Ιούλιο κέρδισε την Αντβέρπ με 3-0. Απόψε το τρόπαιο είναι οι όμιλοι του Τσάμπιονς λιγκ. Το κέρδος είναι πάνω από 30 εκατ ευρώ. Και για τους Βέλγους που σε ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ δεν θυμάμαι να έχουν αγωνιστεί ποτέ…