Κοντά και μακριά συγχρόνως

Κοντά και μακριά συγχρόνως


Η βαθμολογία των play off ελάχιστα άλλαξε: η ΑΕΚ κέρδισε τον Αρη  και είναι πρώτη, ο ΠΑΟ κέρδισε στη Λαμία και είναι δεύτερος και την Τετάρτη παίζουν μεταξύ τους. Ο Ολυμπιακός κέρδισε τον ΠΑΟΚ που δεν έχασε από την ΑΕΚ στην OPAP Arena και κέρδισε τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο – και το έκανε με τους αναπληρωματικούς του. Κι αυτό είναι το μήνυμα ότι επέστρεψε. Να δούμε όμως αν έχει χρόνο να γίνει αληθινός διεκδικητής του τίτλου. Διότι αν η ΑΕΚ κερδίσει τον ΠΑΟ την Τετάρτη και τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα το πρωτάθλημα τελειώνει. Οι τέσσερις αυτή τη στιγμή είναι κοντά. Δυο βήματα όμως πριν τον τίτλο είναι μόνο η Ενωση.   

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε

Στο Καραϊσκάκη, στο ματς της αγωνιστικής δηλαδή στο Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, είχαμε δυο πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις από τους δυο προπονητές. Ο Λουτσέσκου διάλεξε να στείλει στο γήπεδο την ομάδα που έχασε από την Κλαμπ Μπριζ την Πέμπτη: οι αλλαγές στην εντεκάδα σε σχέση με το ματς με τους Βέλγους ήταν ελάχιστες. Ο Μεντιλίμπαρ από την άλλη άλλαξε σχεδόν όλο τον Ολυμπιακό παίρνοντας μάλιστα την καθόλου απλή απόφαση να αφήσει εκτός αποστολής τους Κάρμο, Φορτούνη και Ροντινέι. Από την ενδεκάδα  που ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στην Φενέρ υπήρχαν στην αρχική εντεκάδα μόνο ο Τζολάκης, ο Ποντένσε και ο Τσικίνιο - όλοι οι άλλοι ήταν διαφορετικοί – η δε άμυνα αποτελούταν από τέσσερις που δεν είχαν παίξει ποτέ μαζί: έπαιξαν οι Ρίτσαρντς, Ρέτσος, Αμπι και Κίνι και η δική τους εξαιρετική απόδοση απέναντι στην επίθεση του ΠΑΟΚ που έχει πετύχει πάνω από 100 γκολ αποδείχτηκε το  μυστικό της νίκης.

https://s2.aek365.org/uploads/articles/images/f/f28f774c9d75c116dd9fdb2b1b15bd43_987238.jpg

Και οι δυο προπονητές πήραν μεγάλο ρίσκο ποντάροντας ο μεν Λουσέσκου σε μια κουρασμένη ενδεκάδα (με ομοιογένεια πάντως…) ο δε Βάσκος σε μια ομάδα σχεδόν πειραματική, αλλά όπως αποδείχτηκε ψυχωμένη. Ο Ρουμάνος ωστόσο εκτός από το αρχικό ρίσκο πήρε κι ένα δεύτερο: ακολούθησε και μία τακτική άμυνας όχι ιδιαιτέρως συνηθισμένη. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε πάρα πολύ ψηλά πιθανότητα γιατί ο Λουτσέσκου εκτιμούσε ότι ο ΠΑΟΚ απόντος των Φορτούνη, Ροντινέι, Ελ Καμπί και Γιόβετις δεν θα έχει προβλήματα αν είναι συμπαγής στη μεσαία γραμμή: ίσως να ήθελε με αυτό τον τρόπο να μην επιτρέψει στον Ολυμπιακό να παίξει πολύ με τον Ποντένσε που ήταν υποχρεωμένος να γυρνά μακριά από την περιοχή του ΠΑΟΚ για να πάρει τη μπάλα. Ο Λουτσέσκου έπαιξε με την ενδεκάδα που έχασε από τον Ολυμπιακό στην Τούμπα – πιθανότατα ήθελε να δείξει στους παίκτες του ότι τους εμπιστεύεται απόλυτα παρά το βαρύ 1-4 του πρώτου ματς. Κι αν αυτά είναι υποθέσεις σίγουρα δεν είχε υπολογίσει τον Φρανκ Ναβάρο. Ο Ισπανός απέναντι σ’ αυτή την άμυνα ντύθηκε Πίπο Ιντζάκι, έπαιζε συνεχώς στο όριο, πέτυχε δύο γκολ στα πρώτα 15 λεπτά του αγώνα που σωστά ακυρώθηκαν διότι ξεκίνησε από θέση οφσάιντ, παίζοντας όμως έτσι κέρδισε το πέναλτι από τον Κουλιερακη  με το οποίο ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 27΄: η εκτέλεση του Ποντένσε δεν ήταν καλύτερη, ο Κοτάρσκι απέκρουσε, αλλά ο Κινι πήρε το ριμπάουντ και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα νικώντας με την φρεσκάδα του όλους τους αμυντικούς του ΠΑΟΚ στο μικρό σπριντ.

