Η ώρα των υπολογισμών

Η ώρα των υπολογισμών


Οι περιπέτειες των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συνεχίζονται απόψε και με τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ να αγωνίζονται εκτός έδρας και την ΑΕΚ να είναι μεν γηπεδούχος αλλά με υποχρέωση νίκης, δεν χρειάζεται να πει κανείς ότι η βραδιά θα είναι πάλι δύσκολη για όλους. Το καλό είναι ότι οι αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων δεν είναι στην καλύτερη στιγμή τους. Η Βιγιαρεάλ, που περιμένει τον ΠΑΟ, άλλαξε για τρίτη φορά προπονητή προσλαμβάνοντας τον Μαρθελίνιο που ήταν στην Ολιμπίκ Μαρσέιγ όταν αυτή το καλοκαίρι την απέκλεισαν οι Πράσινοι. Η Βιγιαρεάλ με αυτόν στον πάγκο κέρδισε την Κυριακή την Οσασούνα με 3-1, πλην όμως στο προηγούμενο ματς παραλίγο να αποκλειστεί στο κύπελλο Ισπανίας από μια κάποια Θαμόρα, μια ομάδα της Γ’ Εθνικής! Οι δυο γερμανικές ομάδες, που περιμένουν η μεν Φράιμπουργκ τον Ολυμπιακό για το Europa League ή δε Άϊντραχτ τον ΠΑΟ για το UEFA Conference League, δεν είναι στην καλύτερή τους κατάσταση. Στη Μπουντεσλίγκα η Φράιμπουργκ δεν κέρδισε την νεοφώτιστη Ντάρμσταντ, και δεν έχει νίκη της πέντε τελευταίες αγωνιστικές. Η δε Αϊντραχτ έχασε στην Φρανκφούρτη από την Στουτγάρδη. Και η Μπράιτον, που θα αντιμετωπίσει η ΑΕΚ, έρχεται μεν από νίκη (κέρδισε με ανατροπή την Νότιγχαμ με 3-2), πλην όμως  έχει δέκα τραυματίες και ο κόουτς Ντε Ζέρμπι θα πρέπει να κάνει αλχημείες για να βρει μια ενδεκάδα κατάλληλη για την περίσταση. Αλλά και οι δικές μας ομάδες έχουν τα θεματάκια τους.

https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2023/11/giovanovits-1-768x513.jpg

Οδηγός το πρώτο ματς

Ο ΠΑΟ περνά ένα κακό φεγγάρι κι αυτό φαίνεται, μολονότι στη χθεσινή συνέντευξη ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αρνήθηκε κάθε συζήτηση για ντεφορμάρισμα. Ένα από τα προβλήματα του Γιοβάνοβιτς είναι ότι οι απουσίες των Μάγκνουσον και Πάλμερ Μπράουν περιόρισαν τις επιλογές στην άμυνα: ο Σένκεφελντ και ο Γεντβάι αγωνίζονται διαρκώς και δεν υπάρχει περιθώριο να μείνει στον πάγκο κανείς από τους δυο, έστω για να πάρει αναπνοές. Ενώ ο Γιοβάνοβιτς αλλάζει όλους τους άλλους (από την βασική ενδεκάδα του ΠΑΟ έχουν περάσει φέτος πάνω από 22 παίκτες), δεν μπορεί να αλλάξει κεντρικό αμυντικό του με αποτέλεσμα η άμυνα του ΠΑΟ τον τελευταίο μήνα να μοιάζει χωρίς ενέργεια: όποιος μπορεί να βγάλει αντεπιθέσεις (είτε είναι η Ρεν παίζοντας με παίκτη λιγότερο, είτε ο Αρης στο Βικελίδης) δημιουργεί ευκαιρίες κι αυτό μεγαλώνει τον εκνευρισμό του τερματοφύλακα Μπρινιόλι. Στο ματς με την Βιγιαρεάλ στην Αθήνα ο ΠΑΟ κέρδισε τους Ισπανούς παίζοντας υποδειγματική άμυνα: δεν είχε κλειστεί μολονότι περίμενε, πίεζε τη μπάλα, εκμεταλλεύτηκε τις κούρσες και το πάθος του Ιωαννίδη. Θα πρέπει να κάνει ένα αντίστοιχο ματς. Αλλά απέναντι του θα έχει μια υποψιασμένη ομάδα. Κι ο Γιοβάνοβιτς χθες παραδέχτηκε πως από εκείνο το ματς πέρασε πολύς καιρός και πολλά δεν είναι ίδια. Δεν είναι για παράδειγμα ίδια η αντοχή της άμυνάς του: αυτή είναι που πρώτα από όλα απόψε του χρειάζεται.     

