H ώρα του Ματίας Αλμέιδα

H ώρα του Ματίας Αλμέιδα


Η ΑΕΚ ξεκινά απόψε την πορεία της στο δικό της ευρωπαϊκό μονοπάτι και ο σκοπός της είναι να πάει μακριά. Τα όσα τραγικά έγιναν στο ματς στην Αθήνα πρέπει απόψε να μπουν στην άκρη και η ΑΕΚ να συγκεντρωθεί στον αντίπαλό της που είναι η Ντινάμο Ζάγκρεπ κι όχι οι άθλιοι οργανωμένοι οπαδοί της. Δεν θα είναι απλό. Αλλά πιστεύω πως ο Ματίας Αλμέιδα έχει βρει τρόπο να κρατήσει το μυαλό των παικτών του στο μεγάλο σκοπό. Που σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι η πρόκριση. Όχι για λόγους εκδίκησης, αλλά γιατί η ΑΕΚ είναι καλά και πρέπει να δείξει την πρόοδό της. Τα περί εκδίκησης ας τα αφήσει να τα αναδείξουν όσοι γράψουν για τα ματς μετά την ολοκλήρωσή τους.

Μια διαφορετική ομάδα  

Ας πούμε μερικά πράγματα για την Ντινάμο Ζάγκρεπ. Η πρωταθλήτρια Κροατίας ως προς την σύσταση και την κατασκευή της ακολουθεί τον ακριβώς αντίθετο δρόμο από τις ελληνικές ομάδες. Οι ξένοι παίκτες που έχει είναι ελάχιστοι και σίγουρα δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των αστεριών της: ο Μιχαηλιτσένκο από την Ρωσία, ο Ιάπωνας Κανάτα και ο Εμρελί από το Αζερμπαϊτζάν, που συχνά βρίσκονται στην ενδεκάδα της είναι απλά χρήσιμοι παίκτες, όχι πολύ διαφορετικοί από τους 22 Κροάτες που έχει στο ρόστερ της. Αστέρια της ομάδας αυτής είναι πάντα οι πιο παλιοί από τους Κροάτες διεθνείς της: φέτος είναι ο τερματοφύλακας Λιβάκοβιτς, ο φορ Πέτκοβιτς, ο Τζούριτς και ο Μίσιτς. Και πάντα υπάρχουν και εξελίξιμοι μικροί: δεν είναι λίγες οι ευρωπαϊκές ομάδες που περιμένουν να δουν τι θα κάνει η Ντινάμο στα ματς με την ΑΕΚ για να σπεύσουν να αγοράσουν τον νεαρό σέντερ μπακ Μπόσκο Σούταλο που στα 22 του χρόνια μοιάζει έτοιμος για το βήμα μπροστά. Η Ντινάμο τα τελευταία χρόνια, χάρη στην βιτρίνα του Τσάμπιονς λιγκ, έχει πουλήσει αρκετούς διεθνείς Κροάτες και μάλιστα σε τιμές τεράστιες. Για τον Γκβάρντιολ πήρε προ τριετίας από την Λειψία 36 εκατομμύρια ευρώ! Πέρυσι εισέπραξε 15 εκατομμύρια ευρώ για την παραχώρηση του Ορσιτς στη Σαουθάμπτον και του Φράντζιτς στην Βόλσφμπουργκ. Το να πουλάνε ποδοσφαιριστές, το ξέρουν.         

Ο Μπίσκαν και η γκρίνια

Η Ντινάμο Ζάγκρεπ έχει επίσης σχεδόν πάντα Κροάτη προπονητή: στα ματς με την ΑΕΚ θα είναι στον πάγκο της ο γνωστός μας από το πέρασμα του ως ποδοσφαιριστής από τον ΠΑΟ Ιγκορ Μπίσκαν. Που ναι μεν πήρε με την ομάδα του μια εύκολη πρόκριση στον προηγούμενο γύρο του Τσάμπιονς λιγκ αποκλείοντας με δυο νίκες την Αστάνα (οι Κροάτες κέρδισαν με 4-0 και 0-2), πλην όμως στο πρωτάθλημα Κροατίας δεν έχει ξεκινήσει καλά (έχασε στην πρεμιέρα από την Χάιντουκ…) και σαφώς ψάχνεται, ενώ είναι αντιμέτωπος και με κάποιες πρώτες μουρμούρες. Για την ομάδα της Κροατίας η είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ είναι ο τρόπος για την διαιώνιση της ηγεμονίας της στο πρωτάθλημα. Χάρη στα χρήματα του Τσάμπιονς λιγκ, που της επιτρέπουν να αποκτά τους καλύτερους νέους της χώρας, η Ντινάμο Ζάγκρεπ έχει κατακτήσει τα 17 από τα 18 τελευταία πρωταθλήματα Κροατίας «σκοτώνοντας» κάθε μορφή ανταγωνισμού. Αλλά η ερώτηση της βραδιάς είναι τι θα κάνει η ΑΕΚ.

 https://www.newsbeast.gr/image/s1200x630/file/files/1/2022/10/3620955-1.jpg

Μια ενοχλητική λεπτομέρεια

Η πρωταθλήτρια έχει κάνει εντυπωσιακά αποτελέσματα στα φιλικά. Οι παίκτες του Ματίας Αλμέιδα έχουν πετύχει πέντε γκολ στην Σαχτάρ και στο τελευταίο φιλικό κέρδισαν στην Τράμπζονσπόρ στην Τουρκία με 3-1 χάνοντας μάλιστα και πέναλτι: ο απρόσεκτος ήταν ο κατά τα άλλα σταθερότατος Γκατσινοβιτς. Η ματαίωση του πρώτου ματς μετέτρεψε το εκτός έδρας αυτό παιγνίδι σε πρόβα τζενεράλε: η ΑΕΚ στην έδρα της δεν έδωσε φέτος φιλικό παιγνίδι.  