Στο δεύτερο ημίχρονο περιμέναμε την αντίδραση του ΠΑΟΚ, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν ακόμα καλύτερα οργανωμένος. Με το Καραϊσκάκη στα καλύτερά του, χωρίς πυρσούς, διακοπές λόγω καπνογόνων και κροτίδες αλλά πολύ ζεστό, ο Ολυμπιακός φρόντισε να κρατήσει τον ΠΑΟΚ μακριά από την περιοχή του Τζολάκη τρέχοντας πολύ. Η κάλυψη του γηπέδου και η πίεση ήταν τόσο σωστή που ο Μεντιλίμπαρ έκανε τις πρώτες του αλλαγές μόλις στο 78΄ - μπήκαν ο Μασούρας και ο Εσε αντί του Τσικίνιο και του Μαρτίνς για να έχει πάντα ο Ολυμπιακός καλύψεις και τρεξίματα. Στην επίθεση υπήρχε απλά υπομονή και συμμετοχή: το γκολ του 2-0 το πέτυχε ο Μαρτίνς από κάθετη του Ποντένσε που έδειξε στον Λουτσέσκου πως μπορεί να είναι επικίνδυνος και μακριά από την περιοχή κάνοντας μία μόνο σπουδαία ενέργεια. Ο ΠΑΟΚ, που διαμαρτυρήθηκε για φάουλ του Ρίτσαρντς στο ξεκίνημα της φάσης του δεύτερου γκολ, μείωσε στις καθυστερήσεις, όταν ο Ολυμπιακός κουράστηκε και χαλάρωσε: σκόραρε όχι τυχαία ο πιο ξεκούραστος παίκτης του ο Μάρκος Αντόνιο προλαβαίνοντας ένα κατά τα άλλα αλάνθαστο Ρέτσο.  Ο Ολυμπιακός είναι μακριά ακόμα από την πρώτη θέση αλλά επέστρεψε: τους κυνηγάει όλους και δεν επιτρέπει πια στραβοπατήματα σε κανένα. Κι ας έχει το πιο δύσκολο πρόγραμμα μπροστά του: χθες φάνηκε πως ο προπονητής του έχει σε καλή κατάσταση σχεδόν είκοσι παίκτες!  Το θέμα είναι αν προλαβαίνει διότι η ΑΕΚ είναι κοντά και συγχρόνως μακριά. Αυτός που σίγουρα προλαβαίνει είναι ο ΠΑΟΚ, αλλά πρέπει πρώτα να φρενάρει την ΑΕΚ στην έδρα του σε δυο αγωνιστικές χωρίς να είναι στα καλύτερά του. Οι διαμαρτυρίες του Λουτσέσκου για την διαιτησία, υπερβολικές με βάση την εικόνα του αγώνα, είναι κακό σημάδι. Μαρτυρούν ότι αναζητείται άλλοθι.                  