https://media.sportdog.gr/storage/photos/c_1050px_600px/202308/olympiacos-martinez-ibora.jpg

Ο γνωστός πονοκέφαλος

Η άμυνα μοιάζει και να προβληματίζει τον προπονητή του Ολυμπιακού Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Τον προβληματίζει από το ματς με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη και μετά τον τραυματισμό του Πορόσο ο προβληματισμός έγινε πονοκέφαλος. Ο Ισπανός χάνει ένα στόπερ τον μήνα: δεν είναι απλό. Αρχικά στήριξε τον Φρέιρε κι αυτός τραυματίστηκε. Μετά μπόρεσε να εντάξει στην ομάδα τον Πορόσο και τον έχασε μόλις αυτός καθιερώθηκε. Απόψε σκέφτεται απέναντι στους Γερμανούς να παρατάξει για πρώτη φορά τρία στόπερ, με τον Ιμπόρα να αγωνίζεται με τους Ρέτσο και Ντόι. Ο Μαρτίνεθ, που την  απόκτηση του Ιμπόρα σχεδόν την απαίτησε το περασμένο καλοκαίρι, κι αρχικά τον χρησιμοποιούσε συνεχώς, σκέφτεται για αυτόν ένα ρόλο «σύρτη», καθώς πιστεύει πως με την εμπειρία του μπορεί να βοηθήσει και την άμυνα και την μεσαία γραμμή. Η ερώτηση είναι τι αντοχές μπορεί να έχει ο έμπειρος και ψηλός Ισπανός διότι έχει να ξεκινήσει βασικός από το ματς με την Τσουκαρίτσκι στο Καραϊσκάκη κι έχει αγωνιστεί για τελευταία φορά πάνω από μια ώρα στο πρώτο ματς με την Φράιμπουργκ. Πέρυσι με την Φράιμπουργκ ο Ολυμπιακός έκανε πιθανότατα το καλύτερό του ματς στην Ευρώπη, αλλά ο λόγος ήταν ότι την τρόμαξε παίζοντας κι επίθεση: εκείνο το ματς ήταν από τα λίγα που είχε βοηθήσει (και πολύ) ως εξτρέμ ο Γκάρι Ροντρίγκεζ και νομίζω το τελευταίο ευρωπαϊκό που σκόραρε ο Ελ Αραμπί. Ο Ολυμπιακός απόψε για να πάρει κάτι από το ματς πρέπει να βάλει γκολ. Μπορεί; Δεν ξέρω. Αν δεν το κάνει δεν θα πάρει κι αποτέλεσμα. Και στο μεταξύ ο Μαρτίνεθ φαίνεται πως έχασε και τον Γιόβετις.

https://cdn.onsmd.gr/media/com_news/story/2022/11/15/803258/main/3641564.jpg

Κλειδί οι όποιες ευκαιρίες

Η περίπτωση της ΑΕΚ είναι η πιο σύνθετη. Ο Ματίας Αλμέιδα υπολογίζει ότι θα έχει τον Αραούχο κι αυτό είναι χρήσιμο διότι θα λείψει πάλι ο Λιβάι Γκαρσία. Στο ματς με την Μπράιτον στο νησί από την ΑΕΚ έλειπε όλη της η άμυνα: είχε αγωνιστεί ο Σιμάνσκι ως κεντρικός αμυντικός. Κι όμως τότε, παρά τις απουσίες, η ΑΕΚ είχε κερδίσει κάνοντας ένα σπουδαίο παιγνίδι αντεπιθέσεων. Από τότε είναι σαν να πέρασε ένας αιώνας! Στην εφετινή διαδρομή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις η ΑΕΚ δεν έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί την έδρα της κι έχει δεχτεί γκολ σε όλα τα ματς που έχει δώσει. Η Μπράιτον, που παίρνει μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για πρώτη φορά στην ιστορία της μοιάζει να της ταιριάζει, καθώς αγωνίζεται αρκετά ανοιχτά κι επιθετικά: το παιγνίδι της δεν έχει σχέση με αυτό που έκαναν στην Αθήνα ομάδες όπως η Αντβέρπ, η Μαρσέιγ, η Ντιναμό Ζάγκρεπ – ακόμα κι ο Αγιαξ, που την ΑΕΚ την περίμεναν. Αλλά θα βρει η ΑΕΚ την σιγουριά στα μετόπισθεν που της λείπει; Χωρίς αυτή, όσο βελτιωμένη να είναι επιθετικά, το ματς θα είναι δύσκολο. Και γιατί η ΑΕΚ χρειάζεται την νίκη. Ο Αλμέιδα έδειξε χθες να νοσταλγεί τις μέρες του πρώτου ματς. Δεν θα έχει και τον Γιόνσον, αλλά όπως είπε το μυστικό της ΑΕΚ για να κάνει αποτέλεσμα είναι να εκμεταλλευτεί τις λίγες ευκαιρίες που θα τις παρουσιαστούν. Επιτελους, θα πρόσθετα.  

