Η σάλτσα της υποκρισίας

Η σάλτσα της υποκρισίας


Είχε πλάκα η πρώτη συνέντευξη του Νεϊμάρ στο Παρίσι. Αφού είπε ότι δεν είχε κανένα παράπονο από την Μπαρτσελόνα («ηρθα στην Παρί διότι ήθελα κάτι νέο, μια νέα πρόκληση, όχι γιατί δεν ήμουν σταρ στην Μπαρτσελόνα ή γιατί δεν αισθανόμουν σημαντικός. Ήταν η ώρα για μια αλλαγή») πρόσθεσε πως η επιλογή του δεν είχε καμία σχέση με τα χρήματα. «Δεν έφυγα από τη Μπαρτσελόνα και δεν ήρθα στην Παρί για τα χρήματα. Οσοι νομίζουν πως έφυγα γι' αυτό το λόγο, δεν με ξέρουν. Το κίνητρό μου είναι η ευτυχία η δική μου και της οικογένειάς μου» τόνισε, ενώ στην ερώτηση για το πώς αισθάνεται τώρα που είναι ο ακριβότερος παίκτης του κόσμου, είπε ότι δεν αισθάνεται επιπλέον πίεση εξαιτίας των χρημάτων απ' όση κουβαλάει. «Ζυγίζω 69 κιλά και αυτό είναι το μόνο βάρος στους ώμους μου» δήλωσε γελώντας.

Να πάτε να πιείτε ένα καφέ

Λίγο αργότερα ο ισχυρός άνδρας της Παρί, ο Καταριανός Νασέρ Αλ Κελαϊφί τόνισε κι αυτός ότι ο Νεϊμάρ, πρωταγωνιστής στην ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, δεν έφυγε από την Μπάρτσα λόγω της τρομερής οικονομικής πρότασης που του έγινε: «Σας εγγυώμαι πως ο Νεϊμάρ δεν ήρθε για τα λεφτά» είπε προσθέτοντας πως «θα μπορούσε να βρει περισσότερα αλλού». Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί μήπως η ομάδα του θα τιμωρηθεί από την UEFA για παραβάσεις του Financial Fair Play, ισχυρίστηκε πως η Παρί θα βγάλει περισσότερα απ' όσα ξόδεψε για την απόκτησή του Βραζιλιάνου από την Μπαρτσελόνα. Κι έκανε κι αυτός ένα αστειάκι, συμβουλεύοντας όποιον ανησυχεί για τη μεταγραφή του Νεϊμάρ «να πάει να πιει έναν καφέ». Αστειάκια ο Νεϊμάρ, αστειάκια και ο Κελαϊφί: δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερος τρόπος έκφρασης αμηχανίας από το να προσπαθείς να πεις αστεία σε μια συνέντευξη Τύπου, όταν μάλιστα οι ερωτήσεις αφορούν τα χρήματα.

Ξεκινά η απόσβεση

Η μεταγραφή του Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα στην Παρί είναι η κορυφαία εμπορική πράξη στην ιστορία του ποδοσφαίρου κι όπως όλες οι εμπορικές πράξεις έγινε για χρήματα: δεν χωράει αμφιβολία. Η Μπαρτσελόνα, άφησε το προξενιό να γίνει, γιατί ήθελε τα 225 εκατομμύρια ευρώ της ρήτρας του ποδοσφαιριστή: με αυτά θα δυναμώσει – θυμίζω ότι προέρχεται από μια αποτυχημένη σεζόν. Η Παρί ήθελε τον Νεϊμάρ γιατί ο θρόνος του βασιλιά στο Παρίσι έχει μείνει άδειος από την στιγμή που έφυγε ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς. Ο Κελαϊφί, που λέει ότι η ομάδα του θα βγάλει τα χρήματα που ξοδεύτηκαν, έχει δίκιο – το είπε και ο Μουρίνιο. Από σήμερα κιόλας η Παρί ξεκινά την απόσβεση: οι χορηγοί της θα πληρώσουν πιο πολλά, οι φανέλες του Βραζιλιάνου που θα πουληθούν σε όλο τον κόσμο θα φέρουν στο ταμείο χρήματα που οι Γάλλοι δεν είχαν ποτέ φανταστεί, του χρόνου τα εισιτήρια της, οι συμμετοχές της σε καλοκαιρινά τουρνουά και τα τηλεοπτικά της δικαιώματα θα είναι ακριβότερα. Ο Νεϊμάρ είναι μετά τον Ρονάλντο και τον Μέσι, το τρίτο δυνατότερο brand στον κόσμο του ποδοσφαίρου και είναι πολλά χρόνια μικρότερος από τους άλλους δυο: η Παρί επένδυσε. Ακόμα κι αν οι Αραβες ιδιοκτήτες της τον πουλήσουν σε δυο χρόνια, απογοητευμένοι από τις εμφανίσεις του, είναι δεδομένο ότι θα πάρουν πίσω πολλά από τα χρήματα που ξόδεψαν.

