Εξω φυσάει αέρας πριγκιπέσα μου

Εξω φυσάει αέρας πριγκιπέσα μου


 

Ομολογώ ότι την λυπήθηκα την Αντζελίνα Τζολί όταν διάβασα ότι έβαλε ντέντεκτιβ για να παρακολουθήσει στον άντρα της, ώστε να έχει αποδείξεις ότι την απατούσε. Δεν γίνεται παντρεμένη γυναίκα να μην καταλαβαίνει ότι την κερατώνει ο άντρας της και να βάζει ντέντεκτιβ να το ψάξει. Αν το κάνει, είναι γιατί ελπίζει να ρθει ο ντέντεκτιβ και να της πει «όχι δεν σε απατά». Αλλά αυτό είναι μόνο θεωρητικά πιθανό, ενώ πρακτικά είναι αδύνατο: σαν τη διαπραγμάτευση του Βαρουφάκη ένα πράμα.   

Τι σου χω κάνει

Γιατί την έπιασε τόση ταραχή την Αντζελίνα; Γιατί μέχρι τώρα στη ζωή της έκανε πρωταθλητισμό και τώρα πρέπει να σώσει την κατηγορία. Τα δυο τελευταία χρόνια δεν τα κρίνω και της αναγνωρίζω κι ελαφρυντικά, αφού είχε και προβλήματα υγείας– αλλά άμα στα σαράντα έχεις τρία διαζύγια, ενώ είσαι κούκλα και επιτυχημένη κάτι δεν ξέρεις να κάνεις και καλά. Δεν είναι όλες οι γυναίκες Αντζελίνες και ευτυχώς. Αλλά δεν είναι και τόσο σπάνιες οι Αντζελίνες που άλλα λένε κι άλλα κάνουν κι άλλα εννοούν και νοιώθουν και πριγκιπέσες, που το φως χορεύει γύρω τους. Κι αυτό εμάς μας φαίνεται κι ωραίο κι ας φυσάει ο αέρας έξω, αλλά το κακό με όλες τις Αντζελίνες, και άρα και με την δικιά μας, είναι ότι δεν της πιάνεις πουθενά. Σε γνωρίζουν αδέσποτο κι έξω καρδιά και θέλουν να σε κάνουν οικογενειάρχη και σπιτόγατο – όλες το θέλουν, αλλά αυτές ειδικά πιστεύουν ότι θα το κάνεις για είναι αυτές. Σε γουστάρουν γιατί μαζί τους κεράτωνες την πρώην, αλλά άμα κοιτάξεις την μπαργούμαν σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι φταις, ενώ απλά έχεις γούστο. Όταν καταλάβουν πως δεν θα σε αλλάξουν, γιατί δε γίνεται, αλλάζουν οι ίδιες και σε κάνουν να αναρωτιέσαι τι έπαθαν. Αμα ρωτήσεις, σου λένε «έτσι είμαι εγώ», ενώ είναι 100% βέβαιο πως έτσι δεν ήταν. Κι όταν αλλάζουν, σε σημείο, που δεν τις αναγνωρίζεις πιά, σου κάνουν τη ζωή πατίνι και στο σάουντρακ του γάμου ακούγεται μόνο το παλιό γνωστό «σχιζοφρένια τραλαλαλά» πριν το «τι σου χω κάνει». Η  Αντζελίνα ήθελε και κόκκινα χαλιά στο Χόλυγουντ και να πάει να γεννήσει στη Ναμίμπια! Και να παίζει τη Λάρα Κρόφτ και να πουλάει ποιότητα. Και να ζει σε μια βίλα στο Μαλιμπού και να κλαίει ο άλλος μαζί της για τα προσφυγόπουλα. Είναι δίδυμος, θα μου πείτε. Λάθος: είναι Αντζελίνα της εποχής μας – όλες λίγο πολύ έτσι είναι: νομίζουν ότι βρήκαν τον εαυτό τους, ενώ ανάθεμα κι αν ξέρουν τη θέλουν!      