Ανατροπή τίτλου

Η ΑΕΚ κράτησε την πρωτιά της και είναι ουσιαστικά δυο νίκες πριν την κατάκτηση του τίτλου χάρη σε μια δύσκολη νίκη επί του Αρη στο Βικελίδης – την πρώτη της εκεί φέτος. Ο Ματίας Αλμέιδα βρέθηκε ξαφνικά με πολλά προβλήματα πριν το ματς, αφού στις αναμενόμενες απουσίες (Λιβάι Γκαρσία, Στάνκοβιτς, Πιζάρο) προστέθηκαν τρεις νέες: ο Γκατσίνοβιτς, ο Μάνταλος και ο Μουκουντί δεν ήταν σε θέση να βοηθήσουν. Παρόλα αυτά η ενδεκάδα που είχε η ΑΕΚ δεν ήταν κακή. Μπροστά από τον Αθανασιάδη αγωνίστηκαν οι Σιντιμπέ, Κάλενς, Βίντα, Χατζισαφί, οι δυο εργάτες, δηλαδή ο Γιόνσον και ο Σιμάνσκι, έπρεπε να σηκώσουν το βάρος της μεσαίας γραμμής και στην επίθεση υπήρχαν ο Τζούμπερ κι ο Πόνσε και οι δυο ακραίοι, δηλαδή ο Αμραμπατ και ο Ελίασον. Ο Αρης είχε πάλι δάφορες απουσίες (Κουέστα, Φαμπιάνο, Ουντουμπάτζιο, Φεράρι, Σουλειμάνοφ κτλ) αλλά σε σχέση με το ματς της περασμένης Κυριακής υπήρχαν στην ενδεκάδα οι Μορόν, Νταρίντα, Γκαρσία κι αυτό φάνηκε.

https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/04/6198086-e1713723857132.jpg

Παρά την αρχική υπεροχή της ΑΕΚ που μπήκε με την κεκτημένη ταχύτητα που της έδινε η εύκολη επικράτηση στην μια βδομάδα πριν και στο όγδοο λεπτό είχε κερδίσει τρία κόρνερ και είχε τρεις ευκαιρίες για γκολ, ο Αρης προηγήθηκε γιατί δεν ήταν παθητικός κι έκανε κι αυτός τις επισκέψεις του στην περιοχή του Αθανασιάδη. Στην τρίτη από αυτές ένα σουτ του Μορόν αφού άλλαξε πορεία στα σώματα των παικτών της ΑΕΚ έγινε δύσκολο για τον Αθανασιάδη, που κατάφερε να επέμβει αλλά σύμφωνα με το VAR όταν η μπάλα πέρασε τη γραμμή. Ο Άρης προηγήθηκε, αλλά υπήρχε πάρα πολύς χρόνος για την ΑΕΚ που συνέχισε να κρατάει μπάλα. Όταν ο Σίντεμπε  ισοφάρισε στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα μετά από ένα σουτ του Πόνσε στο 61’ η ανατροπή της και η νίκη της έγιναν θέμα χρόνου. Ο Αλμέιδα έριξε στο ματς μετά από καιρό ακόμα και τον Γαλανόπουλο, επιστράτευσε νωρίς τον Πινέδα που δεν μπορεί να λείπει, αλλά βρήκε το γκολ μόλις στο 83΄χάρη στον Αμραμπατ. Ο Μπράμπετς του έστρωσε τη μπάλα απομακρύνοντάς την άτσαλα κι αυτός βρήκε το κατάλληλο κι ενώ ο Αρης μόνο αμυνόταν. Για να έκανε πάλι αποτέλεσμα χρειαζόταν πίστη που δεν υπήρχε ούτε στους οπαδούς του: το Βικελίδης ήταν πιο άδειο από ποτέ.

Η ΑΕΚ, κέρδισε αλλά εξαιτίας παρέμβασης του VAR δεν εκτέλεσε ποτέ, κι ένα πέναλτι στο 90΄γιατί ο Αραούχο, τον οποίο πάτησε ο Ρόουζ, είχε κάνει φάουλ στην αρχή της φάσης. Η πρωτοπόρος πέρασε από μια δύσκολη έδρα, αλλά χρειάζεται άμεσα ανασύνταξη: η εικόνα της δεν είναι καλή. Κι ο ΠΑΟ την Τετάρτη θα κατεβεί στο γήπεδο για να ψάξει νίκη προσοπέρασης. Μοιάζει πιο καλά, αν και τα ματς με την Λαμία ξεγελούν.    

