Καλές προπονήσεις

Καλές προπονήσεις


Η ΑΕΚ που αντιμετώπισε τον Παναιτωλικό κι ο Παναθηναϊκός που φιλοξένησε τον Ατρόμητο στη διακοπή του πρωταθλήματος έδωσαν τα δυο ματς που είχαν αναβληθεί την πρώτη αγωνιστική: κέρδισαν εύκολα και οι δυο και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Η ΑΕΚ πέτυχε περπατώντας τρία γκολ, ο ΠΑΟ που είχε μεγαλύτερη όρεξη έφτασε τα πέντε. Οι οπαδοί των δυο ομάδων δικαίως πανηγυρίζουν, αλλά αλίμονο σε όποιον βγάλει συμπεράσματα από αυτά τα ματς.

Χωρίς κανένα πρόβλημα

Περίμενα ότι ο Ματίας Αλμέιδα θα χρησιμοποιούσε το ματς με τον Παναιτωλικό για ένα ξεμπλοκάρισμα του Πόνσε, που με δεδομένα τα συχνά προβλήματα του Λιβάι Γκαρσία μοιάζει απαραίτητος. Ο προπονητής της ΑΕΚ είχε διαφορετική γνώμη και όπως είπε ήθελε να δει τον Αραούχο να σκοράρει – τον Πόνσε δεν τον ξεκίνησε καν και του έδωσε μόλις 10 λεπτά συμμετοχής.  Για να βοηθήσει τον Αραούχο που έπαιξε στην κορυφή της επίθεσης μετά από καιρό μόνος, ο Αλμέιδα έστειλε στο γήπεδο μια πεντάδα που αποτελούταν από ένα κόφτη (τον Γιόνσον) και τους Πινέδα, Πισάρο, Ελίασον και Μάνταλο. Ο Αραούχο είχε τουλάχιστον τρεις τεράστιες ευκαιρίες να σκοράρει, αλλά δεν τα κατάφερε, όμως αυτό πρέπει να ήταν το μόνο που δεν χαροποίησε τον Αργεντινό τεχνικό. Κατά τα άλλα ο Αλμέιδα προτίμησε να χρησιμοποιήσει τον αγώνα ως ένα ματς προετοιμασίας  στο οποίο θέλησε να δει κάποια πράγματα που θα ήταν δύσκολο να δοκιμάσει σε παιγνίδια δυσκολότερα. Ετσι στην άμυνα της ΑΕΚ μπροστά από τον Στάνκοβιτς, και μαζί με τους Ρότα και Χατζισαφί βρέθηκαν ο Βίντα και Κάλενς, που δεν είχαν αγωνιστεί μαζί, ενώ και στην μεσαία γραμμή βρέθηκαν μαζί οι Πιζάρο, Πινέδα και Μάνταλος που δεν είχαν ξαναϋπάρξει σε αρχική ενδεκάδα με φορ τον Αραούχο.

https://www.fosonline.gr/media/news/2023/10/08/269060/main/vida.jpg

Η ΑΕΚ έχασε λίγο χρόνο στην αρχή, αλλά μετά το πρώτο δεκαπεντάλεπτο χάθηκε η μπάλα. Αλλά αυτό θα συνέβαινε όποια κι αν ήταν η ενδεκάδα της Ένωσης απέναντι στον Παναιτωλικό που αρχίζει να μην θυμίζει κανονική ομάδα. Μέσα σε ένα δίλεπτο, με τον Βίντα στο 34΄και με τον Ρότα στο 36΄η ΑΕΚ έκανε το 2-0: ο Ελίασον έφτιαξε και τα δυο γκολ. Αλλά το αληθινά απίθανο στο ματς ήταν το δεύτερο ημίχρονο. Η ΑΕΚ κατέβασε ταχύτητα και ο Παναιτωλικός προσπάθησε να παίξει πιο πολύ – έχανε άλλωστε με 2-0. Τι κατάφερε; Να κάνει σε 40 λεπτά ένα σουτ με τον Ντουάρτε που το έβγαλε πολύ θεαματικά ο φορμαρισμένος Στάνκοβιτς και τίποτα άλλο! Η ΑΕΚ που απλά σοβαρεύτηκε στο τέλος, πέτυχε το 3-0 με τον Μουκουντί, ο ίδιος παίκτης είχε αμέσως μετά δοκάρι και στις καθυστερήσεις δεν μέτρησε σωστά ένα γκολ του Μάνταλου: όλα αυτά έγιναν μέσα σε μόλις 7 λεπτά κι ενώ ο Παναιτωλικός είχε περίπου εξαφανιστεί από το γήπεδο.

