Η πραγματική ντροπή

Η πραγματική ντροπή


Απόψε ο Παναθηναϊκός παίζει με τον Ολυμπιακό ένα ντέρμπι σημαντικό για το γόητρο – αυτό το λέμε όταν το ματς είναι σχεδόν αδιάφορο για την έκβαση του πρωταθλήματος. Αν ο Πανιώνιος έχει ηττηθεί στην Τούμπα, το αποτέλεσμα του ματς δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Αν ο Πανιώνιος έχει νικήσει τον ΠΑΟΚ, το παιγνίδι έχει βαθμολογικό ενδιαφέρον κυρίως για τον Ολυμπιακό, που πάλι πρώτος θα παραμείνει, αλλά δεν έχει περιθώριο άλλου στραβοπατήματος. Όπως και να χει το πράγμα για τον ΠΑΟ το ντέρμπι έχει μικρότερη σημασία από αυτή που θα έπρεπε να έχει γιατί οι βαθμοί που πέταξε είναι πολλοί. Ωστόσο για τον Παναθηναϊκό υπάρχει κάτι σημαντικότερο από τους βαθμούς: να διοργανώσει ένα ντέρμπι, όπως πρέπει, διότι δεν τιμά το μεγάλο αυτό σύλλογο το ότι τρία από τα τελευταία πέντε αντίστοιχα ματς τα έχασε στα χαρτιά λόγω επεισοδίων.

Τα περσινά απίθανα

Πέρυσι μετά την ματαίωση του παιγνιδιού είχαν ακουστεί ένα σωρό απίθανα. Ο Παναθηναϊκός με επίσημη ανακοίνωση είπε ότι για όλα φταίει ο διαιτητής Παππάς και ότι η απόφασή του δεν στηρίζεται πουθενά: παρόλο που βγήκαν δυο δικαστικές αποφάσεις, που δικαίωσαν την απόφαση του διαιτητή συνέχισαν να τον κυνηγάνε και πέτυχαν να τον βγάλουν από τους πίνακες γιατί έκανε τα προβλεπόμενα. Ο τότε Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής καυχήθηκε γιατί χάρη στο νόμο του μπήκε τάξη και γιατί έγιναν προσαγωγές και συλλήψεις και δήλωσε κάτι βαρύγδουπο - ότι η Πολιτεία θα προστατεύσει την κοινωνική ειρήνη κτλ. Στο τέλος του πρωταθλήματος ο νόμος του τροποποιήθηκε, ενώ στο μεταξύ ξύλο συνεχίζει να πέφτει ακόμα – ο τελικός του μπάσκετ π.χ φέτος τελείωσε με δακρυγόνα.  Πέρυσι διάφοροι καλοί συνάδερφοι κατήγγειλαν ότι υπήρχε σχέδιο εναντίον του ΠΑΟ, χωρίς να μας πουν ακόμα από ποιόν: οι πιο πολλοί έγραφαν για τις φωτοβολίδες ενώ είχε γίνει ρημαδιό η μισή Λεωφόρος μετά το ξύλο με την αστυνομία. Κάποιοι άλλοι τα είχαν με τη NOVA γιατί δεν έδειξε τα επεισόδια, γιατί τέτοια κυρίως γουστάρουν να βλέπουν. Μέχρι να βγει η απόφαση του αθλητικού δικαστή είχαν τοποθετηθεί και δικηγόροι, και παλαίμαχοι και νομοπαρασκευαστές, και βουλευτές. Και σχεδόν κανείς δεν άκουσε τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού. Κι όμως, ήταν οι δικές τους μαρτυρίες ο καλύτερος επίλογος μιας βραδιάς ντροπής.