https://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/article_main_image/public/2023-10/paokara.jpg?itok=gg2e_rnd

Ο ΠΑΟΚ κυνηγάει την πρωτιά

Ο ΠΑΟΚ πήγε στη Φρανκφούρτη με λίγα προβλήματα. Το πιο μεγάλο είναι σίγουρα η απουσία του Μπάμπα, πράγμ που κάνει τον Βιερίνια παράγοντα του ματς: αν ο αρχηγός που όλα δείχνουν πως θα ξεκινήσει βασικός αντέξει, ο ΠΑΟΚ μπορεί να κυνηγήσει ένα αποτέλεσμα που θα του δώσει την πρωτιά στον όμιλο. Η πρωτιά δεν είναι απλά ένα τιμητικό αποτέλεσμα: βοηθά τον ΠΑΟΚ να γλυτώσει δυο παιγνίδια τον Φεβρουάριο απέναντι σε μια ομάδα που θα καταλήξει στο UEFA Conference League έχοντας τερματίσει τρίτη σε ένα όμιλο του Europa League. Ουσιαστικά, αν ο ΠΑΟΚ δεν ηττηθεί στη Φρανκφούρτη, θα έχει τρεις μήνες μπροστά του χωρίς ευρωπαϊκά ματς και θα μπορεί απερίσπαστος να συνεχίσει την αντεπίθεσή του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μπορεί να τα καταφέρει; Γιατί όχι; Ο ΠΑΟΚ από κατασκευής φέτος μοιάζει με γερμανική ομάδα: δέχεται γκολ, αλλά σκοράρει κι εύκολα, έχει κάμποσα νέα παιδιά και δεν χρειάζεται να κρατήσει το μηδέν για να κάνει αποτέλεσμα. Και η Άϊντραχτ που δεν σκοράρει εύκολα κι ούτε έχει καταλάβει πως έχασε στη Θεσσαλονίκη ενώ φαινόταν να ελέγχει το ματς, μοιάζει ιδανικός αντίπαλος για να της κάνει ο ΠΑΟΚ μια ζημιά. Ο ΠΑΟΚ στη Γερμανία έχει να θυμηθεί πολλές μεγάλες βραδιές: με την Μπάγερν Μονάχου, την Στουτγάρδη, την Μπορούσια Ντόρτμουντ έχει κάνει ωραία πράγματα. Εχοντας συνήθως και καμιά δεκαριά χιλιάδες Ελληνες στο πλευρό του.

Το απλό σταυρόλεξο

Ανακεφαλαιώνω καθώς φτάσαμε στην ώρα των υπολογισμών. Ο ΠΑΟΚ αν δεν χάσει και κερδίσει την Ελσίνκι στην Τούμπα θα είναι πρώτος: έχει ήδη προκριθεί. Ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή έχει 4 βαθμούς, τρεις περισσότερους από την Μακάμπι και δυο λιγότερους από την Βιγιαρεάλ: το κακό είναι ότι οι Ισπανοί και η ομάδα της Χάιφα έχουν να παίξουν ένα ματς μεταξύ τους, που σημαίνει πως αν ο ΠΑΟ χάσει για να βγει τρίτος θα πρέπει να κερδίσει τους Ισραηλινούς στη Λεωφόρο. Ο Ολυμπιακός έχει κι αυτός 4 βαθμούς, η Φράιμπουργκ και η Γουεστ Χαμ έχουν 9 κι ένα ματς μεταξύ τους. Ο Ολυμπιακός και να κερδίσει πρέπει για να συνεχίσει στο Europa League να ελπίζει πως η αγγλική ομάδα θα κερδίσει τους Γερμανούς στο Λονδίνο. Αν κάνει όμως αποτέλεσμα εξασφαλίζει την τρίτη θέση, όπως και ο ΠΑΟ. Πιο περίπλοκα όλα στον όμιλο της ΑΕΚ. Αν η ΑΕΚ θέλει να συνεχίσει πρέπει να κερδίσει. Αν δεν κερδίσει θα πάει στο Αμστερνταμ να παίξει την τρίτη θέση με τον Αγιαξ.