Ενα τρικ ακόμα

Ενα τρικ ακόμα


Ο Παναθηναϊκός έχει μια δύσκολη αποστολή απόψε στο Βελοντρόμ της Μασσαλίας απέναντι στην Ολιμπίκ Μαρσέιγ την οποία μια εβδομάδα πριν κέρδισε στην Αθήνα με 1-0. Πριν την κατάργηση της παλιού καλού εκείνου κανονισμού χάρη στον οποίο το εκτός έδρας γκολ μετρούσε κάτι παραπάνω μια νίκη με 1-0 σε πρώτο ματς ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα διότι σου έδινε την δυνατότητα να προκριθείς ακόμα και με ήττα με ένα γκολ αρκεί να σκοράρεις. Τώρα το 1-0 σου επιβάλει για να προκριθείς να κάνεις αποτέλεσμα – σε οποιαδήποτε στιγμή του ματς. Αυτό το επεσήμανε κι ο πάντα ψύχραιμος Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου όταν είπε πως ο ΠΑΟ για να προκριθεί πρέπει να σκοράρει.

Τα λένε σπάνια

Ο Γιοβάνοβιτς υπογράμμισε και δυο ακόμα πράγματα από αυτά που οι προπονητές λένε σπάνια. Είπε πως ένα ματς που γίνεται σε ένα πολύ μεγάλο γήπεδο δημιουργεί στους παίκτες την αίσθηση ότι παίζουν κόντρα σε μια μεγάλη ομάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται – ο Γιοβάνοβιτς ευχήθηκε αυτό να γίνει λόγος για να δώσουν οι παίκτες του κάτι παραπάνω. Το δεύτερο που τόνισε είναι ότι για να προκριθεί ο ΠΑΟ πρέπει να είναι διεκδικητικός στο ματς στο διάστημα του παιγνιδιού που η Μαρσέιγ θα κρατήσει πολύ τη μπάλα. «Όταν ο αντίπαλος έχει την μπάλα εμείς πρέπει να είμαστε aggresive, να είμαστε συμπαγείς και έτοιμοι να γίνουμε απειλητικοί. Αυτός είναι ο τρόπος να εμποδίσεις τον αντίπαλο να κάνει ό,τι σκοπεύει. Όταν αισθάνεται απειλή, δεν παίζει τόσο ελεύθερα» είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας φυσικά και το προφανές, ότι δηλαδή η Μαρσέιγ στο γήπεδο της μπορεί να είναι τελείως διαφορετική. Μπορεί όμως να είναι; Δεν είναι τόσο δεδομένο και αυτό είναι για τον ΠΑΟ ένα σημάδι που μεγαλώνει την αισιοδοξία του.    

Κάθε αρχή και δύσκολη

Η Μαρσέιγ το περασμένο Σάββατο νίκησε με 2-1 τη Ρενς με ανατροπή για την πρεμιέρα του γαλλικού πρωταθλήματος, στο γεμάτο Βελοντρόμ. Δεν έδειξε να έχει το μυαλό της στο ματς με τον Παναθηναϊκό που ακολουθεί (ο κόουτς Μαρθελίνιο χρησιμοποίησε ως βασικό τον Κοντόγκμπια που εξαιτίας της αποβολής του δεν θα αγωνιστεί απόψε), φάνηκε όμως να κουβαλά κάμποση ανασφάλεια μετά την ήττα στην Αθήνα.

Η αντίπαλος του Παναθηναϊκού στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ αγωνίστηκε με τον Λόπεθ κάτω από τα δοκάρια, τους Κλος, Μπεμπά, Ζιγκό και Λόντι στην άμυνα, τους Ρονζιέ, Κοντόγκμπια, Μούγκε και Ουναχί στα χαφ και με Βιτίνια και Εντιαγέ στην επίθεση και με ένα 4-4-2 με ρόμβο στη μεσαία γραμμή – η διάταξή της ήταν διαφορετική από αυτή στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας απόδειξη πως ο Μαρθελίνιο ψάχνεται. Ο Ισπανός έκανε τρεις αλλαγές στην ενδεκάδα σε σχέση με το ματς με τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα. Ο Ρονζιέ αγωνίστηκε στα χαφ αντί του Βερετού, ο Μουγκέ βρέθηκε στη μεσαία γραμμή παίρνοντας τη θέση του Σαρ και ο Βιτίνια έπαιξε στη θέση του Ομπαμεγιάνγκ από τον οποίο ο Μαρθελίνιο δεν έμεινε ευχαριστημένος στο ματς με τον ΠΑΟ. Ο Ισπανός έκανε μια αλλαγή σε κάθε γραμμή κι άλλαξε και την διάταξη της ομάδας – με απλά λόγια χρησιμοποίησε το ματς σαν καινούργια αρχή. Αλλά κάθε αρχή και δύσκολη. Απέναντι στην Ρεμς, που είναι μια καλή, αλλά όχι σπουδαία ομάδα του γαλλικού πρωταθλήματος (πέρυσι τερμάτισε ενδέκατη) η Μαρσέιγ όχι μόνο βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 10’  αλλά δυσκολευόταν πολύ στο πρώτο ημίχρονο να κάνει κατοχή μπάλας μολονότι στο 23΄ο Ουνάχι απάντησε στο γκολ του Ιτο.  

