Η σκωτσέζικη ενίσχυση

Η σκωτσέζικη ενίσχυση


Ομολογώ πως πριν ξεκινήσει το μουντιάλ περίμενα πως η Αργεντινή στα ματς του ομίλου θα ήταν η Αργεντινή που είδαμε χθες βράδυ απέναντι στους Πολωνούς: μια ομάδα με φρεσκάδα, τρέξιμο, παίκτες που θέλουν να δείξουν την πρόοδό τους – μια ομάδα ικανή να κερδίζει ακόμα κι όταν ο Λίο Μέσι δεν σκοράρει ή χάνει και πέναλτι. Εντάξει, σε αυτό το τελευταίο υπερβάλω – ο Μέσι χάνει ένα πέναλτι το χρόνο και χθες δεν το έχασε, είναι ορθότερο να λέμε πως το έπιασε ο καταπληκτικός τερματοφύλακας Σέζνι, ο μόνος από τους Πολωνούς που αληθινά δικαιολόγησε όσα καλά λόγια τον συνοδεύουν.  

Στο χθεσινό σημείωμα έγραφα πως ο κόουτς Σκαλόνι κάτι πρέπει να αλλάξει στην Αργεντινή και πως θα ήταν λάθος του να πιστέψει πως η νίκη απέναντι στο Μεξικό έλυσε τα προβλήματα. Φυσικά και ο Σκαλόνι το έκανε: ήταν προφανές και απαραίτητο και το καλό για την Αργεντινή είναι ότι πήρε τις σωστές αποφάσεις. Ο Μακ Κάλιστερ, ο Εντσο Φερνάντεζ και ο Αλβαρεζ άλλαξαν την Αργεντινή επιθετικά: το χθεσινό της ματς ήταν το καλύτερό της χάρη στη δική τους παρουσία κι όχι γιατί πάλι ο Μέσι την πήρε από το χέρι. Ωρα ήταν.

Ποιος είναι ο Μακ Αλιστερ

Αξίζει μια αναφορά στον Αλέξις Μακ Αλιστερ, που άνοιξε το σκορ στο 47΄πριν αρχίσει κάποιου τύπου άγχος – η Αργεντινή ήταν αρκετά καλή και στο πρώτο ημίχρονο, αλλά το χαμένο πέναλτι του Μέσι θα μπορούσε να περιπλέξει τα πράγματα – ειδικά αν στο άλλο ματς οι Σαουδάραβες άνοιγαν το σκορ.

Ο Μακ Αλιστερ έχει τη δικιά του παράξενη ιστορία κι όχι γιατί όπως το επίθετο και το κόκκινο μαλλί προδίδουν κουβαλά σκωτσέζικο αίμα: πιο σημαντικά είναι άλλα. Ο Αλέξις είναι από ποδοσφαιροοικογένεια με παραδόσεις. Ηταν ποδοσφαιριστές και ο θείος Πατρίσιο και ο μπαμπάς Κάρλος: ο πατέρας του ήταν και στην ομάδα του Μαραντόνα που απέκλεισε το 1994 την Αυστραλία για να πάει στο μουντιάλ – αμυντικός ράτσας. Ποδοσφαιριστές είναι και τα δυο του αδέρφια: όλοι βγήκαν από τις Ακαδημίες της Αρζεντίνος Τζούνιορ όπως κάποτε ο Ντιέγκο, ο Ρικέλμε, ο Καμπιάσο, ο Τέβες. Αλλά μην πάει το μυαλό σας σε φτωχόπαιδα: ο μπαμπάς Μακ Αλιστερ επένδυσε σωστά τα χρήματα του, είναι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη χώρα, ασχολείται και με την πολιτική κι έχει υπάρξει και Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού ή κάτι ανάλογο. Κι ο μικρός είναι και τυχερός. Όχι μόνο γιατί έκανε μια εξαιρετική επιλογή διαλέγοντας την Μπράιτον. Αλλά και γιατί για να βρει θέση στην αποστολή της Αργεντινής και να ζήσει το μουντιάλ ως πρωταγωνιστής τραυματίστηκαν ο Λο Σέλσο, ο Κορέα και ο Γκονζάλες. Ο Σκαλόνι κερδίζει παίκτες στην πορεία του τουρνουά: θα του χρειαστούν.    

https://gegonota.news/wp-content/uploads/2022/11/26529455.jpg

Κατά τα άλλα θα έχω να θυμάμαι την άθλια εμφάνιση των Πολωνών: έβλεπα τον Λεβαντόφσκι να περιφέρεται μελαγχολικά στο γήπεδο και τον λυπήθηκα – δεν πήρε τη μπάλα ποτέ. Θα μου μείνει η κατσάδα του προπονητή τους στον Κρικόβιακ όταν αυτός πήρε κίτρινη κάρτα: οι Πολωνοί θα περνούσαν γιατί είχαν δυο κίτρινες λιγότερες από το Μεξικό με το οποίο τερμάτισαν με τους ίδιους βαθμούς. Τελικά τέτοιοι υπολογισμοί δεν χρειάστηκαν γιατί οι καλοί χθες Μεξικάνοι δέχτηκαν γκολ από τους Σαουδάραβες στις καθυστερήσεις και η νίκη τους (με 2-1) πήγε στράφι. Ανεξήγητο το γιατί ο Τάτα Μαρτίνο δεν έδωσε φανέλα βασικού στον πολύ καλό χθες Πινέδα που φαίνεται πως τον καταλαβαίνει απόλυτα μόνο ο Ματίας Αλμέιδα. Ανεξήγητο και το μουντιάλ των Σαουδαράβων. Όχι γιατί κέρδισαν την Αργεντινή κι έχασαν από την στατική Πολωνία και τους Μεξικάνους που ξύπνησαν μόλις την τρίτη αγωνιστική, αλλά γιατί την τακτική με την οποία αντιμετώπισαν τους Αργεντινούς δεν την ξαναείδαμε! Είναι σαν να είχαν προετοιμαστεί στο μουντιάλ μόνο για ένα παιγνίδι.

