Η επιστροφή των ονείρων

Η επιστροφή των ονείρων


Με μεγάλη άνεση και κάνοντας επίδειξη προσωπικότητας ο Ολυμπιακός κέρδισε στην Βουδαπέστη την Φερεντσβάρος με 0-1 και πήρε την πρόκριση για τους 16 του UEFA Conference League. To τελικό σκορ αδικεί την προσπάθεια των Ερυθρόλευκων: το 0-1 δεν δείχνει την εικόνα του αγώνα. Ο Ολυμπιακός είχε δεκαοκτώ τελικές προσπάθειες, έξι μεγάλες ευκαιρίες και εννέα κερδισμένα κόρνερ χωρίς οι παίκτες του να αφήσουν ποτέ στους γηπεδούχους το δικαίωμα να πιστέψουν, όχι ότι θα προκριθούν, αλλά ότι πως θα πάρουν έστω κάτι από το ματς. Ηταν πολύ καλύτερος φυσικά από ό,τι στο Καραϊσκάκη στο πρώτο ματς. Είναι φανερό πλέον ότι βρίσκεται σε μια απολύτως εξελικτική διαδικασία. Παράξενο να το λες για ομάδα στα τέλη Φεβρουαρίου, λογικό όμως για τον Ολυμπιακό που έχει ένα καινούργιο προπονητή και κάποιους παίκτες που αποκτήθηκαν τον Ιανουάριο και τον αλλάζουν.

Άλλη ομάδα, άλλη εικόνα

Ο Ντέγιαν Στάνκοβιτς και οι παίκτες της Φερεντσβάρος είχαν επτά μέρες για να προετοιμάσουν την ρεβάνς, αλλά μάλλον τους ήταν δύσκολο να φανταστούν πόσο διαφορετικός θα ήταν ο Ολυμπιακός από αυτόν που αντιμετώπισαν στο Καραϊσκάκη. O Μεντιλίμπαρ δεν παρουσίασε την ενδεκάδα που είχε χρησιμοποιήσει στο πρώτο ματς. Όπως αποδείχτηκε  μέτρησε πολύ το τι έγινε στην Τούμπα – κι όχι μόνο. Η άνετη επικράτηση χθες ξεκινά από την επιλογή της τριάδας στα χαφ: Εσε, Ορτα, Τσικίνιο, που άλωσαν την Τούμπα χρησιμοποιήθηκαν ξανά. Το τι θα έκαναν το καταλάβαμε νωρίς: ο Αμπου Φανί, που με αντιπάλους τον Καρβάλιο και τον Αλεξανδρόπουλο έμοιαζε Νικολό Καντέ στο Καραϊσκάκη, με αντίπαλο τον Τσικίνιο δεν είδε την μπάλα την ώρα που ο Ορτα έδινε περιεχόμενο στο ασταμάτητο τρέξιμο του Εσε. Στο πρώτο ημίχρονο οι τρείς κάνουν κοπτοραπτική σεμιναριακού επιπέδου, με τον Τσικίνιο να θυμίζει τον Γκιγιέρμε: αν έχει και τα γκολ του Βραζιλιάνου είναι ίσως και ανώτερος!    

https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/02/6126420.jpg

Υπήρξαν όμως κι άλλες αλλαγές. Αυτή τη φορά ο Ποντένσε ξεκίνησε βασικός και σε σχέση με την Τούμπα επανήρθε και ο ΕλΚαμπί: αυτός με ένα πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος για χέρι του Μαϊ στο 43΄έκανε το 0-1 - το κέρδισε στην τρίτη κεφαλιά που πήρε από τους ψηλούς αμυντικούς του Στάνκοβιτς και είναι απορίας άξιο πως ένας διαιτητής της κλάσης του Τουρπέν δεν το είδε αμέσως και χρειάστηκε το VAR. Πριν το πέναλτι γκολ του Μαροκινού, ο Φορτούνης στο 38΄ μετά από πάσα πάρε – βάλε του Ορτα και ο Ποντένσε στο 40’ έχοντας κάνει ένα κλέψιμο ταχυδακτυλουργικό, είχαν αποτύχει να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα απέναντι από τον τερματοφύλακα Ντιμπούς: ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο κοντρόλαρε με ευκολία το ματς διότι ήταν συμπαγής, θαρραλέος και εξαιρετικά προσηλωμένος στο σκοπό που ήταν φανερά η νίκη, πιο πολύ και από την πρόκριση. Ο Μεντιλίμπαρ, που στην τρίτη του εμφάνιση στον πάγκο εμφανίστηκε με μαύρο κουστούμι γιατί η βραδιά ήταν σοβαρή, είχε φανερά ασχοληθεί με την προετοιμασία της ομάδας του: κυρίως την ψυχολογική. Το ό,τι ο Στάνκοβιτς έβαλε τον γιό του κάποτε μεγάλου Μέχο Κόντρο για να παίξει με δυο φορ και τον Τσίβιτς για χτυπήσει από την πλευρά του Ροντινέι δεν τον απασχόλησε στο ελάχιστο.   

