Η τέταρτη φορά του Ρονάλντο

Η τέταρτη φορά του Ρονάλντο


Με τα τρία γκολ που πέτυχε χθες βράδυ στο ντέρμπι της Μαδρίτης ο Κριστιάνο Ρονάλντο έδωσε στη Ρεάλ αβαντάζ τεσσάρων βαθμών στη βαθμολογία, σκότωσε τις ελπίδες της Ατλέτικο να επιστρέψει στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, πήρε κεφάλι στον πίνακα των σκόρερς και τελείωσε πιστεύω τη συζήτηση για το ποιος θα κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα της χρονιάς: θα είναι αυτός ο νικητής και θα κλείσει το 2016 σκοράροντας κατά βούληση και κερδίζοντας και τις τελικές εντυπώσεις. Δεν ήταν σπουδαία γκολ, έχει πετύχει και δυσκολότερα, αλλά δημιουργούν τις απαραίτητες τυμπανοκρουσίες: ο Βασιλιάς της Βασίλισσας επέστεψε.   

Μικρός ο ανταγωνισμός  

Το 2008 κέρδισε τη Χρυσή μπάλα γιατί κατάφερε να κατακτήσει με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το Τσάμπιονς λιγκ. Το 2014 την κέρδισε για τον ίδιο λόγο αλλά το Τσάμπιονς λιγκ το χε σηκώσει για χατίρι της Ρεαλ. Το 2013 είχε κερδίσει την Χρυσή Μπάλα χωρίς διεθνή τίτλο, αλλά γιατί είχε μετατρέψει σε προσωπικό σόου τα μπαράζ για την πρόκριση στο μουντιάλ – μπαράζ που είχε παίξει με την Πορτογάλια κόντρα στη Σουηδία του Ιμπραϊμοβιτς. Τότε είχαν μετρήσει οι τελευταίες εντυπώσεις και η παράταση της ψηφοφορίας που είχε αποφασίσει η FIFA: ήταν έτοιμος να παραλάβει το βραβείο ο Ριμπερί ως κάτοχος του Τσάμπιονς λιγκ με τη Μπάγερν και του το άρπαξε ο Πορτογάλος μέσα από τα χέρια! Τώρα λογικά θα κερδίσει άνευ συναγωνισμού. Ο Μέσι είχε μια μέτρια σεζόν που σημαδεύτηκε από την απώλεια του Κόπα Αμέρικα. Ο Γκριεζμάν έχασε το Τσάμπιονς λιγκ, αλλά και τον τελικό του Euro: έπαιξε και στις δυο διοργανώσεις συνολικά καλύτερα ματς από το Ρονάλντο, αλλά ο άλλος σήκωσε τις κούπες. Μπορεί τον τελικό του Euro να τον είδε δίνοντας οδηγίες στους συμπαίκτες του από τον πάγκο, μπορεί στον τελικό του Τσάμπιονς λιγκ η μοναδική του συνεισφορά να ήταν η εκτέλεση του τελευταίου κρίσιμου πέναλτι, αλλά στο τέλος αυτός πανηγύρισε. Οι ανταγωνιστές του άλλωστε δεν έχουν να επιδείξουν μεγαλύτερα κατορθώματα. Ο Γκριεζμάν έμεινε με τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του Euro, ο Βάρντι με τη Λέστερ ήταν πρωταγωνιστής σε μια ιστορία για κόμικς αλλά με την Αγγλία έκανε λίγα, ο Σουάρες σκόραρε κατά βούληση αλλά μόνο στην Ισπανία, ο Νόιερ είναι τερματοφύλακας και οι τερματοφύλακες δεν κερδίζουν ποτέ και ο Πογκμπά είναι απλά η πιο ακριβή μεταγραφή της σεζόν.         

Για την ανάδειξη του κορυφαίου της χρονιάς δεν ήταν πάντοτε καθοριστικό το να έχεις κατακτήσει ένα διεθνή τίτλο. Το 1973 π.χ κέρδισε το βραβείο ο Γιόχαν Κρόιφ, γιατί είχε κάνει μεταγραφή ρεκόρ από τον Αγιαξ στη Μπαρτσελόνα και γιατί είχε ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Καταλανών παίζοντας σπουδαίο ποδόσφαιρο– αλλά πρωτάθλημα μαζί τους κέρδισε μια χρονιά μετά. Το 1970 ο Γκέρτ Μίλερ ήταν μεγάλος σκόρερ, αλλά εντελώς άτιτλος: ήταν απλά η αποκάλυψη της Γερμανίας στο μουντιάλ του Μεξικού! Το 2004 το βραβείο το πήρε ο Σεφτσένκο, γιατί το Euro το είχε κερδίσει η Ελλάδα και το Τσάμπιονς λιγκ η Πόρτο. Το 2003 τη Χρυσή Μπάλα την πήρε ο Νέντβεντ, που δεν αγωνίστηκε λόγω καρτών με τη Γιούβε στον τελικό του Τσάμπιονς λιγκ. Από την άλλη μερικές φορές και η κατάκτηση ενός μεγάλου τίτλου δεν αρκεί για να πάρεις το βραβείο. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Ριμπερί το 2013: πήρε τα πάντα με τη Μπάγερν, αλλά κέρδισε ο Ρονάλντο. Μια άλλη ο Σνάιντερ. Το 2010 είχε κερδίσει με την Ιντερ τα πάντα, αλλά το βραβείο το πήρε ο Μέσι γιατί όλα εκείνη τη χρονιά περιστρέφονταν γύρω από τη Μπαρτσελόνα: αυτή ήταν το θέμα συζήτησης ακόμα και για τις ελάχιστες αποτυχίες της. Βέβαια και ο Ριμπερί και ο Σνάιντερ είχαν κλείσει άσχημα τις σεζόν τους: στο διάστημα της ψηφοφορίας ήταν τραυματίες και συχνά απόντες. Ενώ ο Πορτογάλος άρχισε να σκοράρει κατά βούληση την κατάλληλη στιγμή: τώρα που έπρεπε να θυμίσει ποιος είναι.

