Η δεύτερη πράξη

Η δεύτερη πράξη


Το ό,τι μας αρέσει τα ματς να κρίνονται στα χαρτιά (αρκεί να τα κερδίζει η ομάδα που υποστηρίζουμε…) το καταλαβαίνεις από το γιγάντιο κοινό που παρακολουθεί τις εκδικάσεις των υποθέσεων στα αθλητικά δικαστήρια στο διαδίκτυο. Δεν υπάρχει σύγκριση με κανένα αθλητικό γεγονός: οι εκδικάσεις είναι σταθερά στο νούμερο 1 της προτίμησης του κοινού όποτε κι αν προκύπτουν. Σήμερα έχει Ολυμπιακός – ΠΑΟ στην Εφέσων. Θα το παρακολουθήσουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες που θα διαβάσουν όλα όσα θα ειπωθούν.

Οι δηλώσεις των μαρτύρων και οι ερωτήσεις τω δικηγόρων θα ενθουσιάσουν το κοινό που είναι εξασφαλισμένο. Ενώπιον της Επιτροπής Εφέσεων έχουν υπάρξει μερικές αθλητικές δίκες με απίστευτη διάρκεια: η δίκη για την Εφεση που είχε κάνει τον Μάρτιο του 2018 ο ΠΑΟΚ μετά την πρωτόδικη τιμωρία του για τον τραυματισμό του προπονητή του Ολυμπιακού Οσκαρ Γκαρσία είχε κρατήσει πάνω από δέκα ώρες! Δεν είμαι και βέβαιος αν εκείνη ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια που έχει γίνει ποτέ. Ελπίζω να μην τους μπει σήμερα στο μυαλό ότι μπορεί να κάνουν νέο ρεκόρ. Το λέω γιατί οι προϋποθέσεις υπάρχουν όλες.

Τι μάθαμε στην πρώτη δίκη

Ας θυμηθούμε τι ειπώθηκε στην πρώτη δίκη. Μάθαμε ότι ένας ποδοσφαιριστής που ισχυριζόταν ότι μια κροτίδα του προκάλεσε πρόβλημα ακοής (πράγμα που προσωπικά δεν έχω λόγο να μην πιστεύω) δεν πήγε στα εφημερεύοντα ιατρεία που βρίσκονται πέντε λεπτά μακριά από το Καραϊσκάκη, αλλά περίμενε δυόμισι ώρες στα αποδυτήρια αρκεί να μεταφερθεί σε συγκεκριμένο ιδιωτικό νοσοκομείο. Μάθαμε πως παράγοντας ενός ματς (σε σημείο που να το κρίνει και με την εισήγησή του) είναι πλέον ο γιατρός του αγώνα, που τρία τέσσερα χρόνια πριν δεν έμπαινε ούτε καν στα αποδυτήρια των ομάδων. Μάθαμε ότι οι διαιτητές μπορεί να μην συντάξουν το φύλλο αγώνα (το κύριο τεκμήριο κρίσης της υπόθεσης) στο γήπεδο, αλλά να το κάνουν στο ξενοδοχείο και μετά από τρεις μέρες να στείλουν και συμπληρωματική έκθεση σε όποιον την ζητήσει. Μάθαμε επίσης ότι μολονότι ο έλεγχος των οπαδών των ομάδων κατά την είσοδό τους στο γήπεδο έχει περάσει στην αστυνομία αποκλειστικά (με διακήρυξη του πρωθυπουργού Κυργιάκου Μητσοτάκη ενώπιον του προέδρου της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν) εν τούτοις για ρίψεις εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη αποκλειστικά η γηπεδούχος ομάδα: μάλιστα οι ευθύνες της αστυνομίας από τους δικηγόρους του Ολυμπιακού ούτε καν επισημάνθηκαν.  Μάθαμε επίσης ότι μπορεί να ψάχνεις τα προσωπικά δεδομένα ενός γιατρού, αλλά αν ψάξεις τη σελίδα μιας δικαστίνας στο FaceBook βγάζει ανακοίνωση η Ενωση Δικαστών και σε απειλεί. 

Σαν ιατρικό σεμινάριο

Πέρυσι όταν είχε προκύψει η αστεία εκείνη ιστορία με τις μετρήσεις των δοκαριών στο γήπεδο του Περιστερίου και την ένσταση της ΑΕΚ να κερδίσει το ματς με τον Ατρόμητο στα χαρτιά, τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό αποφασίστηκε από τα πειθαρχικά όργανα πως τα ματς πρέπει να κρίνονται στα γήπεδα. Τότε είχε υπάρξει και ψηφοφορία στη Λίγκα με τις 12 από τις 14 ομάδες να δηλώνουν ενάντιες στις νίκες στα χαρτιά και μόνο την ΑΕΚ και τον Παναιτωλικό να απουσιάζουν. Φέτος ο δικηγόρος του ΠΑΟ (και πρώην πρόεδρος της Λίγκας) Λεωνίδας Μπουτσικάρης είπε ότι ναι μεν ο ΠΑΟ είναι ενάντια στο να κρίνονται τα ματς στα δικαστήρια πλην όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις. Και τι να έλεγε; Αν κάποιος στον ΠΑΟ τολμούσε να πει ότι θέλει το ματς να συνεχιστεί, θα έπεφτε θύμα λιντσαρίσματος από τους οπαδούς του ΠΑΟ που περιμένουν πως και πως τη νίκη στα χαρτιά στο Καραϊσκάκη διότι ο ΠΑΟ στα χαρτιά έχει χάσει ματς διάφορα: η χαρά της πρώτης φοράς είναι μεγάλη. Τέτοια χαρά έχουν όλοι σχεδόν. Για αυτό και το σημερινό δικαστήριο δεν θα είναι το τελευταίο: η νίκη στα χαρτιά υπάρχει στην οπαδική κουλτούρα. Είναι νίκη τεράστια.       

