Η ώρα του Λουτσέσκου

Η ώρα του Λουτσέσκου


Όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο ο ΠΑΟΚ πριν το κυριακάτικο ντέρμπι κορυφής με την ΑΕΚ έκανε γνωστή την ανανέωση του συμβολαίου του Ρασβάν Λουτσέσκου, με τον οποίο υπάρχει συμφωνία ήδη από τα Χριστούγεννα, για τρία ακόμα χρόνια συνεργασίας. Η ανακοίνωση της ανανέωσης του συμβολαίου είναι μια κίνηση που δείχνει πως ο ΠΑΟΚ θεωρεί την δουλειά του Λουτσέσκου επιτυχημένη ανεξάρτητα από το ματς της Κυριακής. Ο ΠΑΟΚ κι ο Λουτσέσκου θέλησαν σε μια κρίσιμη καμπή της σεζόν να δείξουν στον κόσμο του ΠΑΟΚ ότι τίποτα δεν μπορεί να προκαλέσει τριγμούς σε αυτή την σχέση. Λογικό. Η δημοτικότητα του Ρουμάνου είναι στα ύψη, αλλά δεν αρκεί μόνο η δημοτικότητα για να κάνει τον Ρουμάνο τον προπονητή που θα συμπληρώσει στον πάγκο του ΠΑΟΚ πιο πολλά χρόνια από οποιοιδήποτε άλλο. Αν αρκούσε το να σε αγαπούν πιθανότατα θα ήταν προπονητής του ΠΑΟΚ ακόμα ο Αγγελος Αναστασιάδης.

Η δεύτερη καλύτερη από την πρώτη

Όταν ο Λουτσέσκου έφυγε κάποτε από την Ξάνθη για να πάει στον ΠΑΟΚ ήταν απλά ο καλός γιος ενός διάσημου μπαμπά. Δεν νομίζω πως υπήρχε κανείς που να πίστευε πως θα δενόταν τόσο με τον ΠΑΟΚ ώστε σήμερα να μοιάζει απαραίτητος. Είναι πολύ σημαντικό στην διδακτική αυτή ιστορία πως ο Λουτσέσκου ανανέωσε το συμβόλαιό του μετά από μια χρονιά που ο ΠΑΟΚ έχασε όλους τους στόχους του: πέρυσι δεν κατάφερε να βγει ούτε στο Γιουρόπα λιγκ και έχασε το κύπελλο από την ΑΕΚ παίζοντας με παίκτη παραπάνω από το πεντάλεπτο. Όμως ο Ιβάν Σαββίδης έχοντας περάσει πολλά έχει καταλάβει πως η αξιολόγηση ενός προπονητή δεν πρέπει να γίνεται μόνο με βάση τα αποτελέσματα αλλά και από άλλα πολλά. Ο Λουτσέσκου ανανέωσε το συμβόλαιό του ως απόλυτος διοικητής του ΠΑΟΚ κι όχι απλά ως προπονητής. Στο δεύτερο πέρασμά του χρειάστηκε να βρει ένα νέο ρόλο και για αυτό ίσως και τα κατάφερε. Οι επιστροφές των προπονητών υπό την ίδια διοίκηση αποτελούν συνήθως αποτυχημένα και δύσκολα περάσματα: είτε βγαίνουν στο φως προηγούμενα ελαττώματα απέναντι στα οποία υπάρχει πια μικρή ανοχή, είτε προκύπτει γκρίνια γιατί τίποτα δεν είναι ακριβώς ίδιο.

https://www.paok24.com/wp-content/uploads/2023/06/KLvbMbpMNQTqNNnEM9Zx-1000x600.jpeg

Αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί άνετα στην περίπτωση της επιστροφής του Ρουμάνου στον ΠΑΟΚ: την πρώτη φορά είχε δίπλα του ένα παντοδύναμο Ιβάν Σαββίδη, τώρα ο Σαββίδης ζει στο Ροστόφ. Αν δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα κι ο Λουτσέσκου κι ο ΠΑΟΚ ανανέωσαν τους όρκους τους είναι γιατί ο Ρουμάνος σε αυτή την δεύτερη θητεία είχε μια εντελώς διαφορετική αποστολή στην οποία ανταποκρίθηκε γιατί την κατάλαβε. Πάντα πίστευα πως ο Λουτσέσκου είναι πιο έξυπνος άνθρωπος από καλός προπονητής. Η εφετινή του επιτυχία, δηλαδή η ανανέωση του συμβολαίου του, είναι μια απόδειξη. Ο Λουτσέσκου τα κατάφερε χωρίς κάτι να κερδίσει στην επιστροφή του αφενώς παρουσιάζοντας φέτος μια ομάδα που παίζει ωραίο ποδόσφαιρο σε Ελλάδα και Ευρώπη κι αφετέρου γιατί φάνηκε ικανότατος στο να αναλάβει την διοίκησή της: διοίκηση ασκείς όταν σε ακούνε. Ο Λουτσέσκου απέδειξε επίσης ότι για να τα καταφέρεις σε μια ομάδα δεν χρειάζεσαι να είσαι αγαπητός στους υπόλοιπους: ίσα ίσα που συνήθως είναι καλύτερο το να μην είσαι. Σημαίνει ότι ενοχλείς κι αν αυτό συμβαίνει μάλλον κάτι για την ομάδα σου κάνεις σωστά. Το γενικότερο καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν μοιάζει να το θέλει και κανείς. Κι όπως και να έχει δεν είναι πρόβλημα σου.          

Νίκη σημαίνει πρωτιά

Κατά κάποιο τρόπο χάρη στην ανανέωση του συμβολαίου που προηγήθηκε ο Λουτσέσκου γίνεται κεντρικό πρόσωπο στο ματς με την ΑΕΚ που είναι για τον ΠΑΟΚ κομβικό. Ακολουθεί για τον πρωτοπόρο ένα ματς με τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα κι εκεί την έξτρα ώθηση πρέπει να την δώσει το γεγονός ότι θα υπάρχει ξανά κόσμος στην Τούμπα. Δυο δυο νίκες σε αυτά τα δυο ματς, με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, θα επιτρέψουν στην ομάδα να μπει πρώτη στα play off. Ακούω πολύ ότι ο ΠΑΟΚ τον Μάρτιο θα χει ένα βαρύ πρόγραμμα γιατί θα έχει και ευρωπαϊκά ματς ενώ θα έχει δώσει και τα δυο παιγνίδια με τον Παναθηναϊκό στο κύπελλο. Μπορεί να είναι έτσι. Στο πρωτάθλημα όμως αν κερδίσει την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, θα κλείσει την κανονική περίοδο πρώτος. Μετά από αυτά τα ματς, ακολουθούν τρία εκτός έδρας παιγνίδια που όμως, όσο κι αν ακούγεται ότι αυτό είναι πρόβλημα, πρόβλημα δεν είναι. Ο ΠΑΟΚ θα παίξει με τον Παναιτωλικό, τον Πανσερραϊκό και την Λαμία. Με τον Παναιτωλικό έχει 20 νίκες σε 20 ματς. Τον Πανσερραϊκό τον κέρδισε κάνοντας περίπατο στο κύπελλο. Με την Λαμία, που είναι η πιο δυνατή από τις τρεις ομάδες, θα αγωνιστεί την τελευταία αγωνιστική. Η πιθανότητα να την βρει εντελώς αδιάφορη είναι μεγάλη. Αν κερδίσει την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό δεν αποκλείεται να μπει με μεγάλη διαφορά στα play off αφού η ΑΕΚ έχει να πάει στην Λαμία (που στο ματς μαζί της δεν θα είναι αδιάφορη) και πρέπει να παίξει και με τον Αρη στην Θεσσαλονίκη. Κι αν όμως μπει στα play off όντας πέντε βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟΚ θα της αρκεί να στραβοπατήσει σε αυτά πρώτη για να της ξεφύγει ο ΠΑΟΚ. Και τα ίδια ισχύουν και για τον Παναθηναϊκό. Που θα πρέπει να παίξει εκτός με τον ΟΦΗ κι έχει κι αυτός ματς με τον Αρη.