 

Απόλυτος πρωταγωνιστής

Ο Ρονάλντο θα κερδίσει γιατί είχε φέτος παρουσία σε κάθε τελική μάχη. Στη χρονιά του υπάρχουν διάφορα αντιφατικά, όπως και στην καριέρα του. Δεν είχε την καλύτερη απόδοση, άλλες χρονιές σκόραρε περισσότερο, έχασε το πρωτάθλημα, αλλά γύρισε με τρόπαια από δυο μεγάλους τελικούς, στους οποίους ωστόσο δεν είχε  πρωταγωνιστικό ρόλο. Ομως ας του πιστώσουμε πως κατάφερε να φτάσει εκεί σε πείσμα σχεδόν όλης της ανθρωπότητας που δεν τον γουστάρει - παίζοντας κατά κάποιο τρόπο κόντρα στους πιο φανατικούς εχθρούς που έχει σήμερα ποδοσφαιριστής. Φυσικά στην επιλογή του θα παίξει ρόλο και η Ρεάλ και η παγκοσμιοποιημένη γοητεία της: σήμερα ο Ρονάλντο είναι το σύμβολο της πίστης στη Βασίλισσα – προχθές λατρεύονταν στο Ολντ Τράφορντ: είναι απο τους λίγους που σήκωσαν δυο φανέλες τεράστιες ξεκινώντας απο το πουθενά. Δεν ξεκίνησε σε ακαδημείες όπου όλοι τον πρόσεχαν: κανείς δεν θυμάται πως στα 17 του ήταν ένα χαμίνι από τη Μαδέιρα, που αν δεν είχε ερωτευτεί τη μπάλα ένας Θεός ξέρει που θα είχε καταλήξει. Η ιστορία του είναι μια ιστορία γραμμένη με γκολ. Το success story ενός αυτοδημιούργητου τρελόπαιδου, που κερατώνει την Ιρένε Σάικ, πάει κρουαζιέρα με τη μάνα του, και πιστεύει ακράδαντα πως όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω του, για αυτό μπορεί να του δείχνει τη γλώσσα του.  

 

Δεν καταλαβαίνει από κατάρες

Και μετά υπάρχει και κάτι άλλο, που το είχα επισημάνει και το 2013 και με χαρά το υπενθυμίζω γιατί εγώ πιστεύω στα μεταφυσικά: έχει ήδη ξορκίσει την κατάρα της Χρυσής Μπάλας - το σχετικό βραβείο κουβαλάει μια πραγματική γκαντεμιά κι έχει διαλύσει καριέρες. Το κέρδισαν ο Μάρκο Φαν Μπάστεν το 1992 και ο Ματίας Ζάμερ το 1994 κι έκοψαν το ποδόσφαιρο πριν να βγει η χρονιά! Το πήρε το 1998 ο Βραζιλιάνος Ρονάλτο, το «Φαινόμενο», και μετά είχε τους χειρότερους τραυματισμούς που είχε ποδοσφαιριστής! Το κατέκτησε δίκαια το 2001 ο Μάικλ Οουεν κι άρχισε να μπαινοβγαίνει στα χειρουργεία. Ο Ριβάντο (1998), ο Φίγκο (2002), ο Σεφτσένκο (2004) κι ο Ροναλντίνιο (2005), ακόμα κι ο Κακά (2007) μετά τη βράβευσή τους είδαν την καριέρα τους να παίρνει την κατιούσα! Ο Ριμπερί, ο Ρόμπεν κι ο Σνάιτντερ που παραλίγο να την κερδίσουν, παραλίγο να κόψουν το ποδόσφαιρο. Ακόμα κι ο βιονικός Μέσι είχε τον πρώτο του τραυματισμό μετά την Χρυσή Μπάλα που κέρδισε το 2010! Ο Κριστιάνο το κέρδισε το βραβείο το 2008 κι από τότε τη διεκδικεί σχεδόν πάντα.

Τι είπε ο Καπέλο

Θα σας πω το μεγαλύτερό του εφετινό κατόρθωμα – το αποκάλυψε ο Φάμπιο Καπέλο. Όταν πριν ένα μήνα όλοι έλεγαν ότι η Ρεάλ έχει προβλήματα γιατί ο κουρασμένος Ρονάλντο δεν σκοράρει, ο Καπέλο καλεσμένος σε μια εκπομπή αποκάλυψε πως ο τύπος παίζει με πρόβλημα στο γόνατο από τον περασμένο Μάιο και ζήτησε από το κοινό να παρατηρήσει πως δεν πετάει καλά το πόδι του και δεν σηκώνεται για κεφαλιές, αφού δεν μπορεί να κάνει επιτόπιο άλμα. Φαίνεται ότι το ξεπέρασε χωρίς χειρουργείο. Παραμένει εντυπωσιακό ότι «κουτσός» ήταν μέσα σε όλα…