Ιωαννίδης – Μπακασέτας σόου

Όπως και να ‘χει ο Παναθηναϊκός λίγες μέρες το ματς – κλειδί με την ΑΕΚ στα play off έκανε επίδειξη δύναμης στην Λαμία. Ο Τερίμ ξεκίνησε τους Λοντίκιν και Λημνιό, προς γενική έκπληξη καθώς δεν φαινόταν ότι θα αλλάξει κάτι στην ενδεκάδα που είχε κερδίσει την ίδια αντίπαλο μια εβδομάδα πριν. Ο Τερίμ ήθελε αυτή τη φορά να δώσει πλάτος στην επίθεση – καθώς το ματς ήταν εκτός έδρας- και δεν χρειαζόταν τον Σπόραρ: ο Παναθηναϊκός έπρεπε να κυκλοφορήσει την μπάλα και για αυτό προτιμήθηκε ο Λημνιός. Είναι χαρακτηριστικό και πως όταν τραυματίστηκε ο Μπερνάρ (κι αυτό είναι η μοναδική κακή είδηση για τους Πράσινους) στη θέση του μπήκε ο Βέρμπιτς για να μην άλλαξε τίποτα στο 4-3-3. Η επιλογή πάντως του Λοντίκιν και του Λημνιού ήταν κι ένα μήνυμα στην ομάδα ότι δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα: ο Τούρκος σε αυτά είναι ικανότατος.

https://www.ertsports.gr/wp-content/uploads/2024/04/4242632.jpg

Ο Βέρμπιτς που ήταν η πρώτη και υποχρεωτική αλλαγή άνοιξε και το σκορ στο 24΄, αλλά αυτός που αναμφίβολα έκανε όλη την δουλειά ήταν ο Ιωαννίδης που παρέσυρε και τον Μπακασέτα: το ντουέτο δούλεψε υπέροχα. Ο φορ του ΠΑΟ έδωσε στον αρχηγό της Εθνικής την ευκαιρία για το 0-2 στο 45΄, πέτυχε το 0-3 ο ίδιος στο 54΄ και έπειτα από μια συνεργασία πάλι με τον Μπακασέτα στο 61΄έκανε το 0-5 κι ενώ στο 57΄ο συμπαίκτης του είχε κάνει το 0-4! Οι δυο αποθεώθηκαν από τον κόσμο του ΠΑΟ που είχε γεμίσει το γήπεδο όταν έγιναν αλλαγή. Ο ΠΑΟ φρέναρε στο τελευταίο μισάωρο και η Λαμία είναι μάλλον τυχερή που η ομάδα του Τερίμ έχει παιγνίδι με την ΑΕΚ την Τετάρτη. Αλλιώς το σκορ της ήττας της θα ήταν αστρονομικό. 

Δώρα Πάσχα

Το Σάββατο είχαμε και την συνέχεια των play off στα οποία το μοναδικό ενδιαφέρον εδώ και καιρό είναι τα αποτελέσματα τους. Μετά τα τελευταία ο Παναιτωλικός που κέρδισε στην Τρίπολη (0-2) προσπέρασε τον Βόλο που έχασε στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ (1-2) και που νιώθει πια κοντά του την Κηφισιά που κέρδισε με ανατροπή τον Ατρόμητο με 1-2 σκοράροντας δυο φορές σε τέσσερα λεπτά. Το τι θα γίνει στην συνέχεια δεν έχει να κάνει με τις δυνατότητες των συγκεκριμένων ομάδων αλλά με το αν θα βρεθεί κάποια ομάδα από τις άλλες να τους κόψει βαθμούς. Ο Παναιτωλικός χρειάζεται τέσσερις για να σωθεί: παίζει με τον Ατρόμητο (μέσα) και τον ΟΦΗ (έξω). Ο Βόλος θέλει δυο νίκες και υποδέχεται τον Πανσερραϊκό (που έφτασε στην μαθηματική του σωτηρία κερδίζοντας χθες τον ΠΑΣ) και κλείνει στα Γιάννινα. Η Κηφισιά υποδέχεται τον ΠΑΣ και ολοκληρώνει στις Σέρρες αλλά χρειάζεται κάποιον να της κάνει ένα δώρο. Το δώρο Πάσχα έχει καταργηθεί, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.