https://www.to10.gr/wp-content/uploads/2024/02/6012823-e1707505704351.jpg

Πέρυσι και φέτος

Στην Τούμπα ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δεν θα παίξουν απλά για τους τρεις βαθμούς, αλλά και για να στείλουν ένα μήνυμα υπεροχής. Ο ΠΑΟΚ στο πρώτο του ματς με την ΑΕΚ έκανε το χειρότερο παιγνίδι του στο πρωτάθλημα: είχε χάσει με 2-0 και είχε κάνει την μια και μοναδική ευκαιρία του στις καθυστερήσεις του αγώνα. Ο Λουτσέσκου, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, στην παρουσίαση ενός βιβλίου που γράφτηκε για το νταμπλ που κέρδισε με τον ΠΑΟΚ, είχε πει πως ο ΠΑΟΚ σε εκείνο το ματς είχε αγωνισθεί χωρίς δυνάμεις γιατί ήταν στο τέλος ενός κύκλου ασταμάτητων παιγνιδιών που είχε αρχίσει από τον Αύγουστο. Είχε πει μάλιστα πως ματς από τον Αλμέιδα φέτος δεν θα ξαναχάσει – οι παρευρισκόμενοι έμειναν έκπληκτοι από την σιγουριά του δεδομένου ότι οι ήττες του ΠΑΟΚ από την ΑΕΚ τα δυο τελευταία χρόνια είναι πολλές.

Παίζει με το μυαλό

Ο ΠΑΟΚ το θέλει το ματς πολύ, αλλά η ΑΕΚ είναι ζόρικος αντίπαλος.  Ενας λόγος της υπεροχής της ΑΕΚ απέναντι στον ΠΑΟΚ είναι και ότι τα γνωστά mind games του Λουτσέσκου δεν πιάνουν με αντίπαλο τον Ματίας Αλμέιδα, που απλά δεν ασχολείται. Ο Ρουμάνος ξεκίνησε αυτό το παιγνίδι πριν χρόνια όταν στον πάγκο της ΑΕΚ καθόταν ο καλός Χιμένεθ. Το 2017 πριν τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος όταν ο ΠΑΟΚ θα αντιμετώπιζε την ΑΕΚ, ο Λουτσέσκου άρχισε ένα κύκλο δηλώσεων αποκαλώντας το πρωτάθλημα της ΑΕΚ «χάρτινο»: η ΑΕΚ τον αντιμετώπισε στον τελικό με θολωμένο μυαλό αφού το ματς ήταν η δική της προσπάθεια να κλείσει το στόμα του Ρουμάνου κτλ κτλ. Εκτοτε ο Λουτσέσκου συνεχίζει το ίδιο τρικ στοχεύοντας πότε την ΑΕΚ, πότε τον ΠΑΟ, πότε τους διαιτητές κι ακόμα πιο συχνά «όλο το σύστημα της Αθήνας». Το κόλπο του πιάνει με όλους. Ο ΠΑΟ του έστειλε μέχρι και εξώδικο. Ο Αλμέιδα όμως είναι ο μόνος που δεν «τσιμπάει». Και μάλλον με την βουδιστική σχεδόν ηρεμία του παίζει αυτός με το μυαλό του Ρουμάνου που θα είναι καιρό ακόμα μαζί μας. Νομίζω πως μετά την ανανέωση του συμβολαίου του θα μιλάμε λιγότερο για τον Λουτσέσκου, που την δική του την επιτυχία την  έκανε, και πιο πολύ για τον ΠΑΟΚ. Που έχει μπροστά του μια σεζόν για να κλείσει επιτυχημένα.