 Καιρός να πάμε παρακάτω

Να αναγνωρίσουμε κάτι στην Αντζελίνα: είναι «μεγάλο σχολείο» - κάθε άντρας που γνωρίζει μια Αντζελίνα είναι τυχερός γιατί κάποτε θα ευτυχίσει. Όχι όμως με την ίδια. Με την επόμενη. Για την Αντζελίνα ισχύει ότι και με το να ντύνεσαι μονίμως με μαύρα: είσαι ένα βήμα πριν το καλό γούστο. Όταν σταματήσεις να φοράς μόνο μαύρα (ούτε οι διαιτητές δεν φοράνε πια…) κι αρχίσεις να διαλέγεις κανα χρωματάκι ανακαλύπτεις ότι οι συνδυασμοί δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση. Ετσι ακριβώς συμβαίνει και με την κάθε Αντζελίνα. Όταν την κυνηγάς νομίζεις ότι υπάρχει μόνο αυτή κι άλλη καμία, αλλά μόλις την αφήσεις στην άκρη, έτσι σοφός που έγινες με τόσα που χεις περάσει, βρίσκεις την ευτυχία. Δεν είναι θεωρία αυτό, είναι πραγματικότητα. Ο Τζόναθαν Λι Μίλερ την παντρεύτηκε, όταν ο ίδιος ήταν 25 χρονών. Χώρισε στα 28. Του πήρε επτά χρόνια για να ξεπεράσει το σοκ και να κάνει σοβαρό δεσμό, δηλαδή να κόψει τις μπαρότσαρκες, το κατούρημα στο δρόμο τα χαράματα, το γήπεδο το Σάββατο (Αγγλος είναι ο άνθρωπος…), και τα πεσίμια στις διακοπές στη Ρόδο. Όταν βρήκε την επόμενη, παντρεύτηκε, ζει ακόμα μαζί της και χάρη στο ρόλο του ως Σέρλοκ Χολμς στο Elementary κάνει και σουξέ: η γυναίκα του, η Μισέλ Χίκς, ηθοποιός είναι κι αυτή, και – για να καταλάβετε τι λούκι πέρασε ο άνθρωπος – μοιάζει και λίγο στην Αντζελίνα. Με τέτοια σκληρή προπόνηση, που χε κάνει ο άνθρωπος πρέπει η σχέση να του φαίνεται παιγνιδάκι. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον Μπίλι τον Μπομπ τον Θόρτον – δεν είναι Ιρλανδός, δεν λέγεται ο Μπίλι ο Μπομπ ο Θόρτον, απλά έχει κάτι της το συριζέϊκο ή το παλιοπασοκικό για αυτό τον αποκαλώ έτσι. Ο Μπίλι πέρασε κι αυτός μια δοκιμασία μετά την Αντζελίνα – δεν ξέρω αν μαζευόντουσαν οι κολλητοί του και του τραγουδούσαν «οι φίλοι σου σου τον χαν πει ξέχνα ρε Μπίλι τη Τζολί», αλλά για τέτοια επίπεδα δυσκολίας μιλάμε. Βρήκε γρήγορα την επόμενη, αλλά μολονότι αμέσως τη σπίτωσε κι έκαναν και μια κόρη, την παντρεύτηκε έντεκα χρόνια μετά τη μέρα που τα φτιάξανε – αυτή το μετράει από το πρώτο τους φιλί, αυτός από λίγο αργότερα. Είχε δηλώσει ότι «ο γάμος δεν είναι για αυτόν», φοβόταν και την κατάρα της Λάουρα Ντερν την οποία χώρισε για την Αντζελίνα, αλλά τελικά παντρεύτηκε. Η νυν σύζυγος, η Κόνι Ενγκλεντ, είναι μακιγιέρ: τέτοιο ζόρι τράβηξε ο γίγαντας που παραδόθηκε, ψυχή τε και σώματι στην πρώτη, που μετά την Αντζελίνα, του πασπάτεψε ωραία τη μούρη. Αυτός ο τύπος ο σκληρός, ο ροκάς, ο «έχω πάρει τα πάντα», ο «παίζω μόνο ψαγμένους ρόλους», μετά την Αντζελίνα ήθελε μόνο στοργή και προδέρμ – κι αυτό πούδρα δεν είναι;