Ρεσιτάλ Κάρμο στην επανάληψη

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός ήταν λιγότερο παραγωγικός και αυτό οφείλεται κυρίως στην κούραση των μεσοεπιθετικών του που έτρεξαν πολύ. Κάποιοι όπως ο Φορτούνης δεν είναι συνηθισμένοι να κάνουν την απαραίτητη με τον Μεντιλίμπαρ ανασταλτική δουλειά κυνηγώντας πάντα τις περίφημες «δεύτερες μπάλες». Ο αρχηγός έμεινε πρώτος από δυνάμεις κι ο Ορτα ήταν ο δεύτερος που δεν είχε την διαύγεια του πρώτου ημιχρόνου. Ο Βάσκος δεν ήθελε παρόλα αυτά να πειράξει το παραμικρό γιατί είδε την ομάδα του στο πρώτο ημίχρονο να ψαρώνει τους γηπεδούχους με την καλή κυκλοφορία της μπάλας και την πίεση και κράτησε τους πάντες στο γήπεδο μέχρι το 70 και κάτι.

https://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/article_main_image/public/2024-02/carmo_0.jpg?itok=kYkBS-A2

Σε αυτό το διάστημα, που η Φερεντσβάρος άφησε κατά μέρους το 4-4-2 του πρώτου ημιχρόνου για να παίξει 4-3-3 και κάπως να ισορροπήσει στην μεσαία γραμμή είδαμε και την πρόοδο της άμυνας που έχει όνομα και επώνυμο – για την ακρίβεια ονόματα πολλά: ο Νταβίντ Μότα Βέιγκα Τεϊσέιρα Κάρμο μεταμορφώνει τους πάντες και ήρθε για να κάνει κατανοητό αυτό που φωνάζω χρόνια – πως δηλαδή δεν γίνονται σπουδαίες ομάδες χωρίς σέντερ μπακ με μπόι, δύναμη και προσωπικότητα. Ο Μεντιλίμπαρ του έβαλε χθες δίπλα για πρώτη φορά τον Παναγιώτη Ρέτσο κι αυτός τον έκανε να μοιάζει αλάνθαστο βοηθώντας τον να αποβάλει πρώτα από όλα το άγχος του, την ώρα που, όπως στην Τούμπα, κάλυψε όποτε χρειάστηκε και τον Ορτέγκα κρατώντας την άμυνα ψηλά – στον αποδοτικό αμυντικό μηχανισμό του Βάσκου καλύψεις στον Ορτέγκα έδινε ειδικά στο πρώτο ημίχρονο κι ο Ορτα. Ο Κάρμο στη φάση του πέναλτι, κι ενώ ο αλάνθαστος κατά τα άλλα διαιτητής Τουρπέν, πήγε στο VAR για να τσεκάρει την φάση έμεινε στη «βούλα» του πέναλτι χωρίς να επιτρέψει σε κανένα παίκτη της γηπεδούχου να την πλησιάσει για να την «σκάψει»: ο τύπος δεν κάνει 18 εκατομμύρια, κάνει περισσότερα!      

https://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/24/02/22/oly_235450.jpg?w=880&f=bicubic

Εγραφα χθες ότι αν ο Ολυμπιακός δεν δεχόταν γκολ δεν θα είχε πρόβλημα: έδειξε να το πιστεύει κι ο προπονητής του που με τον Ιμπόρα αντί του Ορτα στο τελευταίο εικοσάλεπτο δεν άφησε στους γηπεδούχους ούτε την ελπίδα να βρουν μια φάση από ένα γέμισμα ή μια στατική φάση. Κι αν ο Μασούρας κι ο Γιόβετιτς, που μπήκαν κι αυτοί στο παιγνίδι, ήταν ελάχιστα πιο προσεχτικοί στην τελική προσπάθεια ο Ολυμπιακός θα είχε διευρύνει το σκορ, αφού όπως και στην Τούμπα οι αντεπιθέσεις του στο τελευταίο τέταρτο πάλι λειτούργησαν. Η αστοχία του φινάλε πάντως και οι χαμένες ευκαιρίες τον Μασούρα, Γιόβετιτς, Τσικίνιο δεν είναι λόγος προβληματισμού: η εμφάνιση ήταν άψογη. Εχοντας χαρίσει την προπόνηση της Τρίτης και με μια μόνο προπόνηση μετά το ματς με τον ΠΑΟΚ (αυτή που έγινε στην Βουδαπέστη) ο Μεντιλίμπαρ παρουσίασε ένα Ολυμπιακό πολύ καλύτερο από το πρώτο ματς στο Καραϊσκάκη διαλέγοντας απλά σωστότερα τους παίκτες. Η εμφάνιση του Ολυμπιακού ήταν τέτοια που η φασαριόζικη εξέδρα της Φερεντσβάρος βουβάθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Από το εικοστό λεπτό του ματς ακούγονταν μόνο οι οπαδοί του Ολυμπιακού που είχαν την τύχη να είναι στο γήπεδο και να δουν την σπουδαία αυτή παράσταση από κοντά. Ο Ολυμπιακός για τρίτο στη σειρά ματς δεν έχει παίκτη που να πάτησε το γήπεδο και να μην βοήθησε.   

Μύρισε καλοκαίρι χειμωνιάτικα

Σήμερα Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα μάθουν τους αντιπάλους τους. Υπάρχουν πολύ δυνατές ομάδες που μπορεί να τους προκύψουν. Ολοι ωστόσο καταλαβαίνουν πως στο UEFA Conference League δεν είσαι χαμένος από χέρι: η δική σου εμφάνιση έχει πάντα σημασία – οι ομάδες που ξεχωρίζουν είναι λίγες, αλλά και με τους λίγους αληθινά δυνατούς δεν είσαι χαμένος από χέρι. Στον ΠΑΟΚ το γνώριζαν στον Ολυμπιακό το έμαθαν. Ωστόσο ακόμα κι αυτό στην περίπτωση του Ολυμπιακού έχει μικρή σημασία: σημασία έχει πως ξαφνικά μέσα στον χειμώνα μύρισε καλοκαίρι. Ολοι θέλουν να δουν το επόμενο ματς της ομάδας του Μεντιλίμπαρ και την πρόοδό της. Κι όλοι πάλι, έτσι ξαφνικά, μπορούν να ονειρεύονται. Και στον Ολυμπιακό τα όνειρα μετρούν όσο οι τίτλοι – ίσως και πιο πολύ…