Η πρώτη κρίσιμη βραδιά

Η πρώτη κρίσιμη βραδιά


Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ μπαίνουν απόψε στον χορό των προκριματικών του Τσάμπιονς λιγκ με δυο διαφορετικούς, αλλά αρκετά επικίνδυνους αντιπάλους. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στο Βελιγράδι την Παρτιζάν, που έχει μια καυτή έδρα, είναι πρωταθλήτρια, ξέρει να παίζει επίθεση και είναι ομάδα που κυνηγάει τις προκρίσεις γιατί στα χρήματα που εισπράττει από την UEFA στηρίζει την ευημερία της. Η ΑΕΚ παίζει στο ΟΑΚΑ με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που είναι ομάδα έμπειρη, περνάει σχεδόν κάθε χρόνο τα προκριματικά και φτάνει στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ, σκοράρει με χαρακτηριστική ευκολία κι ας μην έχει πια τα μεγάλα φορ που φόρεσαν την φανέλα της πρόσφατα – κίλερ περιοχής όπως ο Βάγκνερ Λοβ ή ο Ντουμπιά.

Αυτή είναι η μια ανάγνωση των αντιπάλων, γιατί ευτυχώς για τους δικούς μας υπάρχει κι άλλη. Η Παρτιζάν είναι η εκπρόσωπος ενός παρηκμασμένου πρωταθλήματος: η ιστορία της είναι μεγάλη, αλλά οι τωρινές νίκες της στη Σερβία είναι επιβλητικές γιατί συχνά αντίπαλοι δεν υπάρχουν. Και η ΤΣΣΚΑ έχει μια προβληματική άμυνα, στην οποία παίζουν δυο 35χρονοι, οι αδερφοί Μπερεζούτσκι, που περιμένουν απόψε ν αγωνιστεί μαζί τους ο 38χρονος Ιγκνιάσεβιτς, μπας και τους κατευθύνει καλύτερα από τον Βαάσιν, που δεν καταλαβαίνει το παιγνίδι τους. Αν δούμε αισιόδοξα το πράγμα, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει μια ομάδα που χει απλά σπουδαίο παρελθόν και η ΑΕΚ έχει μια ευκαιρία να κάνει ένα χουνέρι σε μια «αρκούδα» με προβλήματα.  Ωστόσο το ζήτημα στα καλοκαιρινά προκριματικά, δεν είναι οι αντίπαλοι: είναι οι δικές μας ομάδες. Είδα τα τελευταία φιλικά του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ την προηγούμενη εβδομάδα. Αν τα φιλικά γίνονται για να βγουν συμπεράσματα, το δικό μου συμπέρασμα την περασμένη Τετάρτη είναι ότι ο Χάσι και ο Χιμένεθ ακόμα ψάχνονται. Ελπίζω απόψε να αποδειχτεί ότι κάνω λάθος. 

Με μια ενδεκάδα καινούργια

Το φιλικό του Ολυμπιακού με τον Αστέρα χαρακτηρίστηκε πρόβα τζενεράλε ενόψει του παιγνιδιού με την Παρτιζάν στο Βελιγράδι, αλλά μόνο τέτοιο δεν ήταν. Δεν θα μπορούσε έτσι κι αλλιώς τέτοιο να είναι, αφού η ομάδα του Στάϊκου Βεργέρη, παίζοντας το πρώτο φιλικό της χρονιάς, πρόσεξε μόνο την άμυνά της: η εικόνα του ματς δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ο Ολυμπιακός θα συναντήσει απόψε στο Βελιγράδι. Αν τακτικές δοκιμές έχουν γίνει ενόψει της δύσκολης αποστολής στο Βελιγράδι, αυτές πρέπει να έχουν γίνει στο Βέλγιο: το ματς με τον Αστέρα, μάλλον έμπλεξε τον Χάσι παρά τον βοήθησε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Αλλωστε μετά από αυτό, έχασε και τον Ελαμπντελαουί που λογάριαζε ως βασικό δεξί μπακ σε όλη την προετοιμασία. Όπως και να χει, απόψε στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί με μια ενδεκάδα, που δεν έχει παίξει σε κανένα φιλικό: δεν το λες ως εξέλιξη και ό,τι καλύτερο.  