Ο Αλμέιδα δεν είχε για ένα μεγάλο διάστημα της προετοιμασίας τον Πινέδα που αγωνίστηκε καλοκαιριάτικα με την Εθνική του ομάδα και θα στερηθεί των πολύτιμων υπηρεσιών του Αραούχο που μπήκε στις προπονήσεις αλλά δεν είναι ακόμα πανέτοιμος: ο Πόνσε που αποκτήθηκε πριν λίγες μέρες και που μας είναι γνωστός από το προηγούμενο πέρασμά του από την Ελλάδα θα είναι στην αποστολή – αν διατηρεί την εκτελεστική δυνατότητα, που όταν είχε πρωτοφορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ μας είχε δείξει θα βοηθήσει ακόμα κι απόψε. Στην αποστολή θα είναι κι ο Ροδόλφο Πιζάρο ωστόσο ο Αλμέιδα έχει ένα όπλο πιο σημαντικό από τις μεταγραφές του: το χρόνο που προηγήθηκε. Το εφετινό καλοκαίρι της ΑΕΚ δεν μοιάζει καθόλου με το περσινό. Πέρσι ο Αργεντίνος κόουτς έκανε δοκιμές και άλλαζε ενδεκάδες προσπαθώντας να καταλάβει το υλικό που έχει στα χέρια του. Φέτος η ομάδα που εμφανίζει στα φιλικά έχει ομοιογένεια και ξεκάθαρη αγωνιστική ταυτότητα. Κι επειδή σκοράρει κι εύκολα, κυρίως χάρη στο Λιβάι Γκαρσία που φαίνεται να κλίνει τα αυτιά του στις γαλλικές σειρήνες και στις προτάσεις της Λάνς και να χαίρεται το παιγνίδι.

Η ευκολία στο γκολ που δείχνει η ΑΕΚ στα φιλικά είναι ο βασικός λόγος που θεωρείται φαβορί απόψε απέναντι στην πρωταθλήτρια Κροατίας που έχει να επιδείξει μεγαλύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη και περισσότερες παρουσίες σε ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ. Δηλαδή και μεγαλύτερη αξιοπιστία στα καλοκαιρινά προκριματικά.

https://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/23/05/17/3857842_184528.jpg?w=880&f=bicubic

Οι ελληνικές ομάδες τα τελευταία χρόνια τα έχουν πάει καλά με αντιπάλους από την Κροατία: ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει το 2016 δυο φορές την Ντινάμο Ζάγκρεπ στον όμιλο του Τσάμπιονς λιγκ στον οποίο συνυπήρξαν κι ένα χρόνο αργότερα απέκλεισε την Ριέκα στα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ – την Ριέκα, που δυο χρόνια πριν είχε αποκλείσει και ο ΠΑΟΚ στα προκριματικά του UEFA Conference League αυγουστιάτικα. Όλα απόψε μοιάζουν στα μέτρα της ΑΕΚ πλην μιας ενοχλητικής λεπτομέρειας: να αποδειχτεί απόψε πως οι συνεχόμενες παρουσίες της πρωταθλήτριας Κροατίας στους ομίλους της έχουν χαρίσει μια ευρωπαϊκή εμπειρία διαχείρισης προκριματικών που από την ΑΕΚ αυτή τη στιγμή λείπει. Αλλά κατά τα άλλα η ΑΕΚ είναι καλύτερη κι αυτό το καταλαβαίνεις κι από κάτι απλό: από την ισοπαλία και την εμφάνιση της Χάιντουκ με τον ΠΑΟΚ. Αν η Χάιντουκ κέρδισε την Ντιναμο Ζάγκρεπ, όσο και να έχει το μυαλό της στο Τσάμπιονς λιγκ αυτή, δεν μπορεί να είναι πολύ καλύτερη.

Ονειρα και βεβαιότητες

Η ΑΕΚ έχει το εύκολο γκολ, έχει έδρα, έχει όνειρα. Γνωρίζει πως αν αποκλείσει την Ντινάμο Zαγκρεπ την περιμένει στα play off του Τσάμπιονς λιγκ η Αντβέρπ. Το ματς χρειάζεται περισσότερο ψυχολογική από τακτική προετοιμασία: είναι η ώρα του Αλμέιδα να μας δείξει ότι μπορεί κι αυτό.  Το αποψινό πρώτο εφετινό της ματς της ΑΕΚ στην Ευρώπη ίσως αποδειχτεί και το πιο κομβικό της σεζόν της.