Το ημίχρονο έκλεισε με την Μαρσέιγ να έχει κατοχή μπάλας μόλις της τάξης του 34% και να έχει πολλά αμυντικά προβλήματα στην πλευρά του ακάλυπτου Λόντι! Το καλό νέο για τον Μαρθελίνιο είναι ότι το τελικό 2-1 που διαμόρφωσε ο Βιτίνια στο 73′ προέκυψε χάρη στην βελτίωση της εικόνας της ομάδας του στην επανάληψη κι όχι γιατί οι σολίστες του βρήκαν μια φάση και την αξιοποίησαν. Η  Μαρσέιγ στο δεύτερο ημίχρονο κυκλοφόρησε καλύτερα την μπάλα, πήρε πολλά από τα χαφ της και δεν άφησε την αντίπαλό της να απειλήσει την εστία του Λόπεθ. Ο Μαρθελίνιο είπε πως όσο η ομάδα του θα προσθέτει ματς στη σεζόν της τόσο καλύτερη θα γίνεται. Αλλά ενόψει του αποψινού ματς έχει κι αυτός τους πονοκεφάλους του. Τον Σαρ και τον Ομπαμεγιάνκ δύσκολα θα τους κρατήσει εκτός αρχικής ενδεκάδας σε δεύτερο σερί εντός έδρας ματς. Και η αντικατάσταση του Κοντόγκμπια δεν θα είναι απλή υπόθεση ακόμα και για μια ομάδα που ξόδεψε του κόσμου τα χρήματα για μεταγραφές φέτος το καλοκαίρι.

https://newsquake.gr/wp-content/uploads/2023/08/brinioli-i-marseig-borei-na-skorarei-apo-to-pouthena-den-prepei-na-eimaste-afeleis.jpg

Εμπειρος και φιλόδοξος

Ο Γιοβάνοβιτς ξέρει το είδος της δυσκολίας του ματς καλύτερα από όλους στον τωρινό ΠΑΟ. Εχει στα υπέρ του ότι η ομάδα του αποτελείται από πολύ έμπειρους παίκτες: στο ματς της Λεωφόρου ο μόνος παίκτης του κάτω από 28 χρονών στην αρχική του ενδεκάδα ήταν ο Βαγιαννίδης. Νομίζω πως ο πειρασμός του Γιοβάνοβιτς να χρησιμοποιήσει την ίδια ενδεκάδα είναι μεγάλος, πλην όμως υπάρχουν δυο δεδομένα που σίγουρα τον απασχολούν. Το πρώτο ότι ο ΠΑΟ είναι πιο δεμένη ομάδα από την Μαρσέιγ κι έχει δώσει περισσότερα ματς φέτος το καλοκαίρι γεγονός που του επιτρέπει να κάνει κι αυτή τη φορά κάποια έκπληξη στην ενδεκάδα – είναι ο ευκολότερος τρόπος να μπλέξει τη γαλλική ομάδα λίγο παραπάνω. Το δεύτερο έχει να κάνει με το τελευταίο τέταρτο του ματς της Αθήνας. Ο ΠΑΟ βρέθηκε με παίκτη παραπάνω κι εκμεταλλεύτηκε ιδανικά το αβαντάζ, αλλά αυτό έγινε και γιατί κάποιοι που ήρθαν από τον πάγκο έδωσαν και την ψυχή τους. Ο Κλάινχάισλερ έτρεξε πολύ και τακτικά ήταν άψογος. Ο Μπερνάρ σκόραρε. Κι ο Ιωαννίδης έδωσε στην επίθεση κίνηση που έλειπε. Νομίζω ότι όλα θα συνεκτιμηθούν.

Ο ΠΑΟ θα έχει λιγότερο άγχος από την γηπεδούχο Μαρσέιγ που κινδυνεύει να πάθει τεράστια ζημιά αν χάσει τους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ σε μια χρονιά που ξόδεψε απίστευτα πολλά χρήματα για τις συνήθειες της. Ο Παναθηναϊκός έχει εξασφαλίσει την παρουσία του στους ομίλους του Γιουρόπα λιγκ και αυτό δεν είναι λίγο. Εχει επίσης πείσει τους οπαδούς του χάρη στις ευρωπαϊκές του εμφανίσεις πως φέτος θα είναι πιο δυνατός – πράγμα που σχεδόν του εξασφαλίζει ένα πολύ καλό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα. Αλλά ξέρει πως μετά την Μαρσέιγ τον περιμένει η Μπράγκα ένας αντίπαλος στα χαρτιά λιγότερο δυνατός. Αδύνατον να μην βάλεις στο μυαλό σου ότι τα αστέρια των ομίλων δεν είναι πλέον τόσο μακριά…