 Ο εσωτερικός ανταγωνισμός

Πέρυσι ο Ολυμπιακός αποφάσισε να παίξει τα προκριματικά στηριγμένος στους παίκτες που είχαν κερδίσει το πρωτάθλημα: η επιλογή δεν απέδωσε κυρίως γιατί ο Βίκτορ, που διαδέχτηκε τον Μάρκο Σίλβα, προσπάθησε να μάθει στην ομάδα πολλά – ο Ολυμπιακός έπαιζε 4-3-3 με Μπουχαλάκη, Μανιάτη, Μιλιβόγεβιτς στα χαφ κι ο Ισπανός προσπαθούσε να βολέψει τον Φορτούνη δίνοντας του τη θέση του έξω αριστερά, με αποτέλεσμα αυτός να γκρινιάζει. Φέτος ο Χάσι κάνει το ακριβώς αντίθετο. Δεν πειράζει καθόλου το σχήμα (το 4-2-3-1 το χρησιμοποιεί σε όλα τα φιλικά από την αρχή), αλλά αλλάζει πολύ συχνά τα πρόσωπα της ενδεκάδας, ποντάροντας σε ένα είδος εσωτερικού ανταγωνισμού. Καλός είναι ο ανταγωνισμός, αλλά ο Ολυμπιακός πάει στο Βελιγράδι με αρκετά ερωτηματικά: για τα στόπερ, το φορ και τους ακραίους επιθετικούς υπάρχουν διλλήματα, που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Ο Χάσι μίλησε στο τέλος του ματς με τον Αστέρα για απουσίες σημαντικών παικτών: στάθηκε στον Ρέτσο, στον Μποτία, στον Ταχτσίδη. Νομίζω πως αν αυτοί ήταν υγιέστατοι, τα πειράματα θα ήταν ακόμα περισσότερα, αφού ο προπονητής θα πρεπε κι αυτούς να τους δει με διαφορετικούς παρτενέρ : ο Ολυμπιακός έχει πλέον πολλές λύσεις, αλλά σε ένα ματς παίζουν 11 όχι 25 και ειδικά στα προκριματικά είναι προτιμότερο να έχεις τους 11 που χρειάζεσαι για την περίσταση, παρά να προβληματίζεσαι για το πόσο διαφορετικά θα ήταν όλα, αν δεν είχες τραυματίες. Η ελπίδα του Χάσι είναι η ποιότητα του Ολυμπιακού να καλύψει την έλλειψη ομοιογένειας: δεν είναι πάντως τόσο απλό αυτό. 

Πολλά τα νέα στοιχεία

Η συζήτηση για την ΑΕΚ είναι ολότελα διαφορετική: για την ώρα το πρόβλημα είναι το μπόλιασμα του περσινού παιγνιδιού της ομάδας με νέα στοιχεία – η ΑΕΚ προσπαθεί ν αλλάξει. Στο ματς με την Γκενγκ φάνηκε πως ο προπονητής έχει καταλήξει σε μια αρχική ενδεκάδα. Ο Ανέστης είναι πρώτος τερματοφύλακας, ο Μπακάκης προηγείται του Γκάλο, ο Τζιγκρίνσκι και ο Βράνιες θα είναι οι στόπερ, ο Σιμόες κι ο Γίοχανσον θα προστατεύσουν την άμυνα και θα τρέξουν για τον Μάνταλο που πρέπει να μείνει κοντά στην περιοχή. Προβάδισμα έχουν και ο Χριστοδουλόπουλος και ο Κλωναρίδης, αλλά δεν αποκλείεται ο δεύτερος απόψε να μην ξεκινήσει και να παίξει ο Αϊντάρεβιτς για να υπάρχει ένας ακόμα μέσος με τρεξίματα: ο Μανόλο ψάχνει το αριστερό του μπακ και δεν μπορεί να μην προβληματίζεται και για τον φορ, αφού ο Λιβάγια ακόμα δεν έχει προσαρμοστεί – ο Γιακουμάκης στο ματς με την Γκενκ φάνηκε πιο κινητικός. Το πρόβλημα της ΑΕΚ είναι οι μηχανισμοί: μολονότι ο Χιμένεθ στηρίζεται στους παλιούς παίκτες, κάποιες αλλαγές στο παιγνίδι δεν έχουν ακόμα αφομοιωθεί και είναι λογικό γιατί διανύουμε τον μήνα Ιούλιο. Το κακό είναι ότι στα προκριματικά λάθη τακτικά δεν συγχωρούνται.