Πολύ άνετα κι ο ΠΑΟ

Πολλές αλλαγές έκανε και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού, αλλά ο Γιοβάνοβιτς έχει δώσει χρόνο συμμετοχής σε τόσους πολλούς παίκτες του ΠΑΟ που όποιοι κι αν ξεκινήσουν έχουν ματς στα πόδια τους ως βασικοί. Στο 4-3-3 του ΠΑΟ ο Λοντίγκιν βρέθηκε στην εστία, ο Βαγιαννίδης επέστεψε ως βασικός ξανά για να βρει τους Σένκεφελντ και Γεντβάι αλλά και τον Μλαντένοβιτς, που ξεκίνησε στην θέση του ντεφορμέ Χουάνκαρ. Η τριάδα των χαφ (Ρούμπεν Πέρεθ, Βιλένα και Τζούριτσιτς) θύμισε τον ΠΑΟ των ματς με την Ντνίπρο και την τριάδα Παλάσιος, Βέρμπιτς και Σπόραρ στη γραμμή της επίθεσης την είχαμε δει ακόμα και πέρυσι.

https://www.sportime.gr/wp-content/uploads/2023/10/Panathinaikos-5.jpg

Αν η ΑΕΚ κέρδισε άνετα, ο ΠΑΟ δεν ίδρωσε καν! Στους παίκτες του Γιοβάνοβιτς έφταναν τρία λεπτά για να ανοίξουν το σκορ με τον Τζούρισιτς μετά από σέντρα του Μπλαντένοβιτς. Ο Κόουλμαν προσπάθησε να επαναλάβει το κόλπο που έκανε με την ΑΕΚ, όταν κράτησε την ομάδα του στην άμυνα για 75 λεπτά, για να χτυπήσει το ματς στα τελευταία είκοσι. Αλλά ο ΠΑΟ ήταν υποψιασμένος, συνέχισε να πιέζει και έκανε το 2-0 με τον Παλάσιος – η ασίστ ήταν του Τζούρισιτς στον οποίο έδωσε τη μπάλα η άμυνα του Ατρομήτου. Πριν ο Ατρόμητος συνέρθει, ο ΠΑΟ κέρδισε πέναλτι χάρη στο VAR (που διόρθωσε την αρχική απόφαση του διαιτητή Μανούχου που είχε δώσει φάουλ εκτός περιοχής για ανατροπή του Σπόραρ από τον Ασεβέδο, που στη συνέχεια αποβλήθηκε). Ο Σπόραρ έκανε το 3-0 και στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ο Τζούρισιτς έκανε το 4-0, σε μια φάση με πολλές καραμπόλες. Ο ΠΑΟ κατέβασε ταχύτητα κι αν κάτι χάλασε την βραδιά ήταν η αποβολή του  Ζέκα στο τέλος: αποθεώθηκε στην επιστροφή του, του φόρεσαν το περιβραχιόνιο του αρχηγού οι συμπαίκτες του και αποβλήθηκε για μια κουταμάρα – μπορεί να συμβεί και στους καλύτερους. Η αποβολή ξύπνησε τον ΠΑΟ κι ο Γερεμέγιεφ στις καθυστερήσεις έκανε το 5-0 σκοράροντας για δεύτερη σερί Κυριακή.    

Να τα ξεχάσουν γρήγορα

Ο Αλμέιδα είδε τους αμυντικούς του να σκοράρουν τρία γκολ και να κρατάνε το μηδέν για πρώτη φορά από την αρχή της σεζόν και μετά από 14 ματς. Ο Γιοβάνοβιτς είδε τον ΠΑΟ να σημειώνει πέντε γκολ φέτος: το χε κάνει και στο Αγρίνιο. Ο ΠΑΟ έχει οριστικά αφήσει στην άκρη την περσινή βαθμοθηρική συνταγή και τις νίκες με 1-0: παίζει για να σκοράρει και ξοδεύει περισσότερη ενέργεια από πέρυσι στα παιγνίδια του. Ετσι πρέπει. Η ΑΕΚ από την άλλη προσπαθεί να μάθει να παίζει και χωρίς τον Λιβάι Γκαρσία: πιθανότατα θα το χρειαστεί και στην συνέχεια.   

Ο κόσμος που πήγε στην OPAP Arena και στην Λεωφόρο χάρηκε με τις εμφανίσεις. Που είναι το κακό; Ότι τόσο ο Παναιτωλικός όσο και ο Ατρόμητος, αν μπορούσαν, δεν θα έδιναν αυτά τα ματς. Οι δυο ομάδες έμοιαζαν ομάδες μικρότερης κατηγορίας και δεν επιτρέπουν να βγει σχεδόν κανένα συμπέρασμα από αυτές τις νίκες που απλά θα χρησιμεύσουν για να γραφτούν οι συνηθισμένες υπερβολές. Αλλά σε αυτό δεν φταίνε η ΑΕΚ κι ΠΑΟ που μια χαρά έκαναν την δουλειά τους και μείωσαν και την απόσταση από τον Ολυμπιακό στην βαθμολογία: η ΑΕΚ είναι στο -5 από την κορυφή κι ο ΠΑΟ στο -3 και παίζει με τον Ολυμπιακό μετά την διακοπή. Αλλά και οι δυο για να προσπεράσουν τον πρωτοπόρο πρέπει να ξεχάσουν αυτά τα ματς όσο πιο γρήγορα γίνεται…