Εγω, αγάπη μου να δεις

Όταν η Αντζελίνα χώρισε με τον Μπίλι έδωσε μια συνέντευξη. Είπε ότι ένα πρωί ξύπνησε κι ένοιωσε ότι δεν τον ξέρει τον Μπίλι, σαν μέσα σε μια νύχτα ν άλλαξαν όλα. Ένοιωσε, είπε, ότι δεν είχε τίποτα κοινό μαζί του και τρόμαξε γιατί κατάλαβε πως δεν τον αναγνώριζε πιά, όπως δεν αναγνώριζε και τον εαυτό της. Πρέπει να πω ότι η κοπέλα μιλάει έτσι γιατί έχει τα θέματα της από μικρή: δεν είναι εύκολο να έχεις πατέρα τον Γιόν Βόιτ – ίσως μόνο ο Γιώργος ο Παπανδρέου θα μπορούσε να την καταλάβει. Ωστόσο όλα αυτά τα «δεν αναγνώριζα τον εαυτό μου» και «δεν έχω τίποτα κοινό μαζί του ξαφνικά» δείχνουν ότι όπως όλες οι Αντζελίνες, έτσι κι αυτή, ασχολείται τόσο πολύ με τις αυταπάτες της, που ξεχνά να λάβει στα υπόψην της την πραγματικότητα. Ο άντρας που χει δίπλα της, ο κάθε άντρας (έξυπνος ή χαζούλης, ώριμος ή ωραίος κτλ) είναι ο κομπάρσος στο παραμύθι της – η ζωή της είναι ένα σενάριο και η σκηνοθεσία του είναι απολύτως δική της. Ο άντρας, που τη γουστάρει πρέπει να παριστάνει ότι κατανοεί αυτό το ρημάδι το σενάριό της, που είναι κάτι σαν τη διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου του ΠΑΣΟΚ, που ανάθεμα κι αν έχει δει κανένας, αλλά όλοι πρέπει να λένε ότι υπάρχει. Ετσι συμβαίνει και με τις Αντζελίνες: τα προσωπικά τους είναι σημαντικότερα από τα κοινά μας και το πιο κοινό μας, τον έρωτά μας δηλαδή, τον κάνουν το πολύ πολύ καδράκι στο γραφείο τους. Όταν ανακαλύπτουν ότι έχουν ξεχάσει πως ο έρωτας θέλει ψυχή και φαντασία ή αρνούνται ότι τον κατάντησαν μια τυπική διαδικασία ή ρίχνουν την ευθύνη στον δύστυχο που δεν αναγνωρίζουν πιά, δεν τον καταλαβαίνουν, δεν τις καταλαβαίνει. Αν λιγάκι θυμόντουσαν γιατί κάποτε αυτός τις ερωτεύτηκε όλα θα ήταν απλά: αλλά ποια Αντζελίνα έχει χρόνο για να σκεφτεί τι ήταν αυτό που είχε και στον άλλο άρεσε; Αφού έτσι κι αλλιώς η Αντζελίνα είναι σίγουρη πως αρέσει σε όλο τον κόσμο!

Ξέρει και να χωρίζει

Ναι η Αντζελίνα τον χώρισε τον Μπραντ. Η Αντζελίνα είναι μεγαλωμένη στο Χόλυγουντ, ο Μπράντ είναι από την Οκλαχόμα – τα αγόρια από την Οκλαχόμα δεν χωρίζουν τα κορίτσια από το Χόλυγουντ. Αλλά χωρίζει, όποιος ξέρει ν αγαπά. Να αγαπά τον άλλον, όχι τον εαυτό του. Το δεύτερο είναι εύκολο Αντζελίνες μου…