Ο Εσιέν και ο Μπεργκ

Τις έχω κρατήσει κάποιες από αυτές τις δηλώσεις. Ο Εσιέν, που πριν έρθει εδώ είχε περάσει από χώρες που αγαπούν το ποδόσφαιρο, σχολιάζοντας τα όσα έγιναν στη Λεωφόρο είχε γράψει στο λογαριασμό του στο Instagram:  «Είναι ντροπή να συμβαίνουν όλα αυτά στο ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο πρέπει να φέρνει κοντά τους ανθρώπους και όχι την βία. Με το θυμό δεν λύνεις τίποτα, αλλά καταστρέφεις τα πάντα. Τόσος θυμός δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Ας ενωθούμε για να κάνουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο καλύτερο». Η δήλωση πέρασε στα ψηλά. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίστηκαν ότι τα λέει αυτά γιατί δεν είναι καιρό στην Ελλάδα, δεν έχει βιώσει (sic) την αδικία, δεν ξέρει τι έχει κάνει ο Ολυμπιακός κτλ. Ο Μπέργκ που είναι στην Ελλάδα πολλά χρόνια, αλλά μάλλον ούτε αυτός έχει αηδιάσει με όσα κάνει ο Ολυμπιακός, είχε πει: «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να ξεπερνάμε τα όρια, και να κάνουμε όσα κάνουν τους ανθρώπους να φοβούνται να πάνε στα παιχνίδια. Δεν μπορεί να ζούμε σε μια χώρα που οι άνθρωποι  φοβούνται να φέρουν τα παιδιά τους στο γήπεδο ή τους αρνούνται να δουν τα ματς! Ο φόβος να χτυπήσεις ή να τραυματιστείς, όταν είσαι σε ένα γήπεδο και βλέπεις ένα παιχνίδι, σε αναγκάζει να μένεις στο σπίτι σου: αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει το έτος 2015. Το ποδόσφαιρο είναι για όλους και πρέπει να ενώνει τους ανθρώπους ανεξαρτήτως της ηλικίας, της φυλής, του χρώματος ή της πίστης τους».. Ούτε στο διαιτητή αναφέρθηκε, ούτε γιατί άργησε ν αποφασίσει τη διακοπή αναρωτήθηκε, ούτε αν μίλησε ο Κοντονής στο τηλέφωνο με κάποιον τον μάρανε. Βέβαια σιγά μην ξερει ο Μπεργκ τον Κοντονή.

Ο αρχηγός Ζέκα  

Κάποιος θα πει ότι ο Μπεργκ είναι Σουηδός, έχει άλλη κουλτούρα, δεν καταλαβαίνει τι θα πει Μεσόγειος, Βαλκάνια κτλ. Ο Ζέκα μιλώντας στην πορτογαλική εφημερίδα, ως αρχηγός του ΠΑΟ, δεν είχε βρει κι αυτός λόγια παρηγοριάς για όσους διέλυσαν το ντέρμπι: «Έμοιαζε με σκηνικό πολέμου αυτό που ζήσαμε. Ξέρω ότι και την περασμένη σεζόν υπήρχε αναταραχή, αλλά τότε ήταν διαφορετικά γιατί πιστέψαμε ότι στην εξέδρα κάποιοι θύμωσαν επειδή υπήρξαν προβοκάτσιες από την πλευρά των αντιπάλων» είπε και πρόσθεσε «αυτή τη φορά ρίχτηκαν φωτοβολίδες στον αγωνιστικό χώρο, πριν αρχίσει το ματς και ρίχτηκαν σε ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Είναι λυπηρό, αυτά δεν έπρεπε να συμβούν. Υπήρχαν πολλά παιδιά στο γήπεδο και η ελληνική κυβέρνηση ή η ομοσπονδία θα πρέπει να τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτά για να τα λύσουν μια για πάντα. Πρέπει πάρουν δραστικές αποφάσεις και όχι μόνο γι αυτό το παιχνίδι. Είναι για το καλό του ποδοσφαίρου».

Ας ακούσουν τους ποδοσφαιριστές

Αυτά το ξαναλέω τα είπαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού: τρεις από τους αντιπροσωπευτικότερους. Ο ακριβοπληρωμένος Εσιέν είπε ότι όλα όσα έγιναν πέρυσι ήταν ακατανόητα. Ο καλύτερος παίκτης του ΠΑΟ, ο Μπεργκ, είπε ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να δημιουργείται κλίμα τρόμου. Ο αρχηγός Ζέκα ότι έπεσαν φωτοβολίδες, ενώ δεν έγινε απολύτως τίποτα από την πλευρά των αντιπάλων. Και οι τρεις μίλησαν για ντροπή κι έχουν δίκιο. Σήμερα παίζουν στην πάντα δύσκολη για τη διοργάνωση τέτοιων παιγνιδιών Λεωφόρο ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Κάποιος μπορεί να χάσει και κάποιος μπορεί να κερδίσει. Το ματς μπορεί να είναι ωραίο ή κάκιστο, γεμάτο φάσεις ή νευρικό. Κανένα αποτέλεσμα δεν είναι ντροπή: ντροπή είναι να ξαναδούμε όσα έχουμε δει τρεις φορές σε πέντε χρόνια. Δεν το λέω (μόνο) εγώ. Το είπαν πέρυσι οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟ, άλλο αν δεν άρεσαν τα λόγια τους και δεν τα πρόβαλαν όλοι ως όφειλαν…