Στην εκδίκαση της υπόθεσης πρωτόδικα ακούστηκαν πάρα πολλά. Στιγμές στιγμές νόμιζες ότι παρακολουθείς ιατρικό σεμινάριο με θέμα τα προβλήματα ακοής – ακούστηκαν εκφράσεις όπως «ο νυσταγμός είχε βελτιωθεί στο 60λεπτο, είναι διαταραχή του λαβυρίνθου», πράγματα δηλαδή εντελώς ακατανόητα, ενώ κάποια στιγμή υπήρξε διαφωνία και για το τι ακριβώς αποτελεί πάθηση και τι τραυματισμός! Υπήρξαν επίσης αναφορές σε «νυσταγματογραφήματα το αποτέλεσμα των οποίων δεν μπορεί να αλλοιωθεί», σε «ακουόγραμμα με σόναρ, που είναι αντικειμενική εξέταση (sic)», σε πίτσες που οι παίκτες του ΠΑΟ έτρωγαν ενώ εκκρεμούσε η απόφαση του διαιτητή. Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι θέμα θεατρικής παράστασης: σίγουρα δεν έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο. Αλλά αρέσουν

Το σημαντικό προηγούμενο

Πριν την αρχή της δεύτερης διαδικασίας θυμίζω τι υποστηρίχτηκε στην πρώτη. Κανείς δεν αμφισβήτησε ότι έπεσε μια κροτίδα – όλοι το καταδίκασαν το γεγονός συμφωνώντας ότι αποτελεί δυσάρεστη πράξη, αλλά ο Ολυμπιακός τόνισε ότι για ρίψεις κροτίδων δεν χάνονται ματς: πέφτουν απλά πρόστιμα. Αμφισβήτησε επίσης την ζημιά που ο ΠΑΟ δηλώνει πως έπαθε ο Χουάνκαρ. Ο Ολυμπιακός ζήτησε η όποια απόφαση να στηριχτεί στο φύλλο αγώνα, στο οποίο δεν καταλογίζονται ευθύνες στον γηπεδούχο και όχι στην συμπληρωματική έκθεση του ρέφερι που εμφανίστηκε κάτι μέρες μετά. Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο γιατρός του αγώνα δεν εισηγήθηκε ποτέ την διακοπή του λόγω του προβλήματος του Χουάνκαρ. Η πρωτόδικη απόφαση λέει ότι οι ισχυρισμοί του δεν έγιναν δεκτοί. Στην πρωτόδικη απόφαση αναφέρεται ότι η ευθύνη της ρίψης βαραίνει τον Ολυμπιακό, ότι η συμπληρωματική έκθεση του διαιτητή είναι μια σύννομη αν όχι και συνηθισμένη διαδικασία κι ότι ο γιατρός μπορεί να μην είπε στον διαιτητή ότι ο παίκτης δεν μπορεί να αγωνιστεί αλλά δεν του είπε κι ότι μπορεί να αγωνιστεί. Ο Ολυμπιακός για να έχει τύχη πρέπει να ανατρέψει αυτά που στην πρωτόδικη απόφαση αναφέρονται ή να προβάλει πιο πειστικούς ισχυρισμούς για τη μη ενοχή του. Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει; Να υπενθυμίσει στην απολογία του και στο υπόμνημά του τι έγινε τελικά το 2018 μετά τον τραυματισμό του Γκαρσία.

Ας το θυμίσουμε. Στις 5 Μαρτίου του 2018 το ματς ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός στην Τούμπα είχε διακοπεί πριν αρχίσει διότι ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού είχε δεχτεί στο κεφάλι ρολό ταμειακής μηχανής και είχε μεταφερθεί σε τοπικό νοσοκομείο αιμόφυρτος.  Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της Σουπερλίγκ τότε αποφάσισε αφαίρεση 3 βαθμών από την βαθμολογία του ΠΑΟΚ, πρόστιμο 30.000 ευρώ και δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών για το γήπεδο της Τούμπας θεωρώντας τον ΠΑΟΚ υπαίτιο για τη μη τέλεση του αγώνα με τον Ολυμπιακό. Μια εβδομάδα αργότερα, στις 11 Μαρτίου, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ έσβησε την αφαίρεση βαθμών και την τιμωρία της Τούμπας και απλά κατακύρωσε το ματς υπέρ του Ολυμπιακού, ενώ ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε κανονικά με κόσμο στο ματς με την ΑΕΚ πουλώντας το σύνολο των αδιάθετων εισιτηρίων σε μερικές ώρες Κυριακή πρωί. Το ματς αυτό είναι το περίφημο παιγνίδι στο οποίο είχαμε την εισβολή του κ. Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο, με την συνοδεία  της προσωπικής του φρουράς. Δεν ξέρω αν οι δικηγόροι του Ολυμπιακού θα επικαλεστούν αυτό το δεδικασμένο, αλλά υπάρχει.

Υπομονή    

Η γνώμη μου ήταν εξ αρχής πως δύσκολα το ματς θα συνεχιζόταν και δύσκολα ο ΠΑΟ δεν θα το κέρδιζε. Φυσικά αν υπάρξει απόφαση συνέχισης του ματς, αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί μόνο αν ο Χουάνκαρ είναι εντελώς καλά και ετοιμοπόλεμος – το λέω γιατί ο Ισπανός ακόμα δεν έχει προπονηθεί. Κατά τα άλλα η συνέχεια στην Επιτροπή Εφέσεων σήμερα. Ορεξη να υπάρχει και θα ειπωθούν ακόμα πιο περίπλοκα πράγματα από ότι στην πρώτη εκδίκαση…