Η νέα ατραξιόν

Φυσικά απίστευτα κερδισμένος σε ό,τι έχει να κάνει με τα οικονομικά του είναι και ο ίδιος ο Νεϊμάρ: πήρε ένα τεράστιο πριμ υπογραφής, υπόγραψε ένα απίστευτο συμβόλαιο – κυρίως έκανε ευτυχισμένους τους χορηγούς του, που χάρη σε αυτόν θα ανοίξουν νέους δρόμους και νέες αγορές. Είναι άλλο να επενδύεις στον Νεϊμάρ, που βρίσκεται στη σκιά του Μέσι κι άλλο στον Νεϊμάρ που θα κατακτήσει το Παρίσι. Το Παρίσι είναι η πιο λαμπερή ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και στο Παρίσι υπάρχει μόνο η Παρί. Δεν είναι Λονδίνο, που είναι γεμάτο ομάδες, είναι τεράστιο σε σχέση με τη Ρώμη ή το Βερολίνο και είναι μια πόλη που έψαχνε τον βασιλιά της: ο Νεϊμάρ θα γίνει ατραξιόν – ο νέος μαγνήτης. Σε αυτή την γιγάντια οικονομική συμφωνία δεν υπάρχουν χαμένοι και για αυτό άλλωστε και η μεταγραφή έγινε. Και τότε γιατί ντρέπονται να πουν ότι αυτό που είδαμε είναι το κορυφαίο deal στην ιστορία του ποδοσφαίρου; Αυτή η σχεδόν ενοχική αναφορά στα χρήματα, που ο παίκτης στοίχισε, είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι μιας μπανάλ κατά τα άλλα ιστορίας.

 

Ο θρίαμβος της υποκρισίας

Υπάρχει ένα παράδοξο με το μοντέρνο μας ποδόσφαιρο: ενώ είναι μια βιομηχανία θεάματος, με κινητήρια δύναμη το χρήμα, θέλει να πλασάρεται για κάτι άλλο. Οσο περισσότερα είναι τα χρήματα, που οι παίκτες κερδίζουν, τόσο περισσότερο μοιάζουν να ντρέπονται για αυτά – ίσως γιατί ούτε οι ίδιοι δεν πιστεύουν ότι τα αξίζουν. Μοιάζουν να ντρέπονται επίσης οι ομάδες που τα ξοδεύουν, αλλά συχνά και οι ομάδες που τα εισπράττουν – μολονότι αναμφίβολα αυτές είναι που κάνουν το μεγάλο κόλπο. Ντρέπονται όμως; Νομίζω όχι: απλά παίζουν ρόλους. Οσο μεγαλώνουν τα κέρδη, όσο γιγαντώνονται τα συμβόλαια, όσο ξεφεύγουν οι τιμές, τόσο περισσότερο μεγαλώνει η υποκρισία. Ο Νεϊμάρ νοιώθει την ανάγκη να τονίσει ότι δεν έφυγε από την Μπάρτσα για τα χρήματα. Οι άνθρωποι της Παρί ορκίζονται ότι τα χρήματα δεν έπαιξαν ρόλο: όλοι γνωρίζουν καλά ότι λένε ψέματα. Γιατί το κάνουν; Γιατί μεταξύ άλλων, πουλάνε και την δημόσια εικόνα τους – τους ενδιαφέρει το πώς τους βλέπουμε. Ο Νεϊμάρ θέλει να πιστεύουμε ότι είναι ένα ανήσυχο παιδί, που αναζητά απλώς νέες περιπέτειες κι όχι ένας μισθοφόρος, που ορθώς διάλεξε το επόμενο αφεντικό του με βάση το χρήμα. Η Παρί θέλει να είναι η ομάδα που έπεισε τον Βραζιλιάνο να αφήσει για χατίρι της την Μπάρτσα κι όχι μια νεόπλουτη εταιρία, που πιστεύει πως όλοι κι όλα έχουν τιμή. Μην νομίζετε ότι αυτή η προσπάθεια να γράψουν την ιστορία όπως θέλουν (ακόμα και παίζοντας με την νοημοσύνη μας…) είναι μια κίνηση ματαιοδοξίας: στην πραγματικότητα είναι η σάλτσα της ίδιας της εμπορικής πράξης. Οι χορηγοί δεν επενδύουν σε προδότες, δεν θέλουν οι οπαδοί να βλέπουν στα πρόσωπα των σούπερ σταρ το παγερό χαμόγελο των μισθοφόρων και δεν θέλουν να συνδέουν το image των εταιριών που διαφημίζονται με ποδοσφαιρικές ομάδες, που προκαλούν τον κόσμο υπερξοδεύοντας. Θέλουν σταρ που δεν παίζουν για το χρήμα κι ομάδες που αφουγκράζονται το γούστο του κοινού τους. Θέλουν παίκτες που να λένε ψέματα τόσο μεγάλα όσο τα συμβόλαια που υπογράφουν. Ο Νεϊμάρ υπέγραψε το πιο μεγάλο συμβόλαιο και μοιραία μας είπε και το πιο μεγάλο ψέμα. Μας είπε ότι δεν πήγε στην Παρί για τα χρήματα, αλλά γιατί ήθελε μια αλλαγή.

Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…