Είμαστε δυστυχώς στον Ιούλιο

Ο Χιμένεθ, έγραφα στη Sportday πριν λίγες μέρες, θέλει η νέα ΑΕΚ του να πρεσάρει ψηλά και να μην περιμένει, όπως πέρυσι. Οι κυνηγοί που επιλέγει στο αρχικό σχήμα (με την Γκενγκ ήταν ο Λάζαρος, ο Λιβάγια και ο Κλωναρίδης) αυτό μπορεί να το κάνουν καλύτερα από τον Πατίτο και τον Τρίστασον, που ζητάνε πολύ τη μπάλα, ή τον Αλμέιδα που παρά το αδυνάτισμά του παραμένει βαρύς. Όμως κόντρα στην Γκενγκ υπήρχαν δυο προβλήματα. Το πρώτο ότι αυτό το πρέσινγκ γινότανε περιοδικά – οι παίκτες έτρεχαν για πέντε λεπτά και μετά νόμιζες ότι βγήκαν από το γήπεδο για να πιούν νερό! Το δεύτερο ότι όσο κι αν κυνηγάνε οι κυνηγοί, αν δεν ανεβεί η ομάδα συνολικά στο γήπεδο το πρέσινγκ δεν αποδίδει. Η δική μου εντύπωση είναι, ωστόσο, ότι οι αμυντικοί της ΑΕΚ, οι στόπερ ειδικά, αυτό το ανέβασμα δεν το θέλουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι έβλεπες συχνά μια ομάδα πολύ απλωμένη – μια ομάδα χωρίς κοινή σκέψη. Αυτό δημιουργούσε και μια δυσκολία στην επίθεση (η ΑΕΚ είχε μεγάλα διαστήματα που δεν απειλούσε), αλλά και μια δυσκολία στην άμυνα. Ειδικά στο πρώτο εικοσάλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου οι Βέλγοι έφταναν στην περιοχή του Ανέστη, αλλάζοντας τρεις φορές τη μπάλα. Όλα αυτά είναι λογικό να συμβούν, γιατί μόλις τελείωσε το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας. Είναι όμως κομμάτι επικίνδυνα, αν επαναληφθούν απόψε με αντίπαλο την έμπειρη ΤΣΣΚΑ.

Απόψε η κρίσιμη βραδιά 

Ο Χάσι έχει προβλήματα επιλογών γιατί οι λύσεις είναι πολλές – από την άλλη οι λύσεις είναι πολλές γιατί πολλοί είναι οι καινούργιοι παίκτες. Ο κόουτς θέλει π.χ τον Ρομάο στα χαφ, αλλά διστάζει να βάλει τον Σισέ δίπλα στο Ρέτσο – λογικό. Ο Χιμένεθ θα θελε να είχε λίγο καιρό ακόμα μπροστά του να δουλέψει. Κατά τη γνώμη μου οι δυο ελληνικές ομάδες παίζουν απόψε την πρόκρισή τους. Ο Ολυμπιακός θα ναι δύσκολο να γυρίσει ένα σε βάρος του σκορ στο Βελιγράδι, η ΑΕΚ θα ναι δύσκολο ν αντέξει στη Μόσχα, αν δεν έχει κάτι να υπερασπιστεί. Η σημαντική βραδιά και των δυο είναι η αποψινή.