Το θαύμα της Αυστραλίας          

Την Αργεντινή την περιμένει η Αυστραλία που έκανε χθες το δικό της θαύμα και κέρδισε την Δανία στο μεταξύ τους ματς στο οποίο ο νικητής θα έπαιρνε εισιτήριο για τους 16: δεν είναι απλό για μια ομάδα να προκριθεί έχοντας διαλυθεί στο πρώτο της παιγνίδι! Οι Αυστραλοί που είχαν χθες μεγαλύτερη πίστη σε όλο το ματς, κέρδισαν με ένα γκολ του Ματ Λέκι στο 70’ και τα κατάφεραν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους να περάσουν τον σκόπελο του ομίλου.

https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2022/11/australia-3-scaled.jpg

Έχουν μια παράξενη ομάδα με αμυντικούς και μέσους που αγωνίζονται κυρίως στη Σκοτία και επιθετικούς που παίζουν στο πρωτάθλημα της Αυστραλίας όπου τα γκολ που μπαίνουν είναι πολλά: ο ήρωας σκόρερ Λέκι έχει περάσει από την Γερμανία και την Γκλάντμπαχ πριν επιστρέψει στη Μελβούρνη. Το αληθινά εντυπωσιακό όμως είναι ότι ο τερματοφύλακάς τους Μάθιου Ράιαν αγωνίζεται στη Δανία (!) και στην Κοπεγχάγη. Χθες ανακάλυψα πως πάνω από 15 Αυστραλοί έχουν περάσει από το πρωτάθλημα Δανίας ενώ ένας από τους βασικούς της ομάδας, ο φορ Μίτσελ Ντιούκ, αγωνίζεται στη Β’ Εθνική της Ιαπωνίας με τη φανέλα της Φαγκιάνο Οκαγιάμα: ο κόσμος είναι πραγματικά μικρός…

Η Δανία θα διεκδικήσει κι αυτή τον τίτλο της μεγάλης απογοήτευσης. Πως γίνεται μια ομάδα που έφτασε ενάμισι χρόνο πριν στα ημιτελικά του Euro2020 να αποκλείεται τόσο νωρίς στο μουντιάλ, είναι ένα μυστήριο. Μια εξήγηση που δίνω είναι ότι στο Euro είχε κάνει καλό στους Δανούς τελικά η τρομερή εκείνη ιστορία του παρ’ ολίγου θανάτου του Ερικσεν. Οι Δανοί τρόμαξαν, αλλά υπέστησαν κι ένα είδος ηλεκτροσόκ. Το γεγονός τους ξύπνησε: ούτε στο Εuro είχαν ξεκινήσει καλά – την πρόκριση την πήραν στο τρίτο ματς κόντρα στους Ρώσσους με την προσοχή όλου του κόσμου πάνω τους. Αυτό το ταρακούνημα τώρα τους έλειψε: θεώρησαν ότι στο τρίτο ματς μπορούν και πάλι ν΄ αλλάξουν την μοίρα τους και δεν άκουσαν τα καμπανάκια συναγερμού που χτύπησαν μετά τα ματς με την Τυνησία και την Γαλλία που ήταν κακοπαιγμένα και τα δυο. Θα επιστρέψουν πρωταγωνιστές – ίσως στο Κατάρ να μην ήθελαν και να πάνε ποτέ.

Γαλλικό ξεμούδιασμά

Η ήττα της Δανίας είχε ως αποτέλεσμα να πάει στράφι η μεγάλη νίκη της Τυνησίας με τους Γάλλους. Και να μην συζητάει κανείς για το αν μια ομάδα όπως η Γαλλία δικαιούται να βάζει τους αναπληρωματικούς στο τρίτο της ματς χωρίς να σέβεται τον ιδρώτα όποιων πόνταραν σε ένα στοιχειώδες fair play της. 

Ο κόουτς Ντεσάμπ άφησε όλους τους βασικούς του στον πάγκο, οι Τυνήσιοι το εκμεταλλεύτηκαν και έφτασαν στην νίκη με το μοναδικό γκολ που σημείωσαν στη διοργάνωση – σκόρερ ο Καζρί. Το ματς τελείωσε με το VAR να ακυρώνει ένα γκολ των Γάλλων που σημείωσε ο Γκριεζμάν σε μια φάση που σηκώνει συζήτηση. Το μπαράζ Αυστραλία – Δανία (1-0) είχε ολοκληρωθεί πριν από το γκολ αυτό κι έτσι γλυτώσαμε τις θεωρίες συνομωσίας ότι η FIFA ζητά από τους διαιτητές να βοηθάνε τους Αφρικάνους κτλ. Ο Ντεσάμπ χρησιμοποίησε μισή ώρα τον ΕμΠαπέ και είκοσι λεπτά τον Γκριεσμάν, για ξεμούδιασμα. Τους χρειάζεται με την Πολωνία. Όπως και την σοβαρότητα της ομάδας του που χθες έλειψε.